Dagtochtjes Rome: Arsoli tot Capranica Prenestina

De Provincie Rome bestaat, behalve uit de Italiaanse hoofdstad, uit 120 kleine en minder kleine gemeentes, waarvan er een aantal heel erg de moeite waard zijn. Verschillende van deze steden bestonden al voordat Rome zelf gesticht werd (zie Capena) en zelfs de kleinste plekken hebben wel een mooi historisch centrum(pje).

Dagtochtjes Rome: Arsoli tot Capranica Prenestina

Deel 2: Arsoli tot Capranica Prenestina

Arsoli

ArsoliArsoli bevindt zich tussen de heuvels aan de uiterste oostgrens van de provincie. Na in de 16e eeuw vrijwel geheel vervallen te zijn, werd het stadje onder de familie Massimo opnieuw belangrijk. De grootste attractie is het naar deze familie genoemde Castello Massimo. Andere bezienswaardigheden zijn enkele tussen de 13e en 16e eeuw opgetrokken kerken.

Artena

Artena - Dagtochtjes RomeArtena bevindt zich ten zuidoosten van Rome, op de grens met de provincie Latina. Tot het einde van de 19e eeuw heette het stadje Montefortino. Het heeft een van de best bewaard gebleven historische centrums van de streek. Hoogtepunten zijn het Palazzo Borghese en (buiten de stad) de ruïnes van een pre-Romeinse muur.

Bellegra

Cyclopische Muur Bellegra

Bellegra is gebouwd op de ruïnes van de antieke stad Vitellia, waarvan nog enkel zogeheten cyclopische muren te zien zijn. Bezienswaardigheden zijn het San Francesco Klooster en de San Nicola Kerk. Het stadje, dat zo’n drieduizend inwoners telt, wordt in de winter vaak onder een dikke laag sneeuw bedekt.

Bracciano

Bracciano - Dagtochtjes RomeBracciano ligt ongeveer hlaverwege tussen Rome en Viterbo, langs het Lago di Bracciano. Het is een erg populaire bestemming met enkele campings die in de zomer door Nederlanders overspoeld worden. De grootste attractie, behalve het meer, is het Castello Orsini-Odescalchi, maar ook het Palazzo Comunale en de Santo Stefano Kathedraal zijn de moeite waard.

Camerata Nuova

Camerata Nuova

Camerata Nuova is één van de kleinste gemeentes van de provincie. Het stadje bestaat pas sinds 1859 en is gebouwd nadat Camerata zelf geheel door een brand platgelegd was. De ruïnes van deze verwoeste stad zijn nog te zien. Camerata Nuova bevindt zich binnen het Natuurpark Parco Regionale dei Monti Simbruimi, op de grens met Abruzzo.

Campagnano di Roma

Campagnano di RomaCampagnano di Roma ligt in het noorden van de provincie. Het historische centrum van het stadje bevindt zich op een vulkanische rots. De periode tussen de 17e en de 19e eeuw was een bloeiperiode voor Campagnano en een aantal van de belangrijkste attracties (Chiesa del Gonfalone, Palazzo Venturi) stammen dan ook uit die tijd.

Canale Monterano

Fontein - MonteranoCanale Monterano is een vrij nieuwe stad, die pas ontstaan is nadat het oude Monterano een spookstad was geworden, wat gebeurde toen de zwavelmijnen op het grondgebied van het stadje gesloten werden (eind 19e eeuw). De indrukwekkende ruïnes van Monterano, met een aantal kerken en paleizen, kan men bezoeken en worden vaak gebruikt als achtergrond bij speelfilms (inclusief de wereldberoemde Ben Hur).

Canterano

CanteranoCanterano is een erg kleine gemeente (minder dan 400 inwoners) in het oostelijke deel van de provincie. Dit betekent dat er voor elke 80 inwoners een kerk is. De grootste attraktie wordt echter gevormd door een aantal antieke, zonder cement te gebruiken gemaakte muren, die naar een aantal ondergrondse grotten voeren.

Capena

Capena ligt net ten noorden van de hoofdstad en is één van de interessantste kleinere steden in de provincie. Het was al bewoond voordat Rome zelf gesticht werd en er zijn bezienswaardigheden uit alle periodes van het bestaan van de stad te zien, van de archeologische opgravingen bij Civitucola, via de San Michele Arcangelo Kathedraal tot het Palazzo dei Monaci en het Castello di Scorano.

Capranica Prenestina

Capranica PrenestinaCapranica Prenestina ligt in een bosrijk en hoog gelegen gebied ten oosten van Rome. Ondanks dat het dorp minder dan 400 inwoners heeft zijn er wel een aantal bezienswaardigheden te zien. Hoogtepunten zijn de Chiesa della Maddalena, het kasteel waaromheen de stad zich ontwikkeld heeft en het Palazzo Capranica.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.