Bron van Juturna Rome

De Bron van Juturna is een fontein die naast de Tempel van Castor en Pollux in het Forum Romanum stond.Het grootste deel van de versieringen van deze fontein bevindt zich in het Antiquarium.

Weetjes Bron van Juturna Rome

Adres, Enréeprijs en Openingstijden

Adres, toegangsprijs en openingsuren van de Bron van Juturna zijn die van het Forum Romanum, het Palatijn en het Colosseum.

Geschiedenis Bron van Juturna Rome

Deze fontein speelt een redelijk belangrijke rol in de geschiedenis van het Forum zelf. Nadat de godenzonen Castor en Pollux de Romeinen geholpen hadden de Slag bij het Meer van Regillus te winnen (499 voor Chr.) verschenen ze op mysteieuze wijze in het Forum, om in de Bron van Juturna de dorst van hun paarden te lessen en om de overwinning aan te kondigen. 15 jaar later werd de Tempel van Castor en Pollux naast de fontein gebouwd.

De Bron van Juturna had een bassin van ongeveer 5 bij 5 meter en was bekleed met marmer. Men dacht dat het water geneeskrachtig was. In het centrum van de kuip stond een sokkel, waarop de standbeelden van de twee Dioskauren stonden. (Deze zijn later in brokken teruggevonden en nu te zien in het Antiquarium.)

Opgravingen in de 20e eeuw hebben de monumentale fontein blootgelegd. Het bekken lag een meter lager dan nu het geval is, op één hoogte met de grondbedekking in de tijd van Keizer Augustus. De laatste restauratie was waarschijnlijk gelijktijdig met de construktie van de Tempel van Castor en Pollux.

Aan de rand van de bron is een gipsafdruk van de basis te zien, met hierop de Dioskauren zelf samen met Zeus, Leda en Juturna afgebeeld. Het origineel hiervan bevindt zich in het Antiquarium.

Het Tempeltje van Juturna staat ten zuiden van de Bron, tegen het Oratorium van de Veertig Martelaars aangebouwd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *