Castel Madama (Provincie Rome)

Castel Madama bevindt zich ten oosten van Rome en heeft ongeveer achtduizend inwoners. In de eerste twee weekenden van Juli wordt hier de Palio Madama Margarita d’Austria gehouden, waarbij scénes uit het dagelijkse leven in de middeleeuwen nagebootst worden. De grootste trekpleisters zijn het Castello Orsini en de Sant’Anna Kerk.

Alles over Castel Madama

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Corso Vavour, 34 (tel. +39 o774 45001). Postcode: 00024. Kengetal: 0774. Inwoneraantal: Meer dan 7000.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: De snelweg E80 uit Rome voert langs Castel Madama.

Met de bus: Neem de Cotral bus vanaf het metrostation Ponte Mammolo (lijn B) naar Tivoli. Hier stapt U over op de (eveneens Cotral) Bus naar Castel Madama.

Met de trein: Vanaf het station Roma Tiburtina zijn er (ongeveer eens in de 2 uur) treinen naar Castel Madama.

Bezienswaardigheden

Castel Madama
Castel Madama

Het Castello Orsini is in de 14e eeuw door de familie van deze naam gebouwd. Het wordt gekenmerkt door een kloostergang met twee rijen arcades.

De San Sebastiano Kerk is halverwege de 16e eeuw gebouwd en bestaat uit een enkel schip.

De San Quirico Kerk stamt uit dezelfde periode en wordt opgeluisterd door enige fresco’s van broertjes Zuccari.

De neo-klassieke San Michele Kerk stamt uit 1775 en heeft vier marmeren, met sierpleisterwerk opgeluisterde kapellen.

De San Michele Arcangelo Tempel is in 1867 door de gemeenschap gesticht naar aanleiding van het einde van een cholera-epidemie.

Geschiedenis

Al voor de Romeinse tijd was er een nederzetting op deze plek waar Castel Madama gebouwd is. Deze zou Empulum geheten hebben en werd in de 4e eeuw voor Christus door de Romeinen verwoest en onderworpen.

Rond de 11e eeuw ontstond een nieuwe stad, die onder leenheerschap van de Orsini stond, al werd dit lang door de Abdij van Subiaco betwist.

Na door Tivoli verwoest te zijn werd de stad in het begin van de 14e eeuw op een heuvel opnieuw opgebouwd. De naam was toen echter niet Castel Madama maar Castrum Sancti Angeli. Van 1504 tot 1538 hadden de Medici de macht in de stad. Eerst de Farnese en vervolgens de Pallavicini zouden deze later overnemen.

In 1850 werd het een autonome gemeente.

Het kreeg de huidige naam toen Margherite van Oostenrijk, de dochter van Karel V, in het kasteel gelogeerd had. De bijnaam van de goede vrouw was Madama.

Castel Madama, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.