Curia Julia Rome

De Curia is één van de best bewaarde monumenten in het Forum Romanum. Het is hier dat de Romeinse Senaat vergaderde.

Weetjes Curia Julia Rome

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

Het adres van de Curia Julia in het Romeinse Forum is Via della Salara Vecchia, 5/6. De openingstijden en toegangsprijs zijn die van het Colosseum.

Geschiedenis Curia Julia Rome

Curia Julia Rome
Curia Julia (Interieur)

De allereerste Curia was gebouwd in de 7e eeuw voor Chr., gedurende de regering van de derde koning van Rome, Tullius Hostilius. Deze Curia Hostilius bevond zich iets ten noorden t.o.v. de Curia Julia, op de plek waar nu de Santi Luca e Martina Kerk staat.

In de loop der eeuwen werde de Curia een aantal keren door brand verwoest, maar ook steeds weer opnieuw opgebouwd. Lucius Cornelius Sulla was de eerste die het opnieuw liet bouwen, maar toen het gebouw in 57 vòòr Chr. opnieuw afbrandde liet Julius Caesar het op de huidige plek neerzetten. De inwijding (door Keizer Augustus) van deze Curia Julia vond in 29 vòòr Chr. plaats.

De huidige Curia is een reconstruktie uit ht jaar 303, toen Diocletianus Keizer was. De reden dat het gebouw zo goed bewaard is gebleven is dat het in 630 tot kerk (de Chiesa di Sant’Adriano) omgebouwd werd.

In de 30’er jaren van de vorige eeuw werden bij een restauratie alle veranderingen die na de tijd van Diocletianus plaatsgevonden hadden ongedaan gemaakt. Diocletianus had het hele gebied tussen het Forum van Caesar en de Basilica Julia na een brand in het jaar 283 opnieuw op moeten bouwen.

De Curia ziet er buitengewoon eenvoudig uit voor zo’n belangrijk gebouw. Vroeger was het onderst deel van de bakstenen muren echter bekleed met marmeren tegels. Voor het bovenste deel werd wit pleisterwerk gebruikt dat er als marmer uitzag.

De bronzen deuren van het gebouw zijn niet de originelen, aangezien die door Francesco Borromini in opdracht van Paus Alexander VII Chigi voor het atrium van de Sint Jan van Lateranen hergebruikt werden.

De façade wordt verder gekenmerkt door sporen van een aantal nissen die in de middeleeuwen gebruikt werden als tombes.

Het interieur (18 meter breed, 27 meter diep en 21 meter hoog) ziet er nog wel ongeveer zo uit als in de Romeinse tijd. Op de vloer zijn patronen van verschillend gekleurd marmer te zien. Ook de muren waren met marmer bekleed, zoals nog te zien is achter de Rostra (de verhoging waar de spreker stond). In de nissen in deze muren stonden standbeelden. Het plafond was compleet verguld.

Er was ruimte voor ongeveer 300 senatoren in de Curia Julia. Deze zaten tegenover elkaar op zetels die op brede trappen stonden. De voorzitter zat op een breed dat podium tegen de achtermuur aangebouwd was en waarop ook een groot standbeeld van de Godin Victoria stond, dat door Octavianus uit Taranto naar Rome gebracht was.

De Curia Julia was verbonden met de portico van het Forum van Caesar. De zijkanten worden ondersteund door 4 brede pilaren.

Nella Curia vi sono attualmente esposti due grandi rilievi, trovati al centro del Foro e noti come Plutei di Traiano (in origine forse balaustre di una tribuna, costruita probabilmente al posto della statua equestre di Domiziano):

De Plutei Traiani

Langs de muren staan de zogeheten Plutei Traiani, van travertijns marmer gemaakte reliëfs die Keizer Trajanus verbeelden terwijl hij de burgers van zijn rijk helpt. Op het linkse, onvoltooide, reliëf verbrandt hij de registraties van onbetaalde belastingen en het reliëf aan de andere kant symbolizeert de introduktie van leningen tegen lage rente aan landbouwers. De achtergronden zijn van historisch belang, aangezien ze het Forum Romanum in de 2e eeuw tonen. Deze reliëfs oorspronkelijk de zijkanten van de Rostra of de balustrade van een tribune midden op het Forum.

Fotogalerij Curia Julia Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *