Catacomben van Domitilla Rome

De Catacomben van Domitilla horen tot de best bewaarde catacomben van Rome. Alle gangen bij elkaar opgeteld hebben een lengte van ongeveer 15 kilometer. Hoogtepunten zijn de “Goede Herder” fresco en de “Opstanding van Lazarus” mozaïek”.

Catacomben van Domitilla Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres vand de Catacombe di Domitilla is Via delle Sette Chiese 280/282 – Rome. Telefoon: +39 065110342. Openingstijden: 8.30-12 en 14.30-17. Gesloten: Dinsdag. Toegangsprijs: 5 Euro.

Geschiedenis Catacomben van Domitilla Rome

Catacomben van Domitilla Rome
Catacomben van Domitilla – Christus afgebeeld als de Goede Herder.

De Catacomben van Domitilla behoren tot de indrukwekkendste en best bewaard gebleven catacomben in Rome. Het zijn de enige Catacomben in de stad waar nog beenderen te zien zijn. Het netwerk van gangen in de Catacomben van Domitilla is ongeveer 15 kilometer lang.

Domitilla was de eigenares van de grond waar de naar haar genoemde catacomben zich bevinden. Zij was een familielid van keizer Vespasianus. Hoewel zelf waarschijnlijk niet bekeerd tot het Christendom, stond zij wel toe dat op haar land Christenen begraven werden.

In de Catacomben van Domitilla bevindt zich de enige ondergrondse basiliek In Rome, de Basilica dei SS Nereus en Achilleus. Om de eigenlijke Catacomben te kunnen bezoeken moet men door deze uit de 4e eeuw afkomstige kerk lopen.

In de 9e eeuw werd deze kerk wegens instortingsgevaar aan zijn lot overgelaten. In 1593 werd ze herontdekt en in 1870 zo goed mogelijk tot de oorspronkelijke staat terugebracht.

De relieken van de twee heiligen waren overigens toen de basiliek verlaten werd naar de Chiesa di Sant’Adriano in het Forum overgebracht.

Een andere heilige wiens tombe zich in de Catacombe di Domitilla bevindt is Santa Petronilla, waarschijnlijk de dochter van Sint Pieter.

Een muurschildering die het “Laatste Avondmaal” verbeeldt is één van de belangrijkste kunstwerken in deze Catacomben. Een andere muurschildering (zie foto) is de eerste bekende afbeelding waarin Christus als de Goede Herder afgebeeld wordt.

Het 4e eeuwse mozaïek dat o.a. de “Opstanding van Lazarus” verbeeldt is één van de weinige in Catacomben gevonden mozaïeken.

De catacomben van Domitilla kunnen alleen onder begeleiding bezocht worden. Om de belangrijkste fresco’s te beschermen worden deze niet getoond tijdens de excursies.

Catacomben van Domitilla – Via delle Sette Chiese 280, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.