Egyptisch Museum Vaticaan Rome

Het Egyptisch Museum is één van de delen van de Vaticaanse Musea in Rome. De collectie omvat standbeelden die door de Romeinse keizers naar Rome gebracht werden en later door de pausen verzamelde kunstwerken.

Egyptisch Museum Vaticaan Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres, openingstijden en toegangsprijs zijn die van de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel. Wanneer men binnen de Vaticaanse Musea de Scala Simonetti oploopt komt men bij de ingang tot het Egyptische Museum. De officiële naam van dit museum is Museo Gregoriano Egizio.

Geschiedenis Egyptisch Museum Vaticaan

Het Egyptisch Museum is in 1839 door Paus Gregorius XVI gesticht. Hier zijn standbeelden te zien die door de Keizers naar Rome gebracht werden en andere kunstwerken die tot de 18e eeuw door de pausen verzameld werden. Het museum is over negen zalen verdeeld.

De Collectie

Egyptisch Museum Vaticaan Rome
Dit standbeeld van Antinoo stond oorspronkelijk in de Villa Adriana in Tivoli.

Zaal I: Hier zijn vooral objecten en monumenten met inscripties te zien. De gedenknaalden, standbeelden etc. stammen uit een periode die tot het begin van het Christendom reikt.

Zaal 2: In deze zaal kan men objecten bewonderen die bij de begrafeniscultus in het oude Egypte hoorden.

Zaal 3: In de derde zaal staan standbeelden die oorspronkelijk in de Villa Adriana te zien waren. Het is een beetje een reconstructie van het Serapeum van deze villa, die men in Tivoli bij Rome kan bezoeken. Een Serapium is een oude Egyptische God Serapis gewijde tempel.

Zaal IV: De objecten in deze zaal zijn niet in Egypte maar in Rome zelf gemaakt. Het zijn kopieën van standbeelden en basreliëfs, die in de keizertijd bij heiligdommen te plaatsen.

Zaal V: Hier kan men in Rome en omstreken gevonden, maar wel in Egypte gemaakte kunstwerken zien. Op het zogeheten Terrazza dell’Emiciclo is een groot aantal sarcofagen te zien, die meest uit de 3e en 2e eeuw voor Chr. stammen, al zijn er nog oudere bij.

Zaal VI: De zesde zaal is gewijd aan bronzen beeldjes, die uit de 10e tot de 4e eeuw voor Chr. stammen.

Zaal VII: Zaal VII belicht twee belangrijke steden, te weten het Egyptische Alexandria en het Syrische Palmyra. De tentoongestelde objecten stammen uit de Grieks-Romeinse tijd (4e tot 2e eeuw voor Chr.).

Zaal VIII: Hier zijn gebruiksvoorwerpen en sieraden te zien die uit Mesopatamië en de streek die nu verdeeld wordt tussen Syrië en Palestina afkomstig zijn. De vazen, wapens, messen etc. zijn tussen de 3000 en de 5000 jaar oud.

Zaal IX: Deze laatste zaal is in vier secties verdeeld. Elke sectie houdt zich bezig met reliëfs uit het paleis van één bepaalde Assyrische hoogwaardigheidsbekleder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.