Romeins Aquarium en Casa dell’Architettura Rome

Het “Huis van de Architectuur bij het Romeinse Aquarium” ligt op enkele minuten lopen van het centrale treinstation Roma Termini. Oorspronkelijk de huisvesting van het Aquarium van Rome is het tegenwoordig vooral een tentoonstellingsruimte. Het staat midden op het Piazza Manfredo Fanti, waar ook enige ruïnes van de 26 eeuwen oude Muur van Servius Tullius te zien zijn.

Romeins Aquarium en Casa dell’Architettura Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Acquario Romano is Piazza Manfredo Fanti, 47 – 00184 Rome (tel. +39 0697604598). Openingstijden tentoonstellingen: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Zaterdag en zondag. Openingstijden tuin:  maandag tot zaterdag van 08.30 tot 20.30 uur en zondag van 09.30 tot 13.30 uur.

Geschiedenis en beschrijving

Romeins Aquarium Rome
Romeins Aquarium

Het is slechts gedurende de eerste jaren van zijn bestaan dat het gebouw ook werkelijk als Aquarium gebruikt werd. Hierna werd het eerst een opslagplaats voor het Teatro dell’Opera (hoewel er ook soms beurzen gehouden werden) en later onder andere een theater, een schaatsbaan en een feestruimte.

Het is ontworpen door de architect Attore Bernich en tussen 1885 en 1887 gebouwd. De verantwoordelijke voor de uitvoering was Pietro Garganico. De inauguratie vond plaats op 29 Mei 1887.

Als inspiratie voor het ontwerp werd de klassieke Romeinse architectuur gebruikt. Zo heeft de vorm van het centrale deel van het Pantheon weg en doet de risaliet aan de oude triomfbogen denken.

Het gebouw zelf is rond. Twee symmetrische trappen leiden naar de ingang. Deze worden opgeluisterd met standbeelden die de Visvangst en de Zeevaart verbeelden en ook de overige versieringen verwijzen naar alles wat met hiermee te doen heeft. Een andere beeldengroep verbeeldt Venus op een koets die door en triton en een zeenimf voortgetrokken wordt.

In het atrium staan ook allerhande standbeelden in een aantal nissen. Dit atrium leidt naar de ovale centrale hal, waar zich vroeger de aquariums bevonden.

Piazza Manfredo Fanti, 47 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.