Dioscuri Fontein Rome

De Dioscuri Fontein staat op het Piazza del Quirinale in Rome en wordt ook wel de Monte Cavallo Fontein genoemd. De obelisk op de fontein staat bekend als de Quirinale Obelisk.

Weetjes Dioscuri Fontein Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Fontana dei Dioscuri bevindt zich op het Piazza del Viminale – Rome. De fontein kan van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis Dioscuri Fontein Rome

Fontana dei Dioscuri Rome
Fontana dei Dioscuri

De Fontein van de Dioskauren wordt gekenmerkt door de mythische tweelingen die hier zoals gewoonlijk met hun paarden afgebeeld worden.

De standbeelden bij de fontein zijn kopieën van Griekse originelen uit de 5e eeuw voor Chr. die voorheen bij de Thermen van Constantijn stonden.

Tot 1589 waren de beelden zo geplaatst dat hun gezichten naar het huidige Palazzo della Consulta gekeerd waren. Ze stonden ook parallel aan elkaar.

Omdat ze op deze wijze niet zichtbaar waren vanaf de Quattro Fontane, liet Paus Sixtus V Peretti de beelden zo verplaatsen dat ze het eindpunt van de Via XX Settembre (die toen nog Strada Pia heette) vormden.

De architect was Domenico Fontana en de Dioscuri werden naar achteren verplaatst. Ook werd hun blik naar het Palazzo del Quirinale gericht.

De fontein werd voor de beelden gezet en versierd met het wapenschild van de paus.

In 1782 werd een oud plan van de 17e eeuwse paus Alexander VII Chigi om de antieke obelisk van het Mausoleum van Augustus tussen de twee Dioskauren te zetten weer opgevat en uitgevoerd door de architekt Antinori. Deze liet ook de bestaande fontein vervangen door een nieuwe, die gemaakt was van een bij het Forum gevonden antieke kuip die gebruikt werd om er vee te laten drinken.

De nieuwe constructie werd onderbroken tijdens de Napoleontische overheersing en pas in 1816 weer opgevat, toen Paus Pius VII Chiaramonti Raffaele Stern de opdracht gaf het werk te voltooien.

Van de oude door Domenico Fontana ontworpen fontein is niets meer overgebleven.

Piazza del Viminale – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.