Piazza San Giovanni in Laterano Rome

Het Piazza di San Giovanni in Laterano is genoemd naar, en bevindt zich bij, de Basiliek van de Sint Jan van Lateranen in Rome. Langs het plein staan enkele beroemde paleizen en in het midden bevindt zich de grootste obelisk die Rome rijk is.

Lees verder “Piazza San Giovanni in Laterano Rome”

Piazza Venezia Rome

Het Piazza Venezia, gelegen aan de voet van het Capitool, is het meest centraal gelegen plein van Rome. Het is eigenlijk een grote rotonde waarop zes van de belangrijkste straten van de stad samenkomen. Aan de zuidzijde staat het Monument voor Vittorio Emanuele II, het gebouw dat vanaf vrijwel elk punt in de stad zichtbaar is.

Lees verder “Piazza Venezia Rome”

Piazza Pasquino Rome

De bekendste bezienswaardigheid op het Piazza Pasquino in Rome is het eerste zogenoemde “sprekende standbeeld” van de stad. Het is dit beeld dat het plein haar naam gegeven heeft.

Piazza Pasquino Rome

Geschiedenis

Voordat het Piazza di Pasquino de huidige naam kreeg, heette het Piazza di Parione. Aangezien het een populaire ontmoetingsplaats voor schrijvers en boekverkopers was, stond het in de volksmond ook bekend als Piazza dei Librai.

Bezienswaardigheden

Pasquino, sprekend standbeeld

Piazza Pasquino RomeNadat Kardinaal Oliviero Carafa tegen het einde van de 15e eeuw het gebouw gekocht had waar nu het Palazzo Braschi staat, liet hij ook meteen het plein plaveien. Bij de werkzaamheden werd een standbeeld gevonden, dat tegen het paleis geplaatst werd. Het kreeg de naam Pasquino en werd het eerste sprekende standbeeld van Rome.

Natività di Gesù Kerk

Natività di Gesù Kerk RomeDe Natività di Gesù Kerk staat recht tegenover het sprekende standbeeld. De orde die de kerk beheerde gaf geestelijke bijstand aan terdoodveroordeelden. Tegenwoordig is deze in de 17e eeuw gebouwde kerk de nationale kerk van de Congolese gemeenschap in Rome.

Gedenkplaten

De gebouwen op zowel huisnummer 69 als 71 zijn van gedenkplaten voorzien. Het gebouw op nummer 71 was in 1540 door een brand verwoest. De steenrijke eigenaar, Antonio Alessandri, liet het precies zoals het was opnieuw opbouwen. Wat natuurlijk ook op de voorgevel vermeld moest worden. De belendende, nogal smalle, woning ernaast heeft als geruststellende inscriptie “Breed genoeg om vertrouwen in te boezemen”.

Piazza Pasquino, Rome

Piazza San Silvestro Rome

Piazza San Silvestro is een plein in het centrum van Rome. Het is vernoemd naar de San Silvestro in Capite Kerk die gebouwd is op een huis waar twee broers woonden die beide later paus zouden worden, Stefanus II en Paulus II. Wat vroeger een belangrijk busknooppunt was, is nu getransformeerd tot voetgangerszone.

Piazza San Silvestro Rome

Geschiedenis

Piazza San Silvestro Rome
Piazza San Silvestro

In de late Middeleeuwen werd het plein een tijdje Catapauli genoemd, een semi-Grieks, semi-Latijns woord dat “bij Paulus” betekent.

De plaats waar Piazza San Silvestro zich bevindt werd vroeger ingenomen door de Tempel van de Zon (Tempio del Sole), die in 273 na de verovering van Palmira door Aureliano gebouwd was. De tempel bestond uit twee binnenplaatsen die door een vierkante kamer met elkaar verbonden waren. In een van de binnenplaatsen was een ronde tempel met 16 zuilen te bewonderen. Onder de omliggende bogen werd de vina fiscalia, wijn die gratis uitgedeeld werd, bewaard.

Vanaf de jaren 1940 tot 2011 was de Piazza San Silvestro een belangrijk busknooppunt.

Toeristische attracties

Het Palazzo delle Poste is gehuisvest in wat ooit het klooster van de San Silvestro Kerk was. Voordat het het hoofdpostkantoor van de stad werd, was het een tijdje de zetel van het Ministerie van Openbare Werken.

Het Palazzo dell’Acqua Pia Antica Marcia is door Michele Busiri Vici ontworpen.

Tha Palazzo Marignoli is vernoemd naar de man die het tussen 1874 en 1883 gebouwd heeft, Filippo Marignoli. De architect was Salvatore Bianchi, maar Giulio Podesti was verantwoordelijk voor de gevel.

Piazza di San Silvestro, Rome