Boog van Constantijn Rome

Boog van Constantijn Rome

De Boog van Constantijn staat meteen naast het Colosseum en hoort tot de bekendste en meest gefotografeerde monumenten van Rome. Het is de grootste van de drie nog overeind staande triomfbogen in de Eeuwige Stad. Veel van de bas-reliëfs zijn geplunderd van oudere monumenten.

Boog van Constantijn Rome

Boog van Constantijn Rome
Boog van Constantijn

De Boog van Constantijn, één van de meest imposante monumenten in Rome, staat aan het stuk straat dat normaal voor triomftochten gebruikt werd, tussen het Circus Maximus en de Boog van Titus.

Hij is in 315 opgericht om de overwinning van Constantijn drie jaar eerder op Maxentius te eren. Deze zege vond plaats tijdens de Slag om de Ponte Milvio en zou achteraf gezien een buitengewoon belangrijke rol spelen in de wereldgeschiedenis.

In de 12e eeuw werd de Boog van Constantijn in een door de familie Frangipane gebouwd fort geincorporeerd.

Vanaf de 15e eeuw vonden verschillende restauraties plaats. In 1733 liet Paus Clemens XII toen ontbrekende delen opnieuw aanvullen.

Beschrijving

Boog van Constantijn Rome
Zijkant

Veel van de inscripties op de boog hebben echter niks te maken met Constantijn, maar tonen overwinningen van andere keizers. De sculpturen en andere architectonische elementen maakten oorspronkelijk deel uit van monumenten uit de tijd van de keizers Trajanus, Hadrianus en Marcus Aurelius. Dit was één van de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat (delen van) oude Romeinse monumenten hergebruikt werden. Vooral gedurende de middeleeuwen was dit schering en inslag.

Constantijn was de Keizer die zich tot het Christendom bekeerd had en een einde maakte aan de Christenvervolgingen door de Romeinen (zonder dat hij echter de heidense godsdiensten verbood, dit gebeurde pas een halve eeuw later). Zijn bekering, een direkt gevolg van de overwinning op de legers van Maxentius, betekende wel een aanvang van de overname van Rome door de Christelijke godsdienst.

Het monument is ongeveer 25 meter hoog. De centrale boog, waarde triomfparades onderdoor liepen, is 6,5 meter breed an bijna 12 meter hoog.

Deze centrale opening is aan de zijkanten van reliëfs voorzien.

De reliëfs boven de twee kleinere bogen tonen gebeurtenissen uit de strijd tussen de troepen van Constantijn en die van Maxentius.

De versieringen hierboven in de ronde tondo’s stammen uit de tijd van keizer Hadrianus. Deze reliëfs tonen jacht- en offerscènes.

De acht standbeelden op het bovenste deel verbeelden Daciërs en zijn afkomstig uit het Forum van Trajanus. In het midden van dit bovenstuk is een lange inscriptie te zien, tussen reliëfs uit de tijd van Marcus Aurelius die gebeurtenissen uit de Germaanse oorlogen verbeelden.

De sokkels onder de Korintische zuilen zijn met allegorische figuren versierd.

Nuttige informatie

Openingstijden

De Boog van Constantijn kan van buiten bezichtigd worden, sinds kort weer zonder steigers.

Toegangsprijs

Gratis.

Adres

Het adres van de Arco di Constantino is Via di San Gregorio. Metro: Colosseo (lijn B). Wijk: Celio. Openbaar vervoer: Bus: 51, 60, 75, 81, 85, 87, 117, 175, 186, 271, 571, 673, 810, 850, C3, N2, N10. Tram: 3. Metro: Colosseo (lijn B).

Via di San Gregorio – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *