Civitavecchia (Provincie Rome)

Civitavecchia is de haven van Rome. Het is ook de aanlegplek voor de cruise-schepen aan de Tyrrheense Zee. Het is met meer dan vijftigduizend inwoners één van de grootste steden in de provincie. Hoogtepunten zijn het Forte Michelangelo, de Kathedraal, de Terme Taurine. De grootste trekpleister is echter het Aquafelix pretpark.

Alles over Civitavecchia

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Piazzale Pietro Guglielmotti, 7 (tel. +39 0766 5901). Postcode: 00053. Kengetal: 0766. Inwoneraantal: Meer dan 50.000. Civitavecchia heeft een toeristenbelasting. Afhankelijk van de categorie van de accomodatie betaalt men tussen 1,50 en 5 Euro per persoon per nacht extra. Kinderen jonger dan 12 en gehandicapten hoeven niet te betalen. VVV: De stad heeft geen officieel toeristenkantoor. U kunt echter informatie krijgen bij de Associazione Turistica Pro-Loco (Via Cavalieri di Malta, 10; tel. +39 0766 545030).

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Civitavecchia ligt langs de snelweg E80. Wie geen zin heeft de tol te betalen kan de oude Romeinse herenweg Via Aurelia (SS1) volgen.

Openbaar vervoer: Er is een directe treinverbinding van Roma Termini naar Civitavecchia. De cruise-haven bevindt zich op loopafstand van het station van de stad.

Bezienswaardigheden

Forte Michelangelo Civitavecchia
Forte Michelangelo

Het achthoekige Forte Michelangelo is in 1508 op de ruïnes van de oude haven opgetrokken. Hoewel het door Michelangelo zelf ontworpen is is het door Bramante gebouwd.

Op de Romeinse pier zijn de overblijfselen van het lazaret, een door Vanvitelli ontworpen fontein en de door Antonio da Sangallo il Giovane gebouwde bastions te zien.

De Terme Taurine zijn in goede staat verkerende oude Romeinse baden. Het complex bestaat uit kleedkamers, watercontainers, ruimtes die op verschillende temperaturen verwarmd werden, marmeren kuipen en een bibliotheek.

San Francesco d'Assisi Kathedraal Civitavecchia
San Francesco d’Assisi Kathedraal

De San Francesco d’Assisi Kathedraal en de Santa Maria dell’Orazione e della Morte Kerk stammen uit de 17e eeuw.

De Santissimi Martiri Giapponesi Kerk wordt opgeluisterd door contemporaine fresco’s en mozaïeken van de hand van de schilder Lucas Ha Segawa.

De Santa Maria Maris Stella Kerk is een andere trekpleister.

Geschiedenis

Bastion Civitavecchia
Een van de oude bastions die deel uitmaakten van de stadsmuur.

Civitavecchia is gesticht op de plek waar zich het Romeinse Centum Cellae bevond, de grote door keizer Trajanus in het jaar 106 gestichte haven.

Later werd de stad eerst door de Goten en vervolgens door de Byzantijnen bezet, alvorens door de Turken met de grond gelijk gemaakt te worden. De ovelevenden stichtten eerst de nieuwe stad Leopoli, maar keerden na het vertrek van de Turken terug naar hun vroegere woonst. Deze werd tot Civitas Vetula omgedoopt en ter verdediging van bastions voorzien.

In de middeleeuwen was de stad leengoed van het graafschap Ranieri, de Farfenser monniken en tussen de 13e en 14e eeuw van de Prefetti di Vico. Na in 1431 door de pauselijke troepen overwonnen te zijn bleef de stad tot de tijd van Napoleon in handen van de kerkelijke staat. Het beleg van de Franse troepen duurde precies honderd dagen.

In 1849 sloot Civitavecchia zich aan bij de Romeinse Republiek van Mazzini en Garibaldi. In 1870 werden de troepen onder leiding van Nino Bixio in de stad verwelkomd.

Een groot deel van de stad werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest.

Civitavecchia, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.