Catacomben van Domitilla Rome

Share the joy
  •  
  •  

De Catacomben van Domitilla horen tot de best bewaarde catacomben van Rome. Alle gangen bij elkaar hebben een lengte van ongeveer 15 kilometer.

Weetjes Catacomben van Domitilla Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres vand de Catacombe di Domitilla is Via della Sette Chiese 280/282 – Rome. Telefoon: +39 065110342. Openingstijden: 8.30-12 en 14.30-17. Gesloten: Dinsdag. Toegangsprijs: 5 Euro.

Geschiedenis Catacomben van Domitilla Rome

Catacomben van Domitilla Rome
Catacomben van Domitilla –  Christus afgebeeld als de Goede Herder.

De Catacomben van Domitilla behoren tot de indrukwekkendste en best bewaard gebleven catacomben in Rome. Het zijn de enige Catacomben in Rome waar nog beenderen te zien zijn. Het netwerk van gangen in de Catacomben van Domitilla is zo’n 15 kilometer lang.

Domitilla was de eigenares van de grond waar de naar haar genoemde catacomben zich bevinden. Zij was een familielid van keizer Vespasianus en, hoewel zelf waarschijnlijk niet bekeerd tot het Christendom, stond zij toe dat op haar land Christenen begraven werden.

In de Catacomben van Domitilla bevindt zich een ondergrondse basiliek, de Basilica dei SS Nereus en Achilleus, de enige van haar soort in Rome. Om de eigenlijke Catacomben te kunnen bezoeken moet men door deze uit de 4e eeuw afkomstige kerk, die in de 9e eeuw wegens instortingsgevaar aan haar lot overgelaten werd, lopen.

De kerk werd in 1593 terugevonden en in 1870 zo goed als het ging tot de oorspronkelijke staat terugebracht.

De relieken van de twee heiligen waren overigens toen de basiliek verlaten werd naar de Chiesa di Sant’Adriano in het Forum overgebracht.

Een andere heilige wiens tombe zich in de Catacombe di Domitilla bevindt is Santa Petronilla, waarschijnlijk de dochter van Sint Pieter.

Een muurschildering die het Laatste Avondmaal verbeeldt is één van de belangrijkste kunstwerken in deze Catacomben. Een andere muurschildering (zie foto) is de eerste bekende afbeelding waarin Christus als de Goede Herder afgebeeld wordt.

Het 4e eeuwse mozaïek dat o.a. Opstanding van Lazarus verbeeldt is een zeldzaamheid, aangezien het van de weinig mozaïeken is die in de Catacomben gevonden zijn.

De catacomben van Domitilla kunnen alleen onder begeleiding bezocht worden. Om de belangrijkste fresco’s te beschermen worden deze niet getoond tijdens de excursies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *