Piazza Pasquino Rome

De bekendste bezienswaardigheid op het Piazza Pasquino in Rome is het eerste zogenoemde “sprekende standbeeld” van de stad. Het is dit beeld dat het plein haar naam gegeven heeft.

Piazza Pasquino Rome

Geschiedenis

Voordat het Piazza di Pasquino de huidige naam kreeg, heette het Piazza di Parione. Aangezien het een populaire ontmoetingsplaats voor schrijvers en boekverkopers was, stond het in de volksmond ook bekend als Piazza dei Librai.

Bezienswaardigheden

Pasquino, sprekend standbeeld

Piazza Pasquino RomeNadat Kardinaal Oliviero Carafa tegen het einde van de 15e eeuw het gebouw gekocht had waar nu het Palazzo Braschi staat, liet hij ook meteen het plein plaveien. Bij de werkzaamheden werd een standbeeld gevonden, dat tegen het paleis geplaatst werd. Het kreeg de naam Pasquino en werd het eerste sprekende standbeeld van Rome.

Natività di Gesù Kerk

Natività di Gesù Kerk RomeDe Natività di Gesù Kerk staat recht tegenover het sprekende standbeeld. De orde die de kerk beheerde gaf geestelijke bijstand aan terdoodveroordeelden. Tegenwoordig is deze in de 17e eeuw gebouwde kerk de nationale kerk van de Congolese gemeenschap in Rome.

Gedenkplaten

De gebouwen op zowel huisnummer 69 als 71 zijn van gedenkplaten voorzien. Het gebouw op nummer 71 was in 1540 door een brand verwoest. De steenrijke eigenaar, Antonio Alessandri, liet het precies zoals het was opnieuw opbouwen. Wat natuurlijk ook op de voorgevel vermeld moest worden. De belendende, nogal smalle, woning ernaast heeft als geruststellende inscriptie “Breed genoeg om vertrouwen in te boezemen”.

Piazza Pasquino, Rome

Piazza San Silvestro Rome

Piazza San Silvestro is een plein in het centrum van Rome. Het is vernoemd naar de San Silvestro in Capite Kerk die gebouwd is op een huis waar twee broers woonden die beide later paus zouden worden, Stefanus II en Paulus II. Wat vroeger een belangrijk busknooppunt was, is nu getransformeerd tot voetgangerszone.

Piazza San Silvestro Rome

Geschiedenis

Piazza San Silvestro Rome
Piazza San Silvestro

In de late Middeleeuwen werd het plein een tijdje Catapauli genoemd, een semi-Grieks, semi-Latijns woord dat “bij Paulus” betekent.

De plaats waar Piazza San Silvestro zich bevindt werd vroeger ingenomen door de Tempel van de Zon (Tempio del Sole), die in 273 na de verovering van Palmira door Aureliano gebouwd was. De tempel bestond uit twee binnenplaatsen die door een vierkante kamer met elkaar verbonden waren. In een van de binnenplaatsen was een ronde tempel met 16 zuilen te bewonderen. Onder de omliggende bogen werd de vina fiscalia, wijn die gratis uitgedeeld werd, bewaard.

Vanaf de jaren 1940 tot 2011 was de Piazza San Silvestro een belangrijk busknooppunt.

Toeristische attracties

Het Palazzo delle Poste is gehuisvest in wat ooit het klooster van de San Silvestro Kerk was. Voordat het het hoofdpostkantoor van de stad werd, was het een tijdje de zetel van het Ministerie van Openbare Werken.

Het Palazzo dell’Acqua Pia Antica Marcia is door Michele Busiri Vici ontworpen.

Tha Palazzo Marignoli is vernoemd naar de man die het tussen 1874 en 1883 gebouwd heeft, Filippo Marignoli. De architect was Salvatore Bianchi, maar Giulio Podesti was verantwoordelijk voor de gevel.

Piazza di San Silvestro, Rome

Piazza Mignanelli Rome

Het Piazza Mignanelli is een plein in de wijk Campo Marzio in Rome. Het ligt vrijwel meteen naast het Piazza di Spagna. Eens per jaar, op 8 December, komt het in het nieuws, wanneer de Paus er bij de Colonna dell’Immacolata midden op het plein de viering van de Onbevlekte Ontvangenis houdt.

Piazza Mignanelli Rome

Speciale Gebeurtenissen

Op 8 December om 16.00 uur wordt hier het feest van de Onbevlekte Ontvangenis gevierd. Elk jaar komt de Paus zelf naar de Colonna dell’Immacolata om de viering te leiden. Vroeg in de ochtend, om 07.30 uur, zullen brandweerlieden een kroon op het Maria-beeld op de zuil plaatsen.

Geschiedenis en beschrijving

Piazza Mignanelli Rome (19e eeuw)
Piazza Mignanelli eind 19e eeuw

Het opvallendste palazzo op het plein is in het begin van de 17e eeuw gebouwd, in opdracht van de Gabrielli familie uit Gubbio. Dit was de aanzet tot de ontwikkeling van de omliggende grond.

De naam Mignanelli heeft het plein te danken aan een huwelijk in de Gabrielli familie.

Korte tijd later werd het plein verbonden met de Trinità dei Monti kerk door smalle, origineel vormgegeven trappen en daarna werden er een aantal gebouwen omheen gebouwd die even mooi zijn als het plein zelf.

Aan de kant van Piazza di Spagna werd het vervolgens afgesloten door middel van een ketting. Alleen vrienden en bekenden van de Gabrielli familie mochten er in hun koetsen naar binnen.

Het paleis werd in 1887 gerestaureerd door de architekt Andrea Busiri Vici, die de façade veranderde en er een derde verdieping aan toevoegde.

Het gebouw aan de rechterkant (wanneer men richting Trinità dei Monti kijkt) was lange tijd de zetel van het Inspectoraat voor Prijzen en Belastingen, dat gerund werd door de bank Monte dei Paschi di Siena.

De beroemde Engelse schilder J. M. W. Turner woonde een tijdlang aan het Piazza Mignanelli.

Piazza Mignanelli – 00187 Rome

Campo de’ Fiori Rome

Campo de’ Fiori is een plein in Rome. Het bevindt zich officiëel in de wijk Parione, maar in werkelijkheid ligt het op de grens van de wijken Parione en Regola. Het is beroemd vanwege de kleurrijke markt die er elke dag (behalve zondag) gehouden wordt en vanwege de restaurants en pubs die het plein ’s nachts tot een van de levendigste van de stad maken.

Weetjes Campo de’ Fiori Rome

Adres en Openbaar Vervoer

Het adres is Piazza Campo de’ Fiori – Rome. Bus: 40, 46, 62, 64, 916, N5, N15, N20.

Geschiedenis Campo de’ Fiori Rome

Campo de' Fiori Rome
Campo de’ Fiori in een 18e eeuwse ets van Giuseppe Vasi

Oorspronkelijk was het Campo dei Fiori ook werkelijk een veld. In die tijd vonden er ook nog terechtstellingen (door ophanging) plaats. Tegenwoordig is het vooral bekend door de bloemenmarkt die er elke ochtend (behalve op zondag) plaatsvindt. ’s Avonds wordt het voorl gekenmerkt door het bruisende nachtleven – de meeste georganiseerde kroegentochten eindigen op het Campo de’ Fiori en er vinden soms heuse veldslagen tussen dronken toeristen en de politie plaats.

In de tijd van het antieke Rome lag het gebied tussen de Tiber en het Theater van Pompei (waar het huidige Largo di Torre Argentina zich bevindt) meestal braak. Dit was omdat de rivier vaak buiten zijn oevers trad en het niet de moeite was er wat dan ook te bouwen. Aan één kant van wat nu het Campo de’ Fiori is stonden toen een aantal gebouwen die aan de familie Orsini toebehoorden. Hiervoor strekte zich tot de rivier een bleomenveld uit.

In 1456, als onderdeel van een herindeling van de wijk Parione, werd ook het plein geplaveid. Men begon er verschillende belangrijke gebouwen te bouwen, zoals het Palazzo Orsini op het Campo de’ Fiori en het Palazzo della Cancelleria.

In 1478 verplaatste men een belangrijke markt van het Campidoglio naar Piazza Navona. Hierdoor werd ook de omliggende wijk een belangrijk handelscentrum. Dit leidde tot de bouw van een aantal herbergen en hotels, waaronder de Locanda della Vacca.

De buurt rondom Campo de’ Fiori zelf bleef altijd een ambachtszone. Dit kan men nog steeds ook afleiden valt uit de namen van de omringende straten: Via dei Chiavari (sleutelmakers), Via di Capellari (hoedenmakers) en Via dei Giubbonari (kleermakers) om er een paar te noemen.

Bezienswaardigheden

Giordano Bruno Standbeeld

Op 17 Februari 1600 werd de filosoof Giordano Bruno door de Inquisitie vanwege zijn ketterse ideeën op d ebrandstapel gezet. In 1887 werd er een ter nagedachtenis een standbeeld op Campo de’ Fiori geplaatst. De filosoof kijkt uitdagend in de richting van het Vaticaan.

Fontana della Terrina

In 1958 werd het plein vergroot door een huizenblok te verwoesten. De dagelijkse bloemenmarkt dateert van 1869. De oude fontein La Terrina, waar vroeger vee uit dronk, wordt nu gebruikt om de bloemen fris te houden.

Markt

De bloemenmarkt is ondertussen allang een groente en fruit en wat al niet meer markt geworden. Onder toeristen is het één van de beroemdste en populairste markten van Rome. Dit heeft het echter ook tot de duurste dagmarkt van de stad gemaakt en authentiek is het allemaal niet meer.

Locanda della Vacca

De Locanda della Vacca bevind zich niet aan het plein zelf, maar in de zijstraat Vicolo del Gallo. De eigenares was Vannozza Cattanei, die een verhouding had met Paus Alessandro VI Borgia (toen deze nog een eenvoudige kardinaal was). Ze zou hem vier kinderen schenken, waaronder de boroemde Lucrezia. Op de muur van het Locanda (op n. 11-14) is haar wapenschild nog steeds bevestigd.

Piazza Campo de’ Fiori, rione Parione, Rome

Piazza Borghese Rome

Het Piazza Borghese in Rome ligt tussen de Via di Ripetta en de Via Fontanella Borghese. De grootste bezienswaardigheid aan het plein is het Palazzo Borghese.

Piazza Borghese Rome

Geschiedenis

De buurt waar het Piazza Borghese aangelegd is was eeuwenlang eigendom van de familie van die naam. De Borghese vestigden zich in de 16e eeuw in de wijk. Paus Paulus V en Kardinaal Scipione Borghese waren verantwoordelijk voor de uitbreiding van de buurt tussen de Via di Ripetta en de San Girolamo degli Schiavi Kerk. Het plein bleef tot de 19e eeuw eigendom van de familie.

Bezienswaardigheden Piazza Borghese

Piazza Borghese Rome - Palazzo Borghese
Palazzo Borghese

Het gebouw aan de noordkant van het plein is het Palazzo Borghese. Vanwege de aparte vorm heeft dit paleis de bijnaam “Klavecimbel” (Cembalo) gekregen. Tegenwoordig wordt een vleugel van het gebouw als hotel en als restaurant/lounge bar gebruikt.

Aan de westkant staat het Palazzo della Famiglia en aan de noordwestkant staat het gebouw waar de Architectuurfaculteit van de La Sapienza Universiteit zetelt.

Orospornkelijk grensde het plein aan de Via di Ripetta. Dit veranderde tussen 1923 en 1928, toen het universiteitsgebouw opgetrokken werd.

Openbaar Vervoer

De dichtstbijzijnde bushalte is Ripetta (70, 81, 87, 492, 628, C3, N6, N7, N25).

Piazza Borghese – Rome

Piazza Bocca della Verità Rome

Het Piazza Bocca della Verità is een buitengewoon pittoresk plein in de wijk Ripa in Rome. Het bevindt zich dichtbij de rivier de Tiber, ter hoogte van de Ponte Palatino.

Weetjes Piazza Bocca della Verità Rome

Adres en Openbaar Vervoer

Het Piazza della Bocca della Verità ligt in de wijk Ripa. Bus: 44, 44F, 83, 170, 716, 781, N3, N9, N19 (halte: Bocca della Verità). Het plein is altijd open.

Geschiedenis Piazza Bocca della Verità Rome

Het Piazza della Bocca della Verità bevindt zich waar vroeger het Forum Boarium was, een moerassig stuk land dat later drooggelegd zou worden en deels als veemarkt gebruikt werd.

Tot 1868 werden op het plein terdoodveroordeelden terechtgesteld.

De grootste toeristische attraktie aan het Piazza Bocca della Verità is de “Mond der Waarheid” zelf, een groot rond gezicht in het atrium van de Santa Maria in Cosmedin Kerk. Lange rijen toeristen staan heri te wachten om gefotografeerd te worden terwijl ze hun hand in de mond van dit ronde putdekselachtige beeld steken.

Op het plein zelf staan twee antieke tempels.

De rechthoekige  Tempio di Portuno is ongeveer een eeuw voor Chr. gebouwd. Tot ongeveer 100 jaar geleden dacht men dat het de Tempio di Fortuno Virile was. Van de 9e tot het begin van de 20e eeuw was het gebouw omgevormd tot kerk.

De tweede tempel is rond van vorm en is de Tempel van Hercules (Tempio di Ercole). Ook deze tempel werd eerst voor een ander heilgdom, te weten de Tempel van Vesta, aangezien.

Voor de twee tempels staat de in 1715 door Carlo Bizaccheri in opdracht van Paus Clemens XI gebouwde Fontein van de Tritons.

Piazza Bocca della Verità Rome

Piazza Barberini Rome

Piazza Barberini is een groot plein op de Quirinaalheuvel in het centrum van Rome. Helaas worden het plein en de schitterende Fontana del Tritone in het midden enigszins ontsierd door het nooit aflatende drukke verkeer dat eromheen raast. Lees “Piazza Barberini Rome” verder

Piazza di Sant’Egidio Rome

Het Piazza di Sant’Egidio bevindt zich in het hart van de wijk Trastevere in Rome. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sant’Egidio Kerk en het Palazzo Velli.

Weetjes Piazza di Sant’Egidio Rome

Ligging

Het Piazza di Sant’Egidio (00153 Rome) bevindt zich in de wijk Trastevere. De Via della Scala, de Vicolo del Bologna, de Vicolo de’ Cinque en de Via della Pelliccia komen op het plein uit.

Bezienswaardigheden Piazza di Sant’Egidio Rome

Sant’Egidio Kerk

Zoals zoveel pleinen in Rome is ook het Piazza Sant’Egidio genoemd naar de kerk die zich er bevindt. Deze is op haar beurt genoemd naar de schutsheilige der kreupelen en bedelaars, de Benediktijnse Egidio.

Palazzo Velli

Tegenover de Chiesa di Sant’Egidio staat het Palazzo Velli, dat aan het einde van de 15e eeuw gebouwd is, maar in de 17e eeuw opgedeeld en verkocht.

De linkerkant (huisnummer 7) werd eigendom van de Ospizio dei Pellegrini e Convalescenti (zie de marmeren inscriptie boven de architraaf) en later van de Orsini familie. Het wapen van de Orsini’s (een beer met een rode roos) is nog steeds boven de deur te zien.

De deur met nummer 9 ging naar de Basiliek van Santa Maria in Trastevere, die er het Conservatorio della Divina Clemenza (oftewel het Rifugio) installeerde. Deze instantie werd gefinancierd door nobele Romeinen en jonge vrouwen die door hun echtgenoten mishandeld waren of gewoon hun leven in dienst van de kerk wilden stellen.

Het Palazzo Velli heeft 2 verdiepingen met elk zes ramen. Het wapen van de Velli familie is er ook te zien: Een ontwortelde boom met twee gouden sterren.

Madonella

Op de hoek van het Piazza Sant’Egidio met de Via della Scala, op een zijmuur van de Sant’Egidio kerk, bevindt zich een van de grootste Madonnelle van Rome, gewijd aan de Madonna del Carmelo. Het beeld is direkt op de muur geschilderd en beeldt de Madonna af terwijl ze zich in hemel, op de wolken gezeten, bevindt. Ze wordt omringd door engelen en cherubijnenhoofden. Het onderste deel van de muurschildering is helaas afgebroken. De lijst is vierkant, maar de bovenste hoeken zijn rond.