Chiostro del Bramante Rome

Het Chiostro del Bramante is het voormalige klooster van de Santa Maria della Pace Kerk in Rome. Het is omgebouwd tot museum. De door Bramante ontworpen kloostergang is één van de hoogtepunten uit de Renaissance architectuur. Van 8 september 2020 tot 11 april 2021 is er een aan Banksy gewijde tentoonstelling te zien.

Chiostro del Bramante Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Chiostro del Bramante Rome
Chiostro del Bramante

Het adres van het Chiostro di Bramante is Via Arco della Pace, 5 – Rome (tel. +39 0668809035). Openingstijden: Elke dag van 10.00 tot 20.00 uur; zaterdag en zondag van 10.00 tot 21.00 uur. De toegangsprijs is 13 Euro van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur en 15 Euro tussen 13.00 en 19.00 uur. Op zaterdag en zondag is dit 15 Euro van 09.00 tot 13.00 uur en 18 Euro van 13.00 tot 20.00 uur. Kinderen tussen 5 en 10 jaar oud betalen 5 Euro en kinderen jonger dan 5 mogen gratis naar binnen. Met de Roma Pass krijgt men korting (maar geen gratis toegang).

Tentoonstelling Chiostro del Bramante

Banksy (5 mei 2021 tot 9 januari 2022)

Banksy tentoonstelling - Chiostro del Bramante Rome

Banksy is waarschijnlijk de beroemdste incognito kunstenaar ter wereld. De tentoonstelling in het Chiostro del Bramante is de tweede binnen een jaar tijd in dezelfde ruimte. De titel van de expositie is “All about Bakksy: Exhibtion 2”.

Gechiedenis Chiostro del Bramante Rome

Bramante was in Rome terechtgekomen na de val van de Milanese Graaf Ludovico Sforza. In Rome werd hij de huisarchitect van Paus Julius II en één van Michelangelo‘s grootste rivalen.

Het klooster werd rond het jaar 1500 gebouwd, in opdracht van kardinaal Oliviero Carafa, wiens wapenschild op verschillende zuilen en deuren binnen de Chiostro di Bramante te zien is. Er zijn ook een aantal de Kardinaal verheerlijkende inscripties op de binnenplaats te zien.

Het Chiostro was een keerpunt in de carrière van Bramante, die, voordat hij naar Rome kwam, in Milaan vooral door de noord-Europese Gotische architectuur geïnspireerde gebouwen ontwierp.

Het oppervlak van de Chiostro is vierkant, met een portico rond een binnenplaats en aan elke kant vier bogen die door Ionische zuilen en kapitelen ondersteund worden. Hierboven bevindt zich een open gallerij, met afwisselend Korinthische zuilen en pilasters die architraven ondersteunen. Het onderste gedeelte heeft een gewelfd, het bovenste een vlak plafond.

Er zijn stenen zetels onder de portico en de muren ervan zijn versierd met grafmonumenten uit de 15e eeuw. De lunetten aan de bovenkant zijn versierd met fresco’s die episodes uit het leven van Maria tonen.

De Santa Maria della Pace kerk die bij het kloostercomplex hoort huisvestigt de beroemde muurschildering “De Sybil” van Raphaël.

Via Arco della Pace, 5 – Rome

Eerdere tentoonstellingen

Macchiaoli (2016)

Macchiaoili Tentoonstelling 2016 Chiostro del Bramante Rome

De Macchiaioli waren een 19e eeuwse Toscaanse groep schilders. Er zijn 110 schilderijen te zien, die oorspronkelijk in de woningen en paleizen van rijke maecenassen hingen en in de loop der jaren ;over verschillende privé-collecties verspreid raakten. De tentoonstelling bestaat uit 9 secties, die verdeeld zijn naar gelang de verschillende verzamelingen waar ze oorpronkelijk toe behoorden. Behalve de schilderijen van de Macchiaioli zelf zijn er ook werken van de volgende generatie, door de groep beïnvloede, schilders te zien. De belangrijkste Macchiaioli schilders waren o.a. Telemaco Signorini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Fattori, Giuseppe De Nittis, Cristiano Banti, Odoardo Borrani en Oscar Ghiglia. De Macchiaioli (macchie zijn “vlekken”) noemden zichzelf zo omdat volgens hun vlekken licht en schaduw de belangrijkste componenten waren van een kunstwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.