Ara Pacis Rome

Het Ara Pacis (“Vredesaltaar”) is een antiek monument in Rome, dat door de Amerikaanse architekt Richard Meier in een modern jasje is gestoken. Tegenwoordig wordt het als tentoonstellingsruimte gebruikt. Het is oorpronkelijk een in 13 voor Christus ter ere van keizer Augustus gebouwd Vredesaltaar.

Ara Pacis Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Museo dell’Ara Pacis is Lungotevere in Augusta – 00186 Rome (Distrikt: Campo Marzio). Tel.: +39 060608 van 9 tot 21 uur. Bus: 224, 590, 628, 926. Openingstijden: Dinsdag tot zondag van 9 tot 19 uur(24 en 31 December 9 tot 14 uur). Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei en 25 December. Entréeprijs: € 7,50 Euro (Korting € 5,50 voor 65+ en kinderen tussen de 6 en 25 jaar oud). Residenten in Rome krijgen 1 Euro korting. (De Roma Pass is geldig bij de Ara Pacis.). 1e zondag van de maand: Gratis voor residenten.

Speciale Tentoonstellingen Ara Pacis Museum Rome

Vanaf 26 Oktober 2018 tot 17 Februari 2019 is er een aan de Italiaanse acteur Marcello Mastroianni gewijde tentoonstelling. De waarschijnlijk beroemdste scène waarin hij te zien is is wanneer hij in La Dolce Vita door Anita Ekberg uitgenodigd wordt de Trevifontein in te duiken.

Geschiedenis

Ara Pacis rome
Ara Pacis

Het Vredesaltaar is één van de belangrijkste monumenten in Rome. De bouw werd in 13 v. Chr. begonnen in opdracht van de Senaat en het volk, als symbool van de vrede en welstand in het Romeinse rijk, na de overwinningen van keizer Augustus in Spanje en Gallië, de laatste overgleven niet-Romeinse enclaves. Het was bedoeld als eerbetoon voor de keizer en voor de vrede door hem gesticht binnen het Romeinse Rijk. Deze vrede staat bekend onder de naam Pax Romana.

Met de bouw van de Ara Pacis ging natuurlijk ook nogal wat borstklopperij gepaard, aangezien keizer Augustus wel duidelijk wilde maken dat het keizer Augustus en zijn familie waren die de vrede in het Middellandsezeegebied gesticht hadden. De volle naam van het monument is dan ook Ara Pacis Augustae.

Gelijktijdig moest de vroomheid van de keizer getoond worden, dus zijn er ook veel afbeeldingen te zien van offerandes aan de Goden.

Het monument werd op 30 Januari (de geboortedag van Livia, de echtgenote van de keizer) in 9 v. Chr. pas ingewijd.

Het Altaar van de Vrede stond in die tijd op het ‘Marsveld’ (Campus Martius in het Latijn), een wijk die toen nog in het noord-westen van het oude Rome lag, dichtbij de grote Via Flaminia, zodat reizigers uit het noorden het al van ver konden zien.

De eerste resten van de Ara Pacis werden in 1568 gevonden, maar pas in 1879 door Von Duhn als zodanig geïdentificeerd. Officiële opgravingen, waarbij altaardelen en reliëfs tevoorschijn kwamen, vonden in 1903 plaats. Men bleef graven tot 1938, toen het altaar opnieuw in elkaar gezet en heropend werd (nu met de deuren naar het noorden en het zuiden), in een glazen hal, vlakbij het Mausoleum van Augustus en de Tiber. De reden voor het glas is de bescherming die het biedt tegen de uitlaatgassen in Rome.

Beschrijving

Het Altaar was omgeven door een muur van 11,65 bij 10,60 meter op een podium, met deuren aan de oost- (Via Flaminia) en de westkant (Campo Marzio). Op die wanden waren versierselen te zien van belangrijke gebeurtenissen uit de Romeinse geschiedenis, met een hoofdrol voor Augustus zelf, diens tweede vrouw Livia en haar zoon Tiberius, die Augustus als keizer zou opvolgen..

De versieringen, ook veel afbeeldingen van bloemen en dieren, zijn uiterst gedetailleerd. De afbeeldingen zijn niet stijf en geïdealiseerd, zoals bij de Griekse beeldhouwkunst, maar juist erg levendig. Oorspronkelijk waren de reliëfs ook beschilderd.

De reliëfs op de korte zijden verbeelden gebeurtenissen uit de geschiedenis van Rome. Die op de lange zijden tonen een lange processie van de keizer zelf en diens familieleden. Augustus zelf loopt natuurlijk aan het hoofd van de stoet. Het is niet altijd duidelijk welke andere familieleden waar te zien zijn.

Men maakte gebruik van het witte marmer uit Carrara.

De Ara Pacis bestaat uit een tafel op een verhoging, en werd eens per jaar op de dag van de inwijding gebruikt om dieren te offeren. Men kan nog steeds de geulen zien waar het bloed door wegstroomde.

Op de basis van het altaar is de tekst weergegeven van de Res Gestae Divi Augusti. Dit is een nederige opsomming van de belangrijkste daden van Augustus.

Reconstructie

De reconstructie van de Ara Pacis vond plaats in de jaren dertig van de vorige eeuw. Uit musea uit de gehele wereld werden fragmenten teruggehaald en zo goed mogelijk weer aan elkaar gepast. Een groot gedeelte werd teruggevonden in de fundamenten van een gebouw uit de Renaissance dat zich op de Via del Corso, nu de belangrijkste winkelstraat van Rome, bevond.

Richard Meier

De Ara Pacis bevindt zich binnen een glazen struktuur, die ontworpen is door de Amerikaanse architect Richard Meier. De glazen “doos”, open sinds 2006, is het eerste nieuwe gebouw binnen de Aureliaanse Muren sinds de tijd van Mussolini.

Een voormalige burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, wilde een gedeelte van het werk van Meier (de buitenste muur, die volgens hem het uitzicht op twee kerken (San Girolamo en San Rocco) verpest, weer af wil laten breken. De fontein (Fontana del Navigatore) op het belendende Piazza Augusto Imperatore moest ook verplaatst worden. Alemanno, die sindsdien vooral in het nieuws is gekomen vanwege de grootschalige corruptie die onder zijn bewind plaats vond, is overigens een voormalige fascist, die niet wil hebben dat er moderne bouwwerken zijn die het roemruchte Romeinse centrum verstoren.

Lungotevere in Augusta – 00186 Rome

Museo di Roma Palazzo Braschi

Het Museo di Roma – Palazzo Braschi is gehuisvestigd in een gebouw dat de façade aan het Piazza Navona heeft, al is de ingang aan het Piazza San Pantaleo. Behalve de vaste collectie is er tot 19 Augustus 2018 een aan Canaletto gewijde tentoonstelling te zien.

Museo di Roma Palazzo Braschi

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Braschi is Piazza Navona, 2 – Rome. De hoofdingang is in Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma (tel. +39 060608 voor informatie en reserveringen). Het is geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 19.00 uur. Op 24 en 31 December zijn de openingstijden van 10.00 tot 14.00 uur. Maandag gesloten; 1 Januari, 1 Mei en 25 December gesloten. De toegangsprijs is 9,50 Euro. (Korting: 7,50 Euro). Een combi-ticket met het Museo Barracco is 11 Euro. Gratis voor kinderen onder de 6. Bij speciale tentoonstellingen kunnen de prijzen iets hoger liggen. De Roma Pass is geldig. Op de eerste zondag van de maand is het museum gratis voor residenten.

Tentoonstellingen

Canaletto Tentoonstelling RomeDe huidige tentoonstelling in het Museo di Roma is gewijd aan de 18e eeuwse Venetiaanse schilder van stadsgezichten, Canaletto. Deze expositie zal tot 19 Augustus duren en wordt apart betaald.

Een kleinere expositie is gewijd aan de architect Raffaele De Vico. Voor deze tentoonstelling hoeft geen toeslag betaald te worden.

Hoogtepunten Museo di Roma – Palazzo Braschi

Museo di Roma Palazzo Braschi
Kleistandbeeld van Taddeo Barberini, misschien van de hand van Ercole Ferrata (17e eeuw)

Het Museo di Roma beschikt over een enorme verzameling van meer dan honderdduizend schilderijen, tekeningen, etsen, foto’s, beeldhouwwerken, meubelen en keldingstukken, keramiek en zelfs hele koetsen. Deze kunne uiteraard niet alle gelijktijdig tentoongesteld worden en dit gebeurt dan ook volgens een rotati-systeem.

Bijzonder is de collectie foto’s uit de 19e eeuw, waarvan er een aantal typisch Romeinse straatscénes uit die tijd tonen.

De muren van een aantal zalen zijn versierd met tempera schilderingen die uit het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw stammen.

Een ander hoogtepunt is de monumentale trap, waar onder andere de beroemde architekt Valadier aan meegewerkt heeft.

Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma

Centrale Montemartini Rome

De Centrale Montemartini is een van de leukste minder bekende musea in Rome. Dit filiaal van de Capitolijnse Musea is gehuisvestigd in een oude electriciteitscentrale in de wijk Ostiense. Wat het museum vooral interessant maakt is de combinatie van de moderne machines en de meer dan 400 klassieke beeldhouwwerken die deel uitmaken van de permanente verzameling.

Centrale Montemartini Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Centrale Montemartini is een filiaal van de Capitolijnse Musea. Het adres is Via Ostiense, 106 – Rome (tel. +39 060608). Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 09.00 tot 19.00 uur (op 24 en 31 December tot 14.00 uur). Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 11 Euro (korting: 10 Euro). Combi-kaart Capitolijnse Musea + Centrale Montemartini: 16 Euro (korting 14 Euro). Residenten in Rome krijgen 1 Euro korting. Gratis voor kinderen tot 16 jaar oud.

Tentoonstelling

Vanaf 21 December 2017 tot 30 Juni is er een expositie die gewijd is aan de Egyptische en Etruskische beschavingen. De titel van deze tentoonstelling is “Etruskische Egyptenaren. Van Eugene Berman tot de Vergulde Kever“. Recente vondsten bij het Etruskische Vulci worden gecontrasteerd met de verzameling Egyptische kunst van Eugene Berman, een Amerikaanse decor-ontwerper die een groot deel van zijn leven in Rome leefde.

Hoogtepunten Centrale Montemartini Rome

Centrale Montemartini Rome
Centrale Montemartini

Het contrast tussen de oude kunst en de moderne machines is meteen duidelijk in de centrale hal. Hier worden twee enorme dieselmotoren uit 1933 geflankeerd door uit Romeinse tempels afkomstige antieke standbeelden.

Er is een special sectie voor voorwerpen die gevonden zijn op plekken waar zich ooit Romeinse villa’s bevonden. Deze villa’s en tuinen, waarvan de Tuinen van Sallustius een goed voorbeeld vormen, bevonden zich vaak midden in de huidige stad.

Op de begane grond zijn Etruskische versieringen te zien die in oude tempels en tombes gevonden zijn.

Eén van de indrukwekkendste hoogtepunten is de enorme mozaïek die een jachtgezelschap verbeeldt en bij Porta Maggiore gevonden is.

Er zijn verschillende skulpturen die gevechten tussen de Grieken en de Amazones als them hebben. Deze komen uit de Tempel van Apollo Sosianus.

De Togato Barberini toont een Republikeinse Senator die de borstbeelden van zijn voorvaderen toont.

Via Ostiense, 106 – Rome

Macro Museum Rome

Het MACRO Museum voor Hedendaagse Kunst Rome (Museo d’Arte Contemporanea Roma, in het Italiaans is de naam een acroniem) is een tentoonstellingsruimte in de Via Nizza in Rome. Het museum is vooral bekend vanwege de steeds wisselende contemporaine kunst-exposities. Een tweede zetel van de MACRO bevindt zich in de wijk Testaccio.

Macro Museum Rome (Via Nizza)

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Nizza, 138 – Rome (Quartiere Salario). Tel. +39 06671070425. Openingstijden: Van dinsdag t/m zondag van 10.30 tot 19.30 uur; 24 en 31 December van 10.30 tot 14.00 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 25 December. Toegangsprijs: 7,50 Euro; Combi-ticket Macro Via Nizza + Macro Testaccio: 10 Euros (7 dagen geldig); Residenten krijgen 1 Euro korting en mogen op de eerste zondag van de maand gratis naar binnen

Geschiedenis en beschrijving

Het MACRO Contemporaine Kunst Museum is over twee zetels verspreid. De zetel in de Via Nizza is de oudste van de twee en bevindt zich in een voormalige Peroni bierbrouwerij.

Het oorspronkelijke gebouw was in het begin van de 20e eeuw door Gustavo Giovannoni ontworpen. De brouwerij zelf ging in 1971 dicht.

Een eerste reconstructie werd in 1999 voltooid. Het huidige gebouw bestaat uit twee grotere constructies die door een kleiner gebouw verbonden worden. De ingang is in dit centrale deel.

Odile Decq mocht, na een internationale competitie gewonnen te hebbeb, het project voltooien. Toen het gebouw in 2010 eenmaal af was had men danzij de toevoeging van een nieuwe vleugel opeens drie maal zoveel expositieruimte. Ander toevoeging waren een boekwinkel, een restaurant/bar en zelfs een speciale parkeerplaats.

Een groot deel van de verzameling werd gedurende de 20e eeuw verschillende keren van de ene naar de andere behuizing overgebracht. De eerste werken werden in het  Palazzo Caffarelli tentoongesteld. Het hoogtepunt was een door Rodin vervaardigd en door hemzelf aan het museum geschonken vrouwelijk borstbeeld.

In 1938 verhuisde de collectie naar de Galleria Nazionale d’Arte Moderna en in 1949 naar het Palazzo Braschi.

Vanaf 1963 werd de verzameling in het Palazzo delle Esposizioni tentoongesteld. Dit duurde tot 1981 toen dit paleis vanwege restauratiewerkzaamheden gesloten werd.

Tot 1995 werd de verzameling in het Palazzo Braschi opgeslagen. 150 werken werden even in een voormalig klooster tentoongesteld, vorodat de eerste zalen van de huidige MACRO geopend werden.

Via Nizza, 138 – Rome

Napoleon Museum Rome

Het Museo Napoleonico bevindt zich op de begane grond van het historische gebouw Palazzo Primoli in de wijk Ponte in Rome. De nucleus van de collectie wordt gevormd door de in 1927 aan de stad geschonken kunstverzameling van graaf Primoli.

Napoleon Museum Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza di Ponte Umberto I, 1 – 00186 Rome, Italië. (Distrikt: Ponte). Telefoon: +39 066874240. Openbaar vervoer: Bus: 30, 70, 81, 87, 492, 628. Openingstijden: Dinsdag-Zondag: 10.00 tot 18.00 uur (24 en 31 December van 10.00 tot 14.00 uur). Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 1,50 Euro (Gratis wanneer er geen tentoonstellingen zijn). De kassa gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht. De Roma Pass is geldig.

Geschiedenis en beschrijving

Napoleon Museum Rome
Napoleon op het Slagveld bij Wagram

In 1927 schonk Graaf Giuseppe Primoli, de zoon van Prinses Carlotta Bonaparte, zijn complete verzameling kunstwerken aan de stad Rome. Deze collectie omvatte o.a. een groot aantel relieken en andere voorwerpen die betrekking hadden op Napoleon zelf en nu de nucleus vormen van het museum.

De verzameling is, onder de naam Museo Napoleonico, nog steeds te zien op de begane grond van het Palazzo Primoli, waar ook het Museo Mario Praz (op de derde verdieping) zetelt.

Ondanks dat het museum niet al te lang geleden gerestaureerd is, ziet het interieur er nog steeds min of meer uit zoals Primoli het aan de stad nagelaten heeft, met veel van de 18de en 19de eeuwse versieringen nog in hun oorspronkelijke staat.

Het Museum van Napoleon in Rome is verdeeld in drie secties:

  • De periode die met recht Napoleontisch genoemd kan worden en waar schilderijen gemaakt door tijdgenoten van de Keizer te zien zijn.
  • De Romeinse periode, vanaf de val van Napoleon I tot de opkomst van Napoleon III.
  • Het tijdperk van het tweede Keizerrijk gedomineerd door Napoleon III.

Palazzo Bonaparte

Mensen die speciaal in Napoleon geïnteresseerd zijn kunnen ook even een kijkje nemen bij het Palazzo Bonaparte aan het begin van de Via del Corso. Hier woonde de moeder van de Franse Keizer een groot gedeelte van haar leven.

Piazza di Ponte Umberto I, 1 – Rome

Leonardo Da Vinci Museum Rome

Het Leonardo Da Vinci Museum in Rome zetelt in de Galleria Agostiana, naast de Santa Maria del Popolo Kerk. In het verhoudingswijs redelijk prijzige museum zijn vooral schaalmodellen te zien van de uitvindingen van Leonardo Da Vinci.

Leonardo Da Vinci Museum Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Popolo, 12/a – Rome. Telefoon: +39 063200144. Openingstijden: 10.00 tot 19.00 uur. Gesloten: 1 Januari en 25 December. Toegangsprijs: 10 Euro (kinderen boven de 5 jaar oud, studenten en 65+’ers: 8 Euro). Korting met de Roma Pass.

Geschiedenis en beschrijving

Deze permanente tentoonstelling bestaat uit een aantal modellen die gemaakt zijn naar de oorspronkelijke tekeningen van Leonardo Da Vinci. De veelzijdigheid van de kunstenaar/wetenschapper/uitvinder wordt aangetoond door de diversiteit van de modellen. Er zijn zowel wapentuigen als vliegmachines te zien, en zowel mechanische toestellen als ontwerpen uit de civiele techniek.

Er zijn in totaal 75 modellen te zien die gemaakt zijn naar tekeningen van Leonardo Da Vinci. Sommige van deze modellen zijn op ware grootte. Alles wordt in 7 verschillende talen (waaronder helaas geen Nederlands) toegelicht.

Er zijn kopieën te zien van vijf van de door Leonardo geschreven en getekende codexen. Hieronder zijn drie zogeheten Forster Codexen, waarvan de originelen zich in het Londense Vicortia en Albert Museum bevinden. Het origineel van de Codice Trivulziano, met o.a. ontwerpen van militaire werktuigen, is in het Castello Sforzesco in Milaan te zien. Dat van de Codice sul Volo degli Uccelli (“Vogelvlucht Codex”) bevindt zich in de koninklijke bibliotheek in Turijn.

Er zijn vergrotingen gemaakt van zestig anantomische modellen en ook kan men een aantal uitvergrote schilderijen en tekeningen zien.

In de video-zaal kan men een 50 minuten durende documentaire bekijken.

Piazza del Popolo, 12/a – Rome

Palazzo Venezia Museum Rome

Het Museo Nazionale di Palazzo Venezia zetelt in het gebouw van die naam aan het Piazza Venezia in Rome. De collectie bestaat grotendeels uit kunstwerken en gebruiksvoorwerpen uit een periode die begint in de vroege middeleeuwen en eindigt in de Renaissance.

Palazzo Venezia Museum Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via del Plebiscito, 118. Telefoon: +39 0669994388 of  +39 066780131 (informatie, reserveringen en rondleidingen). Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 08.30 tot 19.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 25 December. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Toegangsprijs: 5 Euro (EU-inwoners tussen 18 en 25 jaar oud: 2,50 Euro; jongeren dan 18: gratis). Op de eerste zondag van de maand is het museum gratis toegankelijk. De Roma Pass is geldig. Gehandicaptentoegang: Er is een 70 cm brede lift die naar de eerste verdieping voert. Binnen het museum is alles goed toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Het Museo Nazionale di Palazzo Venezia zetelt in de voormalige residentie van de uit Venetië afkomstige Paus Paulus II Barbo, een verwoede kunstverzamelaar.

Het museum bestaat sinds 1921 als zodanig. De oorspronkelijke collectie bestond uit standbeelden uit de Engelenburcht, de Galleria Nazionale d’Arte Antica en het Museo del Collegio Romano. Het grootste deel van deze kunstwerken was uit de middeleeuwen en de Renaissance afkomstig.

In een deel van het museum kan men door middel van 15e en 16e eeuwse meubelen, schilderijen en andere aankleding zien in wat voor pracht en praal het rijkere deel van de bevolking in die tijd leefde.

Tussen 1924 en 1926 werd de verzameling uitgebreid met religieuze objecten die de staat zich toegeeigend had nadat de kloosterordes verboden waren. Andere objecten waren afkomstig uit gebouwen die bij een aardbeving in Abruzzo in 1915 ingestort waren.

Vanaf 1929, toen Mussolini het paleis tot zetel van het Staatshoofd benoemde, werd het museum nog maar mondjesmaat bezoekbaar. Pas na de tweede wereldoorlog werd het weer geopend en dankzij verschillende donaties ook uitgebreid.

Het huidige museum neemt vrijwel de hele belverdieping van het Palazzo Venezia in beslag. De verzameling bestaat uit schilderijen die tussen de 15e en de 18e eeuw vervaardigd zijn, pastelschilderijen uit de 18e eeuw, Italiaanse en Duitse beeldhouwkunst, reliëfs uit de 16e en 17e eeuw en marmeren kunstwerken uit de middeleeuwen. Ook is er een grote collectie keramiek, majolica’s en porselein.

Museo Nazionale di Palazzo Venezia RomeTot 1921 heeft het museum het beroemde paneel “Heilige Familie met San Giovannino”, normaal privé-bezit, in bruikleen. Het is tegen het midden van de 16e eeuw door een anonieme kunstenaar uit de kring rond Giorgio Vasari geschilderd.

Casina delle Civette Rome

Het Casina delle Civette is een klein museumpje in het Villa Torlonia Park in Rome. Het “Huisje van de Uilen” is een sprookjesachtig gebouw, dat vroeger dienst deed als residentie van de familie Torlonia.

Weetjes Casina delle Civette Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Casina delle Civetta is dat van het Villa Torlonia Park, te weten Via Nomentana 70 – 00161 Rome. Openingstijden: 09.00 tot 19.00 uur (24 en 31 December van 09.00 tot 14.00 uur). Gesloten: Maandag, 1 Mei, 25 December. De toegangsprijs is 6 Euro (korting: 5 Euro). Combi-ticket met Casino Nobile: 9,50 Euro (korting: 7,50 Euro).

Geschiedenis en beschrijving

Voordat het Casina delle Civette de huidige vorm aannam stond het bekend als de Capanna Svizzera (“Zwitserse Hut”). Wanneer de fanilie niet in de officiële residentie lastig gevallen wilde worden, verstopten ze zich in dit huisje, dat achter een kunstmatig heuveltje verborgen lag.

Casina delle Civette Rome
Casina delle Civette

De Capanna Svizzera is in 1840 door Giuseppe Jappelli ontworpen. De opdrachtgever was Prins Alessandro Torlonia.

Er is niet veel overgebleven van deze oorspronkelijke constructie. Het huidige Casina delle Civette bestaat uit een hoofdgebouw, dat via een houten gang en een ondergrondse hal met een kleiner huis verbonden is.

In 1908 begon de architect Enrico Gennari in opdracht van Giovanni Torlonia Jr. met de modificaties. Het is hieraan dat de sprookjesachtige aanblik, met loggia’s, portico’s, grote glas-in-lood ramen en kleine torentjes te danken is.

In 1914 voegde Duilio Cambellotti nog een aantal grote ramen toe. Rond die tijd kwam de bijnaam Villino delle Civette in zwang, vanwege een glas-in-rood raam waarop twee uilen afgebeeld waren en vanwege andere versieringen met uil-motieven binnen het gebouw.

In 1917 voegde Vincenzo Fasolo added the southern part of the building de zuidelijke vleugel, met de Art Nouveau versieringen, toe.

De glas-in-lood ramen zijn uitgevoerd door het atelier van Cesare Picchiarini en ontworpen door Duilio Cambellotti, Umberto Bottazzi, Vittorio Grassi and Paolo Paschetto.

Gedurende de geallieerde bezetting, die van 1944 tot 1947 duurde, werd een deel van het gebouw (net als de rest van het park) zwaar beschadigd.

Nadat de stad Rome de villa in 1978 aangekocht had, deed men er in het begin eigenlijk niets mee. Pas nadat een brand in 1991 nog meer schade aangebracht had werd met de restauratie begonnen. Deze werd in 1997 voltooid.

 

Via Nomentana 70 – 00161 Rome

Octagonale Hal Rome

De Aula Ottagona (“Octagonale Hal“) maakte oorspronkelijk deel uit van het Thermen van Diocletianus in Rome. De hal is in de loop der eeuwen voor verschillende doeleinden gebruikt en staat vol standbeelden die bij de antieke Romeinse thermen gevonden zijn.

Weetjes Octogonale Hal Rome

Openingstijden en toegangsprijs

De Aula Ottagonale is enkel geopend in geval van speciale tentoonstellingen. Openingstijden: Van 09.00 tot 19.45 uur. Gesloten: Maandag. Telefoon: +39 06477681.

Geschiedenis en beschrijving

De Octagonale Hal was de ruimte op de zuid-oostelijke hoek van de Thermen van Diocletianus. Het is niet helemaal duidelijk wat de functie van de hal was. De vondst in de 16e eeuw van een badkuip wijst er echter op dat het een soort van kleiner frigidarium was, waar rituele reinigingen plaats vonden.

De oorspronkelijke naam van de hal was Sala della Minerva.

Van de versieringen van het hoogste deel, die besonden uit strepen marmer en sierpleisterwerk, is niets overgebleven.

In de loop der eeuwen is de hal vaak verbouwd.

Vanaf 1878, toen de Via Cernaia aangelegd werd, is het monument ook voor verschillende doeleinden gebruikt. De hal werd hierdoor van de rest van het complex afgesneden. Erst was het een gymnastiekschool, vervolgens zetelde er een cinema en sinds 1928 is het de zetel van het Planetarium.

In het gebouw staan verschillende marmeren en bronzen beeldhouwwerken, de tussen de 2e en 4e eeuw de grote Romeinse thermen sierden. Dit zijn merendeels kopieën van Griekse originelen of werken die op Griekse voorbeelden geinspireerd zijn. De standbeelden verbeelden Goden, helden en atleten.

Midden in de zaal stonden twee bronzen meesterwerken die uit de Thermen van Constantijn afkomstig waren. Zowel de “Griekse Prins” als de “Rustende Bokser” zijn nu te zien in het Palazzo Massimo alle Terme.

De andere marmeren sculpturen zijn in de Thermen van Caracalla en de Thermen van Diocletianus gevonden. De beelden die in de twee nissen staan komen uit de Thermen van Trajanus bij het Colle Oppio Park en de Thermen van Cirene in Lybië.

Adres en openbaar vervoer

Adres: Via Giuseppe Romita, 8 – Rome. Wijk: Rione Castro Pretorio. Openbaar vervoer: Bus: 61, 62, 85, 150F, 175, 492, N1, N5, N12. Metro: Repubblica (lijn A).

Ligging Octagonale Hal Rome

Prehistorie Museum Rome

Het Etnografie en Prehistorie Museum van Rome is genoemd naar Luigi Pigorini. De verzameling van het museum is over twee verdiepingen verdeeld. De eerste etage is gewijd aan de etnografie, d.w.z. het in kaart brengen van verschillende bevolkingsgroepen. De tweede is gewijd aan de prehistorie.

Weetjes Prehistorie Museum Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Museo Nazionale Preistorico Etnografico “Luigi Pigorini” is Piazza Guglielmo Marconi, 14 – Rome (wijk Eur). Telefoon: +39 06549521. Openingstijden: 09.00 tot 18.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: 6 Euro. EU inwoners tussen 18 en 25 jaar: 3 Euro. EU inwoners jonger dan 18: Gratis. Combi-ticket met het Museo della Civiltà: 10 Euro. Het museum is gratis voor iedereen op de eerste zondag van de maand. Bus: 703, 703L, 707, 714, 791.Metro: EUR Fermi (lijn B).

Verzameling

De eerste verdieping is verdeeld in drie permanente sekties, te weten Afrika, Oceanië en “de Amerika’s”. Niet-permanente tentoonstellingen zijn gewijd aan Azië en aan de landen rond de Middellandse Zee.

De tweede etage bestaat uit vijf sekties. In de eerste wordt de studie van het verleden belicht. Het tweede deel behandelt de geschiedenis van de mensheid. De sektie Paleolitoco behandelt de Oude Steentijd. Hierna volgt een afdeling die toont hoe de mens de stap van het dorp naar de stad gemaakt heeft.

Hoogtepunten

Het laatste deel van de verzameling heet “Een Duik in het Verleden”. Deze is gewijd aan de onder het Meer van Bracciano gevonden en in 1989 opgegraven ruïnes van een dorp uit de Oude Steentijd. De plek waar deze gevonden zijn heet La Marmotta en hoort bij de gemeente Anguillara Sabazia. De vondsten zijn meer dan vijfduizend jaar oud en omvatten keramiek, gevlochten manden en allerhande houten voorwerpen. Uit de overblijfselen valt af te leiden dat er al aan landbouw en veeteelt gedaan werd.

Piazza Guglielmo Marconi, 14 – Rome