Sint-Pietersbasiliek Rome

De Sint-Pietersbasiliek in Rome is de belangrijkste kerk van het Christendom en samen met het Colosseum de grootste toeristische attractie in de stad. In de 4e eeuw werd de eerste basiliek gebouwd en in de 16e eeuw werd de huidige versie van de Sint Pieter voltooid. Lees “Sint-Pietersbasiliek Rome” verder

Openingstijden Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel

De openingstijden en toegangsprijs van de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel zijn in 2020 nauwelijks veranderd t.o.v. het jaar ervoor. Dit betekent dat voor de meeste mensen de toegangsprijs 17 Euro is en dat de musea (behalve op zondag) elke dag van 09.00 tot 18.00 uur geopend zijn.

2020 Openingstijden Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel Rome

Sixtijnse Kapel - Openingstijden Vaticaanse MuseaRome

Voor 2020 zijn de volgende openingstijden van de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel van toepassing:

Van maandag tot en met zaterdag zijn de openingstijden van de Vatikaanse Musea en de Sixtijnse Kapel van 09.00 tot 18.00 uur. De laatste toegang is om 16.00 uur.

Op zon- en feestdagen zijn de musea gesloten. De laatste zondag van elke maand is een uitzondering (behalve wanneer dit toevallig een feestdag is). Op die dag zijn de openingsuren van 08.30 tot 14.00 uur. De kassa gaat dan om 12.00 uur dicht. (Over het algemeen is het op deze dagen zo druk dat het nauwelijks de moeite waard is uren in de rij te staan. Dit geldt zelfs voor het laagseizoen.)

De feestdagen waarop de Vaticaanse Musea in 2020 gesloten zijn zijn de volgende: 1 en 6 Januari, 11 Februari, 19 Maart, 11, 13, 14 April (Pasen), 1 Mei, 29 Juni, 15 Augustus, 1 November, 25 en 26 December.

Wanneer er een conclaaf plaats vindt kan de Sixtijnse kapel niet bezocht worden. Ook het Borgia Appartement en de collectie van Moderne Religieuze Kunst zijn dan gesloten.

Toegangsprijzen Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel

Het kaartje is enkel op de datum van afgifte geldig. Met dit kaartje kan men (binnen 5 dagen vanaf deze datum) ook het Vaticaanse Historische Museum in het Appartamento Nobile van het Lateraanse Apostolische Paleis (zo heet het nou eenmaal) bezoeken. De toegangsprijs is 17 Euro, behalve op de laatste zondag van de maand, wanneer de Cappella Sistina en de Musei Vaticani gratis zijn. Studenten tot 25 jaar krijgen korting (8 Euro) op vertoon van een studentenkaart. Een tijdlang was het niet mogelijk bij de Vaticaanse Musea zelf met credit of debit card te betalen, maar nu kan dat weer wel.

Vrijdagavond in de Sixtijnse Kapel

Sinds 2012 kunnen de Vatikaanse Musea gedurende bepaalde jaargetijden ook op vrijdagavond bezocht worden. De tijden zijn van 19.00 tot 23.00 uur, en de laatste entree is om 21.30 uur. Deze periode loopt van 8 Mei tot 30 Oktober (met uitzondering van de maand Augustus). Zowel de toegangsprijs (16 Euro) als de boekingskosten (4 Euro) zijn gelijk aan de normale kosten. Reserveren is wel verplicht voor de vrijdagavondbezoeken.

Kledingsvoorschriften Vaticaan

Net als voor de meeste kerken en basilieken in Rome gelden voor de Musei Vaticani de volgende gedragsregels: Schouders en knieen moet bedekt zijn. Toeristen vragen vaak of sandalen wel mogen. Mijn antwoord: “Als het goed genoeg was voor Jezus…”. Ja, dus.

Hoe de Vaticaanse Musea te bereiken

U neemt metro lijn A tot de halte Ottaviano-San Pietro. U neemt de eerste uitgang links en volgt dan de menigte. (Er is een halte die Cipro-Musei Vaticani heet, maar deze is in werkelijkheid verder van de ingang tot de Musea). Bus 64 en bus 40 rijden ook direkt van Roma Termini naar Vaticaanstad.

Landkaartenmuseum Vaticaan Rome

Het Landkaartenmuseum is genoemd naar de veertig landkaarten die op de muren van een lange hal in de Vaticaanse Musea geschilderd zijn. Deze tonen de Italiaanse regio’s en de kerkelijke bezittingen in de tijd van Paus Gregorius XIII, die van 1572 tot 1585 het ambt bekleedde.

Lees “Landkaartenmuseum Vaticaan Rome” verder

Sobieski Zaal Vaticaan Rome

De Sobieski Zaal is één van de zalen in de Vaticaanse Musea in Rome. De zaal wordt gedomineerd door een schilderij van de Poolse kunstenaar Jean Matejko. Net als de andere schilderijen in deze zaal stamt het uitd de 19e eeuw. Lees “Sobieski Zaal Vaticaan Rome” verder

Wandkledengalerij Vaticaanse Musea Rome

De Galleria degli Arazzi (“Wandkledengallerij”) is één van de onderdelen van de Vaticaanse Musea in Rome. Hier zijn o.a. wandkleden te zien die in de 16e eeuw in Brussel gemaakt zijn. Oorspronkelijk hingen ze in de Sixtijnse Kapel. Lees “Wandkledengalerij Vaticaanse Musea Rome” verder

Ethnologisch Museum Vaticaan Rome

Het Ethnologisch Museum is een van de musea die samen de Vaticaanse Musea in Rome vormen. Het museum is in 1926 door de toenmalige paus Pius XI gesticht. De oorspronkelijke zetel was het Palazzo Lateranense bij de San Giovanni in Laterano Basiliek.

Lees “Ethnologisch Museum Vaticaan Rome” verder