Dagtochtjes Rome: Ciampino tot Fiumicino

De bekendste van deze 10 gemeentes zijn Ciampino en Fiumicino, al komt dat niet door de bezienswaardigheden, maar doordat de twee vliegvelden van Rome op het grondgebied ervan liggen. Civitavecchia is de cruisehaven van Rome, maar heeft ook een aantal toeristische attrakties.

Dagtochtjes Rome

Deel 4 Ciampino tot Fiumicino

Ciampino

Ciampino heeft bijna veertigduizend inwoners en bevindt zich op de zuidoostelijke grens met Rome zelf. Het stadje is vooral bekend omdat het tweede vliegveld van Rome er gevestigd is. Het is pas sinds 1974 een op zichzelf staande gemeente. In de Romeinse tijd bevonden zich hier boerderijen en villa’s, waarvan de bekendste de niet zo lang geleden ontdekte Villa van Quinto Voconio Pollione is.

Ciciliano

CicilianoCiciliano is één van de vele kleine heuvelstadjes in het oosten van de provincie Rome. De bekendste bezienswaardigheid wordt gevormd door de archeologische resten van wat ooit de door het volk der Aequi gestichte stad Trebula Suffenas was. Andere bezienswaardigheden zijn de Madonna della Palla Kerk en het Theodoli Kasteel.

Cineto Romano

Castello Orsini Cineto RomanoCineto Romano is een vergelijkbaar stadje. Het ligt eveneens in het oostelijke deel van de provincie en heeft minder dan duizend inwoners. Tot 1884 heette het nog Scarpa. Trekpleisters zijn vooral het Castello Baronale, de Santa Maria Battista Kerk en de Santa Maria delle Grazie Kerk. Buiten het stadje kan men de (watervallen) Cascate di Rioscuro aanschouwen.

Civitavecchia

Forte Michelangelo CivitavecchiaCivitavecchia is de haven van Rome. Het is ook de aanlegplek voor de cruise-schepen aan de Tyrrheense Zee. Het is met meer dan vijftigduizend inwoners één van de grootste steden in de provincie. Hoogtepunten zijn het Forte Michelangelo, de Kathedraal, de Terme Taurine. De grootste trekpleister is echter het Aquafelix pretpark.

Civitella San Paolo

Civitella San Paolo bevindt zich ongeveer 45 kilometer ten noorden van Rome zelf. Het was waarschijnlijk één van de plekken waarheen de Kapenaten rond de 5e eeuw verhuisden. Bezienswaardigheden zijn het middeleeuwse Castello Abbaziale en de voormalige stadspoorten Porta Romana en Porta Capena. De mooiste kerk is de 13e eeuwse San Giacomo Kerk.

Colleferro

Colleferro (twintigduizend inwoners) ligt in het heuvelachtige zuidoostelijke deel van de provincie. Na onderdeel uitgemaakt te hebben van andere gemeentes, waaronder Valmontone en Rome, werd Colleferro in 1935 een eigen stad. De grootste attraktie zijn de Santa Barbara Kerk en het Castello Vecchio. Elk jaar op 4 December kunnen de gangen waarin de bevolking zich tijdens luchtaanvallen in de tweede wereldoorlog schuil hield bezocht worden.

Colonna

Colonna bevindt zich aan de oostgrens van Rome zelf. Op deze plek bevond zich waarschijnlijk ooit het Romeinse stadje Labicum. Het stadje kwam in het begin van de 12e eeuw in handen van de Colonna, die het in de loop der eeuwen met tussenpozen hun eigendom mochten noemen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Palazzo Baronale.

Fiano Romano

Fiano Romano ligt in het noordelijke deel van de provincie. Het was één van de nederzettingen die ontstonden nadat de oorspronkelijke bewoners van het Etruskische Capena door Rome verslagen waren en elders hun heil zochten. Bezienswaardigheden zijn de Santo Stefano Nuovo Kerk, de Santa Maria ad Pontem Kerk, (buiten de stad) de Santo Stefano Vecchio Kerk en het Castello Orsini.

Filacciano

Filacciano bevindt zich in het uiterste noorden van de provincie. Het stadje heeft ongeveer vijfhonderd inwoners. Een volk dat Falisken heette bouwde de eerste nederzetting hier. Vanaf de middeleeuwen was het stadje een speelbal in handen van verschillende adelijke families. Bezienswaardigheden: Het Castello del Drago en de Sant’Egidio Kerk.

Fiumicino

Torre di Palidoro FiumicinoFiumicino is na de hoofdstad zelf en Guidonia de op de twee na grootste gemeente van de provincie. Het ligt aan de kust en is vooral bekend omdat de internationale Leonardo Da Vinci luchthaven er gevestigd is. Op het grondgebied bevinden zich een aantal archeologische opgravingen, waronder die van de haven van Trajanus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.