Corso del Rinascimento Rome

De Corso del Rinascimento in Rome verbindt het Piazza delle Cinque Lune met de Corso Vittorio Emanuele II. De straat loopt parallel aan de lange zijde van het Piazza Navona. Het Piazza Madama bevindt zich halverwege de straat. De Corso del Rinascimento vormt de grens tussen de wijken Parione (aan de westkant) en Sant’Eustachio (oostkant).

Corso del Rinascimento Rome

Geschiedenis en beschrijving

In 1931 werd een regelgevend plan opgesteld met als doel een directe route van de Ponte Umberto I naar Trastevere te creëren. Het eerste deel van het plan, van de brug naar de Sant’Andrea della Valle kerk, werd voltooid. Het tweede deel zou door het Campo de’ Fiori en de Via Giulia naar de Ponte Sisto leiden. Dit werd echter nooit uitgevoerd.

Om de nieuwe straat te creëren moesten veel 17e en 18e eeuwse gebouwen vernietigd worden. De sloop van oude onregelmatige, kronkelige straatjes zoals de Via del Pino, de Via del Pinacolo en de Via della Sapienza was niet populair in Rome. Pasquino, één van Rome’s sprekende standbeelden, had dit te zeggen: “Se questo è il Corso del Rinascimento, ogni aborto sarebbe un liebbe un lieto evento” (“Als dit de straat van de wedergeboorte is, zou elke abortus een gelukkige gebeurtenis zijn”).

Op 21 april 1936 nam Benito Mussolini zijn pikhouweel en sloopte de eerste steen. De gebouwen die de oude paleizen vervangen werden ontworpen door Arnaldo Foschini en Salvatore Rebecchini.

Corso del Rinascimento Bezienswaardigheden

Palazzo Madama

Palazzo Madama Rome

Het belangrijkste gebouw langs de Corso del Rinascimento is het Palazzo Madama. Dit paleis was de oorspronkelijke Romeinse residentie van de Medici familie. In 1871 werd het de zetel van de Italiaanse senaat. De hoofdingang bevindt zich aan de Piazza Madama. Het gebouw is alleen te bezichtigen op de eerste zaterdag van de maand (van 08.00 tot 18.00 uur).

San Giacomo degli Spagnoli (Nostra Signora del Sacro Cuore)

San Giacomo degli Spagnoli - Corso del Rinascimento Rome

De kerk aan de rechterkant, beginnend in het noorden, is de Nostra Signora del Sacro Cuore kerk. Deze kerk staat ook bekend onder de naam San Giacomo degli Spagnoli. De ingang bevindt zich aan de kant van de Corso del Rinascimento, maar de gevel bevindt zich aan het Piazza Navona is mooier.

Sant’Ivo alla Sapienza Kerk

Sant'Ivo alla Sapienza Kerk - Wijk Sant' Eustachio Rome

De Sant’Ivo alla Sapienza Kerk, aan de overkant van de straat, is het werk van Borromini. Het is gebouwd op de binnenplaats van het Palazzo della Sapienza. Deze kerk is vooral bekend om zijn spiraalvormige koepel. De interieurdecoraties worden gezien als voorbodes van de decoratieve stijl die bekend staat als rococo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *