Wijk Coppedè Rome

Coppedé - Wijk Trieste Rome

De wijk Coppedè in Rome is geen officiële rione, maar slechts een gedeelte van het quartiere Trieste. Hij verschilt echter dusdanig van de rest van de wijk dat men best van een apart district kan spreken, wat ook de bedoeling was van de architect Gino Coppedè, die er van 1915 tot 1927 aan werkte.

Wijk Coppedé Rome

Geschiedenis en beschrijving

Coppedè Rome (Villino delle Fate)
Het centrale deel van de Villino delle Fate.

Gino Coppedè zelf stierf voordat de hele wijk voltooid was. De voltooiing stond onder leiding van Paolo Emilio André. Waarschijnlijk had het project niet veel later moeten beginnen. Toen de fascisten eenmaal aan de macht waren, kreeg de rationalistische architectuur de overhand.

De hele wijk Coppedé bestaat uit niet meer dan 43 gebouwen aan de straten die op het centrale plein, Piazza Mincio, uitkomen. Dit plein zelf is eigenlijk meer een rotonde, met een fontein, de Fontein van de Kikkers, in het midden.

Het schijnt dat de Beatles ooit met z’n allen in de Kikkerfontein gesprongen zijn na in het nabijgelegen lokaal Piper opgetreden te hebben.

Hoe dichter de paleisjes en villa’s bij het plein staan, hoe frivoler ze ontworpen zijn.

Coppedè Rome - Lamp
De gietijzeren lamp onder de ingang tot de wijk Coppedè.

Men komt de wijk het best binnen door de Via Dora die aan het begin een grote boog heeft die de Palazzi degli Ambasciatori aan weerszijden van de straat met elkaar verbindt. Onder deze boog hangt een enorme smeedijzeren lamp.

De opvallendste gebouwen zijn het Palazzina del Ragno, dat vooral gekenmerkt wordt door de reusachtige spin waarmee de façade versierd is, en de Villino delle Fate, die geheel asymmetrisch een veelvoud van stijlen en materialen combineert.

Coppedè Rome - Piazza Mincio n. 2
De ingang van Piazza Mincio n. 2

De door Coppedé ontworpen gebouwen lijken recht uit een sprookje te komen en de wijk wordt dan ook regelmatig gebruikt als achtergrond voor films. O.a. Dario Argento heeft hier een aantal producties gedraaid. Het werkt ook andersom: De ingang van het gebouw op Piazza Mincio n.2 is zelf een reproductie van een deel van een gebouw uit de film Cabiria.

Quartiere Coppedé – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.