Cisternone Romano Albano Laziale

De Cisternoni Romani zijn ondergrondse waterreservoirs naast de San Paolo Kerk in Albano Laziale. Ze zijn gebouwd om het oorspronkelijke legerkamp van water te voorzien en werken zelfs nu nog uitstekend.

Cisternone Romano Albano Laziale

Nuttige informatie

Het adres van de Cisternoni is Via Aurelio Saffi – Albano Laziale. Om deze trekpleister te kunnen bezoeken dient men vooraf het Museo Civico Albano te raadplegen (Adres: Viale Risorgimento 3, tel. +39 069325759 of 069323490).

Geschiedenis Cisternoni Albano Laziale

Cisternone Romano Albano Laziale
Cisternone Romano

De Cisternone Romano heeft de vorm van een onregelmatige vierhoek. De lange zijden meten ongeveer 48 en 45,50 meter zijn en de korte zijden  30 en 32 meter. Er kon circa 1o,000 kubieke meter water in.

De Cisternoni (meervoud) bestaan eigenlijk uit een enorm reservoir van 30 bij 50 meter. Het werd gebouwd door de architekten van het 2e Parthische Legioen. Deze hadden tot taak de watertoevoer naar het kamp (de Castra Albana) en de omringende nederzettingen te garanderen.

De construktie is deels direkt in de rotsen uitgegraven en deels met bakstenen gemaakt. Het geheel is in vijf schepen verdeeld en wordt door 36 pilasters overeind gehouden. De muren zijn met een watervaste gipslaag bedekt.

Het meest imponerende aspect van de cisternoni is dat ze zelfs nu nog perfect zouden kunnen functioneren. Dit ondanks dat de watertoevoerkanalen die het water uit de bronnen langs het Albano Meer halen nog uit de Romeinse tijd stammen.

Cisternone Romano – Via Aurelio Saffi, Albano Laziale

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.