Museum van de Zielen in het Vagevuur Rome

Een klein maar uiterst uniek museum in Rome is het Museum van de Zielen in het Vagevuur (Museo delle Anime del Purgatorio). Het zetelt in een kamer naast de neogotische Sacro Cuore del Suffragio Kerk. De verzameling bestaat uit objecten die “brandmerken” tonen van gestorvenen die contact zochten met hun nabestaanden.

Lees “Museum van de Zielen in het Vagevuur Rome” verder

Etruskisch Museum Rome

Het Nationale Etruskische Museum van Rome staat aan de noordelijke rand van het Villa Borghese Park. Het is gehuisvestigd in een schitterend pauselijk palazzo uit de 16e eeuw. Deze Villa Giulia herbergt een waardevolle verzameling kunst en andere door de mysterieuze Etrusken vervaardigde objecten. Hoogtepunten zijn de Sarcofaag van de Leeuwen en de Apollo van Veio.

Etruskisch Museum Rome

Openingstijden, entréeprijs en adres

Het adres van het Museo Nazionale Etrusco di Via Giulia is Piazzale di Villa Giulia, 9 en het telefoonnummer is: (+39) 06 3201951 of 06 3226571 of 06 3201706. Tram: 19; Bus: C3, 982, N10, N25. Het is geopend van dinsdag tot zondag van 08.30 tot 19.30 uur. Maandag (behalve wanneer dit ook een feestdag is), 1 Januari, 25 December gesloten. De entréeprijs is 10 Euro. Jongeren uit een EC land betalen 5 Euro. 65+’ers met een EC paspoort en jongeren dan 18 mogen gratis naar binnen. De RomaPass is geldig. Het Etruskisch Museum is de 1e zondag van elke maand gratis toegankelijk.

Geschiedenis en hoogtepunten Etruskisch Museum in de Villa Giulia

Villa Giulia

De Villa Giulia zelf is een historisch gebouw uit het midden van de 17e eeuw. Het is door Paus Julius III, naar wie het ook genoemd is, voor zijn familie gebouwd. De bouw is het resultaat van een samenwerking tussen drie beroemde architecten. Jacopo Vignola was verantwoordelijk voor het algemene ontwerp en de façade, terwijl Bartolomeo Ammannati en Giorgio Vasari voor het interieur zorg droegen. De oorspronkelijk bij de villa horende tuin bestaat niet meer.

De kassa en de bibliotheek van het museum zijn beide versierd met fresco’s. Vooral de schilderingen door Federico Zuccari in de bibliotheek zijn de moeite waard.

De portico rond de schitterende binnenplaats wordt opgeluisterd door schilderingen van de hand van Pietro Mongardini, bijgenaamd Venale. De plafonds zijn versierd met plantenmotieven, terwijl de muren van groteske schilderingen voorzien zijn. Deze laatste zijn geinspireerd op de grotesken in de Domus Aurea.

Etruskisch Museum

De loggia aan het einde van de binnenplaats is het werk van Ammanati, zoals aangegeven op de laatste halfzuil aan de rechterzijde. Het nymphaeum is door Vasari en Ammanati samen ontworpen.

De Etrusken, die voor de Romeinse tijd hun hoogtijdagen kenden, staan bekend om de schitterende kunstwerken die ze vervaardigden en dan vooral de sarcofagen, bronzen sculpturen, terracotta vazen en sieraden.

In zaal 7 staat de Apollo di Veio uit de 6e eeuw v.Chr. en andere bekende werken zijn Dea con Bambino en een nogal toegetakelde Hercules met een hert.

Etruskisch Museum Rome - Leeuwensarcofaag
Sarcofaag van de leeuwen

In kamer 8 bevindt zich de leeuwensarcofaag, eveneens uit de 6e eeuw v. Chr., die in Cerveteri, ten noorden van Rome opgegraven is, terwijl in zaal 9 een doodskist staat van een bruid en bruidegom uit dezelfde periode en eveneens afkomstig van opgravingen in Cerveteri.

Zaal 33 bevat de Cista Ficoroni, een bronzen urn met voeten in de vorm van poten, door drie figuren bestegen. Deze stamt uit de 4e eeuw voor Chr.

Villa Poniatowski

Sinds een aantal jaren maakt het naast de Villa Giulia gelegen gebouw, de Villa Poniatowski, ook deel uit van het Etruskische Museum. Op het moment is dit deel van het museum wegens een verbouwing gesloten.

Museo Etrusco – Piazzale di Villa Giulia 9, Rome

Palazzo Barberini Rome

Het Palazzo Barberini is een historisch gebouw in Rome. De hoofdingang bevindt zich aan de Via delle Quattro Fontane en het is de zetel van de Galleria Nazionale d’Arte Antica. Een tweede zetel van dit museum bevindt zich in het Palazzo Corsini.

Palazzo Barberini Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van Palazzo Barberini is Via delle Quattro Fontane 13, Rome (tel. +39 064824184 of 064814591). Metro: Barberini (lijn A). Openingstijden: 08.30 tot 19.00 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 7 Euro. Korting: 3,50 Euro. Bij speciale tentoonstellingen wordt er een toeslag gevraagd. (Let op: Deze informatie geldt enkel voor de Galleria Nazionale d’Arte Antica die in het paleis zetelt. De rest van het gebouw kan enkel bij zeer speciale gelegenheden bezocht worden.)

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Barberini stamt uit de 17e eeuw, hoewel bij de constructie wel gebruik gemaakt werd van een al eerder bestaand gebouw. Dit was via een aantal verschillende eigenaars (de Cesi, de Della Rovere) in 1581 in handen van de Sforza gekomen en had een facade aan het Piazza Barberini.

Toen de Sforza’s zonder geld kwamen te zitten (1625) verkochten ze het paleis aan de Barberini‘s, die maar meteen het hele gebied tussen de Via Quattro Fontane en de toenmalige Via Pia (nu Via XX Settembre) aanschaften.

Tot dan werd het terrein gebruikt als wijngaard en stond er slechts één klein gebouw, het Palazzetto Sforza.

Carlo Maderno, bijgestaan door zijn neef Borromini, begon in 1627 met de bouw ervan. Na zijn dood, in 1629, nam Bernini het over. Deze laatste voltooide de werkzaamheden aan het palazzo in 1633.

Na de dood van Urbanus VIII nam Paus Innocentius X Pamphili het gebouw in beslag. In 1653 werd het teruggegeven aan de familie Barberini.

Maderno had er oorspronkelijk er een traditioneel rechthoekig paleis van willen maken. Deze plannen werden later gewijzigd en het eindresultaat was een combinatie van een pauselijk paleis (met een indrukwekkende façade aan het Piazza Barberini) en een grote villa (met de ingang aan de Via Quattro Fontane).

Bernini en Borromini hielden grotendeels aan het oorspronkelijke plan vast. Bernini kwam wel met het idee van de grote salon met een plafond dat tot de tweede verdieping reikt op de proppen.

De oorspronkelijke monumentale toegangspoort aan de Piazza Barberini-zijde werd afgebroken toen het Hotel Bristol gebouwd werd.

Op 4 november 1950 werd het Europees Hof voor Mensenrechten officieel opgericht in het Palazzo Barberini, door de ondertekening van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Mensenrechten.

Bezienswaardigheden Palazzo Barberini

Palazzo Barberini Rome
Plafondschildering van Pietro da Cortona

Bernini was zowel verantwoordelijk voor de loggia die de twee vleugels van het gebouw verbindt als voor de grote vierkante trap naar de belverdieping. Ook de ovalen zaal, een handelsmerk van de architect, is van zijn hand.

De centrale hal wordt opgeluisterd door het door Pietro da Cortona geschilderde plafond.

De elegante wenteltrap in de rechtervleugel van het paleis is van de hand van Borromini.

De bijen die overal in het paleis afgebeeld zijn zijn het symbool van de Barberini familie.

Wanneer men onder het palazzo doorloopt komt vindt men rechts een symmetrisch ingerichte tuin en een mythraeum.

Hoogtepunten onder de tentoongestelde meesterwerken in het museum zijn o.a. de “Fornarina” van Rafaël en twee Caravaggio’s (“Narcissus” en “Judith Onthoofdt Holofernes”). Rafaël was zo trots op de “Fornarina” dat hij het schilderij tot zijn dood in zijn eigen studio bewaarde.

Via delle Quattro Fontane 13, Rome

Openingstijden Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel

De openingstijden en toegangsprijs van de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel zijn in 2020 nauwelijks veranderd t.o.v. het jaar ervoor. Dit betekent dat voor de meeste mensen de toegangsprijs 17 Euro is en dat de musea (behalve op zondag) elke dag van 09.00 tot 18.00 uur geopend zijn.

2020 Openingstijden Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel Rome

Sixtijnse Kapel - Openingstijden Vaticaanse MuseaRome

Voor 2020 zijn de volgende openingstijden van de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel van toepassing:

Van maandag tot en met zaterdag zijn de openingstijden van de Vatikaanse Musea en de Sixtijnse Kapel van 09.00 tot 18.00 uur. De laatste toegang is om 16.00 uur.

Op zon- en feestdagen zijn de musea gesloten. De laatste zondag van elke maand is een uitzondering (behalve wanneer dit toevallig een feestdag is). Op die dag zijn de openingsuren van 08.30 tot 14.00 uur. De kassa gaat dan om 12.00 uur dicht. (Over het algemeen is het op deze dagen zo druk dat het nauwelijks de moeite waard is uren in de rij te staan. Dit geldt zelfs voor het laagseizoen.)

De feestdagen waarop de Vaticaanse Musea in 2020 gesloten zijn zijn de volgende: 1 en 6 Januari, 11 Februari, 19 Maart, 11, 13, 14 April (Pasen), 1 Mei, 29 Juni, 15 Augustus, 1 November, 25 en 26 December.

Wanneer er een conclaaf plaats vindt kan de Sixtijnse kapel niet bezocht worden. Ook het Borgia Appartement en de collectie van Moderne Religieuze Kunst zijn dan gesloten.

Toegangsprijzen Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel

Het kaartje is enkel op de datum van afgifte geldig. Met dit kaartje kan men (binnen 5 dagen vanaf deze datum) ook het Vaticaanse Historische Museum in het Appartamento Nobile van het Lateraanse Apostolische Paleis (zo heet het nou eenmaal) bezoeken. De toegangsprijs is 17 Euro, behalve op de laatste zondag van de maand, wanneer de Cappella Sistina en de Musei Vaticani gratis zijn. Studenten tot 25 jaar krijgen korting (8 Euro) op vertoon van een studentenkaart. Een tijdlang was het niet mogelijk bij de Vaticaanse Musea zelf met credit of debit card te betalen, maar nu kan dat weer wel.

Vrijdagavond in de Sixtijnse Kapel

Sinds 2012 kunnen de Vatikaanse Musea gedurende bepaalde jaargetijden ook op vrijdagavond bezocht worden. De tijden zijn van 19.00 tot 23.00 uur, en de laatste entree is om 21.30 uur. Deze periode loopt van 8 Mei tot 30 Oktober (met uitzondering van de maand Augustus). Zowel de toegangsprijs (16 Euro) als de boekingskosten (4 Euro) zijn gelijk aan de normale kosten. Reserveren is wel verplicht voor de vrijdagavondbezoeken.

Kledingsvoorschriften Vaticaan

Net als voor de meeste kerken en basilieken in Rome gelden voor de Musei Vaticani de volgende gedragsregels: Schouders en knieen moet bedekt zijn. Toeristen vragen vaak of sandalen wel mogen. Mijn antwoord: “Als het goed genoeg was voor Jezus…”. Ja, dus.

Hoe de Vaticaanse Musea te bereiken

U neemt metro lijn A tot de halte Ottaviano-San Pietro. U neemt de eerste uitgang links en volgt dan de menigte. (Er is een halte die Cipro-Musei Vaticani heet, maar deze is in werkelijkheid verder van de ingang tot de Musea). Bus 64 en bus 40 rijden ook direkt van Roma Termini naar Vaticaanstad.

Galleria Nazionale d’Arte Moderna Rome

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea is een museum net ten noorden van de Villa Borghese in Rome. Vooral de collectie van vertegenwoordigers van moderne Italiaanse kunststromingen als het Futurisme is omvangrijk. De 75 zalen van het museum tonen zowel een permanente verzameling als steeds wisselende tentoonstellingen.

Galleria Nazionale d’Arte Moderna Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: Permanente tentoonstelling: 8.30 – 19.30 uur; tijdelijke tentoonstellingen: 10.30 – 19.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 10 Euro; Korting: 2 Euro (jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud en leraren op staatsscholen, mits afkomstig uit de Europese Gemeenschap); Het museum is gratis voor mensen ouder dan 65 of jonger dan 18. Dezen betalen wel 5 Euro voor de tijdelijke tentoonstellingen. De Roma Pass is geldig. Van oktober t/m maart is de Galleria op de eerste zondag van de maand gratis. Telefoon: +39 0632298221 (voor informatie en reserveringen). Adres: Viale delle Belle Arti, 131 – 00196 Rome (Distrikt: Pinciano). Er is een speciale ingang voor gehandicapten op de Via Gramsci, 71. Openbaar vervoer: Tram: 3, 19; Bus: 88, 95, 490, 495.

Geschiedenis GNAM

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna bestaat al sinds 1883, hoewel ze toen nog gehuisvestigd was in het Palazzo delle Esposizioni in de Via Nazionale.

De afmetingen van dit gebouw maakten het echter noodzakelijk voor iedere tijdelijke tentoonstelling de vaste expositie te ontruimen, en dus – ook omdat de Esposizione Internazionale di Roma in 1911 plaats zou vinden – werd het huidige Palazzo delle Belle Arti gebouwd.

In 1933 kwam men weer met hetzelfde probleem te zitten en werd er een vleugel aan het museum toegevoegd, die de expositieruimte in één keer verdubbelde.

Oorspronkelijk werden de nieuwe zalen overigens gebruikt voor de propaganda-tentoonstelling Mostra della Rivoluzione Fascista (Expositie van de Fascistische Revolutie).

In 1973 vond een laatste uitbreiding van de Galleria plaats, terwijl tussen 1995 en 1999 het gebouw geheel gerestaureerd werd en de collectie opnieuw ingedeeld.

De architect van zowel het oorspronkelijke gebouw als van de meer dan 20 jaar later gebouwde uitbreiding was Cesare Bazzani. De uitbreiding in 1973 stond onder leiding van Luigi Cosenza.

In de loop der jaren werd de kunstverzameling, vaak door donaties, steeds groter. Het was hierdoor soms noodzakelijk elders in de stad een soort van satellietmuseumpjes te openen. Onder andere het Museo Mario Praz (Via Zanardelli) en het Museo Boncompagni Ludovisi (Via Boncompagni) zijn hier het resultaat van.

Hoogtepunten Galleria Nazionale d’Arte Moderna

Ercole e Lica - Galleria Nazionale d'Arte Moderna Rome
Ercole e Lica

De eerste zaal wordt gedomineerd door Antonio Canova‘s beroemde meesterwerk Ercole e Lica.

In de Sala del Giardiniere zijn o.a. twee werken van Vincent van Gogh te zien.

Zaal 9 is geheel gewijd aan avant-garde kunst. Stromingen als het Kubisme, het Expressionisme en het Italiaanse Furturisme zijn hier vertegenwoordigd. De Nederlandse inbreng is van Kees van Dongen en Mondriaan.

De zalen 10 en 11 worden in beslag genomen door de collectie Schwarz, in 1997 aan het museum geschonken, met Marcel Duchamps en het Dadaïsme als thema.

De Pittura Metafisica is een vroeg 20ste eeuwse Italiaanse stroming, met als belangrijkste exponent Giorgio De Chirico (zaal 14).

In het tweede gedeelte van de Galleria, die gewijd is aan na-oorlogse kunst, is vooral de Sala Fontana interessant, met werken van de futurist Lucio Fontana.

GNAM – Viale delle Belle Arti 131, Rome

Museo Napoleonico Rome

Het Museo Napoleonico bevindt zich op de begane grond van het historische gebouw Palazzo Primoli in de wijk Ponte in Rome. De nucleus van de collectie wordt gevormd door de in 1927 aan de stad geschonken kunstverzameling van graaf Primoli.

Museo Napoleonico Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza di Ponte Umberto I, 1 – 00186 Rome, Italië. (Distrikt: Ponte). Telefoon: +39 066874240. Openbaar vervoer: Bus: 30, 70, 81, 87, 492, 628. Openingstijden: Dinsdag-Zondag: 10.00 tot 18.00 uur (24 en 31 December van 10.00 tot 14.00 uur). Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 1,50 Euro (Gratis wanneer er geen tentoonstellingen zijn). De kassa gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht. De Roma Pass is geldig.

Geschiedenis en beschrijving

Napoleon Museum Rome
Napoleon op het Slagveld bij Wagram

In 1927 schonk Graaf Giuseppe Primoli, de zoon van Prinses Carlotta Bonaparte, zijn complete verzameling kunstwerken aan de stad Rome. Deze collectie omvatte o.a. een groot aantel relieken en andere voorwerpen die betrekking hadden op Napoleon zelf en nu de nucleus vormen van het museum.

De verzameling is, onder de naam Museo Napoleonico, nog steeds te zien op de begane grond van het Palazzo Primoli, waar ook het Museo Mario Praz (op de derde verdieping) zetelt.

Ondanks dat het museum niet al te lang geleden gerestaureerd is, ziet het interieur er nog steeds min of meer uit zoals Primoli het aan de stad nagelaten heeft, met veel van de 18de en 19de eeuwse versieringen nog in hun oorspronkelijke staat.

Het Napoleon Museum in Rome is verdeeld in drie secties:

  • De periode die met recht Napoleontisch genoemd kan worden en waar schilderijen gemaakt door tijdgenoten van de Keizer te zien zijn.
  • De Romeinse periode, vanaf de val van Napoleon I tot de opkomst van Napoleon III.
  • Het tijdperk van het tweede Keizerrijk gedomineerd door Napoleon III.

Palazzo Bonaparte

Mensen die speciaal in Napoleon geïnteresseerd zijn kunnen ook even een kijkje nemen bij het Palazzo Bonaparte aan het begin van de Via del Corso. Hier woonde de moeder van de Franse Keizer een groot gedeelte van haar leven.

Piazza di Ponte Umberto I, 1 – Rome

Capitolijnse Musea Rome

De Capitolijnse Musea vormen het oudste nationale museum ter wereld en bevinden zich op het Campidoglio (Kapitool) in Rome. De verzameling is verspreid over verschillende gebouwen aan dit plein. In oktober 2013, na een lange periode van restauratie, is de Sala dei Filosofi (de Zaal van de Filosofen) opnieuw geopend voor het publiek.

Capitolijnse Musea Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Venus in de Capitolijnse Musea Rome
Capitolijnse Venus

Het adres van de Musei Capitolini is Piazza del Campidoglio 1 – 00186 Roma (District: Campitelli). Alternatief adres: Via del Tempio di Giove. Tel. +39 060608. Dit is het informatienummer van de stad Rome. Bus: 40, 64, H. Openingstijden: Dinsdag-Zondag: 9,00 tot 20,00 uur. Na 19,00 uur worden geen nieuwe bezoekers toegelaten. Gesloten: Maandag; 25 December; 1 Januari; 1 Mei. 24 en 31 December: 09.30 tot 14.00 uur. Toegangsprijs: 16 Euro (14 Euro met korting) voor de Capitolijnse Musea. Er is ook een combi-kaartje voor Capitolijnse Musea + Centrale Montemartini dat 17 Euro (15 Euro met korting) kost. Residenten in Rome betalen 2 Euro minder. Korting wordt gegeven aan inwoners van de Europese Gemeenschap die ouder zijn dan 65 of tussen de 6 en 25 jaar oud zijn. Gratis voor kinderen jonger dan 6. Op de eerste zondag van de maand zijn de Capitolijnse Musea gratis voor residenten. De Roma Pass is geldig. (NB: Er is een toeslag wanneer er speciale tentoonstellingen plaats vinden.)

Tentoonstellingen an andere evenementen

Op 1 Januari 2020 zullen de Capitolijnse Musea, ter gelegenheid van het Festa di Roma, van 14.00 tot 20.00 uur geopend zijn.

Tot 12 Januari 2020 is er een aan Luca Signorelli gewijde tentoonstelling te zien. De titel van de expositie is “Luca Signorelli en Rome. Vergetelheid en Herontdekkingen“. De kunstenaar wordt gerekend tot de belangrijkste schilders uit de Renaissance.

Hoogtepunten Capitolijnse Musea Rome

Colossus van constantijn

Op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori staan een aantal prachtige standbeelden. Het meest opvallend zijn echter de enorme voet e hoofd van wat een reusachtig beeld van Keizer Constantijn moet zijn geweest. De armen, de benen en het hoofd waren van wit marmer gemaakt, terwijl voor de romp verguld brons gebruikt was, een werkwijze die akroliet genoemd wordt. De Colossus van Constantijn was meer dan 12 meter hoog en alleen het hoofd alleen al mat 2,60 meter. Het beeld is afkomstig uit de Basiliek van Maxentius op het Forum Romanum.

Pinacotheek

Sabijnse Maagdenroof, Pietro da Cortona - Capitolijnse Musea Rome
De door Pietro Da Cortona geschilderde “Sabijnse Maagdenroof” hoort tot de beroemdste schilderijen in de Pinacoteca.

In de Pinacotheek van de Capitolijnse Musea zijn schilderijen te zien van meesters als Caravaggio, Guercini en de broers Caracci.

De Sala Santa Petronella wordt gedomineerd door een enorm schilderij van Guercino, dat “De Begrafenis van de Heilige Petronella” als thema heeft.

In deze zaal hangen ook twee Caravaggio‘s, de “Heilige Johannes de Doper” (die er overigens niet erg heilig uitziet) uit 1595 en “De Waarzegger”. “Johannes de Doper” is geheel naakt afgebeeld, terwijk hij een schaap aait. Dit tweede schilderij toont een zigeuner die doet alsof hij iemands hand leest maar in werkelijkheid diens ring steelt.

In de Sala Pietro da Cortona is de beroemde “Sabijnse Maagdenroof” te zien. Het schilderij stamt uit 1629 en is het werk van de schilder naar wie de zaal genoemd is.

Hier zijn verder schilderijen van onder andere Titiaan, Veronese en Tintoretto te zien.

Galleria Cini

In de zogeheten Galleria Cini zijn enige portretten van Van Dyck te zien, samen met enige 18e eeuwse Romeinse scènes door Gaspare Vanvitelli. Hier hangt ook een zlefportret van Vélazquez. De in Amersfoort geboren Vanvitelli heette eigenlijk overigen Gaspar van Wittel.

Zaal der Filosofen

De Zaal der Filosofen staat vol met kopieën van borstbeelden van Griekse dichters, politici en wetenschappers. Oorspronkelijk stonden deze werken in de woningen van rijke Romeinen.

Bernini

Het hoogtepunt van de zaal van de Orazi en de Curiazi is een door Bernini gemaakt standbeeld van Paus. Deze paus was de grote beschermer van de beeldhouwer, die tussen 1635 en 1640 aan het beeld werkte. In de Sala delle Oche is een Medusa van de hand van Bernini te zien.

Sala dei Capitani

De Sala dei Capitani wordt opgeluisterd door in de 16e eeuw geschilderde fresco’s die belangrijke momenten uit de geschiedenis van Rome verbeelden.

Tabularium

Men kan door middel van een tunnel onder het plein het Tabularium bereiken vanuit het Palazzo Nuovo. Het Tabularium is het oude publieke archief van Rome dat over het Romeinse Forum uitkijkt. He loopt onder het Palazzo del Senato door.

De Wolvin met Romulus en Remus

Het beroemde beeld van de Wolvin die Romulus en Remus aan het voeden is. De bronzen wolvin is Etruskisch en stamt uit de 5e eeuw voor Chr. De twee kinderen zijn pas in 1471 toegevoegd, waarschijnlijk door Antonio da Pollaiolo.

Marcus Aurelius

Het origineel van het standbeeld van Marcus Aurelius op zijn paard, waarvan een kopie midden op het Piazza del Campidoglio staat, is in de Musea te zien.

Marforio

Dit enorme standbeeld met bijbehorende fontein bevindt zich op de binnenplaats van het Palazzo Nuovo. Oorspronkelijk was dit één van de beroemde sprekende standbeelden van Rome.

Sala delle Colombe

Sala delle Colombe - Capitolijnse Musea Rome

De “Zaal der Duiven” is genoemd naar een uit de Villa Adriana afkomstig mozaïek. Het stelt een viertal uiterst natuurgetrouw weergegeven duiven rond een bord water voor. Waarschijnlijk was de maker een Griekse kunstenaar die Soso heette.

In deze zaal staat ook een beel van een jong meisje dat een duif tegen een slang in bescherming neemt.

Beroemde Standbeelden

Andere beroemde standbeelden zijn de Stervende Galliër (Galaea Morente) en de Spinario (een jonge atleet die een splinter uit zijn voet haalt). De stervende Galliër is een kopie van een Grieks beeld uit de 3e eeuw voor Christus. De Spinario, die in de Sala dei Trionfi te zien is, is twee eeuwen jonger.

Capitolijnse Venus

De Capitolijnse Venus is zo indrukwekkend dat ze een nis voor zichzelf gekregen heeft. Waarschijnlijk is dit gebaseerd op de “Venus van Cnodis” van Praxeteles. Volgens de overlevering was dit beeld uit de 4e eeuw voor Christus zo erotisch, dat één man de geschiedenis ingegaan is omdat hij er zijn vingers niet vanaf kon houden.

Discobolus

De Discobolus is gedeeltelijk een kopie uit de 1e eeuw van een door Mirone in 460 vervaardigde romp van een discuswerper. De Franse beeldhouwer Pierre-Etienne Monno vormde het beeld in de 18e eeuw om tot de “Gewonde Krijger”, onder welke naam het nu bekend staat.

Severus als Jager

Dit standbeeld uit de 3e eeuw toont Keizer Alexander Severus. Het beeld verwijst naar een vroeger beeld van Perseus, die het hoofd van de door hem gedode Medusa omhoog houdt. Van “Medusa” zelf is er een door Bernini gemaakte buste te zien (zaal 5 in het Palazzo dei Conservatori).

Hercules

Het hoogtepunt in de Sala degli Arazzi is een mermeren beeldengroep die keizer Commodus als Hercules afbeeldt.

Hannibal

In de Sala di Annibale zijn enorme fresco’s te zien. De meest opvallende is de schildering waarop Hannibal op een olifant afgebeeld is.

Geschiedenis Capitolijnse Musea Rome

De Capitolijnse Musea, die het oudste nationale museum ter wereld vormen, zijn begonnen door Paus Sixtus IV toen hij het volk van de stad Rome de bronzen beelden van de Lateraan schonk in 1471.

Deze beeldhouwwerken (de wolvin, het Spinario, de Camillo en het enorme hoofd van Keizer Constantinus met de hand en de wereldbol) stonden als eersten op de façade en op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori. Later werden steeds meer werken, grotendeels afkomstig uit opgravingen, aan de collectie toegevoegd.

In 1566 gaf Paul Pius V, die alle afbeeldingen van heidense idolen wilde laten verwijderen uit het Vatikaan, in één keer 140 beeldhouwwerken aan het Campidoglio, waardoor het museum, dat eerst enkel historische afbeeldingen herbergde, opeens een enorme collectie klassieke beeldhouwkunst rijker was.

In 1654, als onderdeel van Michelangelo’s reconstructie van het gehele plein, werd het Palazzo Nuovo gebouwd. Verscheidene beeldhouwwerken werden vanaf dit moment in het gebouw tentoongesteld.

In 1734 vond de inauguratie van de Capitolijnse Musea plaats door Paus Clement XII. Steeds meer werken werden aan de collectie toegevoegd, vooral na opgravingen in 1870 toen er nieuwe districten aan de stad Rome toegevoegd werden. Het gaat hierbij vooral om Griekse en Romeinse beeldhouwwerken.

De Capitolijnse Pinacotheek werd voor het publiek geopend in 1999 en biedt een chronologische tour met schilderijen vanaf de late Middeleeuwen tot het begin van de achttiende eeuw.

Capitolijnse Musea – Piazza del Campidoglio, Rome

Ara Pacis Museum Rome

Het Ara Pacis (“Vredesaltaar”) is een antiek monument en museum in Rome, dat door de Amerikaanse architekt Richard Meier in een modern jasje is gestoken. Tegenwoordig wordt het als tentoonstellingsruimte gebruikt. Het is oorpronkelijk een in 13 voor Christus ter ere van keizer Augustus gebouwd Vredesaltaar.

Ara Pacis Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Museo dell’Ara Pacis is Lungotevere in Augusta – 00186 Rome (Distrikt: Campo Marzio). Tel.: +39 060608 van 9 tot 21 uur. Bus: 224, 590, 628, 926. Openingstijden: Dinsdag tot zondag van 9 tot 19 uur(24 en 31 December 9 tot 14 uur). Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei en 25 December. Entréeprijs: € 7,50 Euro (Korting € 5,50 voor 65+ en kinderen tussen de 6 en 25 jaar oud). Residenten in Rome krijgen 1 Euro korting. (De Roma Pass is geldig bij de Ara Pacis.). 1e zondag van de maand: Gratis voor residenten.

Toegangsprijs Tentoonstellingen

De speciale expositiss zijn meestal niet in de prijs inbegrepen. Voor de huidige tentoonstelling is de toegangsprijs 11 Euro (9 Euro met korting). Een familie-ticket (2 ouders met kinderen jonger dan 18) kost 22 Euro. Een combi-ticket voor het museum en de expositie kost 17 Euro (13 Euro met korting). (NB: Wie enkel de tentoonstelling wil bezoeken moet door de zij-ingang op de Via di Ripetta naar binnen.)

Sergio Leone Expositie (tot 3 Maart 2020)

Tot 3 maart 2020 is er in het Ara Pacis Museum een tentoonstelling gewijd aan de beroemde Italiaanse regisseus van spaghetti-westerns Sergio Leone.

Geschiedenis

Ara Pacis rome
Ara Pacis

Het Vredesaltaar is één van de belangrijkste monumenten in Rome. De bouw werd in 13 v. Chr. begonnen in opdracht van de Senaat en het volk, als symbool van de vrede en welstand in het Romeinse rijk, na de overwinningen van keizer Augustus in Spanje en Gallië, de laatste overgleven niet-Romeinse enclaves. De bas-reliëfs stammen uit de 4e eeuw voor Christus. Het was bedoeld als eerbetoon voor de keizer en voor de vrede door hem gesticht binnen het Romeinse Rijk. Deze vrede staat bekend onder de naam Pax Romana.

Met de bouw van de Ara Pacis ging natuurlijk ook nogal wat borstklopperij gepaard, aangezien keizer Augustus wel duidelijk wilde maken dat het keizer Augustus en zijn familie waren die de vrede in het Middellandsezeegebied gesticht hadden. De volle naam van het monument is dan ook Ara Pacis Augustae.

Gelijktijdig moest de vroomheid van de keizer getoond worden, dus zijn er ook veel afbeeldingen te zien van offerandes aan de Goden.

Het monument werd op 30 Januari (de geboortedag van Livia, de echtgenote van de keizer) in 9 v. Chr. pas ingewijd.

Het Altaar van de Vrede stond in die tijd op het ‘Marsveld’ (Campus Martius in het Latijn), een wijk die toen nog in het noord-westen van het oude Rome lag, dichtbij de grote Via Flaminia, zodat reizigers uit het noorden het al van ver konden zien.

De eerste resten van de Ara Pacis werden in 1568 gevonden, maar pas in 1879 door Von Duhn als zodanig geïdentificeerd. Officiële opgravingen, waarbij altaardelen en reliëfs tevoorschijn kwamen, vonden in 1903 plaats. Men bleef graven tot 1938, toen het altaar opnieuw in elkaar gezet en heropend werd (nu met de deuren naar het noorden en het zuiden), in een glazen hal, vlakbij het Mausoleum van Augustus en de Tiber. De reden voor het glas is de bescherming die het biedt tegen de uitlaatgassen in Rome.

Beschrijving

Het Altaar was omgeven door een muur van 11,65 bij 10,60 meter op een podium, met deuren aan de oost- (Via Flaminia) en de westkant (Campo Marzio). Op die wanden waren versierselen te zien van belangrijke gebeurtenissen uit de Romeinse geschiedenis, met een hoofdrol voor Augustus zelf, diens tweede vrouw Livia en haar zoon Tiberius, die Augustus als keizer zou opvolgen..

De versieringen, ook veel afbeeldingen van bloemen en dieren, zijn uiterst gedetailleerd. De afbeeldingen zijn niet stijf en geïdealiseerd, zoals bij de Griekse beeldhouwkunst, maar juist erg levendig. Oorspronkelijk waren de reliëfs ook beschilderd.

De reliëfs op de korte zijden verbeelden gebeurtenissen uit de geschiedenis van Rome. Die op de lange zijden tonen een lange processie van de keizer zelf en diens familieleden. Augustus zelf loopt natuurlijk aan het hoofd van de stoet. Het is niet altijd duidelijk welke andere familieleden waar te zien zijn.

Men maakte gebruik van het witte marmer uit Carrara.

De Ara Pacis bestaat uit een tafel op een verhoging, en werd eens per jaar op de dag van de inwijding gebruikt om dieren te offeren. Men kan nog steeds de geulen zien waar het bloed door wegstroomde.

Op de basis van het altaar is de tekst weergegeven van de Res Gestae Divi Augusti. Dit is een nederige opsomming van de belangrijkste daden van Augustus.

Reconstructie

De reconstructie van de Ara Pacis vond plaats in de jaren dertig van de vorige eeuw. Uit musea uit de gehele wereld werden fragmenten teruggehaald en zo goed mogelijk weer aan elkaar gepast. Een groot gedeelte werd teruggevonden in de fundamenten van een gebouw uit de Renaissance dat zich op de Via del Corso, nu de belangrijkste winkelstraat van Rome, bevond.

Richard Meier

De Ara Pacis bevindt zich binnen een glazen struktuur, die ontworpen is door de Amerikaanse architect Richard Meier. De glazen “doos”, open sinds 2006, is het eerste nieuwe gebouw binnen de Aureliaanse Muren sinds de tijd van Mussolini.

Een voormalige burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, wilde een gedeelte van het werk van Meier (de buitenste muur, die volgens hem het uitzicht op twee kerken (San Girolamo en San Rocco) verpest, weer af wil laten breken. De fontein (Fontana del Navigatore) op het belendende Piazza Augusto Imperatore moest ook verplaatst worden. Alemanno, die sindsdien vooral in het nieuws is gekomen vanwege de grootschalige corruptie die onder zijn bewind plaats vond, is overigens een voormalige fascist, die niet wil hebben dat er moderne bouwwerken zijn die het roemruchte Romeinse centrum verstoren.

Lungotevere in Augusta – 00186 Rome