Bezienswaardigheden Testaccio

De wijk Testaccio (rione XX) is één van de uitgaanswijken van Rome. Het is niet de wijk met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, maar wel de enige in de stad waar een echte piramide te zien is.

Bezienswaardigheden Testaccio

Protestants Kerkhof

Het Protestants Kerkhof heet eigenlijk het niet-Katholiek Kerkhof. Hier liggen o.a. de beroemde Engelse romantische dichters Keats en Shelley begraven.

Fontana delle Anfore

Fontana delle Anfore - bezienswaardigheden TestaccioDe Fontana delle Anfore is een van de fonteinen in Rome die in 1926 door Pietro Lombardi ontworpen zijn en de wijk waar ze staan symbolizeren. Ze stond eerst op het Piazza Testaccio, toen op het Piazza dell’Emporio en sinds 2015 opnieuw op de oorspronkelijke plek.

Ex-Mattattoio

Het ex-Mattattoio is het voormalige slachthuis van Rome. Het bestaat uit een groot aantal paviljoens die tegenwoordig voor verschillende doeleinden gebruikt worden, waaronder de tweede zetel van het museum voor comtemporaine kunst, het Macro Testaccio.

Piramide

Vroeger waren er meer piramides in Rome, maar de enige die nog overeind staat is de Piramide van Caio Cestio, waarvan de bouw in het jaar 12 voor Chr. voltooid werd. Het monument lijkt veel kleiner dan het in werkelijkheid is, aangezien het grootste deel zich vanwege de ophoging van het omliggende terrein onder de grond bevindt.

Porta San Paolo

Piramide en Porta San Paolo - bezienswaardigheden TestaccioDe Porta San Paolo staat meteen naast de piramide. Het is één van de best bewaarde stadspoorten in de Aureliaanse Muren. Binnen de muren van de poort, die ooit twee bogen had, is het Museum van de Via Ostiense gevestigd.

Monte Testaccio

Monte dei Cocci - Bezienswaardigheden TestaccioDe Monte Testaccio is de heuvel die zijn naam aan de wijk gegeven heeft. De naam is een verbastering van de Monte dei Cocci (“Schervenheuvel”), die ontstaan is door het kapotte aardewerk dat in de voormalige haven van de wijk aankwam op te hopen. De hoogte van de heuvel is 36 meter.

Santa Maria Liberatrice Kerk

De Santa Maria Liberatrice Kerk staat op het centrale plein van de wijk. De kerk is in het begin van de 20e eeuw gebouwd en de grootste trekpleister is het altaar dat ooit in de kerk met dezelfde naam op het Forum Romanum stond.

Tentoonstellingen Rome (December 2019-Januari 2020)

Hoewel er sowieso genoeg te zien is in de permanente tentoonstellingen van de verschillende musea in Rome, zijn er altijd wel een aantal exposities die bepaalde kunststromingen of artiesten belichten en meer dan de moeite waard zijn. Op vrijwel elk moment van het jaar zijn dit er meer dan honderd. Moeilijk kiezen dus. Hieronder volgen de belangrijkste tentoonstellingen in Rome in december 2019 en de komende maanden.

Tentoonstellingen Rome (December 2019-Januari 2020)

Canova (Palazzo Braschi)

Canova Tentoonstelling Palazzo Braschi Rome

Wat: Er zijn 170 sculpturen van de hand van de beroemde neoklassicistische beeldhouwer Antonio Canova te zien. De tentoonstelling duurt van 9 oktober 2019 tot 15 maart 2020. De titel van de expositie is “Canova. Eternal Beauty“.
Waar: Palazzo Braschi
Wanneer: Tot 15 maart, 2020.

100 Kerststallen in het Vaticaan

100 Kerststallen - Tentoonstellingen Rome

Wat: De eerste 42 edities van de internationale tentoonstelling “100 Kerststallen” in Rome werden gehouden in de Sala del Bramante bij het Piazza del Popolo. Dit jaar vindt de expositie echter voor de tweede keer in de Sala San Pio X in de Via della Conciliazione plaats.
Waar: Sala San Pio X, Via della Conciliazione 5.
Wanneer: Van 7 december 2019 tot 12 januari 2020.

Impressionisme (Palazzo Bonaparte)

Impressionisme Expositie - Tentoonstellingen Rome

Wat: Het Palazzo Bonaparte is pas vanaf 6 oktober 2019 voor het publiek opgesteld. De eerste expositie die er gehouden wordt is gewijd aan het Impressionisme en zal tot 8 Maart 2020 duren. De titel van deze tentoonstelling is “Geheime Impressionisten” (Impressionisti Segreti).
Waar: Palazzo Bonaparte
Wanneer: Tot 8 maaart 2020.

Frida Kahlo (Spazio Eventi Tirso)

Frida Kahlo Expositie Rome

Wat: Onder de titel “The Chaos Within” vindt tot 29 Maart 2020 een aan Frida Kahlo gewijde expositie plaats. Plaats van handeling is een vrij nieuwe tentoonstellingsruimte, die Spazio Eventi Tirso heet. De interactieve expositie maakt gebruik van digitale en fotografische werken.
Waar: Spazio Eventi Tirso
Wanneer: Tot 29 maart 2020.

Pompeï en Santorini Vulkanen (Scuderie del Quirinale)

Pompei en Santorini Tentoonstelling Rome

Wat: In de Scuderie del Quirinale kan men een aan in de oudheid door vulkaanuitbarstingen getroffen steden Pompeï en Santorini gewijde tentoonstelling bezichtigen. De expositie heeft als titel “De Eeuwigheid in één Dag” en zal tot 6 januari 2020 duren. De bij opgravingen gevonden kunstwerken worden afgewisseld met moderne schilderijen.
Waar: Scuderie del Quirinale
Wanneer: Tot 6 Januari 2020.

Luca Signorelli (Capitolijnse Musea)

Luca Signorelli - Capitolijnse Musea Rome

Wat: Tot 12 Januari 2020 is er een aan Luca Signorelli gewijde tentoonstelling te zien. De titel van de expositie is “Luca Signorelli en Rome. Vergetelheid en Herontdekkingen“. De kunstenaar wordt gerekend tot de belangrijkste schilders uit de Renaissance.
Waar: Capitolijnse Musea
Wanneer: Tot 12 januari 2020.

Fototentoonstelling Romeinse Muren (Ara Pacis, tot 9 September 2018)

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De fototentoonstelling Walls. Le Mura di Roma. Fotografie di Andrea Jemolo (“Walls. De Muren van Rome. Foto’s van Andrea Jemolo”) in het Ara Pacis Museum in Rome duurt van 20 Juni tot 9 September 2018. Wie de tentoonstelling wil bezoeken moet een toeslag van 2,50 Euro op de normale toegangsprijs betalen. Voor openingstijden etc. bezoekt U onze pagina over de Ara Pacis zelf.

Fototentoonstelling Romeinse Muren in het Ara Pacis

Stadsmuren Tentoonstelling Ara Pacis Rome
Walls. Le Mura di Roma. Fotografie di Andrea Jemolo

De stad Rome heeft zelf deze fototentoonstelling laten maken, waarin ook stukken muur te zien zijn die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn. De foto’s zijn tussen September en December 2017 door de Romeinse fotograaf Andrea Jemolo gemaakt.

De expositie bestaat uit 77 grote kleurenfoto’s. Sommige tonen intakte stukken muur, andere met planten en onkruid begroeide ruïnes, terwijl op weer andere in modernere bouwwerken geincorporeerde delen te zien zijn.

Deze recente foto’s zijn te zien samen met andere uit het archief van het Museo di Roma die meer dan een eeuw geleden gemaakt zijn. Hiervan zijn er 50 gemaakt door Carlo Baldassarre Simelli in opdracht van de Britse archeoloog John Henry Parker gemaakt. Parker verbleef tussen 1864 en 1877 verschillende keren in Rome en verzamelde in die periode meer dan 3300 foto’s van de stad.

De Aureliaanse Muur was de belangrijkste stadsmuur gedurende de keizertijd. Deze verdedigingsmuur in tussen 271 en 280 in opdracht van Keizer Aurelianus, naar wie ze dus ook genoemd is, gebouwd. De muur had een lengte van meer dan 12 kilometer en was op sommige plekken meer dan 10 meter hoog.

Belangrijke poorten en andere monumenten die bij de muur horen zijn onder andere de stadspoorten Porta Ostiense, Porta Metronia, Porta Maggiore en Porta Asinara, de Boog van Dolabella en het Castense Amphitheatrum. De Aureliaanse Muurt werd ook gebruikt als ondersteuning van verschillende aquaducten als het Claudio Aquaduct.

 

William Turner Tentoonstelling Rome 2018

Het Chiostro del Bramante in Rome organizeert van 22 Maart tot 26 Augustus 2o18 een aan de Engelse schilder William Turner gewijde tentoonstelling.

William Turner Tentoonstelling Rome 2018

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Chiostro del Bramante – Arco della Pace, 5 – Rome (tel. +39 06 68809035). Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur; zaterdagen, zon- en feestdagen van 10.00 tot 21.00 uur. Toegangsprijs: 14 Euro; gehandicapten: 12 Euro; kinderen 6-18: 9 Euro; kinderen 0-5: Gratis.

Tentoonstelling

William Turner Tentoonstelling Rome 2018
Turner tentoonstelling

De titel van de tentoonstelling is Turner. Works from the Tate Gallery.

Joseph Mallord William Turner leefde van 1775 tot 1851. Hij doneerde een groot deel van zijn werken aan zijn land. Deze schilderijen staan bekend onder de naam Turner Bequest en zijn normaal in de Londense Tate Gallery te zien.

De werken zijn afkomstig van de privé-studio van de artiest, die de gewoonte had gedurende de zomermaanden te reizen en in zich in de winter in deze studio terug te trekken om er zijn herinneringen op doek vast te leggen.

De exposities omvat meer dan 90 werken, waaronder schetsen, tekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen. Het grootste deel is voor het eerst in Italië te zien.

De tentoonstelling is in zes secties verdeeld. Via een chronologische volgorde is het mogelijk de ontwikkeling van Turner’s werk te volgen.

Etruskische Egyptenaren Tentoonstelling (Centrale Montemartini, tot 30 Juni 2018)

Vanaf 21 December 2017 tot 30 Juni 2018 is er in de Centrale Montemartini in Rome een tentoonstelling die gewijd is aan de Egyptische en Etruskische beschavingen. De titel van deze expositie is “Etruskische Egyptenaren. Van Eugene Berman tot de Vergulde Kever”. Recente vondsten bij het Etruskische Vulci worden gecontrasteerd met de verzameling Egyptische kunst van Eugene Berman, een Amerikaanse decor-ontwerper die een groot deel van zijn leven in Rome leefde.

Etruskische Egyptenaren Tentoonstelling Rome

De tentoonstelling is de eerste die in de nieuwe ruimte van het museum gehouden wordt.

De twee oude culturen worden naast elkaar gelegd dankzij de vondst van een aantal bij opgravingen in de Etruskische stad Vulci gevonden Egyptische objecten uit een periode tussen de 8e tot de 3e eeuw voor Christus.

Veel objecten komen uit de “Tombe van de Gouden Kever” en de “Tombe van de Zilveren Handen” uitde 8e eeuw voor Christus. Deze graven werden ontdekt tijdens een poging illegale opgravingen tegen te gaan.

Hierbij komen de Egyptische objecten uit de Berman collectie en een aantal geleende objecten uit het Archeologisch Museum van Florence.

De nadruk ligt op de handel en de culturele dialoog tussen de twee beschavingen en de ideeën, symbolen en religieuze gewoontes die ze gemeen hadden.

De expositie is in vijf secties verdeeld: Goud, het metaal van de Goden, het Oriëntaalse koningschap, het leven na de dood en als laatste parfum en make-up.

De Centrale Montemartini is elke dag behalve maandag van 09.00 tot 19.00 uur geopend.

Pink Floyd Tentoonstelling Rome (MACRO, tot 1 Juli 2018)

Het MACRO Museum in de Via Nizza in Rome organiseert een aan de invloedrijke en beroemde 70’er jaren popgroep Pink Floyd gewijde tentoonstelling. De expositie duurt van 19 Januari tot 1 Juli 2018 en de titel is  “The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains“.

Pink Floyd Tentoonstelling Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: MACRO – Via Nizza, 138 – Rome (tel. +39 06 696271). Openingsuren: De tentoonstelling is elke dag, inclusief feestdagen, geopen van 09.00 tot 19.00 uur. De kassa gaat om 17.00 uur dicht. Toegangsprijs: 18 Euro; jongeren dan 26 en ouderen dan 65: 16 Euro.

The Pink Floyd Exhibition:Their Mortal Remains

Pink Floyd Tentoonstelling Rome
Pink Floyd tentoonstelling

De expositie omvat het hele 50-jarige bestaan van Pink Floyd, te beginnen met het einde van de 60’er jaren, toen Syd Barrett de leider van de groep was. Vooral gedurende de 70’er en 80’er jaren was de band een van de meest populaire groepen ter wereld, dankzij albums als Wish You Were Here, The Wall en vooral Dark Side of the Moon.

De tentoonstelling is door Storm Thorgerson en Aubrey Powell georganiseerd, met hulp van Nick Mason, de drummer van de groep zelf. Powell is een van de leidende figuren van Hipgnosis, het kunstcollectief dat een aantal van de LP-hoezen van de groep ontwierp. De in 2013 gestorven Thorgersen was een grafisch ontwerper en videomaker.

Onder de meer dan 350 te bezichtigen voorwerpen bevindt zich de Bedford bestelwagen waarmee de groep in de 60’er jaren toerde.

De tentoonstelling was oorspronkelijk samengesteld voor het Londense Victoria and Albert Museum. Alles is chronologisch gerangschikt en er zijn ook interviews met vroegere en huidige groepsleden te beluisteren.

Het hoogtepunt van de expositie is de zogeheten Performance Zone. Hier kan men het laatste concert van de groep (Live 8 in 2005) beluisteren, met een nieuwe mix van de song Comfortably Numb. Er is ook een video te zien van een opvoering van het nummer One of These Days tijdens het historische optreden in Pompei.

Silk Road Tentoonstelling Rome (Palazzo Venezia, tot 28 Januari 2018)

Behalve de beroemde handelsweg over land Silk Road, een netwerk van straten dat van Europa via het Midden-Oosten naar Centraal-Azië (en vooral omgekeerd) liep was er een vergelijkbare Silk Road Marittima. Het Palazzo Venezia Museum in Rome besteedt tot 28 Januari 2018 aandacht aan deze zeevaart-“weg van de zijde”.

Silk Road Marittima Tentoonstelling

Praktische Informatie

Titel: Het Oosten Ontmoet het Westen – De Via della Seta Marittima van de 13e tot de 17e eeuw. Adres: Museo Nazionale di Palazzo Venezia – Via del Plebiscito, 118 – Rome. Telefoon: +39 06 6780131 of 06 69994251. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 08.30 tot 19.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 25 December. Toegangsprijs: 10 Euro (korting: 5 Euro). Op de eerste zondag van de maand is het museum gratis.

De Tentoonstelling

Silk Road Tentoonstelling Rome
Palazzo Venezia Tentoonstelling

De Via della Seta is de oudste en belangrijkste handelsweg tussen Europa en centraal Azië. In totaal was de route meer dan achtduizend kilometer lang. Het is deze weg deze beschreven wordt in de beroemde vertellingen van de Venetiaanse handelsreiziger en schrijver Marco Polo.

Behalve de handelswaren (veel kruiden, en natuurlijk de zijde waaraan de straat zijn naam te danken had) werden er natuurlijk automatisch ook ideeën, technieken en filosofieën uitgewisseld.

In de expositie zijn meer dan honderd voorwerpen te zien uit een periode die reikt van de Song Dinastie (10e-13e eeuw) tot de late Ming Dynastie (14e-17e eeuw).

De tentoonstelling bestaat uit vier secties, die achtereenvolgens de “weg van de zijde”, de “weg van de kruiden en het porcelein”, de “weg der godsdiensten” en de “weg der culturen” genoemd zijn.

Er zijn kostbare antieke voorwerpen als porcelein, sieraden en zijde te zien, alsmede kruiden en met inlegwerk versierde gebruiksvoorwerpen van steen, hout en metaal.

Hoogtepunten

Een zilveren karaf uit de 19e eeuw , waarvan het oor de vorm van een draak heeft en waarop scènes uit de traditionele Chines opera afgebeeld zijn.

Een uit Dehua afkomstig proceleinen standbeeld van Guanyin Bodhisattva (Ming dynastie). De in Dehua gemaakte kunstwerken waren vrijwel alle voor het buitenland bedoeld en de iconografie op het kunstwerk lijkt erg op de Maria-iconografie van het Christendom.

Een gouden, met edelstenen versierde, kroon, die in de tombe van Prins Liangzhuang gevonden is.

 

Arcimboldo Tentoonstelling Rome 2018 (Palazzo Barberini)

De Arcimboldo tentoonstelling in het Palazzo Barberini in Rome wordt van 20 Oktober 2017 tot 11 Februari 2018 gehouden. Het is de eerste keer dat zo’n grote expositie van de uit Milaan afkomstige kunstenaar in Rome te zien is.

Arcimboldo Tentoonstelling Rome 2018

Practical Information

Titel tentoonstelling: Arcimboldo. Duur: Tot 11 Februari 2018. Adres: Palazzo Barberini, via delle Quattro Fontane, 13 – Rome. Reserveringen: +39 0681100257. Openingstijden: Dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 09.00 t0t 20.30; vrijdag, zaterdag en zondag van 09.00 tot 22.00. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 25 December. Entréeprijs: 15 Euro; 13 Eurovoor universiteitsstudenten tussen de 18 en 25; gratis voor jongeren dan 18. De audioguide is in d etoegangsprijs inbegrepen. Als U de permanente collectie van het museum ook bezoekt is de toegangsprijs slechts 10 Euro. Speciale openingstijden op 24 en 31 December, 31 (09.00-18.00), 26 December en 6 Januari (09.00-22.00).

De Tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit ongeveer 20 tekeningen en schilderijen van d ehand van Giuseppe Arcimboldi (1526-1593), die beter bekend staat als Arcimboldo. De tentoongestelde werken zijn in bruikleen van zowel een aantal Italiaanse als buitenlandse museums.

Arcimboldo Tentoonstelling Rome 2018
Priapus/Ortolano

Arcimboldo leerde zijn vak in het atelier van zijn vader, die tot de studenten van Leonardo da Vinci hoorde. Hij heeft zijn beroemdheid vooral te danken aan de schilderijen die hij maakte van gezichten bestaand uit bloemen en fruit. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de in die tijd in zwang zijnde Maniëristische beweging. Arcimboldo was ook een schilder en zou zelfs tot de adelstand verheven worden.

Een aantal van de tentoongestelde schilderijen hoort tot zijn beroemdste werken. Dit zijn onder andere de “Seizoenen”, de “Elementen”, de “Jurist”, de “Kok” en “Priapus/Ortolano”. Dit laatste meesterwerk is in bruikleen van het Museo Civico di Cremona en verbeeldt Priapus, de God der Vruchtbaarheid. Op zijn kop gezien is het echter een schaal vol verschillde soorten groente.

Verder zijn der verschillende portretten, het wapenschild van de stad Como en de vensters van de Dom van Milaan te zien. Een ander hoogtepunt wordt gevormd door de aquarellen die hij aan de verschillende Europese hoven schilderde.

Er zijn ook een aantal kopieën van zijn werk te zien, alsmede objecten afkomstig uit de keizerlijke Wunderkammern (“Rariteitenkabinetten’). Andere getoonde voorwerpen zijn afkomstig uit de muntenwinkels en de winkels voor toegepaste kunst van het toendertijdse Milaan. Ook zijn er verschillende, toen erg populaire, natuurgetrouwe tekeningen van dieren, planten en fruit.

William Kentridge Straatkunst Rome

Op de muur onder de Lungotevere della Farnesina is vanaf 21 April 2016 een heel speciaal kunstwerk te zien. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge heeft hier op een meer dan 500 meter lang stuk muur langs de Tiber een enorme muurschildering gemaakt, met als thema een aantal van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Rome.

Weetjes William Kentridge Straatkunst Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

De door Kettridge gamaakte muurschildering bevindt zich tussen de Ponte Sisto en de Ponte Mazzini, langs de oever van de Tiber. Aangezien de schildering zich aan de Trastevere zijde van de rivier bevindt kan hij het beste vanaf de overkant bezichtigd worden. Men verwacht dat de schildering zo’n vijf jaar zichtbaar zal blijven. Zoals goede straatkunst betaamt is het natuurlijk gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De reden dat men denkt dat het maar vijf jaar zichtbaar zal blijven is dat het kunstwerk niet met verf gemaakt is, maar dat Kentridge gebruik heeft gemaakt van de roetlaag die zich in de loop der jaren op de muren langs de Tiber gevormd heeft. Door deze zwarte laag weg te vegen en dus het witte marmer van de muur zelf weer tevoorschijn te laten komen heeft de artiest 80 verschillende historische figuren en gebeurtenissen getekend.

Het kunstwerk is gemaakt op 21 April 2016, wat geen toeval is aangezien 21 April gezien wordt als de geboortedag van Rome. De figuren zijn soms wel 10 meter hoog. Kentridge begint met de stichting van de stad door Romulus en diens broedermoord op Remus en eindigt met de moord op Pasolini in 1975.

De titel van het kunstwerk is Triumphs and Laments. De openingsdag werd opgeluisterd met muziekvoorstellingen door meer dan 40 verschillende muzikanten en door een schaduwspel.

Tentoonstelling

Gelijktijdig met de opening en durend tot 2 Oktober 2016 wordt in het MACRO Museum in de Via Nizza een aan Kentridge gewijde tentoonstelling gehouden, waar o.a. schetsen van de murales langs de Tiber te zien zijn.