Capranica Prenestina (Provincie Rome)

Capranica Prenestina ligt in hoog gelegen bosijk gebied ten oosten van Rome. Ondanks dat het dorp minder dan 400 inwoners heeft zijn er wel een aantal bezienswaardigheden te zien. Hoogtepunten zijn de Chiesa della Maddalena, het kasteel waaromheen de stad zich ontwikkeld heeft en het Palazzo Capranica.

Alles over Capranica Prenestina

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Piazza Aristide Frezza, 6 (tel: +39 06 9584031). Postcode: 00030. Kengetal: 06. Inwoneraantal: Minder dan 400.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Vanuit Rome volgt U de SR155 tot Cave, waar U afslaat op de SP52b.

Openbaar vervoer: Neem eerst een Cotral bus naar Palestrina en stap dan over op de bus naar Capranica. Er zijn zowel bussen vanaf Ponte Mammolo (metro B) als Anagnina (metrolijn A). Gedurende de week zijn er maar weinig bussen en op zon- en feestdagen helemaal geen.

Bezienswaardigheden

Het Santuario della Mentorella werd in 1857 door een groep Poolse broeders herontdekt, nadat het rond de 15e eeuw door de Benedictijners aan zijn lot ovegelaten was. De Santa Maria della Mentorella Kerk is in de 13e eeuw opgetrokken. Hoogtepunten zijn een houten Madonna-standbeeldje, een aantal Arabisch aandoende kandelaars en een 15e eeuws kruis.

Het belangrijkste gebouw in de stad zelf is het Palazzo Capranica, dat in de 16e eeuw op al bestaande middeleeuwse constructies opgetrokken is.

Het Palazzo Barberini stamt uit dezelfde periode en staat naast een vierkante toren.

De koepel van de eveneens 16e eeuwse Santa Maria Maddalena Kerk wordt aan Bramante toegeschreven. Zowel de gewelven als de schepen zijn met fresco’s beschilderd.

Geschiedenis

Capranica is waarschijnlijk tegen het einde van de 9e eeuw door een grope vluchtelingen uit het nabijgelegen Palestrina gesticht.

In de 12e eeuw werd de gemeente leengoed van de familie Colonna,nadat deze laatste de strijd tegen de kerk gewonnen had.

Vanaf de 15e eeuw was de stad achtereenvolgens in handen van de Borgia, opnieuw de Colonna, de Massimo, de Capranica en de Barberini. Hierna raakte de gemeente steeds verder vervallen.

De naam Capranica verwijst waarschijnlijk naar de geiten die in de streek gehouden werden. Het in 1872 aan deze naam toegevoegde Prenestina heeft te maken met de oude nederzetting.

Guadagnolo

De deelgemeente Guadagnolo heeft een eigen geschiedenis. In de Romeinse tijd was het eigendom van het geslacht Anicia en tijdens de vroege middeleeuwen hoorde het bij de pauselijke bezittingen. In 984 namen de Benediktijner monniken van het Mentorella Klooster de stad over en in 1005 was het de beurt aan de monniken van het Santa Scolastica Klooster. Van de 13e tot de 19e eeuw was het in handen vanverschillende leenheren, te weten de Conti, het graafschap Poli, de Guadagnolo en uiteindelijk de Torlonia.

Capranica Prenestina, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.