Rozentuin Rome (Roseto Comunale).

De Roseto Comunale (“Rozentuin”) bevindt zich tegenover het Circus Maximus in Rome en is vooral in de lente een heerlijke plek om even rustig rond te wandelen. De tuin is ook elk jaar het toneel van een prestigieus rozenfestival.

Rozentuin Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Rozentuin is Via di Valle Murcia – 00153 Rome, Italy (tel. +39 065746810). Wijk: Ripa. Metro: Circo Massimo. Bus: 81, 628 (halte: Circo Massimo-Roseto Comunale). In 2019 is de tuin gedurende de herfstbloeiperiode van 15 t/m 27 oktober geopend.  Toegang tot de rozentuin is gratis. Het is mogelijk rondleidingen te reserveren via het bovenstaande telefoonnummer of via e-mail: rosetoromacapitale@comune.roma.it. (Invaliden: Er is een speciale gehandicapten-ingang op de Clivo dei Publicii, 3.)

Geschiedenis Roseto Comunale Rome

Roseto Comunale Rome
Een van de rozen die in 1980 aan de competitie meededen.

De Rozentuin is in 1931 geopend, al was dit nog niet op de huidige plek, maar op het Parco di Colle Oppio, een klein park op de heuvel van dezelfde naam dichtbij het Colosseum. Deze eerste tuin werd echter gedurende de tweede wereldoorlog verwoest.

In samenwerking met de Joodse Gemeenschap van de stad, besloot de Comune di Roma in 1950 de Roseto Comunale te heropenen, op de plaats waar ze zich nu nog steeds bevindt, de Aventijn. Dit was eigenlijk al sinds 1645 een Joodse begraafplaats maar die was in 1934 naar het Verano kerkhof aan de Via Tiburtina, verhuisd.

De perken zijn dusdanig verdeeld in sectoren dat de erdoorheen lopende laantjes de vorm hebben van een menorah (een Joodse kandelaar) en bij de ingang van het park staat een herdenkingsteken.

De Roseto Comunale bestrekt een door een geasfalteerde weg in tweeen gedeelde oppervlakte van ongeveer 10 duizend vierkante meter, met 1100 verschillende soorten rozen.

In één van de sectoren wordt de geschiedenis van de roos belicht, waarbij een verdeling aangehouden wordt van de botanische rozen, de antieke rozen en de moderne rozen. In een andere sector staan de nieuwe, pas gecreëerde rozen, die na een verblijf van 2 jaar in de Roseto Comunale deel mogen nemen aan de Premio Roma competitie voor nieuwe rozenvarianten.

Roseto Comunale – Via di Valle Murcia, Rome

Villa Celimontana Rome

De Villa Celimontana is een park in Rome. Het bevindt zich op korte afstand van monumenten als het Colosseum en vooral het Circus Maximus. De huidige ingang bevindt zich op de Via della Navicella, dichtbij de Santa Maria in Domnica kerk en het Piazza della Navicella. Het park beschikt over een kinderspeelplaats en een rolschaatsbaan.

Villa Celimontana Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via della Navicella, 12 – Rome. Openingstijden: 07.00 tot 19.00 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis Villa Celimontana Rome

Piazza della Navicella ingang - Villa Celimontana Rome
Hoofdingang bij Piazza Navicella

Al in de oudheid was de Celio-heuvel bekend om zijn weelderige vegetatie en overvloedig bronwater. Vroeger heette het Mons Querquetulanus (“Mount of Oaks”). Later werd het een wijngaard, die hertog Ciriaco Mattei in de 16e eeuw veranderde in een park.

De werken duurden van 1581 tot 1586. De architect was Giacomo del Duca, die in het verleden met Michelangelo had samengewerkt. In 1597 voegden Giovanni en Domenico Fontana er een aantal fonteinen, sculpturen en andere decoraties aan toe.

In de 19e eeuw werd het park omgebouwd tot een Engelse tuin. Er waren drie geheime tuinen en zelfs een obelisk die in 1582 uit de Ara Coeli werd genomen en door de stad aan Ciriaco Mattei werd geschonken. De obelisk kwam oorspronkelijk uit Heliopolis. Ramses II had het opgedragen aan de zonnegod Ra.

Ciriaco’s zoon Gian Battista veranderde het gebouw in een privéwoning en kocht meer land om de tuinen te vergroten. Hij liet ook een labyrint van hagen aanbrengen.

Later verdwenen de collecties van de villa en veranderde de villa zelf van eigenaar. In 1813 liet de Spaanse dominee Manuel Godoy de tuinen ombouwen tot een park.

In 1915 werd het gekocht door de staat en 10 jaar later werd het gekocht door de stad en omgevormd tot een openbaar park.

Beschrijving

Obelisk - Villa Celimontana Rome
Obelisco Matteiano

De huidige ingang van de Villa bevindt zich aan de Via Celimontana, vlakbij het Piazza della Navicella en de Chiesa di Santa Maria in Domnica. De oorspronkelijke ingang was aan de noordzijde, aan het Piazza SS. Giovanni e Paolo.

Als u het park bij de hoofdingang binnenkomt, ziet u onmiddellijk het hoofdgebouw. Dit heet Palazzetto Mattei en herbergt de Italiaanse Geografische Vereniging.

Als u de Viale Cardinale Francesco Spellman volgt, komt u bij een aantal archeologische ruïnes, gevolgd door een neogotische tempel. De archeologische ruïnes stammen uit de tijd van Trajanus en Flavius. Een groot deel van wat tijdens opgravingen is gevonden, is te zien in de Vaticaanse Musea.

Er is een Belvedere, die uitkijkt over de Semenzaio di San Sisto. Aan uw linkerhand is de obelisk van Ramses II te zien. Er zijn een aantal 17e eeuwse fonteinen en andere decoraties. Helaas zijn veel van de fonteinen die Gian Lorenzo Bernini had gemaakt om de villa te verfraaien verdwenen.

Er is een kleine speeltuin in de Villa Celimontana en elke zomer is er een jazzfestival in het park. U kunt pony’s huren in de buurt van de speeltuin.

De Villa Celimontana wordt begrensd door het San Gregorio al Celio Park.

Villa Celimontana – Piazza della Navicella, Rome

Sinaasappeltuin Rome

De Giardino degli Aranci (Sinaasappeltuin) wordt beschouwd als een van de mooiste en meest romantische plekken in Rome. De officiële naam van deze prachtige tuin is Parco Savello, maar de Romeinen noemen het bijna nooit zo. De grootste trekpleister van de tuin, afgezien van de sinaasappelbomen, is het prachtige uitzicht over de stad.

Sinaasappeltuin Rome

Adres, openingstijden en toegang

Adres: Piazza Pietro d’Illiria, snc – Rome. Andere ingangen bevinden zich in de Via di Santa Sabina en de Clivio di Rocca Savella. Openingstijden: Van oktober tot februari van 07.00 tot 18.00 uur; maart en september van 07.00 tot 20.00 uur; van april tot augustus van 07.00 tot 21.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. Italiaanse naam: Giardino degli Aranci.

Geschiedenis en beschrijving

De Sinaasappeltuin beslaat bijna 8.000 vierkante meter op de Aventijnse Heuvel. Het uitzicht strekt zich uit van de Tiber tot de Tempels van het Forum Boarium en van de Santa Maria in Cosmedin Kerk tot de Janiculumheuvel en de Sint-Pieterskoepel

De naam Parco Savello wordt verklaard door het feit dat de tuin aangelegd is op een voormalig door de familie Savelli tussen 1285 en 1287 in de buurt van de kerk van Santa Sabina op de Aventijnse Heuvel gebouwd fort. In 1932 transformeerde Raffaele de Vico dit fort tot de huidige panoramische tuin. 

Voordat de Savelli hun fort bouwden stond er al een ander kasteel op deze plek. Dit was in de 10e eeuw door de Crescenzi gebouwd.

De tuin is vernoemd naar de sinaasappelbomen die er geplant werden. De eerste boom is geplant door San Domenico, stichter van de orde die zijn naam draagt. Deze boom staat in de kloostergang van de Santa Sabina Kerk en is door een opening in de muur van het voorportaal van deze kerk te zien.

De Sinaasappeltuin wordt gekenmerkt door een strak symmetrische structuur, met een centrale laan die de tuin in tweeën deelt. De hoofdingang op het Piazza San Pietro d’Illiria is sinds 1937 verrijkt met het portaal van de Villa Balestra.

In 2019 maakte de beeldhouwer Andrea Grandini van een van de grote boomstammen in het park een sculptuur van een reusachtig gezicht.

Vanaf de achterkant van de Sinaasappeltuin loopt er een wandelpad naar beneden. Dit is eveneens door De Vico aangelegd en is sinds 2011 na een restauratie weer open. Dit pittoreske pad eindigt bij de Lungotevere Aventino.

Sinaasappeltuin – Piazza s. Pietro d’Illiria, Rome

Parken en Tuinen Rome

Het enige Romeinse park dat enige beroemdheid geniet is het Villa Borghese Park, maar dit komt vooral doordat het nog net in redelijk centrale positie op de meeste stadsplattegronden te zien is. Toch kent de stad een aantal schitterende parken en tuinen, waarvan er verschillende redelijk makkelijk met bus (Villa Ada, Villa Pamphilj), metro (Parco Appia Antica) of zelfs te voet (Villa Celimontana, de Rozentuin en de Sinaasappeltuin) te bereiken zijn.

De bekendste parken zijn de villa’s die in de Renaissance tijd door de aristocraten aangelegd zijn. Helaas werden vele van deze parken en tuinen tegen het einde van de 19e eeuw verwoest. Nadat Rome de hoofdstad was geworden van de nieuwe staat Italië kwamen er veel nieuwe inwoners. Dit had tot gevolg dat er woningen gebouwd moesten worden. Hiervoor was weer ruimte nodig en dus werden vele parken gesloopt.

De Mooiste Tuinen en Parken in Rome

Villa Borghese

Villa Borghese Rome

De Villa Borghese is het bekendste park van Rome. Het ligt aan de noord-oostkant van het centrum. In het park bevinden zich een aantal musea waaronder het bekende Galleria Borghese. De dierentuin van Rome ligt ten noorden van het park.

Botanische Tuin

De Botanische Tuin van Rome bevindt zich aan de achterzijde van het Palazzo Corsini langs de Via Lungara in de wijk Trastevere. De tuin wordt onderhouden door de faculteit Biologie van de La Sapienza Universiteit van Rome.

Villa Celimontana

De Villa Celimontana is één van de meest natuurlijke parken van Rome. Dit centrale park is ook bekend vanwege het jaarlijkse jazz festival dat er in de maand Juni gehouden wordt. Hoewel het erg centraal ligt wordt het nauwelijks door toeristen bezocht.

Rozentuin (Roseto Comunale)

Roseto Comunale Rome (bezienswaaridgheden wijk Ripa)

De Rozentuin (Roseto Comunale) bevindt zich op de Aventijn heuvel. Hier wordt elk jaar een grote internationale rozencompetitie gehouden. Behalve de tuin zelf is ook het uitzicht een grote trekpleister. Aan de overkant van het Circus Maximus is de schitterende skyline van het Palatijn te zien.

Sinaasappeltuin (Giardino degli Aranci)

De Giardino degli Aranci (Sinaasappeltuin) wordt beschouwd als een van de mooiste en meest romantische plekken in Rome. De officiële naam van deze prachtige tuin is Parco Savello, maar de Romeinen noemen het bijna nooit zo. De grootste trekpleister van de tuin, afgezien van de sinaasappelbomen, is het prachtige uitzicht over de stad.

Colle Oppio Park

Colle Oppio - Parken Rome

Dichtbij het Colosseum ligt het Colle Oppio park, waar zich ook een aantal ruïnes (de Domus Aurea en de Terme di Traiano) bevinden. De grootste attraktie wordt echter gevormd door het uitzicht: Aan de zuidzijde van deze heuvel kijkt men neer op het Colosseum zelf.

Villa Ada

De Villa Ada is het grootste park van Rome, met veel aktiviteiten, met oude ruïnes en met de catacomben van Priscilla. In de zomer is de Villa Ada het toneel van het bekende Wereldmuziek Festival “Roma Incontra il Mondo“.

Parco degli Acquedotti

Parco degli Acquedotti - Parken Rome

Het Park van de Aquaducten heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Op sommige plekken in dit vooral op zondagmiddag druk bezochte park kan men kilometers langs een oud Romeins aquaduct wandelen. In de schaduw van de monumenten zitten Romeinen te picnicken.

Villa Sciarra

De Villa Sciarra is een niet al te groot park op de uitloper van de Gianicolo heuvel in Trastevere. Het staat vol met beeldengroepen en is in 1930 door de toenmalige Amerikaanse eigenaar aan Mussolini geschonken, op voorwaarde dat deze er een publiek park van zou maken.

Villa Ada Park Rome

In tegenstelling tot wat men zou verwachten is niet het veel beroemdere Villa Borghese, maar de Villa Ada het grootste park in het centrum van Rome. Elk jaar in de zomer vindt hier een wereldmuziek festival plaats. De officiële naam van het park is Villa Ada Savoia.

Weetjes Villa Ada Park Rome

Openingstijden en Toegangsprijs

Openingstijden: Zonsopgang tot zonsondergang. Gesloten: Nooit. Toegangsprijs: Gratis.

Vroege Geschiedenis

Villa Ada Rome
Kunstmatig aangelegd meer in het Villa Ada Park

De Villa Ada heeft een oppervlakte van ongeveer 180 hectare. Het noordelijke punt van het park bevindt zich waar zich de oude Romeinse nederzetting Antemnae bevond.

In de 17e eeuw stonden hier verschillende landgoederen ne herenhuizen. Het landschap werd gekenmerkt door wijngaarden, bossen en akkers.

Tempio di Flora - Villa Ada Park Rome
Tempio di Flora

Tegen het einde van de 18e eeuw kocht de familie Pallavicini een aantal van deze landgoederen. Het is rond deze tijd dat wat uiteindelijk de Villa Ada zou worden zich rond een centraal herenhuis begon te ontwikkelen. Er werden een aantal lanen aangelegd, er kwam een belvedere en er werd een soort van Engelse tuin gecreëerd. De architect De Marchi ontwierp de Tempio di Flora. Hoewel dit tempeltje in 2000 gerestaureerd is is het nu weer geheel in verval geraakt. Ook het kunstmatig aangelegde meer is verdwenen, al is de brug die eroverheen liep nog wel te zien.

Huis van Savoye

Nadat koning Vittorio Emanuele II en zijn entourage in 1871 naar Rome gekomen waren, kocht hij Villa Potenziani en de belendende terreinen tot de Monte Antenna. Dit gebied was grotendeels voor de architectuur gebruikt, maar de koning wilde er zijn residentie van maken. De Duitse tuinier Richter kreeg de opdracht een project te maken en dit zelf ook uit tevoeren. Richter liet de stallen, de neo-gotische toren en de Koninklijke Villa bouwen. Gelijktijdig werd het park opnieuw ingericht. Er werden twee meertjes aangelegd en werden verschillende nieuwe plantensoorten geintroduceerd.

Het Huis van Savoia had uiteindelijk van 1872 tot 1878 hun residentie in de Villa Ada. Ondertussen werd de oppervlakte door de aanschaf van onder andere de Monte Antenne en de Colle Roccolo verdubbeld.

In 1878, na de dood van Vittorio Emanuele, werd het de villa aan de Zwitserse graaf Tellfner verkocht. Het was de graaf die de Villa Ada, naar zijn echtgenote, de huidige naam gaf. Tellfner bleef tot 1901 eigenaar van het park.

In 1904 kreeg de koninklijke familie het land terug, maar ze handhaafden de nieuwe naam van het park. Koning Vittorio Emanuele III gaf het als cadeau aan zijn vrouw Elena. De monumentale toegangspoort stamt uit die tijd en de villa werd opgeluisterd met een loggia die over de nieuwe, door Filippo d’Assia-Kassel ontworpen Italiaanse tuin uitkeek. Het bos bij de Monte Antenne kreeg de naam Bosco Regina Elena.

Villa Ada Nu

Na het einde van de tweede wereldoorlog moest de in ongenade gevallen Koninklijke familie het park afstaan.

Tegenwoordig is een gedeelte van de Villa Ada privé-eigendom. De zetel van de Egyptische Ambassade is in de voormalige Villa Reale. Het grootste deel is echter nog steeds een publiek park, met een kunstmatig aangelegd meertje en een grote verscheidenheid aan bomen (waaronder een uiterst zeldzame metasequoia (watercipres), die in 1940 van Tibet naar Rome gebracht is).

Vermaak in Villa Ada

Ter vermaak kun je in het park zowel fietsen als kano’s huren en je kunt er ook paardrijden. Er is eveneens een groot zwembad in de Villa Ada. Voor kinderen is er een speelplaats en er zijn ook draaimolens.

Wereldmuziek Festival

Vanaf 1994 vindt in de Villa Ada elke zomer het anti-racisme World Music Festival, Roma Incontra il Mondo (“Rome Ontmoet de Wereld”) plaats.

Bezienswaardigheden in de Villa Ada

Het hoogste punt van het park is een oude archeologische vindplaats, Monte Antenne geheten. Antemnae (“voor de rivier”) was een oud Romeins dorpje.

De Catacomben van Priscilla bevinden zich binnen de grenzen van de Villa Ada. De Catacombe van Trasone, die niet voor het publiek toegankelijk is, eveneens.

Adres en openbaar vervoer

Adres: Via Salaria, 265 – Rome (Distrikt: quartiere Parioli). Secundaire ingangen bevinden zich aan de Via di Ponte Salario, de Via di Monte Antenna en de Via Panama. Openbaar vervoer: Bus: 53. 

Villa Ada Savoia – Rome

Villa Borghese Park Rome

Het bekendste park van Rome is de Villa Borghese, wat vooral komt door de ligging en doordat enige van de bekendere musea van de Eeuwige Stad, te weten het Etruskisch Museum, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna en vooral de Galleria Borghese er gevestigd zijn.

Weetjes Villa Borghese Park Rome

Openingstijden en toegangsprijs

Officiëel is de Villa Borghese van zonsopkomst tot zonsondergang geopend. In werkelijkheid kun je er echter op elk moment van de dag binnenlopen. Vooral voor vrouwen is het niet aan te raden dit ’s avonds te doen. De toegang is gratis.

Villa Borghese en Galleria Borghese

Toeristen gebruiken de namen Galleria Borghese en Villa Borghese vaak door elkaar heen, denkend dat het museum en de Villa één en hetzelfde gebouw zijn, maar dit is dus niet zo. Om het nog gecompliceerder te maken is er wel een gebouw in het park dat Villa Borghese heet, of Villa Borghese Pinciana om precies te zijn.

Geschiedenis Villa Borghese Park Rome

Kunstmatig meer - Villa Borghese Rome
Het kunstmatig aangelegde meer is een van de meest pittreske delen van de Villa Borghese,

Het was Kardinaal Scipione Borghese die de architect Flaminio Ponzi opdracht de tuinen aan te leggen. Ponzi moest dit wel doen op basis van tekeningen die de kardinaal zelf gemaakt had. De Villa Borghese Pinciana was indertijd vooral bedoeld om er de kunstcollectie van de kardinaal in onder te brengen.

In die tijd (begin 17e eeuw) was dit het noordelijkste deel van Rome. Er waren tot de Villa aangelegd werd dan ook enkel wijngaarden die bekend stonden als de Tuinen van Lucullus.

In de 19e eeuw werd de Villa Borghese gemodelleerd naar Engelse voorbeelden, zoals met wel meerdere parken in Rome het geval was.

Het is pas vanaf 1903, toen het door de stad Rome gekocht werd, officiëel een publiek park al mocht al ver voor die tijd iedereen er gebruik van maken.

Een wandeling door de Villa Borghese kan het best aanvangen bij de Spaanse Trappen (metro lijn A, halte Spagna, 3 haltes van de Chaplin Bed and Breakfast en 4 haltes van Little Italy Hostel) of bij het Piazza del Popolo (Flaminio, één metro-halte verder).

Belangrijke punten in de Villa Borghese

Een Wandeling over de Pincio Heuvel

De heuvel Pincio: U beklimt de Spaanse Trappen en gaat linksaf voor de Trinità dei Monti kerk. De gebouwen rechts zijn de moeite waard, maar het uitzicht aan Uw linkerkant is werkelijk adembenemend.

Het eerste gebouw aan Uw rechterkant is de Villa Medici, waar de Franse Academie gehuisvestigd is. Hier vinden af en toe tentoonstellingen plaats, maar verder kan het slechts op bepaald euren bezocht worden.

Het volgende gebouw rechts is de Villa Borghese Pinciana.

Als U geen zin hebt verder het park in te lopen kunt U aan het einde linksaf gaan en via de Piazzale Flaminio het Piazza del Popolo oplopen en dan de winkelstraat Via del Corso in of via de schilderachtige Via Babuino terugkeren naar de Spaanse Trappen.

Onderweg komt U ook nog langs het Casina Valadier (rechts) en als U hier omheen loopt ziet U de Villa Borghese Obelisk.

Musea in de Villa Borghese

In het noordwestelijke deel van het park bevinden zich twee musea, het Etruskisch Museum en de Galleria Nazionale d’Arte Moderna. De GNAM heeft vooral veel, voor niet-Italianen vaak onbekende, maar erg interessante, Italiaanse kunst uit de vorige eeuw. Het Etruskisch Museum was ooit, als Villa Giulia, het zomerverblijf van Paus Julius III.

Helemaal in het noorden van de Villa Borghese bevindt zich het Bioparco, oftewel de dierentuin van Rome. De kleine kooien zorgen ervoor dat het is niet de meest indrukwekkende dierentuin ter wereld is. Natuurlijk is het wel een leuk uitstapje indien U met kinderen in de stad bent.

Wanneer U vanaf hier de Viale Giardino Zoologico volgt verandert deze van naam en wordt de Viale dell’Uccelleria. Aan het eind hiervan is de beroemde Galleria Borghese, twee verdiepingen schilderkunst en beeldhouwwerken door o.a. Canova en Bernini.

Meer Bezienswaardigheden

Rechtsaf slaand bij het museum gaat U de Viale del Museo Borghese in en komt dan uit bij de Cinema dei Piccoli en het Casa del Cinema. In de Cinema dei Piccoli worden zoals de naam aangeeft kinderfilms vertoond (vaak in het Engels).

Noordelijk hiervan bevinden zich het Casina di Raffaello en het Piazza di Siena, waar begin Juni het beroemde Concorso Ippico Internazionale “Piazza di Siena” gehouden wordt. Het Piazza di Siena is tegen het einde van de 18e eeuw op initiatief van Prins Marcantonio IV Borghese aangelegd. De prins wilde een plein creëren dat zou moeten doen denken aan het Piazza del Campo in Siena. (Siena was de stad waar de familie Borghese oorspronkelijk vandaan kwam.) Het werd pas na de dood van de prins voltooid, en vanaf dat moment werden er volksfeesten en andere evenementen georganizeerd.

Nog noordelijker komt U bij het – kunstmatig aangelegde – meertje terecht. Hier kunt U roeiboten huren en de verschillende vogels en andere dieren te eten geven.

Dichtbij de westelijke oever van het meertje bevindt een eilandje met de Tempel van Esculapius. Het is in de 18e eeuw gebouwd en bestaat uit een portico met vier Ionische kapitelen die een driehoekige fronton ondersteunen. Op het dak staan een aantal Griekse standbeelden. Achter de portico bevindt zich een heiligdom met het standbeeld van Esculapius zelf. Een klein bruggetje, dat echter niet voor het publiek toegankelijk is, voert naar het eilandje.

Het Museo Canonica bevindt zich dichtbij het Casina di Raffaello. Hier is ook de Fortezzuola, een tuin met Gothische, door Pietro Canonica gemaakte standbeelden.

Het Engelse Paviljoen, dat tegenwoordig de Britisch School herbergt, is ontworpen door Sir Edwin Luytens.

In de Viale Goethe bevindt zich de Fontein van de Gevleugelde Overwinningen (Fontana delle Vittorie Alate).

De ingang van het Villa Borghese aan de Piazzale Flaminio zijde wordt geflankeerd door twee 19e eeuwse tempel-achtige bouwwerken.

Een groot gedeelte van het park wordt begrensd en beschermd door de oude Muro Torto, die later deel uit zou gaan maken van de Aureliaanse Muren. Langs deze muren werden tussen de 15e en 17e eeuw prostituées begraven (waardoor ze ook de bijnaam Muro Malo kreeg).

Op zondagen komen de skaters in groten getale naar het park om er hun kunsten te vertonen. Er zijn segways en fietsen te huur in het park,en  er is een rondrijdend treintje dat rondrijdt. Behalve een aantal speeltuinen is er ook een grote opblaasbare glijbaan.

Adres en openbaar vervoer

De Villa Borghese heeft verschillende ingangen. De voor toeristen het makkelijkst bereikbare zijn bij de Spaanse Trappen (metro Spagna, lijn A), aan het Piazzale Flaminio (metro Flaminio, lijn A), bij de Via Veneto (metro Barberini, lijn A), bij de Galleria Nazionale d’Arte Moderna (tram 2, 3, 19) en bij de Galleria Borghese (bus 910).

Villa Borghese – Rome

Villa Madama Rome

De Villa Madama bevindt zich op de uitlopers van de Monte Mario heuvel ten noord-westen van het centrum van RomeDeze door Raphaël ontworpen Renaissance tuin is op het moment niet voor het publiek toegankelijk.

Villa Madama Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via di Villa Madama – Rome. Openingstijden en toegangsprisjs: De villa is op het moment niet voor eht publiek toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Villa Madama Rome
Het door Giovanni da Udine beschilkderde plafond.

De Villa Madama is in 1518 door Raphaël in opdracht van Paus Leo X en Kardinaal Giulio De Medici (die het later zelf tot paus Clemens VII zou schoppen) ontworpen.

Hij creëerde een systeeem van panoramische tuinen met terrassen die geleidelijk richting Tiber naar beneden helden.

Het gebouw zelf heeft een ronde binnenplaats met een aantal apsissen en nissen, om zo de antieke Romeinse tuinen na te bootsen.

Na de dood van Raphaël namen Giuliano Da Sangallo en Giulio Romano het werk over, al slaagden zij er evenmin in de aanleg te voltooien.

De loggia heeft door Giovanni Da Udine beschilderde gewelven en schilderingen van de hand van Giulio Romano.

Er waren ook een theater en een paardenrijbaan.

Later zou de villa ettelijke keren van eigenaar wisselen. Margherita di Parma (de dochter van Karel V en echtgenote van Alessandro De Medici) had haar een tijdlang in haar bezit. Ze werd opgevolgd door de uit Napels afkomstige Bourbon en de Dentice di Frasso. Deze laatste zouden de villa uiteindelijk aan de Italiaanse staat verkopen.

In 1913 werd de villa door Pio Piacentini gerestaureerd en voltooid.

Fotogalerij Villa Madama Rome

Via di Villa Madama – Rome

Botanische Tuin Rome

De Botanische Tuin van Rome bevindt zich aan de achterzijde van het Palazzo Corsini langs de Via Lungara in de wijk Trastevere. De tuin wordt onderhouden door de faculteit Biologie van de La Sapienza Universiteit van Rome.

Weetjes Botanische Tuin Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Largo Cristina di Svezia, 24 - 00187 Rome. Telefoon: +39 0649917107/8. Openingstijden 29 Maart t/m 29 Oktober van 09.00 tot 18.30 uur. Openingstijden 30 Oktober t/m 28 Maart van 09.00 tot 17.30 uur. Gesloten: Zon- en feestdagen (behalve in geval van speciale evenementen). Toegangsprijs: 8 Euro; 65+ en kinderen 6-11: 4 Euro. Kinderen jonger dan 6 en gehandicapten: Gratis.

Geschiedenis

De Botanische Tuin (Orto Botanico) van Rome bestaat uit een 12 hectare groot park en ongeveer tweeduizend vierkante meter broeikassen. Er is geprobeerd de natuurlijke omgeving van de planten na te bootsen.

Oorspronkelijk was de Orto Botanico de privé-tuin van het Palazzo Corsini, de huidige zetel van de Galleria Corsini. Het is al sinds de 13e eeuw dat hier planten gekweekt worden.

De Botanische Tuin in de huidige vorm is in 1883 gesticht. In dat jaar werden de gronden van het paleis aan de universiteit van Rome geschonken.

Er zijn meer dan achtduizend verschillend planten te zien. Sommige van deze horen tot de zeldzaamste van Europa.

Behalve de planten, bloemen en bomen zijn er ook andere bezienswaardigheden in de tuin. Een hoogtepunt worst gevormd door de Scalinata delle 11 Fontane. Deze “Trap van de Elf Fonteinen” is, net als het Palazzo Corsini, ontworpen door Ferdinando Fuga.

Parco degli Acquedotti Rome

Het Parco degli Acquedotti is eigenlijk een deel van het Appia Antica Park. Het bevindt zich een eind buiten het centrum van Rome, maar is redelijk makkelijk met de metro te bereiken. In dit park kan men soms zeer goed bewaarde overblijfselen van zeven verschillende aquaducten bezichtigen.

Weetjes Parco degli Acquedotti Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De officiële ingang van het Parco degli Acquedotti is aan de Via Lemonia, 256. In werkelijkheid kan men er echter op elk moment van de dag vrij binnen lopen. Metro: Numidio Quadrato, Lucio Sestio, Giulio Agricola, Subaugusta. De laatste is het dichtst bij de hoofdingang. Het is echter makkelijker bij Numidio Quadrato uit te stappen. (Steek de Via Tuscolana over en sla linksaf. Ga rechtsaf de Via del Quadraro in en dan vòòr de tennisbanen linksaf. U vindt het park aan Uw rechterhand.

Beschrijving

Parco degli Acquedotti Rome
Parco degli Acquedotti

Zoals de naam aangeeft wordt het park gekenmerkt door de (ruïnes van) een aantal aquaducten. Soms zijn dit enkel wat willekeurige stukken muur, maar op verschillende plekken kan men langs kilometerslange enorme monumenten lopen.

In totaal zijn er delen van zeven aquaducten die door het park lopen. Dit zijn de Anio Vetus, de Anio Novus, de Acqua Marcia, de Acqua Tepula, de Acqua Iulia, de Acqua Claudia en uiteindelijk het Acquedotto Marcio. Soms zijn de leidingen van één aquaduct bovenop die van een al bestaande construktie gebouwd.

Behalve de aquaducten zijn er ook andere bezienswaardigheden in het Parco degli Acquedotti.

De Villa delle Vignacce is een oude Romeinse ruïne aan de rand van het park, langs de Via Latina. Deze “Villa van de Wijngaarden” is op een kunstmatige heuvel gebouwd. Van deze in de 2e eeuw aangelegde villa zijn vooral de vloermozaïeken van de thermen goed bewaard gebleven.

Casale di Roma Vecchia is Italiaans voor “Boerderij van het Oude Rome”. De ruïnes van dit monument nemen een enorme oppervlakte in beslag. In de 18e eeuw dacht men zelfs dat deze toebehoorden aan een hele stad. Waarschijnlijk was er op de plek een uitspanning, waar koetsen van verse paarden werden voorzien.

Films

Het Parco degli Acquedotti wordt vaak als achtergrond voor films gebruikt. In het begin van Fellini’s La Dolce Vita vliegt een helikopter met een bungelend standbeeld van Jezus over het park. In de recentere La Grande Bellezza werpt een naakte actrice zich gedurende een performance met haar hoofd tegen één van de aquaducten. Later wordt ze genadeloos belachelijk gemaakt door de hoofdpersoon.

Parco degli Acquedotti, Via Lemonia – Rome

Villa Sciarra Rome

De Villa Sciarra is een niet al te groot park op de uitloper van de Gianicolo heuvel in de wijk Trastevere in Rome. Het park staat vol met beeldengroepen en is in 1930 door de toenmalige Amerikaanse eigenaar aan Mussolini geschonken, op voorwaarde dat deze er een publiek park van zou maken.

Villa Sciarra Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Villa Sciarra heeft verschillende ingangen, aan de Via Calandrelli, de Via Dandolo en de Via delle Mura Gianicolensi. Het is geopend van 07.00 uur tot zonsondergang. Het park is gratis toegankelijk. Bus: 44, 75.

Geschiedenis en bechrijving

Al in de oudheid werd dit stadsdeel gebruikt voor de aanleg van groente- en bloementuinen. In 1575 werd het gekocht door Innocenzo Malvasia, die er het Casino Malvasia liet bouwen, dat nu op het terrein dat aan de American Academy toebehoort staat.

De Villa Sciarra is pas sinds de 20e eeuw een publiek park. Het is in de 17e eeuw aangelegd en was eigendom van de familie Barberini voordat het in handen kwam van Maffeo Sciarra.

In 1902 werd het door de nieuwe eigenaar Giorgio Wurts geheel getransformeerd, in een neo-barokke stijl.

De erfgenamen van Wurts gaven het park in 1930 aan Benito Mussolini, op voorwaarde dat hij er een publiek park van zou maken.

Een aantal restauraties in het begin van de 21e eeuw hebben de belangrijkste bezienswaardigheden in het park in ere hersteld. Dit zijn o.a. het Casino Nobile, de exedra en het Nyphaeum alsmede een aantal fonteinen, waaronder de Fontein van de Saters en de Fontein van Diana en Endimione.

Toen de Mura Gianicolensi halverwege de 17e eeuw gebouwd werden, nam het complex in waarde toe.

In 1647 doneerde Domenico Vaini de grond aan kardinaal Antonio Barberini, die ondertussen ook het Casino Malvasia al in zijn bezit had gekregen.

Van 1710 tot 1740 was he tin handen van Kardinaal Pietro Ottoboni, die een drietal nieuwe tuinen aan liet leggen en opgravingen bij de Syrische Tempel liet verrichten.

Nadat de Sciarra de villa in handen gekregen hadden werd deze uitgebreid met de Crescenzi tuinen. Ook lieten ze een aantal gebouwtjes voor de bedienden neerzetten.

Bij gevechten in 1849 tussen de Fransen en de troepen van Garibaldi werden zowel het Casino Barberini als het Casino Malvasia ernstig beschadigd.

Het Casino Barberini werd gerestaureerd, maar Maffeo II Sciarra maakte wat foutjes bij investeringen en raakte zo de villa kwijt, waarna het terrein in verschillende stukken opgedeeld werd.

De bedoeling was alles vol te bouwen, maar in 1902 werd de villa in zijn geheel gekocht door het rijke Amerikaanse echtpaar Giorgio Wurts en Henrietta Tower, die het park vol zetten met 18e eeuwse standbeelden die uit het Castello Visconti in Brignano d’Adda in noord-Italië afkomstig waren.

De beeldengroepen hadden vaak het elkaar opvolgen van de jaargetijden als thema en verpersoonlijkten o.a. de maanden en mythologische figuren als Apollo en Daphne, Pan en Syrinx, Apollo en Daphne, etc.

In 1906 lieten ze ook een neo-Gothisch Castelletto (“Kasteeltje”) bouwen en in 1910 werden het nymphaeum met een belvedere erboven toegevoegd.

Villa Sciarra – Piazzale Wurts, Rome