Palazzo delle Esposizioni Rome

Het Palazzo delle Esposizioni op de Via Nazionale is de grootste interdisciplinaire tentoonstellingsruimte in het centrum van Rome. Het heeft drie verdiepingen en een totale oppervlakte van maar liefst 10 duizend vierkante meter. Er vinden altijd een aantal, steeds wisselende, tentoonstellingen gelijktijdig plaats.

Lees verder “Palazzo delle Esposizioni Rome”

Galleria Borghese Rome

De Galleria Borghese is één van de musea in wat een beetje als het museumpark van Rome gezien kan worden, de Villa Borghese. Het is één van de weinige musea in Rome waarvoor een reservering verplicht is.

Lees verder “Galleria Borghese Rome”

Chiostro del Bramante Rome

Het Chiostro del Bramante is het voormalige klooster van de Santa Maria della Pace Kerk in Rome. Het is omgebouwd tot museum. De door Bramante ontworpen kloostergang is één van de hoogtepunten uit de Renaissance architectuur. Van 8 september 2020 tot 11 april 2021 is er een aan Banksy gewijde tentoonstelling te zien.

Lees verder “Chiostro del Bramante Rome”

Galleria Doria Pamphilj Rome

De Galleria Doria Pamphilj is een museum in een historisch gebouw in de Via del Corso in Rome. Het museum zetelt op de middelste verdiepingen van het paleis. Er zijn werken te zien van artiesten als Rafaël, Titiaan, Domenichino, Caravaggio, Guercino, Velazquez en Brueghel de Oude.

Lees verder “Galleria Doria Pamphilj Rome”

Galleria Nazionale d’Arte Moderna Rome

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea is een museum net ten noorden van de Villa Borghese in Rome. Vooral de collectie van vertegenwoordigers van moderne Italiaanse kunststromingen als het Futurisme is omvangrijk. De 75 zalen van het museum tonen zowel een permanente verzameling als steeds wisselende tentoonstellingen.

Galleria Nazionale d’Arte Moderna Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: Permanente tentoonstelling: 8.30 – 19.30 uur; tijdelijke tentoonstellingen: 10.30 – 19.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 10 Euro; Korting: 2 Euro (jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud en leraren op staatsscholen, mits afkomstig uit de Europese Gemeenschap); Het museum is gratis voor mensen ouder dan 65 of jonger dan 18. Dezen betalen wel 5 Euro voor de tijdelijke tentoonstellingen. De Roma Pass is geldig. Van oktober t/m maart is de Galleria op de eerste zondag van de maand gratis. Telefoon: +39 0632298221 (voor informatie en reserveringen). Adres: Viale delle Belle Arti, 131 – 00196 Rome (Distrikt: Pinciano). Er is een speciale ingang voor gehandicapten op de Via Gramsci, 71. Openbaar vervoer: Tram: 3, 19; Bus: 88, 95, 490, 495.

Geschiedenis GNAM

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna bestaat al sinds 1883, hoewel ze toen nog gehuisvestigd was in het Palazzo delle Esposizioni in de Via Nazionale.

De afmetingen van dit gebouw maakten het echter noodzakelijk voor iedere tijdelijke tentoonstelling de vaste expositie te ontruimen, en dus – ook omdat de Esposizione Internazionale di Roma in 1911 plaats zou vinden – werd het huidige Palazzo delle Belle Arti gebouwd.

In 1933 kwam men weer met hetzelfde probleem te zitten en werd er een vleugel aan het museum toegevoegd, die de expositieruimte in één keer verdubbelde.

Oorspronkelijk werden de nieuwe zalen overigens gebruikt voor de propaganda-tentoonstelling Mostra della Rivoluzione Fascista (Expositie van de Fascistische Revolutie).

In 1973 vond een laatste uitbreiding van de Galleria plaats, terwijl tussen 1995 en 1999 het gebouw geheel gerestaureerd werd en de collectie opnieuw ingedeeld.

De architect van zowel het oorspronkelijke gebouw als van de meer dan 20 jaar later gebouwde uitbreiding was Cesare Bazzani. De uitbreiding in 1973 stond onder leiding van Luigi Cosenza.

In de loop der jaren werd de kunstverzameling, vaak door donaties, steeds groter. Het was hierdoor soms noodzakelijk elders in de stad een soort van satellietmuseumpjes te openen. Onder andere het Museo Mario Praz (Via Zanardelli) en het Museo Boncompagni Ludovisi (Via Boncompagni) zijn hier het resultaat van.

Hoogtepunten Galleria Nazionale d’Arte Moderna

Ercole e Lica - Galleria Nazionale d'Arte Moderna Rome
Ercole e Lica

De eerste zaal wordt gedomineerd door Antonio Canova‘s beroemde meesterwerk Ercole e Lica.

In de Sala del Giardiniere zijn o.a. twee werken van Vincent van Gogh te zien.

Zaal 9 is geheel gewijd aan avant-garde kunst. Stromingen als het Kubisme, het Expressionisme en het Italiaanse Furturisme zijn hier vertegenwoordigd. De Nederlandse inbreng is van Kees van Dongen en Mondriaan.

De zalen 10 en 11 worden in beslag genomen door de collectie Schwarz, in 1997 aan het museum geschonken, met Marcel Duchamps en het Dadaïsme als thema.

De Pittura Metafisica is een vroeg 20ste eeuwse Italiaanse stroming, met als belangrijkste exponent Giorgio De Chirico (zaal 14).

In het tweede gedeelte van de Galleria, die gewijd is aan na-oorlogse kunst, is vooral de Sala Fontana interessant, met werken van de futurist Lucio Fontana.

GNAM – Viale delle Belle Arti 131, Rome

Palazzo Carpegna/Accademia di San Luca Rome

Het Palazzo Carpegna is een historisch gebouw in Rome, waar het schildersgilde gevestigd was en ook in de schilderkunst onderwezen werd. Ook tegenwoordig is er in het gebouw, nu zetel van de Accademia Nazionale di San Luca, nog steeds een kunstgalerij.

Lees verder “Palazzo Carpegna/Accademia di San Luca Rome”

Palazzo delle Assicurazioni Generali Rome

Het Palazzo delle Assicurazioni Generali neemt vrijwel de hele oostkant van het Piazza Venezia in Rome in beslag. Een deel van het gebouw wordt in beslag genomen door een verzameling archeologische objecten die deels bij de constructie van het gebouw gevonden zijn.

Palazzo delle Assicurazioni Generali Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Venezia, 11 – Rome. Telefoon: 800 360 622 (ma, wo, vr 9.00 – 13.00 uur; di en do 14.00 – 18.00 uur). Openingstijden: De verzameling kan enkel op afspraak bezocht worden. Toegangsprijs: Gratis. De titel van de tentoonstelling is Radici del Presente (“Wortels van het Heden”). Toegang: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Het tussen 1906 en 1911 gebouwde Palazzo delle Assicurazioni Generali is genoemd naar de verzekeringsmaatschappij die de opdracht tot de constructie gegeven had. Het nam de plaats in van een aantal al bestaande gebouwen. Deze waren verwoest toen men besloten had Piazza Venezia groter te maken om het aan het net gebouwde Vittoriano aan te passen.

De twee gebouwen die het veld hadden moeten ruimen waren het Palazzo Bolognetti-Torlonia en het Palazzo Nepoti. De voorgevels van deze gebouwen waren voorheen min of meer in lijn met de Via del Corso.

De architect die verantwoordelijk was voor de inrichting van het vernieuwde plein was Giuseppe Sacconi. Nadat deze ook de algemene architectuur van het nieuwe gebouw aangegeven had werd Guido Cirilli aangesteld om de details verder in te vullen.

Om de symmetrie van het plein te handhaven zorgde men ervoor dat het Palazzo delle Assicurazioni Generali in grote lijnen op het Palazzo Venezia aan de overkant van het plein ging lijken. Het werd zelfs, net als de overbuurman, van een grote vierkante toren voorzien.

Weetjes

Het bas-reliëf boven de hoofdingang verbeeldt de Venetiaanse Leeuw. Dit stamt uit de 16e eeuw en sierde oorspronkelijk de toren bij de Portello Novo in de stadsmuur van Padua. In 1797 gooiden de troepen van Napoleon dit symbool van Venetië in de slotgracht. Later werd het hier weer uit opgevist om uiteindelijk op de gevel van het Palazzo delle Assicurazioni Generali terecht te komen.

Behalve de twee al genoemde paleizen werden ook enkele straten en pleinen met de grond gelijk gemaakt. Hieronder was het Piazza Macel de’ Corvi. Op een van de huizen aan dit plein was een gedenkplaat bevestigd waarop te lezen was dat Michelangelo er ooit gewoond had. Dit bordje is nu op de rechtermuur van het Palazzo te zien.

Op de hoek van het Piazza Venezia en de Via Cesare Battisti zetelde vanaf 1906 het café Faraglia, dat al snel één van de beroemdste cafés van Italië werd. Nadat Mussolini zich in het Palazzo Venezia gevestigd had, werd het echter om veiligheidsredenen gelsoten.

“Wortels van het Heden”

De archeologische verzameling van de Assicurazioni Generali bestaat uit ongeveer 300 objecten. Behalve de bij de constructie van het paleis zelf gevonden objecten komen de voorwerpen uit de verzamelingen van het Palazzo Poli aan het Piazza di Spagna e Palazzo Merolli in de Via delle Tre Cannelle. Op een Grieks reliëf uit de 2e eeuw voor Chr. na, stammen alle objecten uit de 2e tot de 5e eeuw na Cnr.

Palazzo delle Assicurazioni Generali, Rome

Etruskisch Museum Rome

Het Nationale Etruskische Museum van Rome staat aan de noordelijke rand van het Villa Borghese Park. Het is gehuisvestigd in een schitterend pauselijk palazzo uit de 16e eeuw. Deze Villa Giulia herbergt een waardevolle verzameling kunst en andere door de mysterieuze Etrusken vervaardigde objecten. Hoogtepunten zijn de Sarcofaag van de Leeuwen en de Apollo van Veio.

Etruskisch Museum Rome

Openingstijden, entréeprijs en adres

Het adres van het Museo Nazionale Etrusco di Via Giulia is Piazzale di Villa Giulia, 9 en het telefoonnummer is: (+39) 06 3201951 of 06 3226571 of 06 3201706. Tram: 19; Bus: C3, 982, N10, N25. Het is geopend van dinsdag tot zondag van 08.30 tot 19.30 uur. Maandag (behalve wanneer dit ook een feestdag is), 1 Januari, 25 December gesloten. De entréeprijs is 10 Euro. Jongeren uit een EC land betalen 5 Euro. 65+’ers met een EC paspoort en jongeren dan 18 mogen gratis naar binnen. De RomaPass is geldig. Het Etruskisch Museum is de 1e zondag van elke maand gratis toegankelijk.

Geschiedenis en hoogtepunten Etruskisch Museum in de Villa Giulia

Villa Giulia

De Villa Giulia zelf is een historisch gebouw uit het midden van de 17e eeuw. Het is door Paus Julius III, naar wie het ook genoemd is, voor zijn familie gebouwd. De bouw is het resultaat van een samenwerking tussen drie beroemde architecten. Jacopo Vignola was verantwoordelijk voor het algemene ontwerp en de façade, terwijl Bartolomeo Ammannati en Giorgio Vasari voor het interieur zorg droegen. De oorspronkelijk bij de villa horende tuin bestaat niet meer.

De kassa en de bibliotheek van het museum zijn beide versierd met fresco’s. Vooral de schilderingen door Federico Zuccari in de bibliotheek zijn de moeite waard.

De portico rond de schitterende binnenplaats wordt opgeluisterd door schilderingen van de hand van Pietro Mongardini, bijgenaamd Venale. De plafonds zijn versierd met plantenmotieven, terwijl de muren van groteske schilderingen voorzien zijn. Deze laatste zijn geinspireerd op de grotesken in de Domus Aurea.

Etruskisch Museum

De loggia aan het einde van de binnenplaats is het werk van Ammanati, zoals aangegeven op de laatste halfzuil aan de rechterzijde. Het nymphaeum is door Vasari en Ammanati samen ontworpen.

De Etrusken, die voor de Romeinse tijd hun hoogtijdagen kenden, staan bekend om de schitterende kunstwerken die ze vervaardigden en dan vooral de sarcofagen, bronzen sculpturen, terracotta vazen en sieraden.

In zaal 7 staat de Apollo di Veio uit de 6e eeuw v.Chr. en andere bekende werken zijn Dea con Bambino en een nogal toegetakelde Hercules met een hert.

Etruskisch Museum Rome - Leeuwensarcofaag
Sarcofaag van de leeuwen

In kamer 8 bevindt zich de leeuwensarcofaag, eveneens uit de 6e eeuw v. Chr., die in Cerveteri, ten noorden van Rome opgegraven is, terwijl in zaal 9 een doodskist staat van een bruid en bruidegom uit dezelfde periode en eveneens afkomstig van opgravingen in Cerveteri.

Zaal 33 bevat de Cista Ficoroni, een bronzen urn met voeten in de vorm van poten, door drie figuren bestegen. Deze stamt uit de 4e eeuw voor Chr.

Villa Poniatowski

Sinds een aantal jaren maakt het naast de Villa Giulia gelegen gebouw, de Villa Poniatowski, ook deel uit van het Etruskische Museum. Op het moment is dit deel van het museum wegens een verbouwing gesloten.

Museo Etrusco – Piazzale di Villa Giulia 9, Rome