Cineto Romano (Provincie Rome)

Cineto Romano is een stadje in het oostelijke deel van de provincie Rome en heeft minder dan duizend inwoners. Tot 1884 heette het nog Scarpa. Trekpleisters zijn vooral het Castello Baronale, de Santa Maria Battista Kerk en de Santa Maria delle Grazie Kerk. Buiten het stadje kan men de (watervallen) Cascate di Rioscuro aanschouwen.

Alles over Cineto Romano

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Via Dottor Todini, 8 (tel. +39 0774 928016). Postcode: 00020. Kengetal: 0774. Inwoneraantal: Ongeveer 600.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Volg de tolweg E80 of regionale weg de SR5 in oostelijke richting tot de afslag naar Cineto.

Openbaar vervoer: Het stadje is erg moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het is het makkelijkst om eerst vanaf Ponte Mammolo (metro lijn B) een Cotral bus naar Tivoli te nemen en vanaf daar verder te reizen (nog steeds met Cotral).

Bezienswaardigheden

Castello Orsini Cineto Romano
Castello Orsini

Het opvallendste gebouw in de stad is het kasteel, dat boven alles uittorent. Het wordt ofwel Castello Baronale ofwel Castello Orsini genoemd.

De San Giovanni Battista Kerk is tegen het midden van de 17e eeuw gebouwd.

De Santa Maria delle Grazie Kerk bevindt zich buiten de bebouwde kom en is tegen het einde van de 6e eeuw gesticht. Na door de barbaren verwoest te zijn werd ze op aandringen van de heilige Franciscus opnieuw opgebouwd. De huidige structuur stamt echter uit de 17e eeuw.

Geschiedenis

Cineto Romano was oorspronkelijk een door de stam der Aequi gestichte nederzetting. In de 4e eeuw voor Christus werd het een kolonie van een Romeinse stam die Scaptia heette.

Aan het begin van de 11e eeuw werden er drie kastelen in de streek gebouwd om de Turkse en Hongaarse invallen te kunnen weerstaan.

De oorspronkelijke naam van de toenmalige nederzetting was Scarpa. Deze ontstond rond een door Giovanni de Marso gebouwd fort.

Vanaf de 13e tot de 17e eeuw was de stad in handen van de familie Orsini. Na deze tijd waren de Borghese tot 1925 heersers over de gemeente.

Pas in 1884 kreeg Cineto Romano de huidige naam.

Cineto Romano, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.