Celimontana Fontein Rome

De Celimontana Fontein in Rome wordt ook wel de Fontein van Pius IX genoemd. Deze in de 19e eeuw gebouwde fontein stond eerst bij de San Clemente Basiliek.

Celimontana Fontein Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Celimontana Fontein bevindt zich in de Via Annia in de wijk Celio in Rome. De fontein kan op elk moment van de dag gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis

Celimontana Fontein RomeDe Fontana Celimontana is tegen een muur aangebouwd, die om een deel van een militair ziekenhuis geconstrueerd is. De plek waar hij staat is aan het einde van een doodlopende straat en dus zijn er maar weinig toeristen die de fontein ooit te zien krijgen.

Virginio Vespignani heeft de Celimontana Fontein in 1864 in opdracht van Paus Pius IX ontworpen.  Het was één van twee fonteinen die aan weerszijden van de San Clemente Basiliek kwamen te staan.

Een van de twee was een eenvoudige wasplaats en werd al snel weggehaald om opgeslagen te worden. De huidige Celimontana Fontein bleef er tot 1927 staan en werd daarna naar de Via Sannia verplaatst.

De fontein wordt gevoed door het Acqua Marcia Aquaduct en in een bakstenen exedra geplaatst. Aan de uiteinden van de exedra staan pilaren, die door marmeren bollen bekroond worden. De bollen worden door een kroonlijst met elkaar verbonden. Midden op deze kroonlijst, omhooggehouden door twee dolfijnen, is het wapenschild van de stad Rome bevestigd.

De fontein zelf bestaat uit een rechthoekige sarcofaag uit de eerste eeuw voor Christus. Twee leeuwenkoppen spugen water in deze sarcofaag. De inscriptie tussen de koppen zegt dat Paus Pius IX de fontein in 1864 heeft laten bouwen. Het wapenschild boven de inscriptie is dat van de Mastai Ferretti, de familie van de paus.

Celimontana Fontein – Via Annia, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.