Capitolijnse Musea Rome

De Capitolijnse Musea vormen het oudste nationale museum ter wereld en bevinden zich op het Campidoglio (Kapitool) in Rome. De verzameling is verspreid over verschillende gebouwen aan dit plein. In oktober 2013, na een lange periode van restauratie, is de Sala dei Filosofi (de Zaal van de Filosofen) opnieuw geopend voor het publiek.

Capitolijnse Musea Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Venus in de Capitolijnse Musea Rome
Capitolijnse Venus

Het adres van de Musei Capitolini is Piazza del Campidoglio 1 – 00186 Roma (District: Campitelli). Alternatief adres: Via del Tempio di Giove. Tel. +39 060608. Dit is het informatienummer van de stad Rome. Bus: 40, 64, H. Openingstijden: Dinsdag-Zondag: 9,00 tot 20,00 uur. Na 19,00 uur worden geen nieuwe bezoekers toegelaten. Gesloten: Maandag; 25 December; 1 Januari; 1 Mei. 24 en 31 December: 09.30 tot 14.00 uur. Toegangsprijs: 16 Euro (14 Euro met korting) voor de Capitolijnse Musea. Er is ook een combi-kaartje voor Capitolijnse Musea + Centrale Montemartini dat 17 Euro (15 Euro met korting) kost. Residenten in Rome betalen 2 Euro minder. Korting wordt gegeven aan inwoners van de Europese Gemeenschap die ouder zijn dan 65 of tussen de 6 en 25 jaar oud zijn. Gratis voor kinderen jonger dan 6. Op de eerste zondag van de maand zijn de Capitolijnse Musea gratis voor residenten. De Roma Pass is geldig. (NB: Er is een toeslag wanneer er speciale tentoonstellingen plaats vinden.)

Tentoonstellingen an andere evenementen

Op 1 Januari 2020 zullen de Capitolijnse Musea, ter gelegenheid van het Festa di Roma, van 14.00 tot 20.00 uur geopend zijn.

Tot 12 Januari 2020 is er een aan Luca Signorelli gewijde tentoonstelling te zien. De titel van de expositie is “Luca Signorelli en Rome. Vergetelheid en Herontdekkingen“. De kunstenaar wordt gerekend tot de belangrijkste schilders uit de Renaissance.

Hoogtepunten Capitolijnse Musea Rome

Colossus van constantijn

Op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori staan een aantal prachtige standbeelden. Het meest opvallend zijn echter de enorme voet e hoofd van wat een reusachtig beeld van Keizer Constantijn moet zijn geweest. De armen, de benen en het hoofd waren van wit marmer gemaakt, terwijl voor de romp verguld brons gebruikt was, een werkwijze die akroliet genoemd wordt. De Colossus van Constantijn was meer dan 12 meter hoog en alleen het hoofd alleen al mat 2,60 meter. Het beeld is afkomstig uit de Basiliek van Maxentius op het Forum Romanum.

Pinacotheek

Sabijnse Maagdenroof, Pietro da Cortona - Capitolijnse Musea Rome
De door Pietro Da Cortona geschilderde “Sabijnse Maagdenroof” hoort tot de beroemdste schilderijen in de Pinacoteca.

In de Pinacotheek van de Capitolijnse Musea zijn schilderijen te zien van meesters als Caravaggio, Guercini en de broers Caracci.

De Sala Santa Petronella wordt gedomineerd door een enorm schilderij van Guercino, dat “De Begrafenis van de Heilige Petronella” als thema heeft.

In deze zaal hangen ook twee Caravaggio‘s, de “Heilige Johannes de Doper” (die er overigens niet erg heilig uitziet) uit 1595 en “De Waarzegger”. “Johannes de Doper” is geheel naakt afgebeeld, terwijk hij een schaap aait. Dit tweede schilderij toont een zigeuner die doet alsof hij iemands hand leest maar in werkelijkheid diens ring steelt.

In de Sala Pietro da Cortona is de beroemde “Sabijnse Maagdenroof” te zien. Het schilderij stamt uit 1629 en is het werk van de schilder naar wie de zaal genoemd is.

Hier zijn verder schilderijen van onder andere Titiaan, Veronese en Tintoretto te zien.

Galleria Cini

In de zogeheten Galleria Cini zijn enige portretten van Van Dyck te zien, samen met enige 18e eeuwse Romeinse scènes door Gaspare Vanvitelli. Hier hangt ook een zlefportret van Vélazquez. De in Amersfoort geboren Vanvitelli heette eigenlijk overigen Gaspar van Wittel.

Zaal der Filosofen

De Zaal der Filosofen staat vol met kopieën van borstbeelden van Griekse dichters, politici en wetenschappers. Oorspronkelijk stonden deze werken in de woningen van rijke Romeinen.

Bernini

Het hoogtepunt van de zaal van de Orazi en de Curiazi is een door Bernini gemaakt standbeeld van Paus. Deze paus was de grote beschermer van de beeldhouwer, die tussen 1635 en 1640 aan het beeld werkte. In de Sala delle Oche is een Medusa van de hand van Bernini te zien.

Sala dei Capitani

De Sala dei Capitani wordt opgeluisterd door in de 16e eeuw geschilderde fresco’s die belangrijke momenten uit de geschiedenis van Rome verbeelden.

Tabularium

Men kan door middel van een tunnel onder het plein het Tabularium bereiken vanuit het Palazzo Nuovo. Het Tabularium is het oude publieke archief van Rome dat over het Romeinse Forum uitkijkt. He loopt onder het Palazzo del Senato door.

De Wolvin met Romulus en Remus

Het beroemde beeld van de Wolvin die Romulus en Remus aan het voeden is. De bronzen wolvin is Etruskisch en stamt uit de 5e eeuw voor Chr. De twee kinderen zijn pas in 1471 toegevoegd, waarschijnlijk door Antonio da Pollaiolo.

Marcus Aurelius

Het origineel van het standbeeld van Marcus Aurelius op zijn paard, waarvan een kopie midden op het Piazza del Campidoglio staat, is in de Musea te zien.

Marforio

Dit enorme standbeeld met bijbehorende fontein bevindt zich op de binnenplaats van het Palazzo Nuovo. Oorspronkelijk was dit één van de beroemde sprekende standbeelden van Rome.

Sala delle Colombe

Sala delle Colombe - Capitolijnse Musea Rome

De “Zaal der Duiven” is genoemd naar een uit de Villa Adriana afkomstig mozaïek. Het stelt een viertal uiterst natuurgetrouw weergegeven duiven rond een bord water voor. Waarschijnlijk was de maker een Griekse kunstenaar die Soso heette.

In deze zaal staat ook een beel van een jong meisje dat een duif tegen een slang in bescherming neemt.

Beroemde Standbeelden

Andere beroemde standbeelden zijn de Stervende Galliër (Galaea Morente) en de Spinario (een jonge atleet die een splinter uit zijn voet haalt). De stervende Galliër is een kopie van een Grieks beeld uit de 3e eeuw voor Christus. De Spinario, die in de Sala dei Trionfi te zien is, is twee eeuwen jonger.

Capitolijnse Venus

De Capitolijnse Venus is zo indrukwekkend dat ze een nis voor zichzelf gekregen heeft. Waarschijnlijk is dit gebaseerd op de “Venus van Cnodis” van Praxeteles. Volgens de overlevering was dit beeld uit de 4e eeuw voor Christus zo erotisch, dat één man de geschiedenis ingegaan is omdat hij er zijn vingers niet vanaf kon houden.

Discobolus

De Discobolus is gedeeltelijk een kopie uit de 1e eeuw van een door Mirone in 460 vervaardigde romp van een discuswerper. De Franse beeldhouwer Pierre-Etienne Monno vormde het beeld in de 18e eeuw om tot de “Gewonde Krijger”, onder welke naam het nu bekend staat.

Severus als Jager

Dit standbeeld uit de 3e eeuw toont Keizer Alexander Severus. Het beeld verwijst naar een vroeger beeld van Perseus, die het hoofd van de door hem gedode Medusa omhoog houdt. Van “Medusa” zelf is er een door Bernini gemaakte buste te zien (zaal 5 in het Palazzo dei Conservatori).

Hercules

Het hoogtepunt in de Sala degli Arazzi is een mermeren beeldengroep die keizer Commodus als Hercules afbeeldt.

Hannibal

In de Sala di Annibale zijn enorme fresco’s te zien. De meest opvallende is de schildering waarop Hannibal op een olifant afgebeeld is.

Geschiedenis Capitolijnse Musea Rome

De Capitolijnse Musea, die het oudste nationale museum ter wereld vormen, zijn begonnen door Paus Sixtus IV toen hij het volk van de stad Rome de bronzen beelden van de Lateraan schonk in 1471.

Deze beeldhouwwerken (de wolvin, het Spinario, de Camillo en het enorme hoofd van Keizer Constantinus met de hand en de wereldbol) stonden als eersten op de façade en op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori. Later werden steeds meer werken, grotendeels afkomstig uit opgravingen, aan de collectie toegevoegd.

In 1566 gaf Paul Pius V, die alle afbeeldingen van heidense idolen wilde laten verwijderen uit het Vatikaan, in één keer 140 beeldhouwwerken aan het Campidoglio, waardoor het museum, dat eerst enkel historische afbeeldingen herbergde, opeens een enorme collectie klassieke beeldhouwkunst rijker was.

In 1654, als onderdeel van Michelangelo’s reconstructie van het gehele plein, werd het Palazzo Nuovo gebouwd. Verscheidene beeldhouwwerken werden vanaf dit moment in het gebouw tentoongesteld.

In 1734 vond de inauguratie van de Capitolijnse Musea plaats door Paus Clement XII. Steeds meer werken werden aan de collectie toegevoegd, vooral na opgravingen in 1870 toen er nieuwe districten aan de stad Rome toegevoegd werden. Het gaat hierbij vooral om Griekse en Romeinse beeldhouwwerken.

De Capitolijnse Pinacotheek werd voor het publiek geopend in 1999 en biedt een chronologische tour met schilderijen vanaf de late Middeleeuwen tot het begin van de achttiende eeuw.

Capitolijnse Musea – Piazza del Campidoglio, Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *