Canale Monterano

Canale Monterano is een vrij nieuwe stad, die pas ontstaan is nadat het oude Monterano een spookstad was geworden, wat gebeurde toen de zwavelmijnen op het grondgebied van het stadje gesloten werden (eind 19e eeuw). De indrukwekkende ruïnes van Monterano, met een aantal kerken en paleizen, kan men bezoeken en worden vaak gebruikt als achtergrond bij speelfilms (inclusief de wereldberoemde Ben Hur).

Alles over

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: . Postcode: . Kengetal: . Inwoneraantal: .

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Vanuit Rome volgt U eerst de SR2 (Via Cassia). Bij La Storta neemt U de afslag SP493 tot iets ten noorden van Bracciano, waar U Uw weg op de SP3a vervolgt.

Openbaar vervoer: Neem de Cotral bus vanaf het station Saxa Rubra (op de lijn Roma Nord vanaf het metrostation Flaminio). De eindbestemming van deze lijn is Oriolo Romano of Blera.

Bezienswaardigheden

Fontein - Canale Monterano
Fontein voor de San Bonaventura Kerk

De oudste attracties van de stad stammen uit de Etruskische tijd. De Greppa dei Falchi Necropolis is rond het jaar 1000 voor Christus in de tufsteen uitgegeraven. Andere begraafplaatsen stammen uit de periode tussen de 7e en de 3e eeuw voor Christus. De Cavone is een eveneens in de tufsteen uitgegraven stuk straatweg dat naar Caere, het huidige Cerveteri, voerde.

De Thermen van Stigliano en de Ponte del Diavolo stammen uit de Romeinse tijd.

De grootste bezienswaardigheid wordt echter gevormd door de ruïnes van het oude Monterano. Dit zijn enige bogen van een niddeleeuws aquaduct, de vervallen 17e eeuwse San Bonaventura Kerk en het Palazzo Feudale. De door Bernini ontworpen Fontein van de Leeuw die in dit paleis stond is later verplaatst. De door Mattia de’ Rossi gebouwde Chiesa dell’Assunta is waarschijnlijk ook door Bernini ontworpen.

Geschiedenis

Archeologische vondsten getuigen dat de streek al in het Neolithicum bewoond was.  Na de Etrusken namen de Romeinen er de macht over.

In de 6e eeuw werd Monterano een bisschopszetel.

In de 11e eeuw werd de heerschappij over de stad betwist door verschillende adelijke families, waaronder de Prefetti di Vico, de Anguillara, de Colonna, de Orsini en de Altieri.

De huidige stad, die in de 16e eeuw naast het oude Monterano ontstaan was, werd in 1799 door de Fransen met de grond gelijk gemaakt.

Tot 1873 heette de stad Canale e Monte Virginio. Het huidige Canale verwijst naar een kunstmatig kanaal dat gegraven werd om de rivier onder controle te houden. Monterano was de middeleeuwse naam van de ondertussen half-vergane spookstad.

Canale Monterano, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.