Colonna Wijk Rome

De wijk Colonna is één van de centraalste wijken van Rome. De oppervlakte is vrij klein, dus er staan minder bezienswaardigheden dan verwacht. Wel loopt de belangrijkste winkelstraat van de stad gedeeltelijk door de rione.

Colonna Wijk Rome

Geschiedenis

Palazzo Wedekind - Wijk Colonna Rome
Palazzo Wedekind

Colonna is genoemd naar de zuil van Marcus Aurelius die midden op het Piazza Colonna staat. Al in de 12e eeuw werd de wijk zo genoemd.

De wijk is redelijk plat, met als enige uitzondering het Piazza del Parlamento, dat iets hoger ligt.

Gedurende de middeleeuwen was Colonna erg dun bevolkt en er stonden weinig paleizen (maar wel een groot aantal torens). In de 16e eeuw veranderde dit, toen de pausen Gregorius XIII en Sixtus V de wijk lieten ontwikkelen en er een aantal prestigieuze gebouwen neer lieten zetten. Ook lieten ze al bestaande paleizen restaureren. Het iets hoger liggende deel van de wijk, wat toen eigenlijk nog de rand van de stad was, werd bewoond door artiesten.

Na de éénwording van Italië werd de wijk opnieuw ingericht en tussen 1880 en 1915 werden publieke werken uitgevoerd om de vele overstromingen van de Tiber die de rione onder water zetten tegen te gaan. Ook werd het Piazza San Silvestro vergroot.

Vanuit politiek opzicht is Colonna een belangrijke wijk, aangezien er zich een aantal regeringsgebouwen, zoals het Palazzo di Montecitorio en het Palazzo Chigi, bevinden.

Bezienswaardigheden Wijk Colonna

Een gedeelte van de winkelstraat Via del Corso loopt door de wijk Colonna. Een andere, buitengewoon prestigieuze, straat in deze buurt is de Via Sistina, terwijl de Galleria Alberto Sordi (voorheen de Galleria Colonna) sinds 2003 tot één van de mooiste en meest prestigieuze overdekte winkelgalerijen van de stad gerekend wordt.

Het Palazzo Wedekind en de San Lorenzo in Lucina Kerk horen tot de mooiste gebouwen van Rome.

Alle bezienswaardigheden in de wijk Colonna

Pleinen en Straten

De belangrijkste pleinen van de wijk zijn het Piazza Colonna en het Piazza del Parlamento. De bekendste straat is de al genoemde Via del Corso, het Romeinse equivalent van de Kalverstraat.

Colonna, rione III, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.