Chiesa del Gesù Frascati

De Chiesa del Gesù is een kerk in het centrum van Frascati. De kerk bevindt zich op slechts enkele tientallen meters van de kathedraal van de stad. Hoogtepunt is de door Andrea Pozzo, die daar een handje van had, gemaakte valse koepel.

Chiesa del Gesù Frascati

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa del Gesù is Piazza Roma – 00044 Frascati (tel. +39 069417768). Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Chiesa del Gesù Frascati

Chiesa del Gesù Frascati
Chiesa del Gesù

Voorheen stond op de plek al een heiligdom dat gewijd was aan de Beata Vergine Maria. De Chiesa del Gesù is door de Jezuïten in de eerste helft van de 17e eeuw gebouwd. Als voorbeeld heeft men de Jezuïtenkerken die in de voorgaande jaren in Rome gebouwd waren genomen.

Oorspronkelijk had Carlo Fontana de kerk moeten bouwen maar zijn projekt werd te duur en uiteindelijk zou Gregorio Castrichini, zelf een priester, het werk in het jaar 1700 voltooien.

De façade van de kerk is van travertijns marmer en bestaat uit twee niveau’s. De standbeelden in de nissen van het onderste deel zijn Ignazio di Loyola en Francesco Borgia.

Een inscriptie uit 1773 in een gedenkplaat boven het portaal herinnert eraan dat de kerk gewijd was aan San Gregorio Magno.

Bezienswaardigheden Chiesa del Gesù

  • Het interieur bestaat uit een enkel schip. Er wordt veel met het perspectief gespeeld in de barokke versieringen van de kerk, te beginnen met Andrea Pozzo‘s kenmerkende valse koepel waar het schip en het dwarsschip elkaar kruisen, die in werkelijkheid op een doek met een diameter van 8 meter geschilderd is. Een zwarte plaat op de vloer geeft aan waar men moet staan om er het best van te kunnen genieten.
  • Ook in de kapellen van het dwarsschip zijn fresco’s te zien die met het perspektief spelen, net als in de apsis, waar op de concave muur een “Besnijding van Jezus” geschilderd is. Het baldakijn boven het schilderij wordt bedekt met een vals dak dat op de muur geschilderd is.
  • Andrea Pozzo schilderde ook “De Vlucht naar Egypte”.

Chiesa del Gesù, Piazza Roma, Frascati

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.