Dea Roma Fontein Rome

De Dea Roma Fontein bevindt zich op het Piazza del Campidoglio. Het is de middelste van de drie fonteinen die tegen de trappen voor het Palazzo Senatorio gebouwd zijn.

Dea Roma Fontein Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Dea Roma Fontein staat op het Piazza del Campidoglio – 00186 Rome. Wijk: Rione Campitelli. Bus: 30, 51, 81, 83, 85, 87, 118, 130F, 160, 170, 628, C3, N9 (halte Ara Coeli-Piazza Venezia).

Geschiedenis

Dea Roma Fontein Rome
De nis was eigenlijk voor een veel groter standbeeld bedoeld. Doordat de Dea Roma op een hoge sokkel zit kloppen de properties nog steeds.

Toen Michelangelo begon met de herinrichting van het Piazza del Campidoglio stonden er al twee grote fonteinen. Dit waren de Fontein van de Nijl en de Fontein van de Tigris. De Tigris kreeg een extra leeuw en een tweeling toegevoegd en werd zo de Fontein van de Tiber. In 1543 werden deze door Michelangelo aan de voet van de trappen van het Palazzo Senatorio gezet.

Tussen deze twee fonteinen was een hoge nis. Hier had eigenlijk in 1583 een enorm standbeeld van de Godin Minerva geplaatst moeten worden.

In die tijd waren er nog geen plannen voor een fontein. Dit was niet mogelijk omdat er geen stromend water op het Kapitool was.

Paus Sixtus V liet tussen 1585 en 1590 echter het Acua Felice Aquaduct aanleggen. De stad betaalde ook een deel en kreeg zo de mogelijkheid enkele publieke fonteinen op het Kapitool te bouwen.

De Dea Roma Fontein is in 1588 door Matteo Bertolani ontworpen. Hij had hiervoor eert een door Sixtus V uitgeschreven competitie gewonnen. De paus wilde ook op het Piazza del Campidoglio laten zien dat hij, en niemand anders, het Felice Aquaduct had laten bouwen. Dit valt dan ook duidelijk te lezen op de balustrade van het paleis.

Beschrijving

De fontein bestaat uit een dubbel bekken en is gemaakt van marmer. De versieringen bestaan uit niet meer dan vijf wapenschilden. Het standbeeld van Minerva werd in 1593 vervangen. De Minerva die nu te zien is kleiner en zit op een verhoging. Het standbeeld stamt uit de tijd van Keizer Domitianus. Ze is ook omgedoopt tot Dea Roma.

Piazza dal Campidoglio, Rome, Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.