Chiaramonti Museum Vaticaan Rome

Het Chiaramonti Museum in Rome is gesticht door en genoemd naar Paus Pius VII. Het is een onderdeel van de Vaticaanse Musea en is door de beroemde beeldhouwer Antonio Canova ingericht. De collectie van het Museo Chiaramonti bestaat hoofdzakelijk uit Romeinse standbeelden, borstbeelden en allerlei gebeeldhouwde architectonische elementen.

Chiaramonti Museum Vaticaan Rome

Nuttige informatie

Openingstijden, toegangsprijzen en andere praktische informatie Vaticaanse Musea.

Geschiedenis en beschrijving

Paus Pius VII, die het ambt bekleedde van 1800 tot 1823, was lid van de familie Chiaramonti, vandaar de naam van het museum. Antonio Canova was een van de beroemdste neoklassieke beeldhouwers. Hij richtte het museum in 1807 op. Veel van zijn eigen werken zijn te zien in de Galleria Borghese.

Galleria Chiaramonti

Het Chiaramonti Museum bestaat uit drie galerijen, waarvan de eerste simpelweg Galleria Chiaramonti heet. Dit deel van de collectie omvat beeldhouwwerken die keizers en goden voorstellen, plus fragmenten van friezen, reliëfs en sarcofagen. Het hoogtepunt is een in Ostia opgegraven grafmonument van een molenaar uit de 1e eeuw na Chr.

Braccio Nuovo

De tweede galerij is de zogenaamde Braccio Nuovo (“Nieuwe Arm”). Deze vleugel werd toegevoegd door Raffaele Stern en ingehuldigd in 1822. In dit deel van het museum zijn beroemde Romeinse (en Romeinse kopieën van Griekse) beeldhouwwerken te zien, zoals de “Augustus van Prima Porta“. Romeinse mozaïeken sieren de vloeren van deze vleugel.

Andere hoogtepunten in de Braccio Nuovo zijn twee vergulde bronzen pauwen die mogelijk het Mausoleum van Hadrianus hebben versierd. Kopieën van deze pauwen staan in de Cortile della Pigna.

Hier staat ook een beeld dat de Nijl voorstelt, een Romeinse kopie van een Grieks beeld uit de 1e eeuw na Christus. Het is afkomstig uit een tempel gewijd aan de Egyptische godin Isis, die in de buurt van het Pantheon stond.

Er is ook een kopie van een beeldhouwwerk uit de 5e eeuw v. Chr. van de Griekse kunstenaar Policleto. Het beeldhouwwerk stelt vermoedelijk Achilles met een lans voor. Er zijn veel kopieën van dit werk. Een bekendere is te zien in het Archeologisch Museum van Napels.

Galleria Lapidaria

De laatste afdeling is de Galleria Lapidaria. Dit deel van de collectie bevat gebeeldhouwde voorwerpen, zoals platen, sokkels, mijlpalen, urnen, altaren en sarcofagen. Helaas is het alleen op verzoek te bezoeken.