Ciampino (Provincie Rome)

Ciampino is een klein stadje dat tegen Rome aanligt en vooral bekend is vanwege het vliegveld. De budget maatschappij RyanAir heeft dit vliegveld als thuisbasis. Het grootste deel van de stad is modern. De stad heeft minder dan veertigduizend inwoners. Voor de gemiddelde toerist heeft Ciampino zelf weinig te bieden.

Toeristeninformatie Ciampino

Regio: Lazio. Provincie: Rome. Postcode: 00043. Kengetal: 06. Gemeentehuis: Largo Felice Armati, 1 (tel. 06790971).

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: De stad ligt op zo’n 15 kilometer ten zuidoosten van Rome. Met de auto is het het handigst, of de Via Appia Nuova, of de Via Tuscolana gevolgd door de Via Anagnina, te volgen vanuit de hoofdstad.

Openbaar vervoer: Er is een directe treinverbinding tussen Roma Termini en het centrum van Ciampino. Wanneer U naar het vliegveld wilt, moet U hierna nog een bus nemen. Vanuit het centrum van Rome kunt U ook de metro nemen naar Anagnina (laatste halte op lijn A) en dan een Cotral bus. Let er wel op dat U de juiste bus neemt want sommige bussen rijden direct naar het vliegveld en stoppen niet in het centrum.

Vliegveld: Het vliegveld G.B. Pastine ligt gedeeltelijk in Rome en gedeeltelijk in Ciampino. Het wordt voor meer dan 90% gebruikt door vluchten van de budget-maatschappij RyanAir. Er zijn verschillende manieren om vanaf het vliegveld naar Rome te reizen.

Bezienswaardigheden

Ciampino is, zoals gezegd, niet rijk aan toeristische attrakties. De belangrijkste zijn:

  • Villa di Quinto Voconio Pollione: Deze villa werd in 1880 bij toeval, bij de aanleg van een spoorlijn, ontdekt. Beelden die hier gevonden zijn zijn o.a. in de Vaticaanse Musea te zien.
  • Andere overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn stukken straatweg die naar Frascati en naar het zuiden leidden.
  • Monumenten uit de 17e eeuw zijn o.a. de Villa Segni en het bekendere Casale dei Monaci.
  • De oudste kerk van Ciampino is de San Luigi Gonzaga Kerk.
  • Alle bezienswaardigheden Ciampino

Geschiedenis

Vroeger was Ciampino geen op zichzelf staande stad, maar een frazione van het belendende Marino. In de Romeinse tijd was het grondgebied van de stad dunbevolkt en stonden er vooral boerderijen en enige landelijke villa’s. De stad is genoemd naar een 17e eeuwse pauselijke prelaat, die een groot landgoed in de streek had. (Lees verder voor een beknopte geschiedenis van Ciampino.)

Ciampino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.