Campo de’ Fiori Rome

Share the joy
  •  
  •  

Campo de’ Fiori is een plein in Rome. Het bevindt zich officiëel in de wijk Parione, maar in werkelijkheid ligt het op de grens van de wijken Parione en Regola. Het is beroemd vanwege de kleurrijke markt die er elke dag (behalve zondag) gehouden wordt en vanwege de restaurants en pubs die het plein ’s nachts tot een van de levendigste van de stad maken.

Weetjes Campo de’ Fiori Rome

Adres en Openbaar Vervoer

Het adres is Piazza Campo de’ Fiori – Rome. Bus: 40, 46, 62, 64, 916, N5, N15, N20.

Geschiedenis Campo de’ Fiori Rome

Campo de' Fiori Rome
Campo de’ Fiori in een 18e eeuwse ets van Giuseppe Vasi

In het verleden was het Campo dei Fiori ook werkelijk een veld, waar terechtstellingen (door ophanging) plaatsvonden, tegenwoordig is het vooral bekend door de bloemenmarkt die er elke ochtend (behalve zondag) plaatsvindt en door het bruisende nachtleven – de meeste georganiseerde kroegentochten eindigen op het Campo de’ Fiori en er vinden soms heuse veldslagen tussen dronken toeristen en de politie plaats.

In de tijd van het antieke Rome lag het gebied tussen de Tiber en het Theater van Pompei (waar het huidige Largo di Torre Argentina zich bevindt) meestal braak, aangezien de rivier vaak buiten zijn oevers trad en het niet de moeite was er wat dan ook te bouwen.

In 1456, als onderdeel van de verbetering van de wijk Parione, werd ook het plein geplaveid, waarna men er verschillende belangrijke gebouwen begon te bouwen, zoals het Palazzo Orsini op het Campo de’ Fiori en het Palazzo della Cancelleria.

Campo de’ Fiori zelf bleef altijd een ambachtszone, wat ook af te leiden valt uit de namen van de omringende straten: Via dei Chiavari (sleutelmakers), Via di Capellari (hoedenmakers) en Via dei Giubbonari (kleermakers) om er een paar te noemen.

Bezienswaardigheden

Op 17 Februari 1600 werd de filosoof Giordano Bruno door de Inquisitie verbrand vanwege zijn ketterse ideeën. In 1887 werd er een ter nagedachtenis een standbeeld op Campo de’ Fiori geplaatst. De filosoof kijkt uitdagend in de richting van het Vaticaan.

In 1958 werd het plein vergroot door een huizenblok te verwoesten. De dagelijkse bloemenmarkt dateert van 1869. De oude fontein La Terrina, waar in vroeger tijden het vee uit dronk, wordt nu gebruikt om de bloemen fris te houden.

Piazza Campo de’ Fiori, rione Parione, Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *