Casape (Provincie Rome)

Casape is een kleine gemeente op 50 kilometer ten oosten van Rome. De naam is waarschijnlijk een verbastering van Casa dei Pio, naar de familie die het stadje een eeuw lang in haar bezit had. Toeristische hoogtepunten zijn de San Michele Arcangelo Kerk, het Castello Baronale en de Villa Patrizia. Zoals veel gemeenten in de omtrek heeft Casape minder dan duizend inwoners.

Alles over Casape

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Via Rome, 24 (tel: +39 0774 489000). Postcode: 00010. Kengetal: 0774. Inwoneraantal: Ongeveer 700.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Volg de E80 tot Gericomio en volg vanaf hier de SP53a via San Gregorio da Sassola tot Casape.

Openbaar vervoer: Neem de metro naar Ponte Mammolo (lijn B) en vanaf daar een Cotral bus naar Tivoli. Hier neemt U de Cotral bus met als eindbestemming Poli en stapt uit bij Casape.

Bezienswaardigheden

Palazzo Baronale Casape
Palazzo Baronale

Het historische centrum van Casape bestaat uit een middeleeuws en een Renaissance deel en bevindt zich binnen de muur van het oude kasteel.

Het opvallendste gebouw is het Palazzo Baronale. Dit is in de 10e eeuw gebouwd als verdedigingstoren om in de 18e eeuw flink uitgebreid te worden. De rond de 18e eeuw gebouwde voormalige San Pietro Apostolo Kerk bevindt zich binnen de muren van het Palazzo Baronale.

In de huidige 20e eeuwse San Pietro Apostolo Kerk worden fragmenten van een 12e eeuws kruisbeeld bewaard. Ook is er een vergulde houten kar te zien die bij optochten gebruikt wordt. Deze door een onbekende handwerker vervaardigde kar stamt uit het begin van de 19e eeuw.

Hoogtepunt in de San Simeone Kerk is een schildering uit de 17e eeuw te zien, met op de achtergrond het dorp zoals het er in die tijd uitzag.

Geschiedenis

Casape was oorspronkelijk een door de Romeinen gestichte nederzetting. In 992 wordt het als Casa Corbuli voor het eerst in een geschrift genoemd.

In die tijd was de stad eigendom van de monniken van Sant’Andrea en San Gregorio. Later werd het lange tijd betwist door de machtige Orsini en Colonna families.

Vanaf de 16e eeuw was het achtereenvolgens leengoed van de

Leonini, de Santa Croce, de Barberini, de Pio di Savoia en de Carpi, om via erfenissen in de handen van verschillende Spaanse families en uiteindelijk de Brancaccio terecht te komen.

Casape, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.