Boog van Gallienus Rome

De Boog van Gallienus staat in de Via di San Vito in Rome, ongeveer halverwege de Santa Maria Maggiore Basiliek en het Piazza Vittorio Emanuele II. De oorspronkelijke naam van de boog, die tussen twee gebouwen ingeklemd staat, was Porta Esquilina. Lees “Boog van Gallienus Rome” verder

Porta Pinciana Rome

De Porta Pinciana maakt deel uit van de Aureliaanse Muren in Rome. Het is bij deze poort aan de rand van het Villa Borghese Park dat de Via Vittorio Veneto begint.

Weetjes Porta Pinciana Rome

Porta Pinciana Rome
Porta Pinciana

De Porta Pinciana is in het jaar 403 na Chr. gebouwd. De poort nam zo’n beetje de plaats in van een oude zogeheten posterula. Dit was een geheime poort waardoor men kon vluchten wanneer de stad belegerd werd.

De antieke poort kwam vanaf dat moment tussen twee half-ronde torens te staan, al bleef de oorspronkelijke centrale boog wel behouden.

De naam van de poort is afgeleid van het geslacht Pincia, dat de gelijknamige heuvel in hun bezit had. De oorspronkelijke naam was Porta Salaria Vetus, aangezien de oude Via Salaria hier doorheen liep. Deze “zoutweg” begon bij de Porta Fontinalis op de uitlopers van het Kapitool en liep via de Quirinaalheuvel naar de Porta Pinciana.

Een stukje na de Porta Pinciana begon de Via Salaria Nova, die bij de Porta Salaria de stad uitliep en zijn weg naar de Adriatische kust vervolgde.

Porta Pinciana Rome
Voorkant van de Porta Pinciana

Een andere naam voor de poort was Porta Turana, aangezien hij vrij vaak dichtgemetseld werd. Om het nog ingewikkelder te maken werd Porta Pinciana ook vaak verbasterd tot Porta Porciana of Porta Portiniana.

De laatste naam waaronder de poort bekend stond was Porta Belisaria. Belisario was een groot strijder tegen de Goten en degene die de Aureliaanse Muren in de 6e eeuw liet restaureren. Toen hij oud geworden was zou hij echter genoodzaakt zijn geweest bij de poort om aalmoezen te bedelen. In werkelijkheid stierf Belisario overigens een rijke man.

In 1808 werd de poort dichtgemetseld, wat in het begin van de 20e eeuw weer ongedaan gemaakt werd.

Het monument voor de oorlogsslachtoffers uit de rione Ludovisi bevindt zich bij de Porta Pinciana.

Porta Pinciana – Rome

Porta Maggiore Rome

De Porta Maggiore is één van de indrukwekkendste stadspoorten van Rome. Hij wordt ook Porta Prenestina genoemd. De twee bogen van de poort waren oorspronkelijk een onderdeel van het Claudia Aquaduct. Onder de poort kan men nog delen van de oude straatweg zien. De inscripties op de bogen stammen uit de tijd dat Vespasianus en Titus keizers waren.

Lees “Porta Maggiore Rome” verder

Porta Angelica Rome

De Porta Angelica in Rome is genoemd naar paus Pius IV, die in werkelijkheid Giovanni Angelo Medici heette en was bedoeld voor pelgrims die vanuit het noorden de stad binnenkwamen. De eigenlijke poort is gesloopt, maar enige onderdelen ervan zijn ter hoogte van het Piazza del Risorgimento aan de muur bevestigd.

Lees “Porta Angelica Rome” verder

Porta Santo Spirito Rome

De Porta Santo Spirito bevindt zich in de Via dei Penitenzieri, aan de zuidkant van wat vroeger de Città Leonina was, het gebied binnen de door de door Paus Leo IV opgetrokken stadsmuur om het Vaticaan.

Weetjes Porta Santo Spirito Rome

Porta Santo Spirito Rome
Porta Santo Spirito

De Porta Sant Spirito is gebouwd op de plek waar zich voorheen de “Poterne van de Saksen” (Posterula dei Sassoni) bevond. (Een poterne is een secundaire, geheime deur in een vesting.)

De oude stadsmuren waren, onder persoonlijk toezicht van Paus Leo zelf, in vier jaar (van 846 tot 850) voltooid.

Toen men tegen het begin van de 16e eeuw angst had voor een Turkse invasie liet Paus Paulus III de vervallen muren door Antonio Sangallo il Giovane restaureren.

Sangallo liet tussen 1543 en 1545 drie bastions bouwen, waarvan er één niet meer bestaat omdat het verwoest werd toen het Santo Spirito Ziekenhuis uitgebreid moest worden.

Tussen de twee andere bastions moest een grote poort komen die als toegang tot Vaticaanstad zou dienen. Sangallo zou een prachtig ontwerp gemaakt hebben, dat echter door Michelangelo voor een commissie afgekraakt werd. De laatste kreeg vervolgens zelf de opdracht het werk te voltooien, maar volgens de overlevering maakte hij er expres, om Sangallo te kleineren, een beetje een puinhoop van.

Aan de zijkanten van de Porta Santo Spirito staan vier Dorische zuilen. De nissen tussen de zuilen waren er waarschijnlijk gecreëerd om er standbeelden van heiligen in te plaatsen.

Meer bezienswaardigheden Wijk Borgo

Arco di Tiradiavoli Rome

De Arco di Tiradiavoli (“Boog van de Duivelgooiers”) is een boog over de Via Aurelia Antica in Rome, op korte afstand van de Porta San Pancrazia. Hij was in 1612 in opdracht van Paus Paulus V Borghese gebouwd als onderdeel van het Aqua Traiana Aquaduct. Lees “Arco di Tiradiavoli Rome” verder