Piazza San Silvestro Rome

Piazza San Silvestro is een plein in het centrum van Rome. Het is vernoemd naar de San Silvestro in Capite Kerk die gebouwd is op een huis waar twee broers woonden die beide later paus zouden worden, Stefanus II en Paulus II. Wat vroeger een belangrijk busknooppunt was, is nu getransformeerd tot voetgangerszone.

Piazza San Silvestro Rome

Geschiedenis

Piazza San Silvestro Rome
Piazza San Silvestro

In de late Middeleeuwen werd het plein een tijdje Catapauli genoemd, een semi-Grieks, semi-Latijns woord dat “bij Paulus” betekent.

De plaats waar Piazza San Silvestro zich bevindt werd vroeger ingenomen door de Tempel van de Zon (Tempio del Sole), die in 273 na de verovering van Palmira door Aureliano gebouwd was. De tempel bestond uit twee binnenplaatsen die door een vierkante kamer met elkaar verbonden waren. In een van de binnenplaatsen was een ronde tempel met 16 zuilen te bewonderen. Onder de omliggende bogen werd de vina fiscalia, wijn die gratis uitgedeeld werd, bewaard.

Vanaf de jaren 1940 tot 2011 was de Piazza San Silvestro een belangrijk busknooppunt.

Toeristische attracties

Het Palazzo delle Poste is gehuisvest in wat ooit het klooster van de San Silvestro Kerk was. Voordat het het hoofdpostkantoor van de stad werd, was het een tijdje de zetel van het Ministerie van Openbare Werken.

Het Palazzo dell’Acqua Pia Antica Marcia is door Michele Busiri Vici ontworpen.

Tha Palazzo Marignoli is vernoemd naar de man die het tussen 1874 en 1883 gebouwd heeft, Filippo Marignoli. De architect was Salvatore Bianchi, maar Giulio Podesti was verantwoordelijk voor de gevel.

Piazza di San Silvestro, Rome

Piazza Mignanelli Rome

Het Piazza Mignanelli is een plein in de wijk Campo Marzio in Rome. Het ligt vrijwel meteen naast het Piazza di Spagna. Eens per jaar, op 8 December, komt het in het nieuws, wanneer de Paus er bij de Colonna dell’Immacolata midden op het plein de viering van de Onbevlekte Ontvangenis houdt.

Piazza Mignanelli Rome

Speciale Gebeurtenissen

Op 8 December om 16.00 uur wordt hier het feest van de Onbevlekte Ontvangenis gevierd. Elk jaar komt de Paus zelf naar de Colonna dell’Immacolata om de viering te leiden. Vroeg in de ochtend, om 07.30 uur, zullen brandweerlieden een kroon op het Maria-beeld op de zuil plaatsen.

Geschiedenis en beschrijving

Piazza Mignanelli Rome (19e eeuw)
Piazza Mignanelli eind 19e eeuw

Het opvallendste palazzo op het plein is in het begin van de 17e eeuw gebouwd, in opdracht van de Gabrielli familie uit Gubbio. Dit was de aanzet tot de ontwikkeling van de omliggende grond.

De naam Mignanelli heeft het plein te danken aan een huwelijk in de Gabrielli familie.

Korte tijd later werd het plein verbonden met de Trinità dei Monti kerk door smalle, origineel vormgegeven trappen en daarna werden er een aantal gebouwen omheen gebouwd die even mooi zijn als het plein zelf.

Aan de kant van Piazza di Spagna werd het vervolgens afgesloten door middel van een ketting. Alleen vrienden en bekenden van de Gabrielli familie mochten er in hun koetsen naar binnen.

Het paleis werd in 1887 gerestaureerd door de architekt Andrea Busiri Vici, die de façade veranderde en er een derde verdieping aan toevoegde.

Het gebouw aan de rechterkant (wanneer men richting Trinità dei Monti kijkt) was lange tijd de zetel van het Inspectoraat voor Prijzen en Belastingen, dat gerund werd door de bank Monte dei Paschi di Siena.

De beroemde Engelse schilder J. M. W. Turner woonde een tijdlang aan het Piazza Mignanelli.

Piazza Mignanelli – 00187 Rome

Campo de’ Fiori Rome

Campo de’ Fiori is een plein in Rome. Het bevindt zich officiëel in de wijk Parione, maar in werkelijkheid ligt het op de grens van de wijken Parione en Regola. Het is beroemd vanwege de kleurrijke markt die er elke dag (behalve zondag) gehouden wordt en vanwege de restaurants en pubs die het plein ’s nachts tot een van de levendigste van de stad maken.

Weetjes Campo de’ Fiori Rome

Adres en Openbaar Vervoer

Het adres is Piazza Campo de’ Fiori – Rome. Bus: 40, 46, 62, 64, 916, N5, N15, N20.

Geschiedenis Campo de’ Fiori Rome

Campo de' Fiori Rome
Campo de’ Fiori in een 18e eeuwse ets van Giuseppe Vasi

Oorspronkelijk was het Campo dei Fiori ook werkelijk een veld. In die tijd vonden er ook nog terechtstellingen (door ophanging) plaats. Tegenwoordig is het vooral bekend door de bloemenmarkt die er elke ochtend (behalve op zondag) plaatsvindt. ’s Avonds wordt het voorl gekenmerkt door het bruisende nachtleven – de meeste georganiseerde kroegentochten eindigen op het Campo de’ Fiori en er vinden soms heuse veldslagen tussen dronken toeristen en de politie plaats.

In de tijd van het antieke Rome lag het gebied tussen de Tiber en het Theater van Pompei (waar het huidige Largo di Torre Argentina zich bevindt) meestal braak. Dit was omdat de rivier vaak buiten zijn oevers trad en het niet de moeite was er wat dan ook te bouwen. Aan één kant van wat nu het Campo de’ Fiori is stonden toen een aantal gebouwen die aan de familie Orsini toebehoorden. Hiervoor strekte zich tot de rivier een bleomenveld uit.

In 1456, als onderdeel van een herindeling van de wijk Parione, werd ook het plein geplaveid. Men begon er verschillende belangrijke gebouwen te bouwen, zoals het Palazzo Orsini op het Campo de’ Fiori en het Palazzo della Cancelleria.

In 1478 verplaatste men een belangrijke markt van het Campidoglio naar Piazza Navona. Hierdoor werd ook de omliggende wijk een belangrijk handelscentrum. Dit leidde tot de bouw van een aantal herbergen en hotels, waaronder de Locanda della Vacca.

De buurt rondom Campo de’ Fiori zelf bleef altijd een ambachtszone. Dit kan men nog steeds ook afleiden valt uit de namen van de omringende straten: Via dei Chiavari (sleutelmakers), Via di Capellari (hoedenmakers) en Via dei Giubbonari (kleermakers) om er een paar te noemen.

Bezienswaardigheden

Giordano Bruno Standbeeld

Op 17 Februari 1600 werd de filosoof Giordano Bruno door de Inquisitie vanwege zijn ketterse ideeën op d ebrandstapel gezet. In 1887 werd er een ter nagedachtenis een standbeeld op Campo de’ Fiori geplaatst. De filosoof kijkt uitdagend in de richting van het Vaticaan.

Fontana della Terrina

In 1958 werd het plein vergroot door een huizenblok te verwoesten. De dagelijkse bloemenmarkt dateert van 1869. De oude fontein La Terrina, waar vroeger vee uit dronk, wordt nu gebruikt om de bloemen fris te houden.

Markt

De bloemenmarkt is ondertussen allang een groente en fruit en wat al niet meer markt geworden. Onder toeristen is het één van de beroemdste en populairste markten van Rome. Dit heeft het echter ook tot de duurste dagmarkt van de stad gemaakt en authentiek is het allemaal niet meer.

Locanda della Vacca

De Locanda della Vacca bevind zich niet aan het plein zelf, maar in de zijstraat Vicolo del Gallo. De eigenares was Vannozza Cattanei, die een verhouding had met Paus Alessandro VI Borgia (toen deze nog een eenvoudige kardinaal was). Ze zou hem vier kinderen schenken, waaronder de boroemde Lucrezia. Op de muur van het Locanda (op n. 11-14) is haar wapenschild nog steeds bevestigd.

Piazza Campo de’ Fiori, rione Parione, Rome

Piazza Borghese Rome

Het Piazza Borghese in Rome ligt tussen de Via di Ripetta en de Via Fontanella Borghese. De grootste bezienswaardigheid aan het plein is het Palazzo Borghese.

Piazza Borghese Rome

Geschiedenis

De buurt waar het Piazza Borghese aangelegd is was eeuwenlang eigendom van de familie van die naam. De Borghese vestigden zich in de 16e eeuw in de wijk. Paus Paulus V en Kardinaal Scipione Borghese waren verantwoordelijk voor de uitbreiding van de buurt tussen de Via di Ripetta en de San Girolamo degli Schiavi Kerk. Het plein bleef tot de 19e eeuw eigendom van de familie.

Bezienswaardigheden Piazza Borghese

Piazza Borghese Rome - Palazzo Borghese
Palazzo Borghese

Het gebouw aan de noordkant van het plein is het Palazzo Borghese. Vanwege de aparte vorm heeft dit paleis de bijnaam “Klavecimbel” (Cembalo) gekregen. Tegenwoordig wordt een vleugel van het gebouw als hotel en als restaurant/lounge bar gebruikt.

Aan de westkant staat het Palazzo della Famiglia en aan de noordwestkant staat het gebouw waar de Architectuurfaculteit van de La Sapienza Universiteit zetelt.

Orospornkelijk grensde het plein aan de Via di Ripetta. Dit veranderde tussen 1923 en 1928, toen het universiteitsgebouw opgetrokken werd.

Openbaar Vervoer

De dichtstbijzijnde bushalte is Ripetta (70, 81, 87, 492, 628, C3, N6, N7, N25).

Piazza Borghese – Rome

Piazza Bocca della Verità Rome

Het Piazza Bocca della Verità is een buitengewoon pittoresk plein in de wijk Ripa in Rome. Het bevindt zich dichtbij de rivier de Tiber, ter hoogte van de Ponte Palatino.

Weetjes Piazza Bocca della Verità Rome

Adres en Openbaar Vervoer

Het Piazza della Bocca della Verità ligt in de wijk Ripa. Bus: 44, 44F, 83, 170, 716, 781, N3, N9, N19 (halte: Bocca della Verità). Het plein is altijd open.

Geschiedenis Piazza Bocca della Verità Rome

Het Piazza della Bocca della Verità bevindt zich waar vroeger het Forum Boarium was, een moerassig stuk land dat later drooggelegd zou worden en deels als veemarkt gebruikt werd.

Tot 1868 werden op het plein terdoodveroordeelden terechtgesteld.

De grootste toeristische attraktie aan het Piazza Bocca della Verità is de “Mond der Waarheid” zelf, een groot rond gezicht in het atrium van de Santa Maria in Cosmedin Kerk. Lange rijen toeristen staan heri te wachten om gefotografeerd te worden terwijl ze hun hand in de mond van dit ronde putdekselachtige beeld steken.

Op het plein zelf staan twee antieke tempels.

De rechthoekige  Tempio di Portuno is ongeveer een eeuw voor Chr. gebouwd. Tot ongeveer 100 jaar geleden dacht men dat het de Tempio di Fortuno Virile was. Van de 9e tot het begin van de 20e eeuw was het gebouw omgevormd tot kerk.

De tweede tempel is rond van vorm en is de Tempel van Hercules (Tempio di Ercole). Ook deze tempel werd eerst voor een ander heilgdom, te weten de Tempel van Vesta, aangezien.

Voor de twee tempels staat de in 1715 door Carlo Bizaccheri in opdracht van Paus Clemens XI gebouwde Fontein van de Tritons.

Piazza Bocca della Verità Rome

Piazza Barberini Rome

Piazza Barberini is een groot plein op de Quirinaalheuvel in het centrum van Rome. Helaas worden het plein en de schitterende Fontana del Tritone in het midden enigszins ontsierd door het nooit aflatende drukke verkeer dat eromheen raast.

Piazza Barberini Rome

Geschiedenis Piazza Barberini

Piazza Barberini Rome
Piazza Barberini

Het Piazza Barberini ligt in een vallei waar zich in de Romeinse tijd het Circus van Flora stond. Hier werden elke maand mei bleomenspelen gehouden om het begin van de lente te vieren. De grootste attractie van deze spelen waren de erotische dansen.

Al in de eerste jaren van het keizerrijk was de plek bewoond. In de 16e eeuw werden er villa’s gebouwd en tuinen aangelegd. Toen Paus Sixtus V in 1585 de Via Felice aan liet leggen werd de buurt een stuk belangrijker.

De Via Felice was een bijna drie kilometer lange straat die de Trinità dei Monti Kerk met de Santa Croce in Gerusalemme Basiliek verbond. In 1870 werd deze straat in verschillende stukken opgesplitst, waaronder de Via Sistina en de Via Quattro Fontane, aan weerszijden van Piazza Barberini. In die tijd werden ook de Via Veneto en de Via Regina Elena, de latere Via Barberini, aangelegd.

Het plein bestaat a sinds de 16e eeuw aangelegd, maar het is pas sinds 1625 dat het de huidige naam gekregen heeft, dankzij het Palazzo Barberini dat erop uitkijkt.

Het plein zag er toen ook anders uit: Veel van de omringende gebouwen zijn in de loop der jaren veranderd en er was ook een poort waardoor men het Palazzo Barberini binnen kon komen. Deze werd echter in de 19e eeuw weggehaald om een straat aan te kunnen leggen.

Tot de 18e eeuw vormde Piazza Barberini soms het toneel voor makabere taferelen. Ongeïdentificeerde lijken werden hierheen gebracht om vervolgens naar andere plekken in de stad vervoerd te worden om te zien of iemand hen zou herkennen.

Bezienswaardigheden Piazza Barberini

Palazzo Barberini

Het Palazzo Barberini huisvestigt tegenwoordig een museum, de Galleria Nazionale d’Arte Antica, waar o.a. een aantal schilderijen van Caravaggio en Raphaël’s beroemde “La Fornarina” te zien zijn. De ingang van het museum is aan de Via delle Quattro Fontane. Mocht U geen tijd hebben het museum te bezoeken zou ik er toch even heen gaan want het gebouw zelf is prachtig en de fontein aan de voorkant en de tuin aan de achterkant ook.

Fontein van de Triton

Midden op het plein bevindt zich Bernini’s Fontein van de Triton, één van de mooiste fonteinen van Rome. De door Gian Lorenzo Bernini tussen 1632 en 1637 gebouwde fontein is pas gerestaureerd. Dit is, vanwege de luchtvervuiling op het plein, een vaak voorkomende gebeurtenis.

Fontein van de Bijen

Fontein van de Bijen - Piazza Barberini Rome

Aan de overkant, aan het begin van de Via Veneto, staat de Fontana delle Api (“Fontein van de Bijen“). Ook deze fontein is gemaakt door Bernini. De Bijenfontein stond oorspronkelijk aan het begin van de Via Sistina. De bij is overigens het symbool van de familie Barberini.

Verhuisd

Vroeger stond er ook een obelisk op het Piazza Barberini. Deze staat nu bekend als de Aureliaanse Obelisk en is in 1822 naar de Villa Medici verplaatst.

Ligging en Openbaar Vervoer

Piazza Barberini – 00187 Rome, Italië. Wijk: Rione Trevi. Metro: Barberini (lijn A). Bus: 53, 62, 63, 83, 85, 160, 492, C3, N4, N5, N12, N25 (halte Tritone-Barberini) en 62, 492, N1 (halte Barberini).

Piazza Barberini – Rome

Piazza di Sant’Egidio Rome

Het Piazza di Sant’Egidio bevindt zich in het hart van de wijk Trastevere in Rome. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sant’Egidio Kerk en het Palazzo Velli.

Weetjes Piazza di Sant’Egidio Rome

Ligging

Het Piazza di Sant’Egidio (00153 Rome) bevindt zich in de wijk Trastevere. De Via della Scala, de Vicolo del Bologna, de Vicolo de’ Cinque en de Via della Pelliccia komen op het plein uit.

Bezienswaardigheden Piazza di Sant’Egidio Rome

Sant’Egidio Kerk

Zoals zoveel pleinen in Rome is ook het Piazza Sant’Egidio genoemd naar de kerk die zich er bevindt. Deze is op haar beurt genoemd naar de schutsheilige der kreupelen en bedelaars, de Benediktijnse Egidio.

Palazzo Velli

Tegenover de Chiesa di Sant’Egidio staat het Palazzo Velli, dat aan het einde van de 15e eeuw gebouwd is, maar in de 17e eeuw opgedeeld en verkocht.

De linkerkant (huisnummer 7) werd eigendom van de Ospizio dei Pellegrini e Convalescenti (zie de marmeren inscriptie boven de architraaf) en later van de Orsini familie. Het wapen van de Orsini’s (een beer met een rode roos) is nog steeds boven de deur te zien.

De deur met nummer 9 ging naar de Basiliek van Santa Maria in Trastevere, die er het Conservatorio della Divina Clemenza (oftewel het Rifugio) installeerde. Deze instantie werd gefinancierd door nobele Romeinen en jonge vrouwen die door hun echtgenoten mishandeld waren of gewoon hun leven in dienst van de kerk wilden stellen.

Het Palazzo Velli heeft 2 verdiepingen met elk zes ramen. Het wapen van de Velli familie is er ook te zien: Een ontwortelde boom met twee gouden sterren.

Madonella

Op de hoek van het Piazza Sant’Egidio met de Via della Scala, op een zijmuur van de Sant’Egidio kerk, bevindt zich een van de grootste Madonnelle van Rome, gewijd aan de Madonna del Carmelo. Het beeld is direkt op de muur geschilderd en beeldt de Madonna af terwijl ze zich in hemel, op de wolken gezeten, bevindt. Ze wordt omringd door engelen en cherubijnenhoofden. Het onderste deel van de muurschildering is helaas afgebroken. De lijst is vierkant, maar de bovenste hoeken zijn rond.

Piazza in Piscinula Rome

Het Piazza in Piscinula is een plein in de wijk Trastevere in Rome. De belangrijkste gebouwen aan het plein zijn het Casa dei Mattei en de San Benedetto in Piscinula Kerk.

Weetjes Piazza in Piscinula Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het Piazza in Piscinula bevindt zich in de wijk Trastevere. Bus: H, 23,271,280. Tram: 8. Het plein is altijd open en kan gratis gezien worden.

Geschiedenis Piazza in Piscinula Rome

De naam Piazza in Piscinula is afkomstig van een aantal antieke Romeinse baden die zich ooit bevonden op het plek waar het plein is aangelegd (piscina betekent zwembad).

Wanneer men de 18e eeuwse façade van de San Benedetto in Piscinula Kerk aanschouwt, zal men niet meteen verwachten dat deze al sinds de 4e eeuw bestaat.

Het gebouw tegenover deze kerk bestaat al sinds de middeleeuwen. Dit Casa dei Mattei was de woning van een uiterst welstaande en zeer invloedrijke familie. De mate van deze invloed werd in de 15e eeuw duidelijk toen ze de zijde van de paus kozen in een conflict, wat er toe leidde dat er een (voorlopig) einde kwam aan het seculaire bewind van de stad.

Nadat er een aantal moorden gepleegd waren in het Casa dei Mattei, zou de familie in de 16e eeuw ervoor kiezen om in een nieuwgebouwd paleis in het toenmalige Ghetto te gaan wonen.

Piazza Mastai Rome

Het Piazza Mastai is een plein in de wijk Trastevere in Rome. Het belangrijkste gebouw aan het plein is de Manifettura dei Tabacchi. Midden op het plein staat een fontein met een standbeeld van Paus Pius IX.

Weetjes Piazza Mastai Rome

Piazza Mastai Rome
De fontein op het Piazza Mastai met het Manifattura dei Tabacchi gebouw op de achtergrond.

Het Piazza Mastai is genoemd naar Paus Pius IX, wiens familienaam Mastai was.

Het plein is in 1865 aangelegd om een passende voorgrond te vormen voor het eveneens in opdracht van de paus door Andrea Sarti ontworpen Manifattura dei Tabacchi paleis. Ondanks dat de man zelf er niet erg tevreden over was, staat het nog steeds overeind.

De deur van het gebouw is nogal klein en nadat de paus het paleis binnengegaan was, vroeg hij spottend “Waarom ben ik door het raam ninnengekomen? Is er geen deur?”

De paus was gelukkig niet enkel een zeurpiet en hij liet in de huidige Via Cardinale Merry del Val, die toen nog deel uitmaakte van het Piazza Mastai zelf, huurhuizen bouwen voor armere bewoners van de wijk. Ook deze huizen bestaan nog.

Hiertegenover staat dat hij om het plein aan te kunnen leggen wel eerst een aantal oude arbeiderswoningen met de grond gelijk had moeten maken.

Het standbeeld van de paus dat midden op het plein staat is ontworpen door Antonio Sarti en vervaardigd door Andrea Busiri Vici.

Het bekroont een fontein die bestaat uit een achthoekig kuip, die op een verhoging (drie traptreden) staat. De kuip wordt opgesierd door dolfijnen, leeuwenkoppen en het wapenschild van de paus.

Piazza delle Vaschette Rome

Het Piazza delle Vaschette is een pleintje langs de Borgo Vittorio in de wijk Borgo in Rome. De belangrijkste attraktie op het plein is de Acqua Angelica Fontein.

Weetjes Piazza delle Vaschette Rome

De naam van het Piazza delle Vaschette (“Plein van de Kuipjes”) is waarschijnlijk afkomstig van enkele kuipen die het plein ooit sierden.

Acqua Angelica Fontein Rome

Acqua Angelica Fontein Piazza delle Vaschette Rome
Fontana dell’Acqua Angelica

De fontein op de zuidkant van het plein is de Fontana dell’Acqua Angelica en is genoemd naar het aquaduct waar het oorspronkelijk door gevoed werd. Tegenwoordig komt het water van het Acqua Vergine Aquaduct. Ze is in 1898 door Francesco Buffa ontworpen.

Tot 1930 stond de fontein naast de Santa Maria delle Grazie a Porta Angelica Kerk. Deze moest echter afgebroken worden om ruimte te maken voor de verbreding van de Via di Porta Angelica. Voor dit doel was het ook nodig de fontein te verplaatsen en deze staat nu ongeveer een meter onder straatniveau. De kuip waarin het water van de fontein valt is duidelijk ouder dan de rest van de fontein. Men neemt dan ook aan dat het één van de kuipen is waarnaar het plein vernoemd is.

Het gebouw achter de fontein neemt een hele zijde van het plein in beslag. Hierin zetelde vanaf 1859 tot 1939 de vrouwensektie door Pius IX gestichte Scuola Pontificia Pio IX. Vanaf 1939 is het de zetel van een katholieke universiteit.