Boog van Dolabella Rome

Boog van Dolabella Rome

De Boog van Dolabella (of de Boog van Dolabella en Silanus) is waarschijnlijk de oude Porta Celimontana in de Muur van Servius Tullius in Rome. Keizer Nero incorporeerde de boog in het Aqua Claudia Aquaduct.

Boog van Dolabella Rome

Adres en Openingstijden

De Arco di Dolabella bevindt zich in de Via di San Paolo della Croce, op het punt waar de Via Claudia en de Via San Paolo della Croce elkaar samenkomen. Het monument kan enkel van buiten bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Boog van Dolabella Rome
Boog van Dolabella

De Boog van Dolabella is in de 10e eeuw gebouwd, op de plek waar zich vroeger de Porta Celimontana in de Muur van Servius Tullius bevond. Dit was de eerste verdedigingsmuur rond de stad en omvatte 6 van de beroemde 7 heuvels. (Het Palatijn was de enige die er buiten lag.)

Keizer Nero zou de boog later in het Acqua Claudio Aquaduct incorporeren.

De Muur van Servius Tullius werd grotendeels afgebroken of raakte in verval toen het Romeinse Rijk zo machtig werd dat men geen invallen meer vreesde.

De Boog van Dolabella was opgericht door de consuls Cornelius Dolabella en Junius Silanus.

Boog van Dolabella Rome
Boog van Dolabella

Rechts van de Boog ziet men een heiligdom dat met middeleeuwse mozaïeken versierd is.

De Heilige San Giovanni de Matha liet twee kleine kamers in één van de steunpilaren maken, waar hij vervolgens een tijdje leefde.

In de loop der eeuwen is het maaiveld in Rome flink wat hoger geworden. Hierdoor steekt de voorheen 6,50 meter hoge boog nu nog maar 4,50 boven de grond uit.

Boog van Dolabella, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.