Obelisken Rome

De stad met de meeste obelisken ter wereld is Rome. Men zou verwachten dat het een Egyptische stad zou zijn, maar dit is niet zo. Veel van de Romeinse obelisken stonden ooit wel in Egypte, maar werden door de keizers naar Rome gebracht.

Weetjes Obelisken Rome

Het totale aantal obelisken in Rome is 18.

De Keizers lieten de gevaarten naar Rome vervoeren om ze als versieringen op hun renbanen en stadions neer te kunnen zetten.

Veel van deze obelisken hebben op verschillende plekken in Rome gestaan. Na het verval van het Romeinse Rijk werden ze omver gegooid door de Christenen die maar niets van deze heidense naalden moesten hebben, en vaak pas eeuwen later, in stukken, weer teruggevonden en opnieuw opgebouwd.

Dit opbouwen gebeurde dan op plekken die voor de heersers van dat moment van belang waren, en dus zijn ze meestal terug te vinden op door bepaalde pausen geconstrueerde pleinen of voor bepaalde kerken.

Meestal werd er een kruis op de obelisken zelf geplaatst en werden ze gewijd aan de Katholieke Kerk om zo een soort bescherming tegen de Duivel te bieden.

Niet alle obelisken in Rome zijn van Egyptische makelei. Een aantal ervan zijn Romeinse nabootsingen van Egyptische originelen.

Obelisken Rome

Montecitorio Obelisk

De Montecitorio Obelisk werd in het jaar 10 v. Chr. vanuit de oorspronkelijke standplaats in Heliopolis in Egypte door  Keizer Augustus naar Rome gebracht. Hij kwam in het Campo Marzio te staan en deed dienst als naald voor een zonnewijzer.

Piazza del Popolo Obelisk

Piazza del Popolo Obelisk RomeNadat Augustus Marcus Antonius en Cleopatra verslagen had en dus Egypte aan het Romeinse Rijk toegevoegd had, liet hij deze obelisk naar Rome brengen. Oorspronkelijk stond hij op het Circus Maximus. Na het verval van het rijk werd de obelisk onder de aarde bedolven en vergeten om pas eeuwen later naar het Piazza del Popolo gebracht te worden. De obelisk wordt ook wel Flaminio Obelisk genoemd.

Sallustiano Obelisk

De Sallustiano Obelisk is de officiële naam van de obelisk die voor de Trinità dei Monti kerk  bovenaan de Spaanse Trappen staat. De meeste Romeinen kennen het bouwwerk echter onder de naam Trinità de’ Monti Obelisk.

Villa Torlonia Obelisken

De twee obelisken in de Villa Torlonia zijn kopieën van Egyptische voorbeelden en werden per boot, via de rivier de Po en vervolgens over zee rond de hele kust van Italië naar Rome gebracht. De obelisken staan er sinds het einde van de 19e eeuw.

Esquilino Obelisk

De Esquilino Obelisk staat op het Piazza dell’Esquino aan de Via Cavour kant van de Santa Maria Maggiore Basiliek in Rome. Het is een nabootsing van een Egyptisch origineel.

Dogani Obelisk

Obelisken RomeDe Dogali Obelisk staat langs de Via delle Terme di Diocleziane, ongeveer halverwege tussen het centrale station Roma Termini en het Piazza della Repubblica. De obelisk heeft een tweeling die in de Tuinen van Boboli in Florence te bezichtigen is.

 

 

Esquilino Obelisk Rome

De Esquilino Obelisk staat op het Piazza dell’Esquino aan de Via Cavour kant van de Santa Maria Maggiore Basiliek in Rome. Deze 15 meter hoge obelisk is een nabootsing van een Egyptisch origineel.

Esquilino Obelisk Rome

Esquilino Obelisk Rome
De Esquilino Obelisk staat aan de achterkant van de Santa Maria Maggiore Basiliek.

De obelisk is in stukken in de Via San Rocco gevonden. Voordat hij daar terechtkwam stond hij voor het Mausoleum van Augustus, samen met een andere obelisk, die tegenwoordig op het Piazza del Quirinale staat.

In 1587 werd de huidige Obelisco Esquilino op het Piazza dell’Esquilino geplaatst, aan de Via Cavour zijde van de Basiliek van Santa Maria Maggiore.

Domenico Fontana was de architekt die aangewezen werd om dit werk uit te voeren.

Het was Paus Sixtus V die de opdracht hiertoe gegeven had en het zijn ook diens heraldieke symbolen (de bergen en de ster) die op de top van de obelisk geplaatst zijn. In die tijd eindigde wat toen nog de Via Felice (Felice is de echte naam van deze paus) heette, bij de obelisk. Later werd deze straat, die bovenaan de Spaanse Trappen begon, doorgetrokken tot de Santa Croce in Gerusalemme Basiliek.

Fotogalerij Esquilino Obelisk Rome

Obelisco Esquilino Rome

Piazza dell’Esquilino Rome

Montecitorio Obelisk Rome

De obelisk op het Piazza di Montecitorio in Rome is van Egyptische oorsprong en was gemaakt door Farao Psammetico II. De obelisk werd, samen met de huidige Flaminio obelisk, uit door Keizer Augustus uit Egypte naar Rome gebracht.

Montecitorio Obelisk Rome

Adres en openbaar vervoer

De Obelisco Montecitorio staat op het Piazza Montecitorio, snc – 00186 Rome (Distrikt: Colonna). Bus: 85, 175.

Geschiedenis en beschrijving

Montecitorio Obelisk Rome
Montecitorio Obelisk

In het jaar 10 v. Chr. werd de obelisk vanuit de oorspronkelijke standplaats in Heliopolis in Egypte door  Keizer Augustus naar Rome gebracht. Heliopolis was in die tijd één van de belangrijkste Egyptisch steden, maar is nu vergaan en opgegaan in een voorstad van Cairo.

Hij werd in wat toen nog de wijk  Campo Marzio heette gezet, om als naald te dienen voor de enorme zonnewijzer ten noorden van het Piazza del Parlamento. Het is hieraan te danken dat hij ook wel de Obelisco Solare genoemd wordt.

Tegen de 11e eeuw verzakte de grond als gevolg van een aardbeving of misschien een overstroming en werd de zonnewijzer onbruikbaar. Nog later viel hij om en werd met zand bedekt en vrijwel vergeten.

Eeuwen later werden hier en daar stukken van de obelisk teruggevonden en in 1748 gaf Paus Benedictus XIV de architect Antonio Zabaglia de opdracht hem weer op te bouwen.

Het werk werd pas in 1792 voltooid. Het was Giovanni Antinori die de vijf stukken weer samenbracht. Hij gebruikt hiervoor stukken rood graniet van de Zuil van Antoninus Pius (waarvan de met reliëfs versierde sokkel in de Vaticaanse Musea staat).

Beschrijving

De obelisk werd gekroond met een wereldbol, om naar zijn eerdere functie te verwijzen. Elke dag, precies om 12 uur, raakt een zonnestraal het plein door een gat in deze globe.

De Piazza Montecitorio Obelisk op zich is bijna 22m hoog. Met de basis meegerekend worden dit maar liefst 33m. Op de sokkel stond een inscriptie die naar de keizer verwees.

De inscripties op de obelisk zelf zijn grotendeels onleesbaar. Men kan nog een lijst namen van de pharaoh ontcijferen, alsmede een interpretatie van enige natuurlijke fenomenen volgens de Egyptische filosofie.

Op de grond aan de voet van het monument waren er mozaïeken versierd met de tekenen van de dierenriem, de windrichtingen en een zonnewijzer. Na een eerste restauratie in 1965 kreeg het hele plein in 1998 een nieuw aangezicht, waarbij ook de mozaïeken in ere hersteld werden.

Piazza di Monte Citorio – Rome

Dogali Obelisk Rome

De Dogali Obelisk staat langs de Via delle Terme di Diocleziane, ongeveer halverwege tussen het centrale station Roma Termini en het Piazza della Repubblica.

Weetjes Dogali Obelisk Rome

Dogali Obelisk Rome
Dogali Obelisk

Net als de obelisken die tegenwoordig het Piazza della Rotonda en de Villa Celimontana sieren, stonden de Dogali Obelisk en de obelisk die nu in de Boboli Tuinen in Florence staat oorspronkelijk in Heliopolis en waren naar Rome gebracht om de Tempel van Isis op te luisteren.

De Dogali Obelisk is gemaakt van rood graniet en is meer dan 9 meter hoog. De inscripties zijn gewijd aan de zonnegod.

In 1719, bij de legging van het fundament van de te bouwen Biblioteca Casanatense, werden bij toeval delen van de obelisk ontdekt.

Meteen na de eenwording van Italië werd er een commissie in het leven geroepen om systematisch opgravingen te gaan verrichten en in 1883 werd de hele obelisk teruggevonden.

Het was meteen duidelijk dat het om een tweeling ging van de ondertussen al in de Boboli Tuinen geplaatste gedenknaald.

In 1885 brak de oorlog uit tussen Italië en Ethiopië en bij een hinderlaag bij Dogali werden meer dan 500 Italiaanse soldaten gedood. Twee jaar later werd de obelisk ter herinnering op het stationsplein geplaats, met de namen van de gevallen op bronzen platen op de basis en leeuwen aan de voet van het monument.

Vanaf 1924, toen de hele wijk opnieuw ingericht werd, staat de obelisk op de huidige plek in de Via delle Terme di Diocleziane.

 

Olifantje van Bernini (Minerva Obelisk)

Het Olifantje van Bernini staat midden op het Piazza della Minerva in Rome. Het standbeeld, een olifantje met een obelisk op zijn rug, is één van de meest gefotografeerde monumenten in de stad. Het zou niet geheel toevallig zijn kont naar de Santa Maria Sopra Minerva Kerk toegkeerd hebben.

Weetjes Olifantje van Bernini

De obelisk stond voorheen bij de niet meer bestaande Tempel van Isis. Dit was één van drie tempels die zich dichtbij het huidige Piazza della Minerva bevonden. De andere twee waren gewijd aan Serapis en aan Minerva, wat dus meteen de naam van het plein (en van de obelisk, die in het Italiaans Obelisco della Minerva genoemd wordt) verklaart.

De obelisk stamt uit de 6e eeuw voor Chr. en was versierd met uit Heliopolis afkomstig materiaal. Hij was, samen met een aantal andere obelisken, door Domitianus naar Rome gebracht. De anderen waren de Dogali Obelisk (nu in de Viale Luigi Einaudi dichtbij de Thermen van Diocletianus), de Pantheon Obelisk en de Boboli Obelisk, die nu in de gelijknamige tuin in Florence te zien is.

Gian Lorenzo Bernini kreeg de opdracht de obelisk op het plein te plaatsen. Hij deed dat door het monument op de rug van een marmeren olifantje te zetten. Het model voor de olifant was een beeldje dat door de tot de Katholieke kerk bekeerde Koningin Christina van Zweden aan de stad Rome cadeau gedaan was.

Volgens de overlevering had de paus voor het dier gekozen nadat hij een echte olifant cadeau had gekregen van de Koning van Portugal.

Hoewel het Bernini is die het geheel ontworpen heeft werd het olifantje in 1667 door Ercole Ferrata gebeeldhouwd.

De inscriptie op de sokkel betekent: “Wie hier de tekenen van de Kennis van Egypte op de door de elefant, de sterkste van alle dieren, hooggehouden obelisk gebeeldhouwd ziet, dient te begrijpen dat er robuuste hersenen nodig zijn om een solide wijsheid te ondersteunen”.

De Kont van de Olifant en Andere Verhalen

Het wapenschild dat op de sokkel te zien is is dat van Paus Alexander VII. Een verhaal dat de ronde deed was dat de olifant niet geheel toevallig zijn achterste naar het bij de Santa Maria Sopra Minerva Kerk horende klooster gericht had. Dit klooster werd beheerd door de Domenicaners en  Bernini zou hiermee tonen wat hij van deze kloosterorde dacht. Het is niet bekend of hij hiervoor ook toestemming van de paus gekregen had.

Een ander interessant verhaal is dat het olifantje, een dier dat de meeste Romeinen in die tijd nog nooit gezien hadden, al snel de bijnaam “varkentje” kreeg, porcin in het Romeinse dialekt. Dit werd later weer verbasterd tot pulcin, wat “kuikentje” betekent.

Hoewel het één van de bekendste monumenten van Rome is, was Bernini er zelf niet zo kapot van en hij zette het ook niet op de lijst van zijn beste werken die hij kort voor zijn dood maakte.

Niet iedereen is het met Bernini eens. Na de Tweede Wereldoorlog probeerde een Amerikaanse legerofficier het olifantje zelfs met sokkel en obelisk en al te roven om het mee naar zijn land te nemen.

In 2008 wilde de NIAF (National Italian American Foundation) een miniatuur replica van het olifantje aan de presidentskandidaten McCain en Obama geven. Net op tijd herinnerden ze zich dat de olifant het symbool van de Republikeinse partij was.  Obama’s olifantje werd snel vervangen door een ezel (het symbool van de Democraten).

Zuil van Trajanus Rome

De Zuil van Trajanus is een monument in Rome. Het bevindt zich op de Via dei Fori Imperiali en is versierd met een reliëf dat zich spiraalvormig omhoogslingert. Ze staat voor de Madonna di Loreto Kerk en de Santissima Nome di Maria Kerk, aan het einde van een wandelpad langs de Fori Imperiali. De figuur bovenop de zuil is niet Trajanus, maar Sint Pieter.

Weetjes Zuil van Trajanus Rome

Zuil van Trajanus Rome
Zuil van Trajanus

De Colonna Traiana is meer dan 30 meter hoog. De gebeeldhouwde reliëfs, die het verhaal van de overwinningen van keizer Trajanus in Dacië (een deel van het huidige Roemenië) verbeelden, slingeren zich 23 keer rondom de zuil.

De zuil is geheel vervaardigd van marmer en is opgericht in het jaar 113. Het was de eerste keer dat een zuil op deze wijze met reliëfs opgeluisterd werd.

Het verhaal begint met de overtocht van de Donau en eindigt met de Daciërs die gedeporteerd worden. Op het wandelpad dat langs de Fori Imperili voert heeft men foto’s van de hele reeks reliëfs geplaatst.

Ook de massieve vierkante sokkel waarop de zuil rust is versierd met bas-reliëfs.

Het monument was bedoeld als begraafplaats voor Keizer Trajanus zelf. Via de toegangspoort komt men in een ruimte waar de urn met zijn stoffelijke resten bewaard werd.

Het paneel boven de ingang, dat door twee Victoriën ondersteund wordt, heeft een aan Trajanus gewijde inscriptie.

Binnen de zuil is een wenteltrap die helemaal tot de top voert.

Het standbeeld bovenop de zuil van Trajanus is niet Trajanus zelf. De keizer stond er ooit wel, maar gedurende de middeleeuwen  werd het verwijderd en paus Sixtus V liet er tegen het einde van de 16e eeuw een beeld van Sint Pieter plaatsen.

Oorspronkelijk was de zuil beschilderd. In 2008 waren er plannen de originele kleuren terug te brengen, niet door alles opnieuw te verven, maar door middel van een lichtstralen.

In het Museo della Civiltà Romana zijn gipsen afgietsels van de reliëfs op de zuil te zien.

Sint-Pietersplein Obelisk Rome

De obelisk die midden op het Sint-Pietersplein staat is vanuit Egypte naar Rome gebracht. Er zou ooit een bol op gestaan hebben, met de as van Julius Caesar erin.

Weetjes Sint-Pietersplein Obelisk

Sint-Pietersplein Obelisk Rome
Top van de obelisk op het Sint-Pietersplein.

De obelisk is meer dan 25 meter hoog, maar wanneer men ook de basis en het kruis erbij telt komt men op meer dan 40 meter uit.

Hij is gemaakt van rood graniet en is in het jaar 37 vanuit Heliopolis naar Rome gebracht. Dit gebeurde in opdracht van Keizer Caligula, die er het Circus van Nero mee wilde verfraaien.

In 1586 werd de obelisk, die meteen naast de oorspronkelijke Sint Pieter stond, door Domenico Fontana in opdracht van Paus Sixtus V naar zijn huidige plek midden op het plein verplaatst..

Er zijn symbolen die bij drie verschillende wapenschilden horen te zien op de obelisk. De vier leeuwen die de basis sieren verwijzen naar Sixtus V, terwijl de adelaars, eveneens op de basis, bij de Conti familie van Paus Innocent XIII horen. De heuvels en sterren sieren het wapnschild van de Chigi familie van Paus Alexander VII. De adelaars zijn ovrigens pas in 1713 toegevoegd.

Op de top van de obelisk zijn enige relikwieën van het Heilige Kruis te zien. De bronzen bol met de stoffelijke resten van Julius Caesar die ooit op de obelisk stond en door Paus Sixtus V aan de stad Rome geschonken was is nu te zin in het Palazzo dei Conservatori (Capitolijnse Musea).

Onderaan de basiliek is een kompasroos te zien. Deze toont de tijd met behulp van de schaduw van de obelisk.

De twee fonteinen die zich op het Sint Pietersplein bevinden, staan in een rechte lijn ten opzichte van de obelisk, op dezelfde afstand van de colonnade om het plein.

Villa Torlonia Obelisken Rome

Buiten de Villa Borghese, die gezien kan worden als het grootste museumpark in Rome, is er nog een, kleiner, museumparkje, de Villa Torlonia aan de Via Nomentana. Behalve de verschillende musea wordt dit park ook opgeluisterd door twee obelisken.

Weetjes Villa Torlonia Obelisken Rome

De Villa Torlonia zelf werd pas een openbaar park in 1977. Voorheen was het eigendom van de familie Torlonia, een geslacht van bakiers dat tot de meest welgestelde in Rome behoorde.

De obelisken staan er al sinds 1842. Ze zijn gemaakt van graniet en komen oorspronkelijk uit Baveno, in Noord Italië. De opdrachtgever was Alessandro Torlonia en hij liet de gedenknaalden in het park plaatsen ter nagedachtenis van zijn vader Giovanni.

De obelisken, kopieën van Egyptische voorbeelden, werden per boot naar Rome gebracht. Het eerste traject ging via de rivier de Po, en daarna werden ze over zee, dus helemaal rond de kust, van de Adriatische naar de Tyrrheense Zee, naar de monding van de rivier de Aniene gevaren. Vanaf daar ging het verder naar Rome.

De reis over water duurde 47 dagen, en nadat de gevaarten in Rome aan land gebracht waren, duurde het nog 8 dagen voordat ze uiteindelijk in de Via Torlonia aankwamen.

De obelisken werden vòòr en achter het belangrijkste paviljoen van het park geplaatst. Dit gebeurde op 4 en op 16 Juni van het jaar 1842 en er werden voor de gelegenheid enorme festiviteiten georganizeerd, waaraan zelfs de toenmalige Paus Gregorius XVI en de Koning van Beieren, Louis I, deelnamen.

Op het bovenste gedeelte van beide obelisken, die ieder iets meer dan 10 meter hoog zijn, is de naam van Alessandro Torlonia te lezen, terwijl die van zijn vader op de naald zelf staat. Je moet wel hiërogliefen kunnen lezen.

Om bij Villa Torlonia te komen neemt U bus 90 vanaf Termini. De halte Nomentana-Via Torlonia bevindt zich recht vòòr de ingang.

Sallustiano Obelisk, Trinità de Monti Obelisk Rome

De Sallustiano Obelisk isde officiële naam van de obelisk die voor de Trinità dei Monti kerk  bovenaan de Spaanse Trappen staat. De meeste Romeinen kennen het bouwwerk echter onder de naam Trinità de’ Monti Obelisk.

Weetjes Trinità de Monti Obelisk Rome

De inscripties op de obelisk zijn een Romeinse imitatie van de inscripties op de obelisk die op het Piazza del Popolo staat. De maker ervan heeft een aantal van de symbolen ondersteboven ingesneden.

Waarschijnlijk is deze obelisk door Aureliano naar Rome gebracht.  Hij stond eerst in de Orti Sallustiani (“Tuinen van Sallust”), waar hij in het jaar 410 door de Visigoten van Alaric omgegooid werd.

De obelisk lag hier eeuwenlang totdat hij in 1789 in opdracht van Paus Pius VI door Giovanni Antinori naar zijn huidige standplaats gebracht werd. Paus Clemens XII had de obelisk al in 1734 voor de Basiliek van Sint Jan van Lateranen willen laten zetten, maar dit was hem niet gelukt, net zo min als het Paus Sixtus V in de 16e eeuw gelukt was hem voor de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk te laten plaatsen.

Het is, met zijn miezerige bijna 14 meter, één van de kleinste obelisken in Rome, hoewel hij met de sokkel, de Franse lelie (het enige symbool op alle Romeinse obelisken dat niet naar een paus verwijst) en het kruis er bovenop tot een totale hoogte van rond de 30 meter komt. Hij is gemaakt van rood graniet.

De basis is niet de originele en is eigenlijk in verhouding veel te groot voor de obelisk. De originele basis staat nu op het Kapitool, in de tuin links van het Palazzo Senatorio en werd in de 20’er jaren van de vorige eeuw “Het Altaar van de Gevallen Fascisten” (Ara dei Caduti Fascisti) genoemd.

Piazza della Trinità dei Monti – Rome

Piazza del Popolo Obelisk Rome

De Obelisk op het Piazza del Popolo wordt ook wel de Flaminio Obelisk genoemd is één van de oudste obelisken die er in Rome te zien zijn. Het is de op één na oudste van de stad en de op twee na hoogste. Hij is door Keizer Augustus naar Rome gebracht.

Weetjes Piazza del Popolo Obelisk Rome

De obelisk zelf, zonder de basis mee te tellen is 24 meter hoog.

Piazza del Popolo Obelisk Rome
De Piazza del Popolo Obelisk wordt ook wel de Flaminio Obelisk genoemd.

Hij stond oorspronkelijk in Egypte. Nadat Augustus Marcus Antonius en Cleopatra verslagen had en dus Egypte aan het Romeinse Rijk toegvoegd had, liet hij de obelisk naar Rome brengen.

De 3300 jaar oude obelisk werd eerst op het Circus Maximus geplaatst, in het gezelschap van een nog oudere en hogere obelisk die nu op het Piazza di San Giovanni in Laterano staat.

Na het verval van het Romeinse Rijk werden de twee obelisken omgetrokken en pas eeuwen later, toen ze in stukken teruggevonden werden, door Paus Sixtus V naar hun huidige verblijfplaatsen gebracht.

De hiërogliefen tonen dat de obelisk oorspronkelijk gewijd was aan de farao’s Ramses II en Seti I. Inscripties op de basis die naar de zon verwijzen stammen uit de tijd van Augustus, terwijl andere inscripties, eveneens op de basis in de tijd van Sixtus V toegevoegd zijn en de obelisk wijden aan het Heilige Kruis.

Aan de kant van de obelisk die naar de Santa Maria del Popolo Kerk gericht is staat nog een inscriptie, die heel erg duidelijk maakt dat de obelisk geen heidense maar een christelijke betekenis heeft: “Ik sta hier veel gelukkiger, vòòr de tempel die gewijd is aan Iemand, wiens maagdelijke baarmoeder, gedurende de regering van Augustus, de Zon van de Gerechtigheid gebaard heeft”. Of iets dergelijks.

De fontein en de beeldhouwwerken rond de obelisk zijn er veel later, in de 19e eeuw, door Valadier aan toegevoegd.

Piazza del Popolo – Rome