Boog van Janus Rome

De Boog van Janus in Rome bevindt zich in wat vroeger bekend stond als het Velabrum, de vallei tussen de heuvels Palatijn en Capitolijn. In werkelijkheid is het de antieke Arcus Divi Constantini, een triomfboog die door Constantinus II ter ere van zijn vader Constantijn gebouwd werd.

Boog van Janus Rome

Geschiedenis en Beschrijving

Boog van Janus Rome
Boog van Janus met links de klokkentoren van de San Giorgio al Velabro Kerk.

De marmeren boog is in de 4e eeuw gebouwd. Als bouwmateriaal gebruikte men, zoals zo vaak in die tijd, resten van oudere constructies.

Het is een zogenaamde tetrapylon, met vier voorzijden, en dus vier bogen.

De Boog van Janus bestaat uit vier brede zuilen. De buitenkanten van deze zuilen waren versierd met nissen waarin standbeelden stonden. De Beelden die Minerva en Ceres vertegenwoordigden staan rechtop, terwijl Roma en Juno in zittende positie afgebeeld worden.

In de twee rijen nissen stonden vroeger ook standbeelden.

Hij heeft vier gelijke zijden van elk 12 meter en is 16 meter hoog. Het is de enige van zijn soort in Rome

Op het bovenste gedeelte van de zuil waren, nu nog maar net leesbare, inscripties te zien die ervan getuigden dat de boog oorspronkelijk gewijd was aan Constantius II of aan diens vader. Fragmenten van deze tekst werden gedurende de Middeleeuwen naar de nabijgelegen San Giorgio al Velabro Kerk gebracht.

In tegenstelling tot de meeste in die tijd gebouwde bogen was de Boog van Janus Quadrifons, zoals de complete naam van het bouwwerk luidt, geen triomfboog. De boog stond over het kruispunt van twee wegen en het is hier dat de handelaars die hun vee naar de markt bij het Forum Boarium brachten met elkaar onderhandelden.

De oude Romeinse riolering, de Cloaca Maxima, stroomt onder de boog door.

Gedurende de Middeleeuwen werd het monument door de familie Frangipani gebruikt als basis voor een verdedigingstoren, die echter in 1827 afgebroken werd. Hierbij werd helaas ook een soort zolderkamer die zich oorspronkelijk boven de boog bevond vernietigd.

Janus was de Romeinse God die de deur naar de hemel opende. Hij vertegenwoordigde het begin en van de overgang (de maand Januari is dan ook naar hem genoemd) en werd meestal met twee hoofden afgebeeld.

Openingstijden

De Boog van Janus is door middel van een hek afgescheiden van bezoekers en kan enkel van buiten gezien worden.

Toegangsprijs

Gratis.

Adres

De Arco di Giano staat dichtbij de Chiesa di San Giorgio al Velabro en de Arco degli Argentari. Het adres is Via del Velabro, snc. Bus: 81, 85, 87, 160, 160F, 628, 715, 810, C3.

Boog van Janus – Via del Velabro, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.