Boog van Septimius Severus, Forum Romanum, Rome.

De Boog van Septimius Severus is één van de twee Romeinse triomfbogen (de andere is de Boog van Titus) die zich in het Forum Romanum bevinden. Het is ook één van de best bewaarde monumenten in het Forum.

Weetjes Boog van Septimius Severus Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres, de openingstijden en de toegangsprijs van de Arco di Settimio Severo zijn die van het Colosseum, het Forum en het Palatijn.

Geschiedenis Boog van Septimius Severus Rome

Boog van Septimius Severus in het Forum Romanum, Rome.
Boog van Septimius Severus in het Forum Romanum, Rome.

De Boog van Septimius Severus is in het jaar 203 ter ere van Keizer Severus en diens overwinningen op het slagveld van Parthia gebouwd. (Parthia bevindt zich deels in het huidige Irak en deels in Iran).

Hij is 23 meter hoog en 25 meter breed, en heeft drie bogen.

De middelste van deze drie is 12 meter hoog, de buitenste twee iets minder dan 8 meter. De trappen die eerst door de centrale boog gingen werden in de 4e eeuw vervangen door een straatweg.

De reliëfs op het bovenste gedeelte tonen scènes uit de oorlog met Parthia. Op andere panelen zijn Romeinen te zien die barbaren gevangen nemen.

Oorspronkelijk stond er ook een bronzen quadriga met standbeelden van de Keizer en zijn twee zonen, Caracalla en Geta, bovenop de boog. Inscripties op de bovenruimte gaven toen nog aan dat de boog zowel aan Septimius Severus als aan zijn zonen gewijd was, maar na de dood van de Keizer doodde Caracalla zijn broer en liet diens naam verwijderen. De gaten waar de naam van Geta weggehakt werd zijn nog steeds zichtbaar.

De reden dat de boog zo goed bewaard is gebleven is dat hij in de middeleeuwen in een oude kerk geïncorporeerd werd. Deze kerk verhuisde later maar behield wel het bezit van de boog, waardoor ze niet het lot van vele antieke monumenten onderging om als bouwmateriaal gebruikt te worden voor nieuwe Renaissance gebouwen.

Gedurende de Middeleeuwen werd de centrale boog een tijdlang gebruikt door een barbier om er zijn beroep te beoefenen.

Meer bezienswaardigheden rione Campitelli

Fotogalerij Boog van Septimius Severus

Foto 1: In dit schilderij van Canaletto uit 1742 is goed te zien hoe ver onder de grond het Forum Romanum was geraakt voor de opgravingen plaats vonden.

Canaletto's Boog van Septimius Severus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *