Colle Oppio Park Rome

Het Colle Oppio park is een klein parkje midden in Rome, ten noorden van het Colosseum. Op zich is het niet zo belangrijk vanuit toeristisch oogpunt, ware het niet dat de Domus Aurea (helaas op het moment slechts mondjesmaat geopend) er te vinden is.

Colle Oppio Park Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het Parco di Colle Oppio heeft drie ingangen,  te weten aan de Via Labicana, Viale del Monte Oppio en de Via Mecenate. Distrikt: Monti. Openingstijden: Zonsopgang tot zonsondergang. Openbaar vervoer: Bus: 53, 85, 87, 117, 571, n11. Het is over het algemeen beter het park te mijden wanneer het donker is.

Geschiedenis Colle Oppio Park Rome

Colle Oppio Park Rome
Fontein in het Colle Oppio Park

In de hoogtijdagen van het Romeinse rijk was het gebied waar nu het park is erg dicht bevolkt. Gewone burgers woonden op de hellingen, terwijl het rijkere deel van de bevolking de heuveltop in bezit genomen had.

Augusta had o.a. de Portico di Ottavia laten bouwen op de Colle Oppio en ook de Villa van Mecenate bevond zich op de top van de heuvel, maar beide werden later geïncorporeerd in Nero’s Gouden Huis.

Na de dood van Nero werd deze Domus Aurea weer gebruikt om er de Terme van Traiano en de Terme van Tito op te bouwen.

Het is pas tijdens de Middeleeuwen dat het gebruikt ging worden als (groenten-)tuin.

In 1871, toen Rome de hoofdstad van Italië werd, werd Colle Oppio een publiek park. De huidige aanblik ervan is echter te danken aan de bemoeienissen van de diktator Benito Mussolini.

Het eerste gedeelte van het park, aan de kant van de Via Labicana en de Via Mecenate, is tussen 1928 en 1932 ontworpen door de architekt Raffaele de Vico. Het hogere gedeelte is ettelijke jaren later (1935-1936) door Antonio Muñoz verzorgd.

Het park is in 2020 geheel gerestaureerd.

Weetjes

De naam Colle Oppio is waarschijnlijk afkomstig van ene Opiter Oppius die de verdediging van Rome op zich nam terwijl Tullo Ostilio het stadje Veio aanviel.

Bezienswaardigheden Colle Oppio Park

  • Domus Aurea: Nero’s “Gouden Huis”, helaas al jaren gesloten wegens instortingsgevaar.
  • Terme di Traiano: De ruïnes aan de noordkant waren de exedra van deze baden.
  • Terme di Tito: De zuidelijke ruïnes.
  • Cisterna delle Sette Sale: Eigenlijk niet in het park, maar aan de overkant van de ingang aan de Via di Terme di Traiano.
  • Fontana delle Anfore en het nymhaeum, gemaakt door A. Giorgiutti.
  • De twee identieke fonteinen die op de Via Labicana uitkijken.
  • Het bronzen beeld van Alfredo Oriani aan de Viale della Domus Aurea is van de hand van Ercole Drei.

Fotogalerij

Colle Oppio Park

Parco di Colle Oppio – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *