Cerveteri (Provincie Rome)

Cerveteri is één van de bekendste bestemmingen voor dagtochtjes vanuit Rome, wat vooral te danken is aan de Etruskische oorsprong van de stad. De beroemde Banditaccia Necropolis bevindt zich buiten het centrum en andere bezienswaardigheden zijn de Santa Maria Maggiore Kerk en het Palazzo Ruspoli.

Alles over Cerveteri

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Piazza Risorgimento, 1 (tel. +39 06 896301). Postcode: 00052. Kengetal: 06. Inwoneraantal: 38.000.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Volg de E80 (tolweg) vanuit Rome in noordelijke richting. Goedkoper en mooier, maar langzamer is de SS1, die beter bekend staat als de Via Aurelia.

Openbaar vervoer: Neem een Cotral bus vanaf metrostation Cornelia (lijn A). Om de necropolis te bezoeken moet U hierna nog ongeveer anderhalve kilometer lopen.

Bezienswaardigheden

Piazza Santa Maria Cerveteri
Piazza Santa Maria

Net als bij vele Italiaanse stadjes die oorspronkelijk op een heuvel gebouwd zijn is het historische centrum klein maar pittoresk, en alles wat aan de voet van de heuvel ligt, modern en eenvormig.

De Necropolis bij Cerveteri is tussen de 7e en de 3e eeuw v. Chr. door de Etrusken gebouwd. Hoewel de opgravingen nog niet voltooid zijn, kunt U er makkelijk ettelijke uren tussen de tomben die langs de smalle straatjes staan doorbrengen.

Er is een klein museumpje in Cerveteri zelf, in een oud kasteel op het centrale plein van de stad, maar de meeste in de Necropolis gevonden voorwerpen bevinden zich in Rome, in de Museo Etrusco di Villa Giulia. Het museum in Cerveteri is gratis, maar U moet meestal aanbellen.

De stad heeft tegenwoordig niet veel te bieden, behalve het museum en het gemeentehuis op het centrale plein (waar ook de bus uit Rome stopt).

Banditaccia Necropolis

De Banditaccia Necropolis ligt een klein stukje lopen buiten Cerveteri. De grootste tombes zijn verlicht en hebben trapjes waarlangs U erin kunt afdalen. Voor de meerderheid heeft U echter een zaklamp nodig.

Er zijn tombes van allerlei soorten en maten, howel de meeste ervan stenen “bedden” bevatten, met gebeeldhouwde kussens en soms ook stenen stoelen. Sommige tombes zijn rond, andere zijn vierkant, de meesten zijn simpel, anderen (de Tomba dei Rilievi) uitgebreider versierd.

Het is vreemd te bedenken dat, hoewel de door de Etrusken gebouwde steden en havens al lang geleden vernietigd zijn, de aandacht die zij aan de huizen voor hun nabestaanden besteed hebben, ervoor zorgt dat deze nog steeds goed bewaard te bezichtigen zijn.

Geschiedenis

Caere is in de 8e eeuw voor Christus door de Etrusken gesticht in een streek die al sinds het paleolithicum bewoond is. Het huidige Cerveteri was de hoofdstad van het Etruskische rijk totdat het in de 3e eeuw voor Christus door de Romeinen veroverd werd.

Toen de Turken de streek binnen vielen verhuisde een deel van de inwoners naar een nabije hoogte. Ze noemden het nieuwe dorp, dat tot de huidige deelgemeente Ceri uit zou groeien, Caere Nova. Hierna werd het al bestaande Caere dus omgedoopt tot Caere Vetus.

In 817 doneerde keizer Ludovico I de stad aan de Heilige Stoel.

Na eerst in het bezit van de families Crescenzi en Venturini te zijn geweest, kregen achtereenvolgens de Orsini en de Ruspoli het leenheerschap toegewezen.

Cerveteri, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.