De Paus

De Paus is het hoofd van de Katholieke Kerk en de Bisschop van Rome. De huidige Paus is Jorge Mario Bergoglio en is de 266e persoon die het ambt bekleedt. Elke woensdag voor de audiëntie en elke zondag voor het Angelus trekken grote menigtes naar het Sint-Pietersplein om de paus te zien.

De Paus

Paus Franciscus
Jorge Mario Bergoglio alias Paus Franciscus

De allereerste bisschop van Rome, en dus de allereerste paus, was Sint-Pieter zelf, in het jaar 33. Het is niet helemaal zeker hoe lang hij het ambt bekleedde, maar dit was minstens 31 jaar.

Op het moment, na de abdicatie van Benedictus XVI is het Paus Franciscus die de scepter zwaait in het Vaticaan. In de korte tijd sinds hij gekozen is, is hij erin geslaagd zich veel populairder te maken dan zijn voorganger.

Hij heeft erg veel politieke invloed in Italië en wordt in de katholieke gemeenschap gezien als de plaatsvervanger van Jezus Christus. De Paus verblijft traditioneel in het Apostolisch Paleis. Franciscus heeft er echter voor gekozen om in het gastenverblijf in het Vaticaan te logeren.

Elke zondag om 12 uur, behalve wanneer hij in het buitenland zieltjes aan het winnen is, geeft de Paus de verzamelde menigte op het Sint Pietersplein zijn zegen. Dit doet hij vanuit het raam van zijn werkkamer in het Apostolisch Paleis. Dit is het tweede raam rechts op de bovenste verdieping van het gebouw.

Elke woensdag om 10.30 is er een pauselijke audiëntie op het Sint Pietersplein. Wanneer de woensdag samenvalt met een feestdag is er geen audiëntie. Gedurende de wintermaanden vindt de audiëntie binnen plaats, in de Aula Paolo VI. Kaartjes voor het evenement zijn gratis en kunnen de dag vantevoren bij het Sint-Pietersplein afgehaald worden. (Informatie over tijden en reserveringen pauselijke audiëntie.)

Met kerstmis houdt hij een kersttoespraak en met Pasen spreekt hij het Urbi et Orbi uit.

In augustus is de Paus meestal niet in Rome zelf, maar bevindt hij zich in zijn zomerverblijf in Castel Gandolfo. Dit is een klein stadje buiten Rome, dat met een directe trein vanuit Termini bereikt kan worden. Vanaf het station van Castel Gandolfo is het een korte, maar steile beklimming naar het centrum van ht stadje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.