Ostia Antica Rome

De ruïnes van de voormalige havenstad Ostia Antica bevinden zich op ongeveer 25 kilometer buiten Rome zelf. Een groot deel van de opgegraven stad, waaronder het beroemde amfitheater, is zeer goed bewaard gebleven. In de zomer is het goed te combineren met een strandbezoek.

Ostia Antica Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via dei Romagnoli, 717 – Rome. Telefoon: +39 06 56350215. Openingstijden: Van 25 oktober t/m 29 februari van 09.30 tot 15.30 uur; van 1 t/m 31 maart van 09.30 tot 16.15 uur; van 1 april t/m 30 september van 09.30 tot 18.00 uur en van 1 t/m 24 oktober van 09.30 tot 17.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 januari en 25 december. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Toegangsprijs: 12 Euro (EU-inwoners tussen 18 en 25 jaar 2 Euro). De Roma Pass is geldig.

Ostia Anrica Rome (Porta Marina)
De Porta Marina

Geschiedenis

Stichting

Volgens de Romeinse geschiedschrijver Livius zou Ostia door de vierde koning van Rome, Ancus Marcius, gesticht zijn. Deze regeerde echter in de 7e eeuw voor Christus en de opgegraven ruïnes stammen uit de 4e eeuw voor Christus. Men neemt aan dat Livius het over een militaire kazerne (castrum) had.

De eerste kolonie bestond uit ongeveer 300 leden van de tribù der Voturia. De huidige vertaling van het woord tribù is stam, maar in die tijd was het nog een bevolkingsgroep die in een bepaalde streek leefde. De kern bestond uit een rechthoekig tufstenen militair fort. Delen van deze muur zijn nog rond het latere Forum te zien.

Tijdens de regering van Sulla (tussen de 2e en 1e eeuw voro Christus) werd een bredere muur opgetrokken.

De grote bloeiperiode begon onder Augustus. Het theater en het Piazzale delle Corporazioni stammen uit deze tijd.

Tiberius of Caligula liet later een aquaduct en een aantal publieke baden bouwen.

Onder keizer Claudius volgde tegen het midden van de 1e eeuw de aanleg van eeh have ten noorden van Ostia. Vanaf hier werden goederen uit de hele wereld over de Tiber naar Rome gebracht.

Bloeiperiode

In de 2e eeuw liet Trajanus de haven vergroten, wat tot grote welstand en de daarmee samenhangende bouwwoede leidde. Onder andere het Forum, de Curia en de Basiliek stammen uit deze periode. Ook werden grote winkels en huizen voor de middenklasse gebouwd.

Adrianus liet het Forum herstructureren en het Capitolium bouwen. Onder zijn bewind volgden een winkeldistrict bij de Tiber, een brandweerkazerne, de Baden van Nepunus en een aantal flatgebouwen.

Zoals alle havensteden had ook Ostia een grote uitheemse bevolking. Dit leidde tot de bouw van een groot aantal mithraeums onder Antoninus Pius.

Verval

Rond de 3e eeuw begon een periode van verval en kwamen verschillende zowel publieke las privé-gebouwen leeg te staan. Na een korte opleving tegen het einde van de 4e eeuw zakte de stad verder weg.

De invasie door de Vandalen in 455 betekende het begin van het einde. Ondanks onder andere een restauratie van de Terme di Porta Marina onder Theodoricus raakte Ostia gelijdelijk steeds verder in verval. Het definitieve einde van de havenstad vond in de 9e eeuw plaats.

Ostia Antica – Via dei Romagnoli 717, Rome

Hoe Ostia Antica bereiken

Vanaf Roma Termini neemt U metro lijn B naar de halte Piramide. Hier stapt U over op een treintje naar Ostia Lido. U hoeft geen nieuw kaartje te kopen. U stapt uit bij de halte Ostia Antica. Vanaf hier is het een korte wandeling. Steek de brug over de snelweg over en volg de aanwijzingen.

Openingstijden Colosseum Rome 2020

De volgende informatie over de openingstijden en de toegangsprijs van het Colosseum in Rome is geldig vanaf 1 november 2019. Van oktober tot maart is het Colosseum gratis op de eerste zondag van de maand. Houd er wel rekening mee dat de rijen dan nog langer zijn dan normaal. Aangezien het om een 3-in-1 kaartje gaat zijn deze openingsuren en entréeprijzen ook geldig voor het Forum Romanum, de Fori Imperiali en het Palatijn. (Op het moment is het Colosseum uiteraard gesloten vanwege het Coronavirus.)

Beschrijving en geschiedenis van het Colosseum

Openingstijden Colosseum, Forum Romanum, Palatijn en Fori Imperiali Rome

Over het algemeen geldt dat het Colosseum geopend is van 08.30 uur tot één uur voor zonsondergang. Dit betekent in de praktijk het volgende:

 • Van 2 Januari tot 15 Februari: 08.30 – 16.30
 • Van 16 Februari tot 15 Maart: 08.30 – 17.00
 • Van 16 Maart tot de laatste zaterdag in Maart: 08.30 – 17.30
 • Van de laatste zondag in Maart tot 31 Augustus: 08.30 – 19.15 (maar op 2 Juni gaat hetColosseum pas om 13.30 uur open).
 • Van 1 tot 30 September: 08.30 – 19.00
 • Van 1 Oktober tot de laatste zaterdag in Oktober: 08.30 – 18.30
 • Van de laatste zondag van Oktober tot 31 December: 08.30 – 16.30

Het Colosseum is gesloten op 1 Januari en op 25 December.

De kassa sluit één uur voor sluitingstijd.

Toegangsprijs

Colosseum, Forum Romanum en Palatijn ticket

Toegang tot het Colosseum kost 16 Euro en hierbij is ook de toegang tot het Palatijn, het Forum Romanum en de Fori Imperiali inbegrepen. Inwoners van de Europese Gemeenschap tussen de 18 en 25 jaar oud betalen 2 Euro. Jongeren dan 18 en ouderen dan 65 mogen gratis naar binnen. Speciale tentoonstellingen zijn in de prijs inbegrepen. Het kaartje is één dag geldig. De Roma Pass, de Omnia Vatican & Roma Card en de Archeologia Card zijn geldig. (De Archeologia Card is echter op het moment niet verkrijgbaar en zal misschien afgeschaft worden.)

Full Experience ticket

Sinds begin 2020 is er ook een Full Experience ticket. Dit kost 22 Euro (2 Euro met korting) en is 2 dagen lang geldig voor het Colosseum, het Palatijn, het Forum Romanum en de Fori Imperiali. In het Colosseum geeft dit toegang tot de arena en het ondergrondse niveau, die met een normaal ticket niet bezocht kunnen worden. Het geeft ook toegang tot de SUPER sites in het Forum en het Palatijn, inclusief het Museo Palatino, de Aula Isiaca en de Loggia Mattei, het Huis van Augustus, het Huis van Livia, de Tempel van Romulus, de Santa Maria Antiqua Kerk en de Domus Transitoria.

Adres Colosseum

Colosseum bezoeken met Archeologia Card Rome
Colosseum

Het adres van het Colosseum is Piazza del Colosseo en het bevindt zich in de wijk Celio. Het is makkelijk te bereiken vanaf het centrale station, d.m.v. metro lijn B (halte: Colosseo). Ook te voet is het goed te doen: Volg de Via Cavour tot het einde en ga dan linksaf de Via dei Fori Imperiali in. De totale wandeltijd zal tussen de 15 en 20 minuten liggen.

Indien U niet vantevoren gereserveerd heeft kunt U het beste Uw toegangsbewijs bij het Palatijn halen, aangezien de rijen daar het kortst zijn.

Het Palatijn kaartjeskantoor is in de Via di San Gregorio en waar dat van het Colosseum is wordt meteen duidelijk wanneer U er aankomt vanwege de enorme rij. Het Forum Romanum heeft twee kassa’s, aan de Via Sacra (tegenover de Boog van Titus) en bij het Largo della Salara Vecchia. Het Palatijn en het Forum zijn overigens met elkaar verbonden, dus éénmaal binnen kunt U beide bezichtigen. Let wel op: Dit betekent ook dat U deze twee bezienswaardigheden aaneensluitend dient te bezoeken.

Wanneer het heel erg druk is geeft men U, wanneer U het kaartje bij het Palatijn koopt, meteen een tijd waarop U het Colosseum binnen mag.

Ook kunnen kaartjes voor het Colosseum vooraf bij het Palazzo Altemps of het Museo delle Terme di Diocleziane gekocht worden, maar dan is er een toeslag van 2 Euro.

Telefoon en Internet (Reserveren en Informatie)

Voor informatie en reserveringen kunt U twee nummers bellen:

 • 0039 06 39967700 (maandag tot vrijdag: 09.00 tot 13.00 en 14.00 tot 17.00 uur; zaterdag enkel in de ochtend). De derde ring en het ondergrondse gedeelte van hetColosseum kunnen zonder gids maar met een begeleider bezocht worden. Hiervoor is een telefonische reservering (betaling met credit card) via dit nummer verplicht.
 • 0039 060608 (elke dag: 09.00 tot 21.00 uur).

Bij de volgende websites kunt U terecht voor reserveringen:

 • https://archeoroma.beniculturali.it/siti-archeologici/colosseo
 • https://www.coopculture.it/heritage.cfm?id=2#

NB: Het Colosseum is de populairste attractie van Rome. Er mogen niet meer dan drie duizend mensen tegelijk naar binnen. Hoewel het moeilijk voor te stellen is wordt dat aantal soms bereikt. In dat geval moet men zelfs indien men een reservering heeft wachten tot er weer mensen binnengelaten kunnen worden.

Gehandicapten toegang bij het Colosseum

Er zijn liften voor gehandicapten. Om bij de bovenste gedeelten te komen dient men zich bij de kassa te melden.

Cisterna delle Sette Sale Rome

Aan de zuidelijke rand van het Colle Oppio park in Rome, dat zich tussen het Piazza Vittorio Emanuele II en het Colosseum bevindt, zijn de ruïnes te zien van de Cisterna delle Sette Sale. Deze maakte oorspronkelijk deel uit van de Thermen van Trajanus. Bij latere opgravingen werden nog twee extra zalen ontdekt, dus het zou eigenlijk nove sale moeten zijn.

Cisterna delle Sette Sale Rome

Adres en Openingstijden

Adres: Via delle Terme di Traiano, 5b – Rome (District: Monti). Telefoon: +39 060608. Openbaar vervoer: Metro: Vittorio Emanuele.Openingstijden: Op het moment is het monument enkel van buiten te zien, en enkel onder begeleiding. Zie telefoonnummer hierboven voor reserveringen. Gesloten: 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 4 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Cisterna delle Sette Sale Rome
Cisterna delle Sette Sale

De Cisterna delle Sette Sale hoort bij de Terme di Traiano (baden van Trajanus), die door Apollodorus in het jaar 110 voor de keizer ontworpen waren.

Er is tegenwoordig, op een aantal exedra’s na, niet veel meer over van de oorspronkelijke indrukwekkende baden.

Een exedra is een half-ronde struktuur, die oorspronkelijk vaak in Griekenland gebruikt werd, maar later ook in het Romeinse rijk veel voorkwam. Hier vergaderden mannen om over filosofie te discussiëren. Exedra betekent eigenlijk “een stoel die buiten staat”.

Het grote reservoir waar het water opgeslagen werd, om later verder geleid te worden naar de negen grote zalen waaruit de baden bestonden, staat nog gedeeltelijk overeind.

De naam Cisterna delle Sette Sale (“Reservoir van de Zeven Zalen”) stamt uit de 18e eeuw. Men had toen namelijk nog maar 7 van de 9 zalen ontdekt en opgegraven. Vreemd genoeg werd de naam na de ontdekking van de laatste zalen niet veranderd.

Cisterna delle Sette Sale – Via delle Terme di Traiano 5b, Rome

Thermen van Caracalla Rome

De Thermen van Caracalla horen tot de indrukwekkendste monumenten in Rome. De grotendeels goed bewaard gebleven ruïnes van deze antieke Romeinse baden zijn op sommige plekken bijna 40 meter hoog.

Thermen van Caracalla Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Adres: Viale delle Terme di Caracalla, 52 (Distrikt: Celio). Tel. +39 0639967700. Metro: Circo Massimo (lijn B). Openingstijden: Van 09,00 uur tot 1 uur voor zonsondergang. Op maandag van 09,00 tot 13,00 uur.  Prijs: 8 Euro; 2 Euro voor EU inwoners tussen 18 en 25 jaar oud; gratis voor jongeren dan 18 en gehandicapten. De Appia Antica Card, de Archeologia Card en de Roma Pass zijn geldig bij de Terme di Caracalla. Op de eerste zondag van de maand is een bezoek aan het monument gratis.

Speciale Gebeurtenissen

Gedurende de zomermaanden worden de Terme di Caracalla tot tijdelijke zetel van het Teatro dell’Opera omgevormd. (Dit gebeurde overigens voor het eerst in de fascistische tijd, op initiatief van niemand minder dan Mussolini.)

Geschiedenis

Thermen van Caracalla Rome
De muren van de Thermen van Caracalla zijn soms wel 37 meter hoog.

De Terme di Caracalla zijn genoemd naar Keizer Caracalla. De inwijding van de baden vond plaats in het jaar 216. Er waren in de Romeinse tijd een aantal van deze publieke baden, maar deze waren de indrukwekkendste, met muren die wel 37 meter hoog waren. De totale oppervlakte is ongeveer 10 hectare.

Voordat de Thermen van Caracalla in 537 zonder water kwamen te zitten doordat de Ostrogoten de aquaducten die de toevoer ervan regelden vernield hadden was het complex al verschillende malen gerestaureerd.

Hierna raakte het monument geleidelijk steeds verder in verval en de ruïnes werden overwoekerd.

Beschrijving

Thermen van Caracalla Rome
Thermen van Caracalla

In de 16e en 17e eeuw vonden opgravingen plaats. Veel van de gevonden standbeelden kwamen terecht in de privé-verzameling van de familie Farnese. De twee kuipen die het Piazza Farnese sieren waren ook oorspronkelijk uit de Thermen afkomstig, terwijl andere belangrijke kunstwerken nu te bezichtigen zijn in o.a. de Vaticaanse Musea en het Nationaal Archeologisch Museum van Napels.

Per dag kregen de Baden van Caracalla gemiddeld 1500 bezoekers.

Het woord Terme zelf was een verbastering van het Griekse woord voor “warme bronnen”, thèrmai.

Het monument bestond uit een groot centraal gebouw, waaromheen zich een aantal ruimtes bevonden. Vier poorten gaven toegang tot het complex.

Elke zaal had een eigen functie: Het zogeheten calidarium was gevuld met gloeiend heet water, het tepidarium met lauw water en het frigidarium met ijskoud water. Er was een zwembad (natatio), maar liefst twee fitness-ruimtes (palestre) en een Turks bad (laconicum). Rondom een grote tuin wa een bibliotheek gebouwd.

Onder de Thermen van Caracalla was een netwerk van gangen, waar slaven ervoor zorgden dat de 50 ovens die het water van het tepidarium en het calidarium warm hielden niet uitgingen. Deze gangen waren 6 meter breed en 6 meter hoog en er was zelfs een rotonde om ervoor te zorgen dat het ondergrondse verkeer in goede banen liep.

Hier weer onder bevond zich een systeem van rioleringen.

Mithraeum

Eveneens onder de grond bevond zich een aan de in het oosten aanbeden heidense God Mithras gewijde tempel met een zwart-witte vloer. Hier werden jonge mannen bij hun inwijding in het bloed van een ter plekke geslachte stier gedoopt.

Het werd in 1912 0ntdekt en bestaat uit vijf kamers die via een trap met de bovenverdieping communiceren. De grote rechthoekige hoofdkamer wordt door kruisgewelven afgesloten. De mozaïekvloer is wit met zwarte strepen. De gelovigen zaten tijdens de ceremonieën op twee hoge banken tegen de zijmuren.

Op een van de muren is er een fresco dat de God Mithra voorstelt, samen met een figuur met een fakkel die een zonneschijf in zijn linkerhand houdt. In het midden van de kamer bevindt zich een rechthoekige gleuf, waar de stier waarschijnlijk volgens het ritueel van de cultus van Mithra werd geofferd.

Deze kamer geeft toegang tot een andere kamer met een stenen bank en een klein bassin met een trapje in het midden. In het Mithreum zijn delen gevonden van een altaar en een beeldengroep die Mithra verbeeldt terwijl hij een stier slacht.

Vrouwen mochten niet binnen in dit Mithraeum, dat overigens het grootste in het hele Romeinse rijk was.

Thermen van Caracalla – Viale delle Terme di Caracalla, Rome

Tarpeïsche Rots Rome

De Tarpeïsche Rots (Rupe Tarpea) is de rotswand aan de zuidkant van de Capitoolheuvel in Rome. Het kijkt uit op het Forum Romanum en het is van deze steile 25 meter hoge klif dat verraders en andere criminelen tijdens de Romeinse Republiek naar beneden gegooid werden. Het luxe modehuis Gucci betaalt voor een restauratie van het monument, die men hoopt in 2021 te voltooien.

Tarpeïsche Rots Rome

Tarpeïsche Rots Rome
Tarpeïsche Rots

Men denkt dat Mons Tarpeius de oorspronkelijke naam van de Capitoolheuvel was en dat Tarpeia de godheid was die de heuvel beschermde.

Volgens de overlevering was Tarpeia echter een Vestaalse Maagd die de Romeinen verraden had door de poorten van de citadel te openen voor de Sabijnen. In ruil hiervoor zou ze de kostbare armbanden krijgen die de Sabijnen aan hun linkerarm droegen. Alles verliep volgens plan, behalve dat de indringers nooit de bedoeling hadden gehad haar een beloning te geven. In plaats daarvan vermoordden ze Tarpeia door haar onder hun zware schilden te bedelven.

Veroordeelde criminelen in de tijd van de Romeinse Republiek werden normaal gesproken gedood door hen te wurgen in het Tullianum. Het van de rots gegooid worden was alleen voor de ergste verraders en werd als extra beschamend ervaren.

Laatste nieuws Tarpeïsche Rots Rome


In juni 2019 belooft het modemerk Gucci 1,6 miljoen euro voor de restauratie van de Tarpeïsche Rots beschikbaar te stellen. Het pad rond de klif wordt vrijgemaakt en ook de tuinen eromheen worden gerestaureerd. De reden voor de restauratie is dat in augustus 2018 stukken rots en aarde van de klif zijn gevallen. De werkzaamheden, die ook de installatie van een nieuw lichtsysteem omvatten, zouden in 2021 klaar moeten zijn.

Rupe Tarpea, Rome

Basiliek van Maxentius Rome (Forum Romanum)

De Basiliek van Maxentius (Basilica di Massenzio) is één van de grootste monumenten in het Forum Romanum in Rome. Deze toenmalige rechtzaal stond model voor de bouw van de eerste kerken in Rome, die zodoende de naam basilica kregen.

Basiliek van Maxentius Rome

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

De Basilica di Massenzio ligt langs de Clivo di Venere Felice in het Foro Romano. Het officiële adres is dan ook dat van het Forum Romanum zelf. De openingstijden en de toegangsprijs zijn die van het Colosseum, het Forum Romanum en het Palatijn. De basiliek zelf kan helaas enkel aan de buitenkant bezichtigd worden.

Geschiedenis Basiliek van Maxentius

Basiliek van Maxentius Forum Romanum
Basiliek van Maxentius

Met de bouw van de Basiliek van Maxentius is tussen 306 en 312 door Keizer Maxentius een begin gemaakt. Keizer Constantijn zou de construktie uiteindelijk voltooien waardoor ze ook wel de Basiliek van Constantijn en Maxentius genoemd wordt.

Uit een fragment van een plattegrond uit de 2e eeuw en uit opgravingen blijkt dat er voorheen een aantal gebouwen stonden die de Horri Piperataria genoemd werden en waar peper en andere kruiden opgeslagen werden.

De eigenlijke ingang van de Basilica di Massenzio was aan de zijde van de huidige Via dei Fori Imperiali, maar de basiliek maakte wel deel uit van het Forum Romanum.

Het gebouw deed dienst als de openbare rechtszaal van Rome. Toen men kerken begon te bouwen werd de Basilica van Maxentius als voorbeeld gebruikt, wat ook de reden is dat de eerste kerken “basiliek” genoemd worden. Pas later zou het woord de huidige betekenis verkrijgen.

Beschrijving

Het grondplan van de Basilica van Maxentius wijkt af van dat van oudere basilica’s als de Basilica Ulpia. Deze hadden een centraal schip met ronde uitbouwen aan de uiteinden. 

Oorspronkelijk bestond de basilica uit een enorme aula die door marmeren zuilen in drie schepen verdeeld was en vanuit het atrium aam de westkant via vijf grote gangen betreden kon worden. De afmetingen waren 100 bij 65 meter. Het centrale schip had een lengte van 80 meter en was 35 meter hoog. De zijvleugels bestonden uit drie met het atrium en met elkaar verbonden ruimtes.

Enkel de noordkant van de basiliek staat nog overeind. Het centrale deel hiervan eindigde in een apsis. Voor deze apsis stonden twee zuilen en in de nissen ervan waren standbeelden te zien.

De verloren gegane zuidkant had een grote ingang, Deze was door Constantijn gebouwd en bestond uit een portiek met vier enorme zuilen, waaraan een trap voorafging, die de Via Sacra met de Velia (een heuvel die grotendeels door Mussolini afgegraven is bij de aanleg van de Via dei Fori Imperiali) verbond.

Slechts één van de acht zuilen die het centrale schip ondersteunden is bewaard gebleven. Deze werd in 1613 in opdracht van Paus Paulus V weggehaald en voor de Santa Maria Maggiore Basiliek geplaatst, waar hij nog steeds te zien is.

Colossus van Constantijn

Plattegrond Basiliek van Maxentius Rome
Plattegrond van de Basiliek van Maxentius. Ter oriëntering, het rode vierkant geeft aan waar de Colossus van Constantijn stond.

Keizer Constantijn had een enorm, zittend standbeeld van zichzelf in de oostelijke apsis van het centrale schip laten plaatsen. De armen, de benen en het hoofd waren van wit marmer gemaakt, terwijl voor de romp hout met een vergulde laag brons gebruikt was, een werkwijze die akroliet genoemd wordt. De overblijfselen van deze Colossus van Constantijn, het hoofd en één van de voeten, zijn in de Capitolijnse Musea op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori te zien. Het was meer dan 12 meter hoog en enkel het hoofd alleen al mat 2,60 meter.

Basiliek van Maxentius – Forum Romanum, Rome

Colosseum Rome

Het Colosseum is de grootste trekpleister van Rome. Het monument is bijna 2000 jaar geleden gebouwd en is het belangrijkste symbool van de antieke Romeinse beschaving.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Colosseum (2019)

Colosseum Rome

Geschiedenis

Colosseum Rome
Colosseum

Zo lang het Colosseum blijft staan, zal ook Rome blijven staan, tenminste dat zeggen de Romeinen en voorlopig vergissen ze zich niet. Deze woorden zijn overigens oorspronkelijk van de monnik en geschiedschrijver Bede (672-735).

Hoewel men onder keizer Vespasianus met de constructie begint, wordt het werk pas onder Titus voltooid. Later zal Domitianus ook nog enige steentjes bijdragen.

Het Anfiteatro Flavio, zoals het Colosseum eigenlijk heet, begint zijn bestaan in het jaar 72, wanneer Vespasianus de opdracht to de bouw geeft. Slechts 8 jaar later is al klaar voor het gebruik. Dit is een klein wonder, aangezien de fundering op een moerassige ondergrond gebouwd moet worden. Voorheen was hier namelijk een kunstmatig, in opdracht van Nero, aangelegd kunstmatig meer.

Hier moet wel gezegd worden dat daar ook een voordeel aan vast zat. Toen het meer eenmaal gedraineerd was, hoefde men veel minder grond en tufsteen weg te graven dan anders noodzakelijk geweest was.

Een tweede reden dat Vespasianus juist deze plek voor zijn amfitheater gekozen had had meer met public relations te maken. Hij wilde de bevolking van Rome de grond teruggeven die Nero zich voor diens eigen gebruik toegeëigend had.

In het jaar 80 werd het ampfitheater door Titus ingewijd met bloederige gevechten tussen gladiatoren en wilde beesten. 

In zijn hoogtijdagen herbergde het Colosseum soms wel 80,000 toeschouwers, die de steeds bloederigere gevechten kwamen bekijken. Verschillende diersoorten werden dankzij deze spelen zelfs met uitsterven bedreigd. Tijdens het bewind van keizer Commodus, werden er op één dag ooit 100 beren gedood. Toegang was overigens gratis.

Nadat de gevechten al in 438 afgeschaft waren, vond in 523, toen Theodorik keizer was, het laatste jachtspel plaats.

Men kon het Colosseum ook vol water laten stromen om er namaak zeegevechten te houden. Dit gebeurde echter niet meer nadat Domitianus de bakstenen ondergronds ruimtes had laten bouwen. Vanaf dat moment vonden er enkel nog jachtspelen en gladiatorengevenchten plaats.

Aangezien de vloer van de arena ontbreekt, zie je dus de kelder wanneer je naar beneden kijkt. De tribunes zijn ook verdwenen. Het interieur is sowieso tamelijk vervallen.

Toen het Romeinse rijk in verval raakte, raakte ook het Colosseum in verval. Eerst werd het door een aardbeving getroffen en later werd er steeds meer marmer weggehaald om te gebruiken voor de bouw van kerken en andere paleizen. Gebouwen waar elementen van het Colosseum zijn gebruikt zijn onder andere de Sint-Pietersbasiliek, Palazzo Venezia, de nu niet meer bestaande Ripa haven, Palazzo della Cancelleria en de Ponte Sisto.

Tussen de 11e en de 13e eeuw gebruikte eerst de Frangipani familie, en vervolgens de Anninaldi, het monument als een fort.

In 1244 nam Paus Innocentius IV het weg van de families. Vanaf dat moment werd het gebruikt als eenvoudige behuizing, winkeltjes en voor enkele kloosters.

In 1244, claimed as the property of the Church by Pope Innocent IV, it was taken away from private individuals but was used only to house modest houses, small shops and a few convents.

Tegen het einde van de 16e eeuw had Paus Sixtus V plannen om het Colosseum geheel af te breken. Hij had de ruimte nodig om een directe weg aan te leggen tussen de San Giovanni in Laterano Basiliek en het Kapitool.

Weetjes

Het Colosseum heet niet zo omdat het zo kolossaal is, maar omdat er een 35 meter hoog verguld standbeeld van keizer Nero naast stond. De laatste overblijfselen van dit beeld, dat eerder in het atrium van de Domus Aurea gestaan had, werden verwijderd toen Mussolini de Via dei Fori Imperiali aan liet leggen. Het stond op een fundering van 7,5 bij 7,5 meter.

Voor de bouw gebruikte men 100.000 kubieke meter marmer en 30 ton ijzer. Dit ijzer was nodig om de blokken aan elkaar vast te maken. De gaten in het exterieur zijn in de middeleeuwen gemaakt om die ijzeren pinnen te kunnen roven.

Alleen de keizer en de senatoren hadden hun eigen marmeren zitplaatsen. Op de bakstenen treden langs de arena kan men nog steeds de namen van de 195 laatste senatoren lezen. Ook kan men zien waar de namen van hun voorgangers weggekrast zijn.

Er konden ongeveer 73 duizend toeschouwers in het Colosseum.

De beeldhouwwerken en andere objecten die overal staan zijn bij opgravingen in de buurt gevonden.

Kruisweg (Via Crucis)

In 1744 maakt Benedictus XIV een einde aan de plunderingen door het monument in te wijden. Ter gelegenheid van het jubeljaar 1750 liet hij er 14 kruiswegstaties en een kruis bouwen. Dit kruis was de eindbestemming van de Via Crucis, die toen nog binnen het Colosseum eindigde. Tegenwoordig loopt de paus nog steeds over de Via Sacra, maar eindigt de kruisweg buiten het amfitheater.

Het kruis stond tot 1870 in het Colosseum. Na de eenwording van Italië was de kerk niet erg populair en liet men het beeld weghalen. In 1926, toen de fascisten het voor het zeggen hadden, werd het weer teruggeplaatst.

Rijen

Er staan vaak lange rijen bij het Colosseum. Aangezien het kaartje voor het Colosseum eigenlijk een drie-in- één is (Colosseum, Forum Romanum en Palatijn), is het het best het kaartje bij het Palatijn te kopen. Lees verder voor meer nuttige en praktische informatie over hoe het Colosseum te bezoeken.)

Beschrijving

De fundering bestaat uit een groot aantal pilaren, die op een soort gigantische betonnen, ongeveer 13 meter ondergrondse, “donut” rusten.

De diameter van de groote ellips is 188 meter en die van de kleine 156 meter. De buitenste ring is bijna 50 meter hoog.

De eerste drie niveaus werden gebouwd in achtereenvolgens de Dorische, Ionische en Korinthische stijl, wat aan één kant nog te zien is.

De 80 bogen op de begange grond gaven toegang tot de trappen naar de verschillende secties van de cavea. Op de vier ingangen aan de assen na waren alle ingangen genummerd. Deze nummers zijn nog steeds zichtbaar op de bogen. De noordelijke ingang leidde naar de keizerlijke tribune. De andere drie hoofdingangen waren voor de vertegenwoordigers van de hoogste klassen.

De arena was met houten planken bedekt. Een grote gang voerde van de het midden van de arena naar de Ludus Magnus gladiatorenschool en -kazerne. Een sterk net, dat door palen en olifantenslagtanden in pllats gehouden werd, zorgde ervoor dat de wilde dieren tijdens de spelen de gang niet in konden. Als extra voorzorgsmaatregel stonden er ook boogschutters gereed om in te grijpen, mocht dit nodig zijn.

In de muren zijn 30 diepe nissen, die misschien bedoeld waren voor tegengewichten om strijders en dieren naar de arena te tillen.

Laatste nieuws over het Colosseum in Rome

 • 31 Juli 2012: Wat men al vermoedde is nu een feit geworden: Het Colosseum is aan het verzakken en is op het moment aan de zuidzijde 40 cm lager dan aan de noordzijde. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een scheur in de 13 meter dikke betonnen “doughnut” waarop het monument rust.

Colosseum – Piazza del Colosseo Rome

Fori Imperiali Rome

De “Keizerlijke Forums” (Fori Imperiali) liggen langs de Via dei Fori Imperiali, een weg die Mussolini aanheeft laten legen om het Colosseum met het Vittorio Emanuele Monument te verbinden. Oorspronkelijk werd het slechts gezien als een uitbreiding van het Forum Romanum.

Weetjes Fori Imperiali Rome

Adres en Openingstijden

Het adres van de Fori Imperiali is Via dei Fori Imperiali. Rione: Monti. De opgravingen kunnen vanaf de straat bekeken worden. ’s Avonds worden de Fori Imperiali speciaal verlicht. Slechts bij speciale gelegenheden is het mogelijk tussen de opgravingen rond te lopen.

Geschiedenis en beschrijving

Forum van Augustus, Fori Imperiali Rome
Het Forum van Augustus

Het was Julius Caesar die in het jaar 54 voor Chr. de bouw van de Keizerlijke Fora begon, omdat er geen ruimte meer was in het al bestaande Forum Romanum. Het Forum van Caesar werd toen nog beschouwd als een uitbreiding van het Forum Romanum.

Het Forum van Augustus is het tweede dat gebouwd werd en hierna volgde het Foro Transitorio, dat meestal Foro di Nerva genoemd wordt. Dit was door Domitiaan aangelegd en door Nerva ingewijd. Keizer Nerva regeerde slechts van 96 tot 98 na Christus.

In het Forum van Augustus stond ooit een enorm standbeeld van de keizer zelf.

Het Forum van Trajanus was het laatste dat gebouwd werd en is ook het indrukwekkendst.

De Fori Imperiali werden zo gebouwd dat ze indrukwekkender leken dan de oudere Forums. Dit was gedeeltelijk ook een gevolg van de absolute macht die de keizers tijdens het hoogtepunt van het Romeinse Rijk uitoefenden: het is makkelijker een imposante indruk te maken wanneer je ook imposant bent.

De Fori Imperiali werden aan het licht gebracht toen Mussolini tussen 1924 en 1932 een aantal gebouwen neer liet halen om de aanleg van wat nu de Via dei Fori Imperiali heet mogelijk te maken. Een groot deel van de Keizerlijke Fora is nooit opgegraven omdat het zich onder de Via dei Fori Imperiali bevindt.

De Fori

Vanaf Via Cavour komt men eerst bij het Forum van Nerva, dan het compleet verwoeste Forum van Augustus gevolgd door het Forum van Traianus.

Van het Forum van Vespasius dat tussen dat van Nerva en dat van Augustus lag is niets overgebleven. Vespasius begon met een nadat hij Jeruzalem overwonnen had in 71 na Christus met de bouw van dit Forum.

Het Forum van Caesar ligt aan de overzijde van de Via dei Fori Imperiali. Hier bevonden zich de antieke Romeinse beurs en de Tempel van Venus.

Fori Imperiali – Rome

Domus Transitoria Rome

De Domus Transitoria was het eerste paleis dat Keizer Nero op het Palatijn in Rome liet bouwen. De ruïnes ervan zijn sinds April 2019, na een 10 jaar durende restauratie, weer open voor het publiek.

Domus Transitoria Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Domus Transitoria maakt deel uit van de opgravingen op het Palatijn. Openingstijden: Vrijdag t/m maandag van 09.00 uur tot een uur voor sluitingstijd van het Palatijn. De Domus Transitoria is niet toegankelijk op 1 Januari, 1 Mei, 25 December en alle dagen waatop het Palatijn zelf gratis is. De Domus Transitoria kan bezocht worden met het zogeheten Foro Romano-Palatino Super ticket (16 Euro). Bezoekers die al een Colosseum-Forum Romanum-Palatijn ticket hebben kunnen ter plekke 6 Euro extra betalen.

Geschiedenis en beschrijving

Domus Transitoria Rome
Een van de fresco’s die nu in het Museo Palatino te zien zijn.

De Domus Transitoria is in 54 na Christus gebouwd. Om de Romeinse hitte te bestrijden had de keizer besloten dat dit ondergronds moet gebeuren.

Bij de beroemde brand in het jaar 64, tijdens welke Nero zijn lier bespeeld zou hebben, werd de Domus echter geheel verwoest. Om het verlies draaglijker te maken liet de keizer vervolgens de nog protserige Domus Aurea bouwen.

Zelfs voor Romeinse begrippen was het 800 vierkante meter grote paleis ongekend luxueus. De muren en plafonds van het luxueuze paleis waren versierd met bladgoud, ingelegd marmer, fresco’s, mozaïeken, kostbare edelstenen en parelmoer. Het grootste deel van de bewaard gebleven versiering is in het Museo Palatino te zien.

Het best bewaarde deel van het complex bestaat uit de 50 gemeenschappelijke toiletten, waarvan wordt aangenomen dat ze door slaven en arbeiders werden gebruikt.

Domus Transitoria – Palatijn, Rome