Casal Rotondo Rome

Het Casal Rotondo is een mausoleum langs de Via Appia Antica in Rome. Het stamt uit het einde van de 1e eeuw. Het is niet bekend wie de eigenaars van het monument waren.

Casal Rotondo Rome

Openingstijden en toegangsprijs

Het Casal Rotondo Mausoleum kan gratis van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Casal Rotondo Rome
Casal Rotondo

Het Casal Rotondo bevindt zich aan de linkerkant van de straat, net voor de 6e Romeinse mijl (ongeveer 10 kilometer). Het is het grootste ronde mausoleum langs de Via Appia Antica.

Het ziet eruit als een grote cylindervormige tamboer.

Oorspronkelijk was het monument met blokken travertijns marmer bekleed. Halverwege de 19e eeuw werd deze bekleding door Luigi Canina deels in ere hersteld.

Men weet niet wie de eigenaar van het mausoleum was.

In het bovenste deel van het mausoleum werd later een buitenhuis gebouwd. Hierbij werd gebruik gemaakt van een aan de Savelli toebehorende middeleeuwse toren die deel uitmaakte van een serie uitkijkposten langs de Via Appia.

De al genoemde Luigi Canini liet na de opgravingen halverwege de 19e eeuw een muur naast het mausoleum bouwen. Deze muur liet hij versieren met in de buurt gevonden marmeren fragmenten, die volgens hem van een aedicula dat op het mausoleum stond afkomstig waren. (Aangezien op één van deze stukken het woord Cotta geschreven staat, is er ook een theorie die beweert dat de vondsten afkomstig zijn van een grafmonument voor de Aurelii Cotta familie).

Adres en openbaar vervoer

Het Casal Rotondo staat langs de Via Appia Antica. De dichtstbijzijnde bushalte is Capannelle/Appia Nuova (118, 520, 654, 664, 789, C11, N26).

Casal Rotondo Mausoleum – Via Appia Antica, Rome.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.