Capitolijnse Wolf Rome

De Lupa Capitolina is de naam van het beroemde beeldje van Romulus en Remus die door een wolvin gezoogd worden. Het wordt bewaard in de Stanza della Lupa in het Palazzo dei Conservatori van de Capitolijnse Musea.

Capitolijnse Wolf Rome

Vanaf 1473 totdat Michelangelo het plein opnieuw inrichtte stond het bronzen beeldje van de Lupa Capitolina onder de portiek van het Palazzo dei Conservatori.

Tot voor kort dacht men dat de Lupa Capitolina een Etruskische beeldje uit de 5e eeuw voor Chr. was. Het zou bij de Tempel van Giove Massimo gestaan hebben, waar het in 65 voor Chr. door een blikseminslag getroffen zou zijn. De beschadigingen aan de achterpoten zouden hierdoor te verklaren zijn. Volgens de Romeinse traditie werden door de bliksem getroffen standbeelden heilig en mochten niet meer gezien worden. Dit moest de verdwijning van het beeldje totdat het in de middeleeuwen weer opdook verklaren.

In werkelijkheid is het gewoon in de middeleeuwen gemaakt, waarschijnlijk in de 11e of 12e eeuw. De genoemde beschadiging was gewoon een fout in de produktie.

Wat zeker is is dat de wolvin in de middeleeuwse tijd buiten de Torre degli Annibaldi stond, op een aan de muur bevestigd platformpje. Een tekening uit 1438 toont de Lupa, naast enkele aan de toren vastgeketende dieven die voorwerpen uit de Sint Jan van Lateranen Basiliek gestolen hadden.

In 1471 doneerde Paus Sixtus IV het beeldje aan de Conservatori. Hij betaalde ook voor het transport en voor de door Antonio Pollaiolo uitgevoerde restauratie. Dit was noodzakelijk aangezien de tweelingen in de loop der jaren nogal beschadigd waren.

In 1586 werd het op een podium in het centrum van de Stanza della Lupa geplaatst.

Het beeldje op de zuil aan het begin van de Via di San Pietro in Carcere is slechts een kopie.

Meer bezienswaardigheden rione Campitelli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.