Boog van Sixtus V Rome

De Boog van Sixtus V is te vinden op het Largo Sisto V, waar de wijken Castro Pretorio en Tiburtino in elkaar overgaan. De poort kan worden beschouwd als de ingang tot de universiteitsbuurt San Lorenzo, die geen officiële wijk (rione) van Rome is, maar een lokale naam voor een deel van de wijk Tiburtino.

Boog van Sixtus V Rome

Geschiedenis en beschrijving

Boog van Sixtus V Rome
Boog van Sixtus V

De boog zelf is een voortzetting van het Acqua Felice aquaduct en wordt ook wel de Boog van de Peren genoemd, vanwege de versieringen, waarbij de peer deel uitmaakt van het wapenschild van paus Sixtus V Perett. Voordat deze paus paus werd heette hij Felice, wat dus de naam van het aquaduct verklaart.

De boog van Sixtus V heeft drie openingen en bestaat uit grote blokken van een vulkanische steensoort die peperino heet, met versieringen van travertijnmarmer. Aan beide zijden van de boog zijn symbolen te zien die verband houden met paus Sixtus en zijn familie, zoals de ster, de bergen en de leeuw.

De onderste inscriptie aan de kant van het Piazzale Sisto V toont de datum van de bouw: “In het Jaar des Heren 1585 het eerste jaar van zijn pontificaat”. De inscriptie erboven vermeldt dat Sixtus V uit eigen zak de bouw van 13 mijl ondergrondse en 7 mijl boogconstructies, van het Felice Aquaduct, heeft betaald.

De inscriptie aan de andere zijde pocht dat Sixtus, ook met zijn eigen geld, de twee wegen, zowel in de lengte als in de breedte, die leiden naar de kerken van Santa Maria Maggiore en Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, om de devotie van het volk aan te moedigen. Deze wegen hebben later overigens plaats moeten maken voor de bouw van het centrale station Roma Termini.

Boog van Sixtus V, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.