Virgiliano Park Rome (of Nemorense Park)

Het Virgiliano Park ligt dichtbij het veel grotere Villa Ada Park in de wijk Trieste in het noordoosten van Rome. Het is in de 30’er jaren van de vorige eeuw aangelegd en heeft een speeltuin voor de kinderen en een bocce-baan voor de ouderen. Het wordt ook wel Parco Nemorense genoemd.

Lees verder “Virgiliano Park Rome (of Nemorense Park)”

Villa Borghese Park Rome

Het bekendste park van Rome is de Villa Borghese, wat vooral komt door de ligging en doordat enige van de bekendere musea van de Eeuwige Stad, te weten het Etruskisch Museum, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna en vooral de Galleria Borghese er gevestigd zijn. De Villa Borghese heeft een omtrek van ongeveer 6 kilometer.

Lees verder “Villa Borghese Park Rome”

Parken en Tuinen Rome

Hoewel Rome over meer dan 85 duizend hectare aan parken en tuinen beschikt is het enige park dat enige beroemdheid geniet het Villa Borghese Park. Dit komt natuurlijk ook doordat het nog net in redelijk centrale positie op de meeste stadsplattegronden te zien is. Wie tijd en zin heeft een beetje buiten het gebaande pad te gaan stad heeft echter aan mogelijkheden geen gebrek. Er zijn verschillende schitterende parken en tuinen, waarvan er een aantal redelijk makkelijk met bus (Villa Ada, Villa Pamphilj), metro (Parco Appia Antica) of zelfs te voet (Villa Celimontana, de Rozentuin en de Sinaasappeltuin) te bereiken zijn.

Lees verder “Parken en Tuinen Rome”

Colle Oppio Park Rome

Het Colle Oppio park is een klein parkje midden in Rome, ten noorden van het Colosseum. Op zich is het niet zo belangrijk vanuit toeristisch oogpunt, ware het niet dat de Domus Aurea (helaas op het moment slechts mondjesmaat geopend) er te vinden is.

Lees verder “Colle Oppio Park Rome”

Rozentuin Rome (Roseto Comunale)

De Roseto Comunale (“Rozentuin”) bevindt zich tegenover het Circus Maximus in Rome en is vooral in de lente een heerlijke plek om even rustig rond te wandelen. De tuin is ook elk jaar het toneel van een prestigieus rozenfestival. Van 11 tot 25 oktober is de tuin speciaal geopen voor de herfstbloei. Lees verder “Rozentuin Rome (Roseto Comunale)”

Villa Celimontana Rome

De Villa Celimontana is een park in Rome. Het bevindt zich op korte afstand van monumenten als het Colosseum en vooral het Circus Maximus. De huidige ingang bevindt zich op de Via della Navicella, dichtbij de Santa Maria in Domnica kerk en het Piazza della Navicella. Het park beschikt over een kinderspeelplaats en een rolschaatsbaan.

Villa Celimontana Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via della Navicella, 12 – Rome. Openingstijden: 07.00 tot 19.00 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis Villa Celimontana Rome

Piazza della Navicella ingang - Villa Celimontana Rome
Hoofdingang bij Piazza Navicella

Al in de oudheid was de Celio-heuvel bekend om zijn weelderige vegetatie en overvloedig bronwater. Vroeger heette het Mons Querquetulanus (“Mount of Oaks”). Later werd het een wijngaard, die hertog Ciriaco Mattei in de 16e eeuw veranderde in een park.

De werken duurden van 1581 tot 1586. De architect was Giacomo del Duca, die in het verleden met Michelangelo had samengewerkt. In 1597 voegden Giovanni en Domenico Fontana er een aantal fonteinen, sculpturen en andere decoraties aan toe.

In de 19e eeuw werd het park omgebouwd tot een Engelse tuin. Er waren drie geheime tuinen en zelfs een obelisk die in 1582 uit de Ara Coeli werd genomen en door de stad aan Ciriaco Mattei werd geschonken. De obelisk kwam oorspronkelijk uit Heliopolis. Ramses II had het opgedragen aan de zonnegod Ra.

Ciriaco’s zoon Gian Battista veranderde het gebouw in een privéwoning en kocht meer land om de tuinen te vergroten. Hij liet ook een labyrint van hagen aanbrengen.

Later verdwenen de collecties van de villa en veranderde de villa zelf van eigenaar. In 1813 liet de Spaanse dominee Manuel Godoy de tuinen ombouwen tot een park.

In 1915 werd het gekocht door de staat en 10 jaar later werd het gekocht door de stad en omgevormd tot een openbaar park.

Beschrijving

Obelisk - Villa Celimontana Rome
Obelisco Matteiano

De huidige ingang van de Villa bevindt zich aan de Via Celimontana, vlakbij het Piazza della Navicella en de Chiesa di Santa Maria in Domnica. De oorspronkelijke ingang was aan de noordzijde, aan het Piazza SS. Giovanni e Paolo.

Als u het park bij de hoofdingang binnenkomt, ziet u onmiddellijk het hoofdgebouw. Dit heet Palazzetto Mattei en herbergt de Italiaanse Geografische Vereniging.

Als u de Viale Cardinale Francesco Spellman volgt, komt u bij een aantal archeologische ruïnes, gevolgd door een neogotische tempel. De archeologische ruïnes stammen uit de tijd van Trajanus en Flavius. Een groot deel van wat tijdens opgravingen is gevonden, is te zien in de Vaticaanse Musea.

Er is een Belvedere, die uitkijkt over de Semenzaio di San Sisto. Aan uw linkerhand is de obelisk van Ramses II te zien. Er zijn een aantal 17e eeuwse fonteinen en andere decoraties. Helaas zijn veel van de fonteinen die Gian Lorenzo Bernini had gemaakt om de villa te verfraaien verdwenen.

Er is een kleine speeltuin in de Villa Celimontana en elke zomer is er een jazzfestival in het park. U kunt pony’s huren in de buurt van de speeltuin.

De Villa Celimontana wordt begrensd door het San Gregorio al Celio Park.

Villa Celimontana – Piazza della Navicella, Rome

Sinaasappeltuin Rome

De Giardino degli Aranci (Sinaasappeltuin) wordt beschouwd als een van de mooiste en meest romantische plekken in Rome. De officiële naam van deze prachtige tuin is Parco Savello, maar de Romeinen noemen het bijna nooit zo. De grootste trekpleister van de tuin, afgezien van de sinaasappelbomen, is het prachtige uitzicht over de stad.

Sinaasappeltuin Rome

Adres, openingstijden en toegang

Adres: Piazza Pietro d’Illiria, snc – Rome. Andere ingangen bevinden zich in de Via di Santa Sabina en de Clivio di Rocca Savella. Openingstijden: Van oktober tot februari van 07.00 tot 18.00 uur; maart en september van 07.00 tot 20.00 uur; van april tot augustus van 07.00 tot 21.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. Italiaanse naam: Giardino degli Aranci.

Geschiedenis en beschrijving

De Sinaasappeltuin beslaat bijna 8.000 vierkante meter op de Aventijnse Heuvel. Het uitzicht strekt zich uit van de Tiber tot de Tempels van het Forum Boarium en van de Santa Maria in Cosmedin Kerk tot de Janiculumheuvel en de Sint-Pieterskoepel

De naam Parco Savello wordt verklaard door het feit dat de tuin aangelegd is op een voormalig door de familie Savelli tussen 1285 en 1287 in de buurt van de kerk van Santa Sabina op de Aventijnse Heuvel gebouwd fort. In 1932 transformeerde Raffaele de Vico dit fort tot de huidige panoramische tuin. 

Voordat de Savelli hun fort bouwden stond er al een ander kasteel op deze plek. Dit was in de 10e eeuw door de Crescenzi gebouwd.

De tuin is vernoemd naar de sinaasappelbomen die er geplant werden. De eerste boom is geplant door San Domenico, stichter van de orde die zijn naam draagt. Deze boom staat in de kloostergang van de Santa Sabina Kerk en is door een opening in de muur van het voorportaal van deze kerk te zien.

De Sinaasappeltuin wordt gekenmerkt door een strak symmetrische structuur, met een centrale laan die de tuin in tweeën deelt. De hoofdingang op het Piazza San Pietro d’Illiria is sinds 1937 verrijkt met het portaal van de Villa Balestra.

In 2019 maakte de beeldhouwer Andrea Grandini van een van de grote boomstammen in het park een sculptuur van een reusachtig gezicht.

Vanaf de achterkant van de Sinaasappeltuin loopt er een wandelpad naar beneden. Dit is eveneens door De Vico aangelegd en is sinds 2011 na een restauratie weer open. Dit pittoreske pad eindigt bij de Lungotevere Aventino.

Sinaasappeltuin – Piazza s. Pietro d’Illiria, Rome

Villa Ada Park Rome

In tegenstelling tot wat men zou verwachten is niet het veel beroemdere Villa Borghese, maar de Villa Ada het grootste park in het centrum van Rome. Elk jaar in de zomer vindt hier een wereldmuziek festival plaats. De officiële naam van het park is Villa Ada Savoia.

Weetjes Villa Ada Park Rome

Openingstijden en Toegangsprijs

Openingstijden: Zonsopgang tot zonsondergang. Gesloten: Nooit. Toegangsprijs: Gratis.

Vroege Geschiedenis

Villa Ada Rome
Kunstmatig aangelegd meer in het Villa Ada Park

De Villa Ada heeft een oppervlakte van ongeveer 180 hectare. Het noordelijke punt van het park bevindt zich waar zich de oude Romeinse nederzetting Antemnae bevond.

In de 17e eeuw stonden hier verschillende landgoederen ne herenhuizen. Het landschap werd gekenmerkt door wijngaarden, bossen en akkers.

Tempio di Flora - Villa Ada Park Rome
Tempio di Flora

Tegen het einde van de 18e eeuw kocht de familie Pallavicini een aantal van deze landgoederen. Het is rond deze tijd dat wat uiteindelijk de Villa Ada zou worden zich rond een centraal herenhuis begon te ontwikkelen. Er werden een aantal lanen aangelegd, er kwam een belvedere en er werd een soort van Engelse tuin gecreëerd. De architect De Marchi ontwierp de Tempio di Flora. Hoewel dit tempeltje in 2000 gerestaureerd is is het nu weer geheel in verval geraakt. Ook het kunstmatig aangelegde meer is verdwenen, al is de brug die eroverheen liep nog wel te zien.

Huis van Savoye

Nadat koning Vittorio Emanuele II en zijn entourage in 1871 naar Rome gekomen waren, kocht hij Villa Potenziani en de belendende terreinen tot de Monte Antenna. Dit gebied was grotendeels voor de architectuur gebruikt, maar de koning wilde er zijn residentie van maken. De Duitse tuinier Richter kreeg de opdracht een project te maken en dit zelf ook uit tevoeren. Richter liet de stallen, de neo-gotische toren en de Koninklijke Villa bouwen. Gelijktijdig werd het park opnieuw ingericht. Er werden twee meertjes aangelegd en werden verschillende nieuwe plantensoorten geintroduceerd.

Het Huis van Savoia had uiteindelijk van 1872 tot 1878 hun residentie in de Villa Ada. Ondertussen werd de oppervlakte door de aanschaf van onder andere de Monte Antenne en de Colle Roccolo verdubbeld.

In 1878, na de dood van Vittorio Emanuele, werd het de villa aan de Zwitserse graaf Tellfner verkocht. Het was de graaf die de Villa Ada, naar zijn echtgenote, de huidige naam gaf. Tellfner bleef tot 1901 eigenaar van het park.

In 1904 kreeg de koninklijke familie het land terug, maar ze handhaafden de nieuwe naam van het park. Koning Vittorio Emanuele III gaf het als cadeau aan zijn vrouw Elena. De monumentale toegangspoort stamt uit die tijd en de villa werd opgeluisterd met een loggia die over de nieuwe, door Filippo d’Assia-Kassel ontworpen Italiaanse tuin uitkeek. Het bos bij de Monte Antenne kreeg de naam Bosco Regina Elena.

Villa Ada Nu

Na het einde van de tweede wereldoorlog moest de in ongenade gevallen Koninklijke familie het park afstaan.

Tegenwoordig is een gedeelte van de Villa Ada privé-eigendom. De zetel van de Egyptische Ambassade is in de voormalige Villa Reale. Het grootste deel is echter nog steeds een publiek park, met een kunstmatig aangelegd meertje en een grote verscheidenheid aan bomen (waaronder een uiterst zeldzame metasequoia (watercipres), die in 1940 van Tibet naar Rome gebracht is).

Vermaak in Villa Ada

Ter vermaak kun je in het park zowel fietsen als kano’s huren en je kunt er ook paardrijden. Er is eveneens een groot zwembad in de Villa Ada. Voor kinderen is er een speelplaats en er zijn ook draaimolens.

Wereldmuziek Festival

Vanaf 1994 vindt in de Villa Ada elke zomer het anti-racisme World Music Festival, Roma Incontra il Mondo (“Rome Ontmoet de Wereld”) plaats.

Bezienswaardigheden in de Villa Ada

Het hoogste punt van het park is een oude archeologische vindplaats, Monte Antenne geheten. Antemnae (“voor de rivier”) was een oud Romeins dorpje.

De Catacomben van Priscilla bevinden zich binnen de grenzen van de Villa Ada. De Catacombe van Trasone, die niet voor het publiek toegankelijk is, eveneens.

Adres en openbaar vervoer

Adres: Via Salaria, 265 – Rome (Distrikt: quartiere Parioli). Secundaire ingangen bevinden zich aan de Via di Ponte Salario, de Via di Monte Antenna en de Via Panama. Openbaar vervoer: Bus: 53. 

Villa Ada Savoia – Rome