Galleria Nazionale d’Arte Moderna Rome

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna is een museum in de Villa Borghese in Rome. Vooral de collectie van vertegenwoordigers van moderne Italiaanse kunststromingen als het Futurisme is omvangrijk. De 75 zalen van het museum tonen zowel een permanente verzameling als steeds wisselende tentoonstellingen.

Galleria Nazionale d’Arte Moderna Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: Permanente tentoonstelling: 8.30 – 19.30 uur; tijdelijke tentoonstellingen: 10.30 – 19.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 10 Euro; Korting: 2 Euro (jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud en leraren op staatsscholen, mits afkomstig uit de Europese Gemeenschap); Het museum is gratis voor mensen ouder dan 65 of jonger dan 18. Dezen betalen wel 5 Euro voor de tijdelijke tentoonstellingen. De Roma Pass is geldig. Behalve op de eerste zondag van de maand is de toegang in 2019 op 15 augustus, 1 november en 8 december gratis. Telefoon: +39 0632298221 (voor informatie en reserveringen). Adres: Viale delle Belle Arti, 131 – 00196 Rome (Distrikt: Pinciano). Er is een speciale ingang voor gehandicapten op de Via Gramsci, 71. Openbaar vervoer: Tram: 3, 19; Bus: 88, 95, 490, 495.

Speciale tentoonstellingen

Tot 29 September 2019

De fototentoonstelling “Familieportret” (Ritratto di Famiglia) duurt van 17 juni tot 29 september 2019.  Deze tentoonstelling belicht de geschiedenis van het museum zelf.

In een overzichtstentoonstelling van de 20e eeuwse kunstenaar Giuseppe Uncini zijn 58 beeldhouwwerken en 30 tekeningen te zien.

Connection Gallery is een project waarbij drie jonge kunstenaars speciaal voor het museum gemaakte installaties presenteren. Andrea Mastrovito, met “Very Bad Things”, is als eerst aan de beurt.

De titel van de expositie “On Flower Power. The Role of the Vase in Arts, Crafts and Design” spreekt voor zich. De tentoonstelling omvat meer dan 80 foto’s, schilderijen, beeldhouwwerken en ontwerpen.

Toekomstige Exposities

Van 13 oktober tot 30 november 2019 zal het pas aangekochte beeldhouwwerk “Underdog” van de hand van Liliana Moro speciaal belicht worden.

Geschiedenis GNAM

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna bestaat al sinds 1883, hoewel ze toen nog gehuisvestigd was in het Palazzo delle Esposizioni in de Via Nazionale.

De afmetingen van dit gebouw maakten het echter noodzakelijk voor iedere tijdelijke tentoonstelling de vaste expositie te ontruimen, en dus – ook omdat de Esposizione Internazionale di Roma in 1911 plaats zou vinden – werd het huidige Palazzo delle Belle Arti gebouwd.

In 1933 kwam men weer met hetzelfde probleem te zitten en werd er een vleugel aan het museum toegevoegd, die de expositieruimte in één keer verdubbelde.

Oorspronkelijk werden de nieuwe zalen overigens gebruikt voor de propaganda-tentoonstelling Mostra della Rivoluzione Fascista (Expositie van de Fascistische Revolutie).

In 1973 vond een laatste uitbreiding van de Galleria plaats, terwijl tussen 1995 en 1999 het gebouw geheel gerestaureerd werd en de collectie opnieuw ingedeeld.

De architekt van zowel het oorspronkelijke gebouw als van de meer dan 20 jaar later gebouwde uitbreiding was Cesare Bazzani. De uitbreiding in 1973 stond onder leiding van Luigi Cosenza.

In de loop der jaren werd de kunstverzameling, vaak door donaties, steeds groter. Het was hierdoor soms noodzakelijk elders in de stad een soort van satellietmuseumpjes te openen. Onder andere het Museo Mario Praz (Via Zanardelli) en het Museo Boncompagni Ludovisi (Via Boncompagni) zijn hier het resultaat van.

Hoogtepunten Galleria Nazionale d’Arte Moderna

Ercole e Lica - Galleria Nazionale d'Arte Moderna Rome
Ercole e Lica

De eerste zaal wordt gedomineerd door Antonio Canova‘s beroemde meesterwerk Ercole e Lica.

In de Sala del Giardiniere zijn o.a. twee werken van Vincent van Gogh te zien.

Zaal 9 is geheel gewijd aan avant-garde kunst. Stromingen als het Kubisme, het Expressionisme en het Italiaanse Furturisme zijn hier vertegenwoordigd. De Nederlandse inbreng is van Kees van Dongen en Mondriaan.

De zalen 10 en 11 worden in beslag genomen door de collectie Schwarz, in 1997 aan het museum geschonken, met Marcel Duchamps en het Dadaïsme als thema.

De Pittura Metafisica is een vroeg 20ste eeuwse Italiaanse stroming, met als belangrijkste exponent Giorgio De Chirico (zaal 14).

In het tweede gedeelte van de Galleria, die gewijd is aan na-oorlogse kunst, is vooral de Sala Fontana interessant, met werken van de futurist Lucio Fontana.

GNAM – Viale delle Belle Arti 131, Rome

Museo Napoleonico Rome

Het Museo Napoleonico bevindt zich op de begane grond van het historische gebouw Palazzo Primoli in de wijk Ponte in Rome. De nucleus van de collectie wordt gevormd door de in 1927 aan de stad geschonken kunstverzameling van graaf Primoli.

Museo Napoleonico Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza di Ponte Umberto I, 1 – 00186 Rome, Italië. (Distrikt: Ponte). Telefoon: +39 066874240. Openbaar vervoer: Bus: 30, 70, 81, 87, 492, 628. Openingstijden: Dinsdag-Zondag: 10.00 tot 18.00 uur (24 en 31 December van 10.00 tot 14.00 uur). Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 1,50 Euro (Gratis wanneer er geen tentoonstellingen zijn). De kassa gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht. De Roma Pass is geldig.

Geschiedenis en beschrijving

Napoleon Museum Rome
Napoleon op het Slagveld bij Wagram

In 1927 schonk Graaf Giuseppe Primoli, de zoon van Prinses Carlotta Bonaparte, zijn complete verzameling kunstwerken aan de stad Rome. Deze collectie omvatte o.a. een groot aantel relieken en andere voorwerpen die betrekking hadden op Napoleon zelf en nu de nucleus vormen van het museum.

De verzameling is, onder de naam Museo Napoleonico, nog steeds te zien op de begane grond van het Palazzo Primoli, waar ook het Museo Mario Praz (op de derde verdieping) zetelt.

Ondanks dat het museum niet al te lang geleden gerestaureerd is, ziet het interieur er nog steeds min of meer uit zoals Primoli het aan de stad nagelaten heeft, met veel van de 18de en 19de eeuwse versieringen nog in hun oorspronkelijke staat.

Het Napoleon Museum in Rome is verdeeld in drie secties:

  • De periode die met recht Napoleontisch genoemd kan worden en waar schilderijen gemaakt door tijdgenoten van de Keizer te zien zijn.
  • De Romeinse periode, vanaf de val van Napoleon I tot de opkomst van Napoleon III.
  • Het tijdperk van het tweede Keizerrijk gedomineerd door Napoleon III.

Palazzo Bonaparte

Mensen die speciaal in Napoleon geïnteresseerd zijn kunnen ook even een kijkje nemen bij het Palazzo Bonaparte aan het begin van de Via del Corso. Hier woonde de moeder van de Franse Keizer een groot gedeelte van haar leven.

Piazza di Ponte Umberto I, 1 – Rome

Capitolijnse Musea Rome

De Capitolijnse Musea vormen het oudste nationale museum ter wereld en bevinden zich op het Campidoglio (Kapitool) in Rome. De verzameling is verspreid over verschillende gebouwen aan dit plein. In Oktober 2013, na een lange periode van restauratie, is de Sala dei Filosofi (de Zaal van de Filosofen) opnieuw geopend voor het publiek.

Capitolijnse Musea Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Venus in de Capitolijnse Musea Rome
Capitolijnse Venus

Het adres van de Musei Capitolini is Piazza del Campidoglio 1 – 00186 Roma (Distrikt: Campitelli). Alternatief adres: Via del Tempio di Giove. Tel. +39 060608. Dit is het informatienummer van de stad Rome. Bus: 40, 64, H. Openingstijden: Dinsdag-Zondag: 9,00 tot 20,00 uur. Na 19,00 uur worden geen nieuwe bezoekers toegelaten. Gesloten: Maandag; 25 December; 1 Januari; 1 Mei. 24 en 31 December: 09.30 tot 14.00 uur. Toegangsprijs: 11,50 Euro (9,50 Euro met korting) voor de Capitolijnse Musea. Er is ook een combi-kaartje voor Capitolijnse Musea + Centrale Montemartini dat 12,50 Euro (10,50 Euro met korting) kost. Residenten in Rome betalen 2 Euro minder. Korting wordt gegeven aan inwoners van de Europese Gemeenschap die ouder zijn dan 65 of tussen de 6 en 25 jaar oud zijn. De Roma Pass is geldig. (NB: Er is een toeslag wanneer er speciale tentoonstellingen plaats vinden.)

Tentoonstelling

De huidige expositie in de Capitolijnse Musea is gewijd aan de wijk Borgo. De titel is “De Ruggegraat. Van het Vaticaanse Platteland tot de Via della Conciliazione”. De Spina del Borgo was de naam van dat deel van deze wijk dat zich tussen de twee belangrijkste straten ervan bevond. Toen Mussolini de Via della Conciliazione liet aanleggen werd dit geheel afgebroken. De tentoonstelling duurt tot 20 November 2016.

Hoogtepunten Capitolijnse Musea Rome

Tabularium

Men kan door middel van een tunnel onder het plein het Tabularium bereiken vanuit het Palazzo Nuovo. Het Tabularium is het oude publieke archief van Rome dat over het Romeinse Forum uitkijkt. He loopt onder het Palazzo del Senato door.

De Wolvin met Romulus en Remus

Het beroemde beeld van de Wolvin die Romulus en Remus aan het voeden is. De wolvin stamt uit de 5e eeuw voor Chr. De twee kinderen zijn pas in 1471 toegevoegd.

Marcus Aurelius

Het origineel van het standbeeld van Marcus Aurelius op zijn paard, waarvan een kopie midden op het Piazza del Campidoglio staat, is in de Musea te zien.

Pinacotheek

Sabijnse Maagdenroof, Pietro da Cortona - Capitolijnse Musea Rome
De door Pietro Da Cortona geschilderde “Sabijnse Maagdenroof” hoort tot de beroemdste schilderijen in de Pinacoteca.

In de Pinacotheek van de Capitolijnse Musea zijn schilderijen te zien van meesters als Caravaggio, Guercini en de broers Caracci. De Sala Santa Petronella wordt gedomineerd door een enorm schilderij van Guercino, dat “De Begrafenis van de Heilige Petronella” als thema heeft. In deze zaal hangen ook twee Caravaggio‘s, de “Heilige Johannes de Doper” (die er overigens niet erg heilig uitziet) en “De Waarzegger”. Dit tweede schilderij toont een zigeuner die doet alsof hij iemands hand leest maar in werkelijkheid diens ring steelt. In de Sala Pietro da Cortona is de beroemde “Sabijnse Maagdenroof” te zien.

Marforio

Dit enorme standbeeld met bijbehorende fontein bevindt zich op de binnenplaats van het Palazzo Nuovo. Oorspronkelijk was dit één van de beroemde sprekende standbeelden van Rome.

Beroemde Standbeelden

Andere beroemde standbeelden zijn de Stervende Galliër (Galaea Morente) en  de Spinario (een atleet die een splinter uit zijn voet haalt). De Capitolijnse Venus heeft een nis voor zichzelf gekregen.

Colossus van constantijn

Op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori staan een aantal prachtige standbeelden. Het meest opvallend zijn echter de enorme voet e hoofd van wat een reusachtig beeld van Keizer Constantijn moet zijn geweest. De armen, de benen en het hoofd waren van wit marmer gemaakt, terwijl voor de romp verguld brons gebruikt was, een werkwijze die akroliet genoemd wordt. De Colossus van Constantijn was meer dan 12 meter hoog en alleen het hoofd alleen al mat 2,60 meter. Het beeld is afkomstig uit de Basiliek van Maxentius op het Forum Romanum.

Geschiedenis Capitolijnse Musea Rome

De Capitolijnse Musea, die het oudste nationale museum ter wereld vormen, zijn begonnen door Paus Sixtus IV toen hij het volk van de stad Rome de bronzen beelden van de Lateraan schonk in 1471.

Deze beeldhouwwerken (de wolvin, het Spinario, de Camillo en het enorme hoofd van Keizer Constantinus met de hand en de wereldbol) stonden als eersten op de façade en op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori. Later werden steeds meer werken, grotendeels afkomstig uit opgravingen, aan de collectie toegevoegd.

In 1566 gaf Paul Pius V, die alle afbeeldingen van heidense idolen wilde laten verwijderen uit het Vatikaan, in één keer 140 beeldhouwwerken aan het Campidoglio, waardoor het museum, dat eerst enkel historische afbeeldingen herbergde, opeens een enorme collectie klassieke beeldhouwkunst rijker was.

In 1654, als onderdeel van Michelangelo’s reconstructie van het gehele plein, werd het Palazzo Nuovo gebouwd, waar verscheidene beeldhouwwerken naar verplaatst werden.

In 1734 vond de inauguratie van de Capitolijnse Musea plaats door Paus Clement XII. Steeds meer werken werden aan de collectie toegevoegd, vooral na opgravingen in 1870 toen er nieuwe districten aan de stad Rome toegevoegd werden.

De Capitolijnse Pinacotheek werd voor het publiek geopend in 1999 en biedt een chronologische tour met schilderijen vanaf de late Middeleeuwen tot het begin van de achttiende eeuw.

Capitolijnse Musea – Piazza del Campidoglio, Rome

Ara Pacis Rome

Het Ara Pacis (“Vredesaltaar”) is een antiek monument in Rome, dat door de Amerikaanse architekt Richard Meier in een modern jasje is gestoken. Tegenwoordig wordt het als tentoonstellingsruimte gebruikt. Het is oorpronkelijk een in 13 voor Christus ter ere van keizer Augustus gebouwd Vredesaltaar.

Ara Pacis Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Museo dell’Ara Pacis is Lungotevere in Augusta – 00186 Rome (Distrikt: Campo Marzio). Tel.: +39 060608 van 9 tot 21 uur. Bus: 224, 590, 628, 926. Openingstijden: Dinsdag tot zondag van 9 tot 19 uur(24 en 31 December 9 tot 14 uur). Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei en 25 December. Entréeprijs: € 7,50 Euro (Korting € 5,50 voor 65+ en kinderen tussen de 6 en 25 jaar oud). Residenten in Rome krijgen 1 Euro korting. (De Roma Pass is geldig bij de Ara Pacis.). 1e zondag van de maand: Gratis voor residenten.

Speciale Tentoonstellingen Ara Pacis Museum Rome

Vanaf 26 Oktober 2018 tot 17 Februari 2019 is er een aan de Italiaanse acteur Marcello Mastroianni gewijde tentoonstelling. De waarschijnlijk beroemdste scène waarin hij te zien is is wanneer hij in La Dolce Vita door Anita Ekberg uitgenodigd wordt de Trevifontein in te duiken.

Geschiedenis

Ara Pacis rome
Ara Pacis

Het Vredesaltaar is één van de belangrijkste monumenten in Rome. De bouw werd in 13 v. Chr. begonnen in opdracht van de Senaat en het volk, als symbool van de vrede en welstand in het Romeinse rijk, na de overwinningen van keizer Augustus in Spanje en Gallië, de laatste overgleven niet-Romeinse enclaves. Het was bedoeld als eerbetoon voor de keizer en voor de vrede door hem gesticht binnen het Romeinse Rijk. Deze vrede staat bekend onder de naam Pax Romana.

Met de bouw van de Ara Pacis ging natuurlijk ook nogal wat borstklopperij gepaard, aangezien keizer Augustus wel duidelijk wilde maken dat het keizer Augustus en zijn familie waren die de vrede in het Middellandsezeegebied gesticht hadden. De volle naam van het monument is dan ook Ara Pacis Augustae.

Gelijktijdig moest de vroomheid van de keizer getoond worden, dus zijn er ook veel afbeeldingen te zien van offerandes aan de Goden.

Het monument werd op 30 Januari (de geboortedag van Livia, de echtgenote van de keizer) in 9 v. Chr. pas ingewijd.

Het Altaar van de Vrede stond in die tijd op het ‘Marsveld’ (Campus Martius in het Latijn), een wijk die toen nog in het noord-westen van het oude Rome lag, dichtbij de grote Via Flaminia, zodat reizigers uit het noorden het al van ver konden zien.

De eerste resten van de Ara Pacis werden in 1568 gevonden, maar pas in 1879 door Von Duhn als zodanig geïdentificeerd. Officiële opgravingen, waarbij altaardelen en reliëfs tevoorschijn kwamen, vonden in 1903 plaats. Men bleef graven tot 1938, toen het altaar opnieuw in elkaar gezet en heropend werd (nu met de deuren naar het noorden en het zuiden), in een glazen hal, vlakbij het Mausoleum van Augustus en de Tiber. De reden voor het glas is de bescherming die het biedt tegen de uitlaatgassen in Rome.

Beschrijving

Het Altaar was omgeven door een muur van 11,65 bij 10,60 meter op een podium, met deuren aan de oost- (Via Flaminia) en de westkant (Campo Marzio). Op die wanden waren versierselen te zien van belangrijke gebeurtenissen uit de Romeinse geschiedenis, met een hoofdrol voor Augustus zelf, diens tweede vrouw Livia en haar zoon Tiberius, die Augustus als keizer zou opvolgen..

De versieringen, ook veel afbeeldingen van bloemen en dieren, zijn uiterst gedetailleerd. De afbeeldingen zijn niet stijf en geïdealiseerd, zoals bij de Griekse beeldhouwkunst, maar juist erg levendig. Oorspronkelijk waren de reliëfs ook beschilderd.

De reliëfs op de korte zijden verbeelden gebeurtenissen uit de geschiedenis van Rome. Die op de lange zijden tonen een lange processie van de keizer zelf en diens familieleden. Augustus zelf loopt natuurlijk aan het hoofd van de stoet. Het is niet altijd duidelijk welke andere familieleden waar te zien zijn.

Men maakte gebruik van het witte marmer uit Carrara.

De Ara Pacis bestaat uit een tafel op een verhoging, en werd eens per jaar op de dag van de inwijding gebruikt om dieren te offeren. Men kan nog steeds de geulen zien waar het bloed door wegstroomde.

Op de basis van het altaar is de tekst weergegeven van de Res Gestae Divi Augusti. Dit is een nederige opsomming van de belangrijkste daden van Augustus.

Reconstructie

De reconstructie van de Ara Pacis vond plaats in de jaren dertig van de vorige eeuw. Uit musea uit de gehele wereld werden fragmenten teruggehaald en zo goed mogelijk weer aan elkaar gepast. Een groot gedeelte werd teruggevonden in de fundamenten van een gebouw uit de Renaissance dat zich op de Via del Corso, nu de belangrijkste winkelstraat van Rome, bevond.

Richard Meier

De Ara Pacis bevindt zich binnen een glazen struktuur, die ontworpen is door de Amerikaanse architect Richard Meier. De glazen “doos”, open sinds 2006, is het eerste nieuwe gebouw binnen de Aureliaanse Muren sinds de tijd van Mussolini.

Een voormalige burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, wilde een gedeelte van het werk van Meier (de buitenste muur, die volgens hem het uitzicht op twee kerken (San Girolamo en San Rocco) verpest, weer af wil laten breken. De fontein (Fontana del Navigatore) op het belendende Piazza Augusto Imperatore moest ook verplaatst worden. Alemanno, die sindsdien vooral in het nieuws is gekomen vanwege de grootschalige corruptie die onder zijn bewind plaats vond, is overigens een voormalige fascist, die niet wil hebben dat er moderne bouwwerken zijn die het roemruchte Romeinse centrum verstoren.

Lungotevere in Augusta – 00186 Rome

Museo di Roma Palazzo Braschi

Het Museo di Roma – Palazzo Braschi is gehuisvestigd in een gebouw dat de façade aan het Piazza Navona heeft, al is de ingang aan het Piazza San Pantaleo. Behalve de vaste collectie is er tot 19 Augustus 2018 een aan Canaletto gewijde tentoonstelling te zien.

Museo di Roma Palazzo Braschi

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Braschi is Piazza Navona, 2 – Rome. De hoofdingang is in Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma (tel. +39 060608 voor informatie en reserveringen). Het is geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 19.00 uur. Op 24 en 31 December zijn de openingstijden van 10.00 tot 14.00 uur. Maandag gesloten; 1 Januari, 1 Mei en 25 December gesloten. De toegangsprijs is 9,50 Euro. (Korting: 7,50 Euro). Een combi-ticket met het Museo Barracco is 11 Euro. Gratis voor kinderen onder de 6. Bij speciale tentoonstellingen kunnen de prijzen iets hoger liggen. De Roma Pass is geldig. Op de eerste zondag van de maand is het museum gratis voor residenten.

Tentoonstellingen

Canaletto Tentoonstelling RomeDe huidige tentoonstelling in het Museo di Roma is gewijd aan de 18e eeuwse Venetiaanse schilder van stadsgezichten, Canaletto. Deze expositie zal tot 19 Augustus duren en wordt apart betaald.

Een kleinere expositie is gewijd aan de architect Raffaele De Vico. Voor deze tentoonstelling hoeft geen toeslag betaald te worden.

Hoogtepunten Museo di Roma – Palazzo Braschi

Museo di Roma Palazzo Braschi
Kleistandbeeld van Taddeo Barberini, misschien van de hand van Ercole Ferrata (17e eeuw)

Het Museo di Roma beschikt over een enorme verzameling van meer dan honderdduizend schilderijen, tekeningen, etsen, foto’s, beeldhouwwerken, meubelen en kledingstukken, keramiek en zelfs hele koetsen. Deze kunnen uiteraard niet alle gelijktijdig tentoongesteld worden en dit gebeurt dan ook volgens een rotatie-systeem.

Bijzonder is de collectie foto’s uit de 19e eeuw, waarvan er een aantal typisch Romeinse straatscènes uit die tijd tonen.

De muren van een aantal zalen zijn versierd met tempera schilderingen die uit het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw stammen.

Een ander hoogtepunt is de monumentale trap, waar onder andere de beroemde architect Valadier aan meegewerkt heeft.

Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma

Centrale Montemartini Rome

De Centrale Montemartini is een van de leukste minder bekende musea in Rome. Dit filiaal van de Capitolijnse Musea is gehuisvestigd in een oude electriciteitscentrale in de wijk Ostiense. Wat het museum vooral interessant maakt is de combinatie van de moderne machines en de meer dan 400 klassieke beeldhouwwerken die deel uitmaken van de permanente verzameling.

Centrale Montemartini Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Centrale Montemartini is een filiaal van de Capitolijnse Musea. Het adres is Via Ostiense, 106 – Rome (tel. +39 060608). Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 09.00 tot 19.00 uur (op 24 en 31 December tot 14.00 uur). Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 11 Euro (korting: 10 Euro). Combi-kaart Capitolijnse Musea + Centrale Montemartini: 16 Euro (korting 14 Euro). Residenten in Rome krijgen 1 Euro korting. Gratis voor kinderen tot 16 jaar oud.

Tentoonstelling

Vanaf 21 December 2017 tot 30 Juni is er een expositie die gewijd is aan de Egyptische en Etruskische beschavingen. De titel van deze tentoonstelling is “Etruskische Egyptenaren. Van Eugene Berman tot de Vergulde Kever“. Recente vondsten bij het Etruskische Vulci worden gecontrasteerd met de verzameling Egyptische kunst van Eugene Berman, een Amerikaanse decor-ontwerper die een groot deel van zijn leven in Rome leefde.

Hoogtepunten Centrale Montemartini Rome

Centrale Montemartini Rome
Centrale Montemartini

Het contrast tussen de oude kunst en de moderne machines is meteen duidelijk in de centrale hal. Hier worden twee enorme dieselmotoren uit 1933 geflankeerd door uit Romeinse tempels afkomstige antieke standbeelden.

Er is een special sectie voor voorwerpen die gevonden zijn op plekken waar zich ooit Romeinse villa’s bevonden. Deze villa’s en tuinen, waarvan de Tuinen van Sallustius een goed voorbeeld vormen, bevonden zich vaak midden in de huidige stad.

Op de begane grond zijn Etruskische versieringen te zien die in oude tempels en tombes gevonden zijn.

Eén van de indrukwekkendste hoogtepunten is de enorme mozaïek die een jachtgezelschap verbeeldt en bij Porta Maggiore gevonden is.

Er zijn verschillende skulpturen die gevechten tussen de Grieken en de Amazones als them hebben. Deze komen uit de Tempel van Apollo Sosianus.

De Togato Barberini toont een Republikeinse Senator die de borstbeelden van zijn voorvaderen toont.

Via Ostiense, 106 – Rome

Macro Museum Rome

Het MACRO Museum voor Hedendaagse Kunst Rome (Museo d’Arte Contemporanea Roma, in het Italiaans is de naam een acroniem) is een tentoonstellingsruimte in de Via Nizza in Rome. Het museum is vooral bekend vanwege de steeds wisselende contemporaine kunst-exposities. Een tweede zetel van de MACRO bevindt zich in de wijk Testaccio.

Macro Museum Rome (Via Nizza)

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Nizza, 138 – Rome (Quartiere Salario). Tel. +39 06671070425. Openingstijden: Van dinsdag t/m zondag van 10.30 tot 19.30 uur; 24 en 31 December van 10.30 tot 14.00 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 25 December. Toegangsprijs: 7,50 Euro; Combi-ticket Macro Via Nizza + Macro Testaccio: 10 Euros (7 dagen geldig); Residenten krijgen 1 Euro korting en mogen op de eerste zondag van de maand gratis naar binnen

Geschiedenis en beschrijving

Het MACRO Contemporaine Kunst Museum is over twee zetels verspreid. De zetel in de Via Nizza is de oudste van de twee en bevindt zich in een voormalige Peroni bierbrouwerij.

Het oorspronkelijke gebouw was in het begin van de 20e eeuw door Gustavo Giovannoni ontworpen. De brouwerij zelf ging in 1971 dicht.

Een eerste reconstructie werd in 1999 voltooid. Het huidige gebouw bestaat uit twee grotere constructies die door een kleiner gebouw verbonden worden. De ingang is in dit centrale deel.

Odile Decq mocht, na een internationale competitie gewonnen te hebbeb, het project voltooien. Toen het gebouw in 2010 eenmaal af was had men danzij de toevoeging van een nieuwe vleugel opeens drie maal zoveel expositieruimte. Ander toevoeging waren een boekwinkel, een restaurant/bar en zelfs een speciale parkeerplaats.

Een groot deel van de verzameling werd gedurende de 20e eeuw verschillende keren van de ene naar de andere behuizing overgebracht. De eerste werken werden in het  Palazzo Caffarelli tentoongesteld. Het hoogtepunt was een door Rodin vervaardigd en door hemzelf aan het museum geschonken vrouwelijk borstbeeld.

In 1938 verhuisde de collectie naar de Galleria Nazionale d’Arte Moderna en in 1949 naar het Palazzo Braschi.

Vanaf 1963 werd de verzameling in het Palazzo delle Esposizioni tentoongesteld. Dit duurde tot 1981 toen dit paleis vanwege restauratiewerkzaamheden gesloten werd.

Tot 1995 werd de verzameling in het Palazzo Braschi opgeslagen. 150 werken werden even in een voormalig klooster tentoongesteld, vorodat de eerste zalen van de huidige MACRO geopend werden.

Via Nizza, 138 – Rome

Leonardo Da Vinci Museum Rome

Het Leonardo Da Vinci Museum in Rome zetelt in de Galleria Agostiana, naast de Santa Maria del Popolo Kerk. In het verhoudingswijs redelijk prijzige museum zijn vooral schaalmodellen te zien van de uitvindingen van Leonardo Da Vinci.

Leonardo Da Vinci Museum Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Popolo, 12/a – Rome. Telefoon: +39 063200144. Openingstijden: 10.00 tot 19.00 uur. Gesloten: 1 Januari en 25 December. Toegangsprijs: 10 Euro (kinderen boven de 5 jaar oud, studenten en 65+’ers: 8 Euro). Korting met de Roma Pass.

Geschiedenis en beschrijving

Deze permanente tentoonstelling bestaat uit een aantal modellen die gemaakt zijn naar de oorspronkelijke tekeningen van Leonardo Da Vinci. De veelzijdigheid van de kunstenaar/wetenschapper/uitvinder wordt aangetoond door de diversiteit van de modellen. Er zijn zowel wapentuigen als vliegmachines te zien, en zowel mechanische toestellen als ontwerpen uit de civiele techniek.

Er zijn in totaal 75 modellen te zien die gemaakt zijn naar tekeningen van Leonardo Da Vinci. Sommige van deze modellen zijn op ware grootte. Alles wordt in 7 verschillende talen (waaronder helaas geen Nederlands) toegelicht.

Er zijn kopieën te zien van vijf van de door Leonardo geschreven en getekende codexen. Hieronder zijn drie zogeheten Forster Codexen, waarvan de originelen zich in het Londense Vicortia en Albert Museum bevinden. Het origineel van de Codice Trivulziano, met o.a. ontwerpen van militaire werktuigen, is in het Castello Sforzesco in Milaan te zien. Dat van de Codice sul Volo degli Uccelli (“Vogelvlucht Codex”) bevindt zich in de koninklijke bibliotheek in Turijn.

Er zijn vergrotingen gemaakt van zestig anantomische modellen en ook kan men een aantal uitvergrote schilderijen en tekeningen zien.

In de video-zaal kan men een 50 minuten durende documentaire bekijken.

Piazza del Popolo, 12/a – Rome

Palazzo Venezia Museum Rome

Het Museo Nazionale di Palazzo Venezia zetelt in het gebouw van die naam aan het Piazza Venezia in Rome. De collectie bestaat grotendeels uit kunstwerken en gebruiksvoorwerpen uit een periode die begint in de vroege middeleeuwen en eindigt in de Renaissance.

Palazzo Venezia Museum Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via del Plebiscito, 118. Telefoon: +39 0669994388 of  +39 066780131 (informatie, reserveringen en rondleidingen). Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 08.30 tot 19.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 25 December. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Toegangsprijs: 5 Euro (EU-inwoners tussen 18 en 25 jaar oud: 2,50 Euro; jongeren dan 18: gratis). Op de eerste zondag van de maand is het museum gratis toegankelijk. De Roma Pass is geldig. Gehandicaptentoegang: Er is een 70 cm brede lift die naar de eerste verdieping voert. Binnen het museum is alles goed toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Het Museo Nazionale di Palazzo Venezia zetelt in de voormalige residentie van de uit Venetië afkomstige Paus Paulus II Barbo, een verwoede kunstverzamelaar.

Het museum bestaat sinds 1921 als zodanig. De oorspronkelijke collectie bestond uit standbeelden uit de Engelenburcht, de Galleria Nazionale d’Arte Antica en het Museo del Collegio Romano. Het grootste deel van deze kunstwerken was uit de middeleeuwen en de Renaissance afkomstig.

In een deel van het museum kan men door middel van 15e en 16e eeuwse meubelen, schilderijen en andere aankleding zien in wat voor pracht en praal het rijkere deel van de bevolking in die tijd leefde.

Tussen 1924 en 1926 werd de verzameling uitgebreid met religieuze objecten die de staat zich toegeeigend had nadat de kloosterordes verboden waren. Andere objecten waren afkomstig uit gebouwen die bij een aardbeving in Abruzzo in 1915 ingestort waren.

Vanaf 1929, toen Mussolini het paleis tot zetel van het Staatshoofd benoemde, werd het museum nog maar mondjesmaat bezoekbaar. Pas na de tweede wereldoorlog werd het weer geopend en dankzij verschillende donaties ook uitgebreid.

Het huidige museum neemt vrijwel de hele belverdieping van het Palazzo Venezia in beslag. De verzameling bestaat uit schilderijen die tussen de 15e en de 18e eeuw vervaardigd zijn, pastelschilderijen uit de 18e eeuw, Italiaanse en Duitse beeldhouwkunst, reliëfs uit de 16e en 17e eeuw en marmeren kunstwerken uit de middeleeuwen. Ook is er een grote collectie keramiek, majolica’s en porselein.

Museo Nazionale di Palazzo Venezia RomeTot 1921 heeft het museum het beroemde paneel “Heilige Familie met San Giovannino”, normaal privé-bezit, in bruikleen. Het is tegen het midden van de 16e eeuw door een anonieme kunstenaar uit de kring rond Giorgio Vasari geschilderd.

Casina delle Civette Rome

Het Casina delle Civette is een klein museumpje in het Villa Torlonia Park in Rome. Het “Huisje van de Uilen” is een sprookjesachtig gebouw, dat vroeger dienst deed als residentie van de familie Torlonia.

Weetjes Casina delle Civette Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Casina delle Civetta is dat van het Villa Torlonia Park, te weten Via Nomentana 70 – 00161 Rome. Openingstijden: 09.00 tot 19.00 uur (24 en 31 December van 09.00 tot 14.00 uur). Gesloten: Maandag, 1 Mei, 25 December. De toegangsprijs is 6 Euro (korting: 5 Euro). Combi-ticket met Casino Nobile: 9,50 Euro (korting: 7,50 Euro).

Geschiedenis en beschrijving

Voordat het Casina delle Civette de huidige vorm aannam stond het bekend als de Capanna Svizzera (“Zwitserse Hut”). Wanneer de fanilie niet in de officiële residentie lastig gevallen wilde worden, verstopten ze zich in dit huisje, dat achter een kunstmatig heuveltje verborgen lag.

Casina delle Civette Rome
Casina delle Civette

De Capanna Svizzera is in 1840 door Giuseppe Jappelli ontworpen. De opdrachtgever was Prins Alessandro Torlonia.

Er is niet veel overgebleven van deze oorspronkelijke constructie. Het huidige Casina delle Civette bestaat uit een hoofdgebouw, dat via een houten gang en een ondergrondse hal met een kleiner huis verbonden is.

In 1908 begon de architect Enrico Gennari in opdracht van Giovanni Torlonia Jr. met de modificaties. Het is hieraan dat de sprookjesachtige aanblik, met loggia’s, portico’s, grote glas-in-lood ramen en kleine torentjes te danken is.

In 1914 voegde Duilio Cambellotti nog een aantal grote ramen toe. Rond die tijd kwam de bijnaam Villino delle Civette in zwang, vanwege een glas-in-rood raam waarop twee uilen afgebeeld waren en vanwege andere versieringen met uil-motieven binnen het gebouw.

In 1917 voegde Vincenzo Fasolo added the southern part of the building de zuidelijke vleugel, met de Art Nouveau versieringen, toe.

De glas-in-lood ramen zijn uitgevoerd door het atelier van Cesare Picchiarini en ontworpen door Duilio Cambellotti, Umberto Bottazzi, Vittorio Grassi and Paolo Paschetto.

Gedurende de geallieerde bezetting, die van 1944 tot 1947 duurde, werd een deel van het gebouw (net als de rest van het park) zwaar beschadigd.

Nadat de stad Rome de villa in 1978 aangekocht had, deed men er in het begin eigenlijk niets mee. Pas nadat een brand in 1991 nog meer schade aangebracht had werd met de restauratie begonnen. Deze werd in 1997 voltooid.

 

Via Nomentana 70 – 00161 Rome