Canova Tentoonstelling Palazzo Braschi Rome (Oktober 2019 – Maart 2020)

In het Palazzo Braschi in Rome zijn voor het eerst 170 sculpturen van de hand van de beroemde neoklassicistische beeldhouwer Antonio Canova te zien. De tentoonstelling duurt van 9 oktober 2019 tot 15 maart 2020. De titel van de expositie is “Canova. Eternal Beauty“.

Canova Tentoonstelling Palazzo Braschi Rome

“Canova. Eeuwige Schoonheid.”

Canova Tentoonstelling Palazzo Braschi Rome

De titel van de over 13 secties verspreide expositie is “Eeuwige Schoonheid”. Behalve werken van Canova zelf zijn er ook werken van enkele hedendaagse kunstenaars te zien. Natuurlijk zijn er vooral veel marmeren beelden, maar ook maquettes, gipsen afgietselen, tekeningen en schetsen.

Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn “Cupido en Psyche”, “Hercules en Lica”, “De Boetende Magdalena” en “Triomferende Perseus”. Ook zijn er twee enorme borstbeelden van Paus Clemens XIII en Pius VII te zien.

Canova zelf vond dat zijn werken het best bij kunstlicht tot hun recht kwamen. Hij nodigde zijn gasten dan ook soms pas ’s avonds laat in zijn atelier uit. Voor de expositie is één van de zalen volgezet met brandende kaarsen.

Een klein deel is gewijd aan de relatie tussen Canova en de schrijver Vittorio Amedeo Alfieri, wiens tragedie ‘Antigone’ in 1782 in Rome opgevoerd werd.

In de laatste twee zalen herinterpreteert de Italiaanse fotograaf Mimmo Jodice de marmeren sculpturen van Canova aan de hand van 30 foto’s.

Antonio Canova

De in 1757 in Possagno geboren Canova zelf kwam op 22-jarige leeftijd naar Rome. Hij groeide uit tot één van de belangrijkste exponenten van de neoclassicistische kunst. Deze stroming was eind 18e en begin 19e eeuw zeer populair. Aanhangers streefden de puurheid van vooral de Griekse en Romeinse klassieke bouwkunst na. Zijn beroemdste werken zijn de “Paolina Borghese” en de “Amore e Psyche”.

Bruikleen

De tentoongestelde beeldhouwwerken zijn in bruikleen van een aantal musea uit de hele wereld. De bekendste hiervan zijn de Hermitage in Sint-Petersburg, de Vaticaanse Musea en de Capitolijnse Musea in Rome zelf en het Archeologische Museum in Napels. Ook het Correr Museum in Venetië en het Museo Antonio Canova in Possagno zijn vertegenwoordigd, net als de Romeinse Nationale Academie van San Luca.

Palazzo Braschi – Piazza Navona 2, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.