Dagtochtjes Rome: Affile tot Ariccia

Als je wat langer in Rome blijft kan het zijn dat je op een gegeven moment even weg wilt van het drukke verkeer en de niet aflatende herrie. In de voormalige provincie Roma (die sinds begin 2015 Città Metropolitana di Roma Capitale heet, bevinden zich behalve de hoofdstad nog 120 gemeentes, die vrijwel alle iets moois of interessants te bieden hebben.

Dagtochtjes Rome

Deel 1: Affile tot Ariccia

Affile

Santa Maria Kerk AffileAffile ligt in het oostelijke deel van de provincie. Het stadje heeft maar zo’n 1500 inwoners. Zoals bij veel kleine stadjes in de streek ligt het historische centrum op de heuveltop, terwijl de nieuwbouw zich lager bevindt. Hoogtepunten: San Pietro Kerk (6e eeuw) en Santa Maria Kerk (11e eeuw).

Agosta

Kasteel AgostaAgosta bevindt zich op zo’n 70 kilometer ten oosten van Rome. Het is genoemd naar de bron die het water voor het Romeinse Acqua Marcia Aquaduct leverde. Behalve archeologische vondsten (soms van ver voor de Romeinse tijd) zijn de trekpleisters het Middeleeuwse Kasteel en het Santuario della Madonna del Passo.

Albano Laziale

Porta Pretoria Albano lazialeAlbano Laziale is één van de gemeentes die samen de Castelli Romani genoemd worden. Al in de 4e eeuw zou Keizer Constantijn hier de eerste basiliek hebben laten bouwen en het stadje staat nog steeds vol met mooie kerken en middeleeuwse paleizen. Hoogtepunten: De Porta Praetoria en de San Pietro Apostolo Kerk.

Allumiere

AllumiereAllumiere is een plaatsje van vierduizend inwoners. Het is genoemd naar het alluminium dat op het grondgebied van de stad gewonnen werd en de grootste inkomstenbron was. Belangrijkste bezienswaardigheden: Het Palazzo Comunale (tevens zetel van het Museo Civico) en de Chiesa Camerale.

ANguillara Sabazia

Anguillara Sabazia - Dagtochtjes uit RomeAnguillara Sabazia is een stadje van ongeveer twintigduizend inwoners. Het bevindt zich op iets meer dan 30 kilometer ten noord-westen van Rome, langs het Lago di Bracciano. Hoogtepunten: Het Palazzo Orsini, de Santa Maria Assunta Kerk en de San Francesco Kerk.

Anticoli Corrado

Anticoli Corrado

Anticoli Corrado is een kleine heuvelstad in het oostelijke deel van de provincie. In de 19e eeuw was het een tijdlang beroemd in kunstenaarskringen vanwege de schoonheid van de vrouwen die er woonden. Huidige attrakties zijn de 11e eeuwse San Pietro Kerk en het Palazzo Baronale (17e eeuw).

Anzio

Dagrtochtjes vanuit Rome - AnzioAnzio is een klein vissersdorpje ten zuiden van Rome. Vanuit historisch oogpunt is het beroemd aangezien de gealliëerden hier in de Tweede Wereldoorlog aan land kwamen. Het is ook de geboorteplaats van Keizer Nero en de haven van waaruit de veerboten naar het eiland Ponza vertrekken.

Arcinazzo Romano

Arcinazzo RomanoArcinazzo Romano ligt aan de oostgrens van de provincie en heette tot het einde van de 19e eeuw nog Ponza. De belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme. Dit is echter meer te wijten aan het natuurschoon dan aan door mensen gemaakte bezienswaardigheden, al had Keizer Trajanus er wel een villa, waarvan de ruïnes bezocht kunnen worden.

Ardea

Ardea - Dagtochtjes vanuit RomeArdea (met de klemtoon op de eerste lettergreep) is een kustplaats ten zuiden van de hoofdstad. Het is één van de grotere steden van de provincie en speelde al een rol in de Romeinse tijd. Hoogtepunten zijn de Santa Marina Kerk, de San Pietro Apostolo Kerk, een groot aantal archeologische ruïnes en de Landriana Tuinen.

Ariccia

Santa Maria Assunta AricciaAriccia is één van de gemeenten die gezamenlijk bekend zijn onder de verzamelnaam Castelli Romani en is vanuit Rome makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. De bekendste bezienswaardigheid is de door Gian Lorenzo Bernini ontworpen kerk Collegiata di Santa Maria Assunta.