Boekenfontein Rome

De Boekenfontein (Fontana dei Libri) is één van de fonteinen die de stad Rome in 1927 door Pietro Lombardi in de verschillende stadswijken liet plaatsen. De thema’s van de fonteinen waren merendeels de verschillende ambachten die in deze riones uitgeoefend werden.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via degli Staderari – Rome. Openingsuren en entréeprijs: De fontein kan gratis van buitenaf bezichtigd worden.

Boekenfontein Rome

Boekenfontein Rome
De Boekenfontein

De straat waar de Boekenfontein zich bevindt is genoemd naar de vervaardigers van weegschalen en unsters (stadere). Een unster is een soort weegschaal die bestaat uit een korte en een langere arm. Het gewicht hangt hierbij aan de langere arm.

Voorheen heette de straat, vanwege de nabijgelegen Sant’Ivo alla Sapienza Universiteit, Via dell’Università. De toenmalige Via degli Staderari liep parallel aan de huidige, maar werd afgebroken toen het Palazzo Madama vergroot werd.

De fontein staat in een door een half-ronde boog bekroonde nis. De centrale hertekop is het symbool van de wijk Sant’Eustachio. Aan weerszijden van de kop bevinden zich aan elke zijde twee boeken, die natuurlijk naar de universiteit verwijzen. Het water spuit uit vier stelen in de vorm van bladwijzers, waarna het in een half-ronde kuip valt.

De ontwerper van de Fontana dei Libri was Pietro Lombardi. Het was één van een groep fonteinen die de stad Rome in 1927 in de verschillende stadswijken lieten plaatsen. De thema’s van de fonteinen waren merendeels de verschillende ambachten die in deze riones uitgeoefend werden.

Tussen de hoorns van het hert is een verticale inscriptie met de naam van de wijk te zien. Er is ook een horizontale inscriptie met het Latijnse cijfer IV. Dit is echter een fout, aangezien Sant’Eustachio de 8e rione van Rome is.

De andere fonteinen die in 1927 door Pietro Lombardi ontworpen zijn zijn de Fontana delle Anfore, de Fontana delle Arti, de Fontana delle Tiare, de Fontana della Pigna, de Fontana delle Palle di Cannone, de Fontana dei Monti, de Fontana della Botte en de Fontana del Timone.

Via degli Staderari – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.