Campo de’ Fiori Rome

Campo de’ Fiori is een plein in Rome. Het bevindt zich officiëel in de wijk Parione, maar in werkelijkheid ligt het op de grens van de wijken Parione en Regola. Het is beroemd vanwege de kleurrijke markt die er elke dag (behalve zondag) gehouden wordt en vanwege de restaurants en pubs die het plein ’s nachts tot een van de levendigste van de stad maken.

Weetjes Campo de’ Fiori Rome

Adres en Openbaar Vervoer

Het adres is Piazza Campo de’ Fiori – Rome. Bus: 40, 46, 62, 64, 916, N5, N15, N20.

Geschiedenis Campo de’ Fiori Rome

Campo de' Fiori Rome
Campo de’ Fiori in een 18e eeuwse ets van Giuseppe Vasi

In het verleden was het Campo dei Fiori ook werkelijk een veld, waar terechtstellingen (door ophanging) plaatsvonden, tegenwoordig is het vooral bekend door de bloemenmarkt die er elke ochtend (behalve zondag) plaatsvindt en door het bruisende nachtleven – de meeste georganiseerde kroegentochten eindigen op het Campo de’ Fiori en er vinden soms heuse veldslagen tussen dronken toeristen en de politie plaats.

In de tijd van het antieke Rome lag het gebied tussen de Tiber en het Theater van Pompei (waar het huidige Largo di Torre Argentina zich bevindt) meestal braak, aangezien de rivier vaak buiten zijn oevers trad en het niet de moeite was er wat dan ook te bouwen.

In 1456, als onderdeel van de verbetering van de wijk Parione, werd ook het plein geplaveid, waarna men er verschillende belangrijke gebouwen begon te bouwen, zoals het Palazzo Orsini op het Campo de’ Fiori en het Palazzo della Cancelleria.

Campo de’ Fiori zelf bleef altijd een ambachtszone, wat ook af te leiden valt uit de namen van de omringende straten: Via dei Chiavari (sleutelmakers), Via di Capellari (hoedenmakers) en Via dei Giubbonari (kleermakers) om er een paar te noemen.

Bezienswaardigheden

Op 17 Februari 1600 werd de filosoof Giordano Bruno door de Inquisitie verbrand vanwege zijn ketterse ideeën. In 1887 werd er een ter nagedachtenis een standbeeld op Campo de’ Fiori geplaatst. De filosoof kijkt uitdagend in de richting van het Vaticaan.

In 1958 werd het plein vergroot door een huizenblok te verwoesten. De dagelijkse bloemenmarkt dateert van 1869. De oude fontein La Terrina, waar in vroeger tijden het vee uit dronk, wordt nu gebruikt om de bloemen fris te houden.

Piazza Campo de’ Fiori, rione Parione, Rome

Piazza Borghese Rome

Het Piazza Borghese in Rome ligt tussen de Via di Ripetta en de Via Fontanella Borghese. De grootste bezienswaardigheid aan het plein is het Palazzo Borghese.

Piazza Borghese Rome

De buurt waar het Piazza Borghese aangelegd is was eeuwenlang eigendom van de familie van die naam. De Borghese vestigden zich in de 16e eeuw in de wijk. Paus Paulus V en Kardinaal Scipione Borghese waren verantwoordelijk voor de uitbreiding van de buurt tussen de Via di Ripetta en de San Girolamo degli Schiavi Kerk. Het plein bleef tot de 19e eeuw in handen van de familie Borghese.

 Het gebouw aan de noordkant is het Palazzo Borghese. Aan de westkant staat het Palazzo della Famiglia en aan de noordwestkant staat het gebouw waar de Architectuurfaculteit van de La Sapienza Universiteit zetelt.

Het plein lag oorspronkelijk direct naast de Via di Ripetta. Dit veranderde tussen 1923 en 1928, toen het universiteitsgebouw opgetrokken werd.

Public Transport

The nearest bus stop is Ripetta (70, 81, 87, 492, 628, C3, N6, N7, N25).

Piazza Borghese – Rome

Piazza Bocca della Verità Rome

Het Piazza Bocca della Verità is een buitengewoon pittoresk plein in de wijk Ripa in Rome. Het bevindt zich dichtbij de rivier de Tiber, ter hoogte van de Ponte Palatino.

Weetjes Piazza Bocca della Verità Rome

Adres en Openbaar Vervoer

Het Piazza della Bocca della Verità ligt in de wijk Ripa. Bus: 44, 44F, 83, 170, 716, 781, N3, N9, N19 (halte: Bocca della Verità). Het plein is altijd open.

Geschiedenis Piazza Bocca della Verità Rome

Het Piazza della Bocca della Verità bevindt zich waar vroeger het Forum Boarium was, een moerassig stuk land dat later drooggelegd zou worden en deels als veemarkt gebruikt werd.

Tot 1868 werden op het plein terdoodveroordeelden terechtgesteld.

De grootste toeristische attraktie aan het Piazza Bocca della Verità is de “Mond der Waarheid” zelf, een groot rond gezicht in het atrium van de Santa Maria in Cosmedin Kerk. Lange rijen toeristen staan heri te wachten om gefotografeerd te worden terwijl ze hun hand in de mond van dit ronde putdekselachtige beeld steken.

Op het plein zelf staan twee antieke tempels.

De rechthoekige  Tempio di Portuno is ongeveer een eeuw voor Chr. gebouwd. Tot ongeveer 100 jaar geleden dacht men dat het de Tempio di Fortuno Virile was. Van de 9e tot het begin van de 20e eeuw was het gebouw omgevormd tot kerk.

De tweede tempel is rond van vorm en is de Tempel van Hercules (Tempio di Ercole). Ook deze tempel werd eerst voor een ander heilgdom, te weten de Tempel van Vesta, aangezien.

Voor de twee tempels staat de in 1715 door Carlo Bizaccheri in opdracht van Paus Clemens XI gebouwde Fontein van de Tritons.

Piazza Bocca della Verità Rome

Piazza Barberini Rome

Piazza Barberini is een groot plein op de Quirinaalheuvel in het centrum van Rome. Helaas worden het plein en de schitterende Fontana del Tritone in het midden enigszins ontsierd door het nooit aflatende drukke verkeer dat eromheen raast.

Piazza Barberini Rome

Geschiedenis Piazza Barberini

Piazza Barberini Rome
Piazza Barberini

Het Piazza Barberini ligt in een vallei waar zich in de Romeinse tijd het Circus van Flora stond. Hier werden elke maand Mei bleomenspelen gehouden om het begin van de lente te vieren.

Al in de eerste jaren van het keizerrijk was de plek bewoond. In de 16e eeuw werden er villa’s gebouwd en tuinen aangelegd. Toen Paus Sixtus V in 1585 de Via Felice aan liet leggen werd de buurt een stuk belangrijker.

De Via Felice was een bijna drie kilometer lange straat die de Trinità dei Monti Kerk met de Santa Croce in Gerusalemme Basiliek verbond. In 1870 werd deze straat in verschillende stukken opgesplitst, waaronder de Via Sistina en de Via Quattro Fontane, aan weerszijden van Piazza Barberini. In die tijd werden ook de Via Veneto en de Via Regina Elena, de latere Via Barberini, aangelegd.

Het plein is in de 16e eeuw aangelegd, maar het is pas sinds 1625 dat het de huidige naam gekregen heeft, dankzij het Palazzo Barberini dat erop uitkijkt.

Het plein zag er toen ook anders uit: Veel van de omringende gebouwen zijn in de loop der jaren veranderd en er was ook een poort waardoor men het Palazzo Barberini binnen kon komen. Deze werd echter in de 19e eeuw weggehaald om een straat aan te kunnen leggen.

Tot de 18e eeuw vormde Piazza Barberini soms het toneel voor makabere taferelen. Ongeïdentificeerde lijken werden hierheen gebracht werden om vervolgens naar andere plekken in de stad vervoerd te worden om te zien of iemand hen zou herkennen.

Bezienswaardigheden Piazza Barberini

Palazzo Barberini

Het Palazzo Barberini huisvestigt tegenwoordig een museum, de Galleria Nazionale d’Arte Antica, waar o.a. een aantal schilderijen van Caravaggio en Raphaël’s beroemde “La Fornarina” te zien zijn. De ingang van het museum is aan de Via delle Quattro Fontane. Mocht U geen tijd hebben het museum te bezoeken zou ik er toch even heen gaan want het gebouw zelf is prachtig en de fontein aan de voorkant en de tuin aan de achterkant ook.

Fontein van de Triton

Midden op het plein bevindt zich Bernini’s Fontein van de Triton, één van de mooiste fonteinen van Rome. De door Gian Lorenzo Bernini tussen 1632 en 1637 gebouwde fontein is pas gerestaureerd. Dit is, vanwege de luchtvervuiling op het plein, een vaak voorkomende gebeurtenis.

Fontein van de Bijen

Fontein van de Bijen - Piazza Barberini Rome

Aan de overkant, aan het begin van de Via Veneto, staat de Fontana delle Api (“Fontein van de Bijen“). Ook deze fontein is gemaakt door Bernini. De Bijenfontein stond oorspronkelijk aan het begin van de Via Sistina. De bij is overigens het symbool van de familie Barberini.

Verhuisd

Vroeger stond er ook een obelisk op het Piazza Barberini. Deze staat nu bekend als de Aureliaanse Obelisk en is in 1822 naar de Villa Medici verplaatst.

Ligging en Openbaar Vervoer

Piazza Barberini – 00187 Rome, Italië. Wijk: Rione Trevi. Metro: Barberini (lijn A). Bus: 53, 62, 63, 83, 85, 160, 492, C3, N4, N5, N12, N25 (halte Tritone-Barberini) en 62, 492, N1 (halte Barberini).Piazza Barberini – Rome

Piazza di Sant’Egidio Rome

Het Piazza di Sant’Egidio bevindt zich in het hart van de wijk Trastevere in Rome. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sant’Egidio Kerk en het Palazzo Velli.

Weetjes Piazza di Sant’Egidio Rome

Ligging

Het Piazza di Sant’Egidio (00153 Rome) bevindt zich in de wijk Trastevere. De Via della Scala, de Vicolo del Bologna, de Vicolo de’ Cinque en de Via della Pelliccia komen op het plein uit.

Bezienswaardigheden Piazza di Sant’Egidio Rome

Sant’Egidio Kerk

Zoals zoveel pleinen in Rome is ook het Piazza Sant’Egidio genoemd naar de kerk die zich er bevindt. Deze is op haar beurt genoemd naar de schutsheilige der kreupelen en bedelaars, de Benediktijnse Egidio.

Palazzo Velli

Tegenover de Chiesa di Sant’Egidio staat het Palazzo Velli, dat aan het einde van de 15e eeuw gebouwd is, maar in de 17e eeuw opgedeeld en verkocht.

De linkerkant (huisnummer 7) werd eigendom van de Ospizio dei Pellegrini e Convalescenti (zie de marmeren inscriptie boven de architraaf) en later van de Orsini familie. Het wapen van de Orsini’s (een beer met een rode roos) is nog steeds boven de deur te zien.

De deur met nummer 9 ging naar de Basiliek van Santa Maria in Trastevere, die er het Conservatorio della Divina Clemenza (oftewel het Rifugio) installeerde. Deze instantie werd gefinancierd door nobele Romeinen en jonge vrouwen die door hun echtgenoten mishandeld waren of gewoon hun leven in dienst van de kerk wilden stellen.

Het Palazzo Velli heeft 2 verdiepingen met elk zes ramen. Het wapen van de Velli familie is er ook te zien: Een ontwortelde boom met twee gouden sterren.

Madonella

Op de hoek van het Piazza Sant’Egidio met de Via della Scala, op een zijmuur van de Sant’Egidio kerk, bevindt zich een van de grootste Madonnelle van Rome, gewijd aan de Madonna del Carmelo. Het beeld is direkt op de muur geschilderd en beeldt de Madonna af terwijl ze zich in hemel, op de wolken gezeten, bevindt. Ze wordt omringd door engelen en cherubijnenhoofden. Het onderste deel van de muurschildering is helaas afgebroken. De lijst is vierkant, maar de bovenste hoeken zijn rond.

Piazza in Piscinula Rome

Het Piazza in Piscinula is een plein in de wijk Trastevere in Rome. De belangrijkste gebouwen aan het plein zijn het Casa dei Mattei en de San Benedetto in Piscinula Kerk.

Weetjes Piazza in Piscinula Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het Piazza in Piscinula bevindt zich in de wijk Trastevere. Bus: H, 23,271,280. Tram: 8. Het plein is altijd open en kan gratis gezien worden.

Geschiedenis Piazza in Piscinula Rome

De naam Piazza in Piscinula is afkomstig van een aantal antieke Romeinse baden die zich ooit bevonden op het plek waar het plein is aangelegd (piscina betekent zwembad).

Wanneer men de 18e eeuwse façade van de San Benedetto in Piscinula Kerk aanschouwt, zal men niet meteen verwachten dat deze al sinds de 4e eeuw bestaat.

Het gebouw tegenover deze kerk bestaat al sinds de middeleeuwen. Dit Casa dei Mattei was de woning van een uiterst welstaande en zeer invloedrijke familie. De mate van deze invloed werd in de 15e eeuw duidelijk toen ze de zijde van de paus kozen in een conflict, wat er toe leidde dat er een (voorlopig) einde kwam aan het seculaire bewind van de stad.

Nadat er een aantal moorden gepleegd waren in het Casa dei Mattei, zou de familie in de 16e eeuw ervoor kiezen om in een nieuwgebouwd paleis in het toenmalige Ghetto te gaan wonen.

Piazza Mastai Rome

Het Piazza Mastai is een plein in de wijk Trastevere in Rome. Het belangrijkste gebouw aan het plein is de Manifettura dei Tabacchi. Midden op het plein staat een fontein met een standbeeld van Paus Pius IX.

Weetjes Piazza Mastai Rome

Piazza Mastai Rome
De fontein op het Piazza Mastai met het Manifattura dei Tabacchi gebouw op de achtergrond.

Het Piazza Mastai is genoemd naar Paus Pius IX, wiens familienaam Mastai was.

Het plein is in 1865 aangelegd om een passende voorgrond te vormen voor het eveneens in opdracht van de paus door Andrea Sarti ontworpen Manifattura dei Tabacchi paleis. Ondanks dat de man zelf er niet erg tevreden over was, staat het nog steeds overeind.

De deur van het gebouw is nogal klein en nadat de paus het paleis binnengegaan was, vroeg hij spottend “Waarom ben ik door het raam ninnengekomen? Is er geen deur?”

De paus was gelukkig niet enkel een zeurpiet en hij liet in de huidige Via Cardinale Merry del Val, die toen nog deel uitmaakte van het Piazza Mastai zelf, huurhuizen bouwen voor armere bewoners van de wijk. Ook deze huizen bestaan nog.

Hiertegenover staat dat hij om het plein aan te kunnen leggen wel eerst een aantal oude arbeiderswoningen met de grond gelijk had moeten maken.

Het standbeeld van de paus dat midden op het plein staat is ontworpen door Antonio Sarti en vervaardigd door Andrea Busiri Vici.

Het bekroont een fontein die bestaat uit een achthoekig kuip, die op een verhoging (drie traptreden) staat. De kuip wordt opgesierd door dolfijnen, leeuwenkoppen en het wapenschild van de paus.

Piazza delle Vaschette Rome

Het Piazza delle Vaschette is een pleintje langs de Borgo Vittorio in de wijk Borgo in Rome. De belangrijkste attraktie op het plein is de Acqua Angelica Fontein.

Weetjes Piazza delle Vaschette Rome

De naam van het Piazza delle Vaschette (“Plein van de Kuipjes”) is waarschijnlijk afkomstig van enkele kuipen die het plein ooit sierden.

Acqua Angelica Fontein Rome

Acqua Angelica Fontein Piazza delle Vaschette Rome
Fontana dell’Acqua Angelica

De fontein op de zuidkant van het plein is de Fontana dell’Acqua Angelica en is genoemd naar het aquaduct waar het oorspronkelijk door gevoed werd. Tegenwoordig komt het water van het Acqua Vergine Aquaduct. Ze is in 1898 door Francesco Buffa ontworpen.

Tot 1930 stond de fontein naast de Santa Maria delle Grazie a Porta Angelica Kerk. Deze moest echter afgebroken worden om ruimte te maken voor de verbreding van de Via di Porta Angelica. Voor dit doel was het ook nodig de fontein te verplaatsen en deze staat nu ongeveer een meter onder straatniveau. De kuip waarin het water van de fontein valt is duidelijk ouder dan de rest van de fontein. Men neemt dan ook aan dat het één van de kuipen is waarnaar het plein vernoemd is.

Het gebouw achter de fontein neemt een hele zijde van het plein in beslag. Hierin zetelde vanaf 1859 tot 1939 de vrouwensektie door Pius IX gestichte Scuola Pontificia Pio IX. Vanaf 1939 is het de zetel van een katholieke universiteit.

 

Piazza San Giovanni in Laterano Rome

Het Piazza di San Giovanni in Laterano is genoemd naar, en bevindt zich bij, de Basiliek van de Sint Jan van Lateranen in Rome. Langs het plein staan enkele beroemde paleizen en in het midden bevindt zich de grootste obelisk die Rome rijk is.

Piazza San Giovanni in Laterano Rome

Ligging en openbaar vervoer

Piazza di San Giovanni in Laterano – 00184 Rome, Italië. Wijk: Rione Monti. Metro: San Giovanni (lijn A). Tram: 3, 8 (halte Porta San Giovanni-Carlo Felice). Bus: 16, 51, 81, 85, 87, 218, 360, 590, 650, 665, 673, N1, N28 (halte Porta San Giovanni).

Geschiedenis

De façade en de hoofdingang van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen zijn niet aan het plein zelf. Zowel de zijkant van de belangrijkste façade als de zijkant van Palazzo del Laterano steken een stuk het plein in, wat het er een beetje ongeorganizeerd uit doet zien.

Via de een enigszins verstopte zij-ingang komt men het dwarsschip van de kerk binnen.

Het plein is wel van groot historisch belang. Meer dan 1000 jaar lang, eigenlijk vanaf de tijd van Keizer Constantijn, had de paus er zijn residentie.

Al in het jaar 65 was de plek waar de basiliek gebouwd is een gewild stadsdeel. Keizer Nero onteigende de wijk in dat jaar aan de zakenman Plautius Lateranus. Zowel het plein als de basiliek zijn indirekt naar deze man genoemd.

Nadat keizer Constantijn zijn zwager Maxentius bij de Slag bij de Ponte Milvio verslagen had doneerde hij de gebouwen rond het plein aan de kerk.

Behalve een groot wooncomplex hoorde hier ook een paardenkazerne bij. De residenties werd omgebouwd tot het Palazzo del Laterano.  De kazerne werd platgegooid om plaats te maken voor de Basilica di San Giovanni in Laterano, die overigens nog steeds de officiële “Kathedraal van Rome en de Wereld” is.

Bij opgravingen voor het te bouwen metrostation Amba Aradam zijn in 2016 ondergrondse slaapkamers van deze kazerne ontdekt.

Piazza San Giovanni in Laterano – Rome

Piazza della Repubblica Rome

Het Piazza della Repubblica is een groot rond plein in Rome. Het wordt gekenmerkt door een grote centrale fontein in het midden van een rotonde, die de Fontana delle Naiadi heet. Het plein bevindt zich op korte loopafstand van het centrale station Roma Termini. Aan de noord-oostelijke zijde van het plein staat de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Basiliek.

Weetjes Piazza della Repubblica Rome

Adres en Openbaar Vervoer

Het adres is Piazza della Repubblica, snc – 00185 Rome. Metro: Repubblica (lijn A); Bus: 40, 60, 64, 70, 170, H, N8, N15, N18.

Geschiedenis Piazza della Repubblica Rome

Tot het einde van de 50’er jaren heette Piazza della Repubblica nog Piazza Esedra en door vooral oudere Romeinen word thet nog immer zo genoemd. Deze naam komt van de exedra van de Baden van Diocletianus, die zich op de precieze plek bevond waar nu de half-ronde rijen zuilen en paleizen staan.

Bezienswaardigheden Piazza della Repubblica

De Paleizen van Gaetano Koch.

De gebouwen met de door grote zuilen ondersteunde portico’s aan weerszijden van het begin van de Via Nazionale zijn ontworpen door de architekt Gaetano Koch. Ze zijn gebouwd tussen 1887 en 1898.

Basilica degli Angeli e dei Martiri.

De Basilica degli Angeli e dei Martiri heeft een vloerplan waarbij de ruïnes van met name het tepidarium van de Terme di Diocleziane gebruikt werden. De basiliek is ontworpen door Michelangelo.

Fontana delle Naiadi.

Midden op het Piazza della Repubblica bevindt zich de grote ronde Fontana delle Naiadi, die er helaas vanwege de door de auto’s die er dag en nacht omheen rijden veroorzaakte smog vrijwel altijd viezig en verwaarloosd uitziet. Deze fontein is ontworpen door Mario Rutelli, wiens achterkleinzoon het ooit nog tot burgemeester van Rome zou schoppen.

Via Nazionale.

De Via Nazionale is één van de bekendste winkelstraten van Rome. De straat begint bij het Piazza della Repubblica en gaat in zuid-westelijke richting verder om te eindigen bij de Villa Aldobrandini en het Largo Magnanapoli. Vooral het begin van de straat wordt gekenmerkt door veel kleding- en schoenenwinkels.