Civitella San Paolo (Provincie Rome)

Civitella San Paolo bevindt zich ongeveer 45 kilometer ten noorden van Rome zelf. Het was waarschijnlijk één van de plekken waarheen de Kapenaten rond de 5e eeuw verhuisden. Bezienswaardigheden zijn het middeleeuwse Castello Abbaziale en de voormalige stadspoorten Porta Romana en Porta Capena. De mooiste kerk is de 13e eeuwse San Giacomo Kerk.

Alles over Civitella San Paolo

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Piazza Santa Maria, 16 (tel. 0765 335121). Postcode: 00060. Kengetal: 0765. Inwoneraantal: Ongeveer tweeduizend.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Neem de E35 in noordelijke richting. Vanaf Fiano Romano rijdt U verder op de E45, tot U bij de afslag naar Civitella komt.

Openbaar vervoer: Vanaf het station Saxa Rubra op de Roma Nord lijn neemt U een Cotral bus met als eindbestemming Poggio Mirteto Scalo. Let wel op: Niet alle bussen op deze lijn stoppen in Civitella San Paolo, dus controleer eerst of U wel op de juiste zit.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste trekpleisters uit de Romeinse tijd zijn enige stukken van de oude Via Tiberina, drie grote villa’s, een necropolis en ruïnes van enige tempels.

De stadsmuur is grotendeels in de 15e eeuw opgetrokken. Een klein deel, dat bij het oude kasteel hoorde, stamt echter uit de 11e eeuw. Opvallend is dat de muur driehoekig van vorm is.

Van dit kasteel zijn ook de slotgracht en een zeshoekige en een vierkante toren overgebleven. De loggia en het bijbehorende paleis stammen uit de 15e eeuw.

De Santa Maria Kerk stamt uit de late middeleeuwen, maar is in 1578 verbouwd en groter gemaakt.

Andere kerken zijn de San Giacomo Kerk en de San Lorenzo Kerk. Deze laatste bestond al in de 13e eeuw, maar is in de 15e eeuw eveneens vergroot.

Geschiedenis

Zoals door verschillende opgravingen aangetoond wordt bestond de stad al in de Romeinse tijd. In de San Martino Necropolis zijn rijkelijk versierde tombes gevonden.

De huidige naam wordt voor het eerst in een pauselijke bul uit 1091 genoemd. Hierin wordt de nederzetting beschreven als eigendom van het San Paolo Klooster.

Vanaf 1427 is een deel van de stad leengoed van Odoardo Colonna. Later geeft Paus Eugenio IV het aan zijn condottieri (de leiders van middeleeuwse huurlegers) Giorgio en Battista da Narni. Nog later betalen de monniken van het klooster tweeduizend scudi om de heerschappij over de streek weer in handen te krijgen.

Civitella San Paolo, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.