Santa Maria in Tempulo Kerk Rome

De Santa Maria in Tempulo is een ontwijde kerk in de wijk Celio in Rome. Ze is nu eigendom van de gemeente en wordt enkel nog voor het voltrekken van huwelijken gebruikt. Tegenwoordig staat de voormalige kerk bekend onder de naam Complesso Viola Mattei.

Santa Maria in Tempulo Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Santa Maria in Tempulo Kerk is Via di Valle delle Camene, Rome. Openingstijden en toegangsprijs: De kerk doet niet maar als dusdanig dienst en is enkel open wanneer er een huwelij kplaats vindt.

Geschiedenis

De kerk van S. Maria in Tempulo ligt onder de hellingen van de Celio, in de via Valle delle Camene, een weg die de oude oorspronkelijke route van de via Appia volgt en die in het toponiem herinnert aan het feit dat hier de “Fons Camenarum” stond, de heilige bron van de Muzen (de “Camenae”, in feite): het water ervan, dat als geneeskrachtig wordt beschouwd, werd door de Vestals gebruikt voor de noodzaak van hun verering.

Het toponiem “in Tempulo” lijkt in plaats daarvan terug te gaan tot de nabijheid van de kerk met de “Tempel van Hercules Musagete”, gebouwd in 187 voor Christus door M. Fulvio Nobiliore na zijn triomf over de Aetoli en versierd met kunstwerken (zoals de beelden van Hercules en de Muzen) genomen als oorlogsbuit in de stad Ambracia.

De tempel was cirkelvormig, met een tetrastyle pronaos en stond op een hoog podium dat zich zowel ten noorden van de tempel uitstrekte, waar het een exedra vormde, als ten zuiden waar het een open gebied omlijstte met een kleine ronde structuur die wellicht het Wayside Shrine van de Camene was, dat volgens de traditie wordt toegeschreven aan koning Numa.

De oorsprong van S. Maria in Tempulo gaat terug tot het einde van de 6e eeuw, toen een Griekse religieuze gemeenschap op deze plaats een klein oratorium bouwde dat gewijd was aan S. Agata.

Het eerste officiële document dat het bestaan van een “Monasterium Tempuli” bewijst, dateert echter van 806, toen het gebouw door de Saracenen werd geplunderd: zodat de zusters de economische mogelijkheden voor de wederopbouw zouden hebben, gaf Paus Sergius III in 905 een stier uit waarin hij enkele eigendommen aan het klooster aan de Via Laurentina schonk, op voorwaarde echter dat de zusters honderd keer per dag de “Kyrie Eleison” (“Heer, barmhartigheid”) en de “Kristi Eleison” (“Christus, barmhartigheid”) voordroegen.

In deze bul wordt ook voor het eerst de acheiropoieta Santa Maria in Tempulo icoon vermeld. Een acheiropoieta is een niet door mensenhanden geschilderd kunstwerk, vrijwel altijd Jezus of Maria verbeeldend.

De klokkentoren is een toevoeging uit de 12e eeuw.

In 1216 gaf paus Honorius III de Heilige Domenicus de opdracht de eerste nonnenkloosterorde te stichten. In 1222 verhuisden deze Domenicaner nonnen naar het San Sisto Vecchio Klooster. Ze mochten de icoon meenemen. Hier verbleeft het drie eeuwen, waarna het naar het Santi Domenico en Sisto Klooster overgebracht werd. Na weer drie eeuwen verhuisde de icoon opnieuw, naar de Santa Maria del Rosario Kerk, waa rhet nog steeds te zien is.

De kerk zelf werd ontwijd en vervolgde zijn bestaan als burgerwoning. Hierna werd het gebouw gebruikt als nymphaeum van de Villa Mattei. Weer later werd het omgebouwd tot graanschuur en tegenwoordig gebruikt de stad Rome het als dépendence om er burgerhuwelijken te voltrekken.

Santa Maria in Tempulo Kerk – Via di Valle delle Camene, Rome


Visualizza mappa ingrandita

Santi Luca e Martina al Foro Romano Kerk Rome

De Santi Luca e Martina Kerk staat aan de rand van het Forum Romanum in Rome. Vanaf het uitkijkpunt op het Kapitool heeft men een prachtig uitzicht over de koepel van deze kerk. Het interieur werd in 2016 voor de TV-serie “The Young Pope” gebruikt als interieur van de Sint-Pietersbasiliek. De officiële naam van de kerk is Santi Luca e Martina al Foro Romano.

Santi Luca e Martina Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Luca e Martina al Foro Romano is Via della Curia, 2 – Rome. (tel. +39 06 6798848 (Accademia Nazionale di San Luca) ). Bus: 51, 85, 87, 117, 186, 810, FRP. Openingstijden: Elke zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santi Luca e Martina al Foro Romano Kerk Rome
Santi Luca e Martina al Foro Romano Kerk Rome

De Santi Luca en Martina Kerk is in de 7e eeuw in opdracht van Paus Honorius I aan de rand van het Forum Romanum gebouwd. In die tijd was ze nog enkel gewijd aan Santa Martina, die in het jaar 228 in Rome de marteldood gestorven was.

Paus Sixtus doneerde de kerk in 1588 aan de Accademia di San Luca (waar men onderricht kreeg in tekenen en schilderen).

Ze werd verbouwd door, eerst, Ottaviano Mascherino en vervolgens (in 1635) Pietro Da Cortona. Deze laatste verbouwing werd voltooid in 1669, het jaar waarin Da Cortona ook stierf.

Tijdens de verbouwing werden bij toeval de stoffelijke resten van de Heilige Martina gevonden.

De façade van de Santi Luca en Martina Kerk is convex van vorm. Ze bestaat uit twee niveaus. Helemaal bovenaan is het wapenschild van Urbanus VIII te zien, met aan weerszijden standbeelden die engelen verbeelden. De koepel lijkt iets naar achteren te staan t.o.v. de façade.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door een Grieks kruis met vier apsissen.

Aangezien het verboden is binnen de muren van het Vaticaan te films of tv-series te maken gebruikte Paolo Sorrentino het interieur van de Santi Luca e Martina Kerk in 2016 voor zijn tv-serie “The Young Pope”.

Bezienswaardigheden

Op de vloer van het centrale schip is een gedenkplaat te zien waaronder Pietro Da Cortona zelf begraven ligt.

Een gedenkplaat op de muur van de rechterkapel verwijst naar een restauratie die in 1256 in opdracht van paus Alexander IV uitgevoerd is.

Bij het hoofdaltaar is een “San Luca die de Madonna Schildert” te zien. Dit is een kopie door Antiveduta Gramatica van een schilderij van Raphaël dat in de Accademia di San Luca te zien is.

In de door Pietro da Cortona ontworpen crypte zijn twee reliëfs van de hand van Alessandro Algardi te zien.

Het altaardoek in het dwarsschip is geschilderd door Sebastiano Conca.

De pendentieven van de enorme koepel worden opgeluisterd met de symbolen van de vier Evangelisten en zijn gemaakt door Camillo Rusconi.

Santi Luca e Martina Kerk – Via della Curia 2, Rome

Sacro Cuore di Gesù a Castro Pretorio Kerk Rome

Van alle kerken in Rome is de Sacro Cuore del Gesù in Castro Pretorio degene die het dichtst bij het centrale station Termini ligt. Het meest opvallende aspect van de kerk is is het enorme bronzen standbeeld van Jezus dat op het dak staat en boven de wijk uittorent. Achterin de kerk kan men de kamer zien waar Don Bosco verbleef tijdens zijn laatste bezoek aan Rome.

Sacro Cuore di Gesù a Castro Pretorio Kerk Rome

Adres en Openingstijden

Adres: Via Marsala, 42 – Rome (District: Castro Pretorio). Telefoon: +39 064453257. Openbaar vervoer: Metro: Termini (lijn A). Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 18.30 uur. Gesloten: Zaterdag, zondag. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Sacro Cuore di Desù a Castro Pretorio Kerk Rome
Façade

De Sacro Cuore di Gesù is een relatief nieuwe kerk. Ze is tussen de jaren 1879 en 1887 gebouwd door San Giovanni Bosco, die hierbij geholpen werd door Francesco Vespignani.

Achterin de kerk is de kamer van Don Bosco. In deze kamer vonden twee van de wonderen plaats die tot zijn heiligverklaring leidden. De muur die zich tussen zijn slaapkamer en de studeerkamer bevond is weggehaald, om ruimte te creëren voor gelovigen die aan zijn bed willen bidden. Er is ook een reliquarium waar o.a. een prop katoen met bloed van de heilige te zien is.

De neo-Renaissance travertijnen façade bestaat uit een grote ingangspoort die tussen twee kleinere poorten ingeklemd zit. Hierboven zijn drie vensters die door zuilen gescheiden worden. Hier weer boven bevindt zich een driehoekige puntgevel.

Bezienswaardigheden

  • Bovenop de klokkentoren staat een groot bronzen standbeeld van Jezus.
  • De meeste versieringen in de kerk zijn van de hand van Virginio Monti.

Sacro Cuore di Gesù a Castro Pretorio Kerk – Via Marsala 42, Rome

Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk Rome

De Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk bevindt zich in de wijk Trastevere in Rome. Behalve de kerk zelf zijn er ook een klooster en een aan de dichter Torquato Tasso gewijd museumpje te zien.

Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Sant’Onofrio al Gianicolo is Piazza Sant’Onofrio 2 – 00185 Rome (tel. +39 066864498). Bus: 23, 115, 116, 280, 870, N11. Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag en zondag van 09.00 tot 13.00 uur. Gesloten: zaterdag, Augustus. Entrée is gratis. Gedurende de mis (10.00 en 12.00 uur in het weekend) mag de kerk niet bezocht worden.

Geschiedenis en beschrijving

Binnenplaats Sant'Onofrio Kerk Rome
Binnenplaats met fontein

Nicola da Forca Palena liet in 1419 een verblijfplaats bouwen voor kluizenaars. Het geld voor de bouw kwam van schenkingen door gelovigen. Later werden een klooster en de Sant’Onofrio Kerk aan het gebouw toegevoegd.

Men moet eerst een aantal trappen beklimmen om bij de zuilengalerij te komen die de ingang van het klooster en de kerk overdekt. Deze galerij is versierd met door Domenichino geschilderde fresco’s.

De aan Tasso gewijde fontein uit 1924 was gemaakt met materiaal dat van een fontein op het Piazza Giudea afkomstig was. In 1930 werd deze fontein, met de oorspronkelijke materialen, herbouwd op Piazza delle Cinque Scole. De fontein voor de Sant’Onofrio kerk werd geheel gereconstrueerd.

Bezienswaardigheden Sant’Onofrio al Gianicolo kerk

  • De door Domenichino vervaardigde muurschilderingen in de zuilengalerij die naar de kerk leiden.
  • Giuseppe de Fabris maakte het monument voor Torquato Tasso in 1875 (1e kapel rechts).
  • Op 25 April 1595 stierf Tasso in het klooster. Van de ruimte waar hij zijn laatste adem uitblies is een museumpje gemaakt, met o.a. oude edities van zijn boeken, maar ook een doodsmasker en de steen die op zijn graf lag voor hij naar het eerder genoemd monument verplaatst werd. Het museum, samen met het klooster en de mooie kloosterhof, kan enkel op afspraak bezocht worden (tel. +39 066877341 – 347, dinsdag 16.00-18.00 uur).
  • In 1949 had Garibaldi lood nodig om kogels te smelten en kwam dus naar de kerk om de klokken op te eisen. Toen de abt hem vertelde dat één van deze klokken geluid had op het moment dat Tasso stierf ging hij onverrichterzake weer weg.

Sant’Onofrio Kerk – Piazza Sant’Onofrio 2, Rome

Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk Rome

De Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk is een kleine 17e eeuwse kerk aan de Via Sistina in Rome.

Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova is Via Sistina, 11 – Rome (tel. +39 0642014059). Metro: Barberini. Bus: 53, 62, 63, 83, 85, 116, 160, 492, C3, N4, N5, N12, N25. Openingstijden: 07.15 tot 13.30 en 15.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk Rome
Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk

Tegen het einde van de 18e eeuw werd in Spanje de Orde van de Baarvoetse Augustijners gesticht. In 1619 openden dezen een hospitium en in 162 een oratorium in Rome.

In 1667 werd het oratorium vervangen door de Santi Ildefonso en Tommaso da Vilanova Kerk.

De architekt was G. Paglia.

De barokke façade  is tussen 1724 en 1730 door Francesco Ferrari gebouwd.

Het interieur bestaat uit een enkel schip, met twee kapellen.

Bezienswaardigheden

Het eerste altaar aan de rechterkant heeft een Natività van de hand van Francesco Grassia (1667).

Via Sistina, 11 – Rome

San Silvestro in Capite Kerk Rome

De San Silvestro in Capite Kerk is de Engelse nationale kerk in Rome. De kerk staat aan het Piazza di San Silvestro en is in de 8e eeuw gebouwd. De Romaanse klokkentoren is het resultaat van een verbouwing in 1210. Eind 17e eeuw vond een nieuwe, omvangrijke restauratie plaats.

San Silvestro in Capite Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Silvestro in Capite is Piazza di San Silvestro, 17/a – Rome (tel. +39 066977121). . Openingstijden: Maandag tot zaterdag van 07.00 tot 19.00 en zondag van 09.00 tot 12.45 en van 15.30 tot 18.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

San Silvestro in Capite Basiliek Rome
San Silvestro in Capite Basiliek

De San Silvestro in Capite Kerk is op de ruïnes van de Tempio del Sole (“Tempel van de Zon”) gebouwd. Met de bouw werd, onder Paus Stefanus II, in de 8e eeuw begonnen en de constructie werd onder diens broer, Paulus I, voltooid. Hierna werd de kerk aan de Benediktijners toevertrouwd.

Ze is gewijd aan Paus Sylvester I.

De kerk werd in Capite genoemd, aangezien er een relikwie in de vorm van een deel van het hoofd van Johannes de Doper vereerd werd.

Oorspronkelijk was de kerk aan de heilige Dionysius gewijd. Men is het er niet over eens of dit de Franse bisschop Saint Denis was of de voormalige paus Dionysius (259-268).

Vanaf de 12e eeuw is de kerk gewijd aan de heiligen Stephanus, Dionysius en Sylvester. De eerstgenoemde was Paus Stephanus I (254-257).

In 1286 werden de Benediktijners uit het klooster gezet. De Franciscaner Orde der Arme Clarissen kreeg de kerk hierna toevertrouwd.

Eind 16e eeuw kreeg de kerk haar huidige aanblik. Francesco da Volterra begon in 1588 met dit werk. De voltooing vond plaats in 1601. De in 1594 gestorven architect maakte dit echter niet meer mee.

Tussen 1667 en 1697 gaven verschillende kunstenaars, waaronder Carlo Rainaldi, de kerk een barokke facelift.

Na een verbouwing in 1703 blijkt Dionysius geheel verdwenen. Een inscriptie op de gevel vermeldt enkel Stephanus en Sylvester als pausen. Er staan ook maar twee standbeelden op. De nieuwe inwijding vond waarschijnlijk plaats nadat men relikwieën van de twee heiligen in de kerk bijgezet had. De nieuwe façade was het werk van Giovanni Antonio de Rossi.

Nadat de Clarissen in 1876 uit het klooster verdreven werden werd het gebouw tot hoofdpostkantoor van Rome omgebouwd. De kerk kwam in 1910 in handen van de Ierse Pallottijnen en is dat nog steeds.

Beschrijving

Exterieur

Wanneer men door de poort binnenkomt komt men eerst in een binnenplaats, waar tientallen marmeren versieringen te zien zijn. Het grootste hiervan is gevonden toen men in 1906 een crypte voor de kerk wilde uitgraven.

De standbeelden op de façade verbeelden de pausen Sylvester en Stephanus en de heiligen Franciscus en Clara van Assisi.

De Romaanse klokkentoren uit 1198 is het oudste nog overeind staande deel van de kerk en heeft vijf verdiepingen.

Boven de ingang zien we een zogenaamd Mandylion, een afbeelding van een kleed waarop het gezicht van Jezus te zien is. De originele Mandylion wordt ook wel “Kleed van Edessa” genoemd.

Interieur

Ook binnen de kerk, die uit een enkel schip bestaat, zijn een nog meer Mandylions te zien. In het fronton van de altaaraedicula heeft Rainaldi er n afgebeeld en op de houten preekstoel staat zowel het gezicht van Christus, als het hoofd van de heilige Johannes op een bord.

Links van de eigenlijke ingang bevindt zich een kapel waarin een deel van het hoofd van Johannes de Doper te zien zou zijn.

Ludovico Gimignani schilderde de fresco in de apsis, die “De Doop van Keizer Constantijn voorstelt”. Hoewel het paus Sylvester is die hier als doopvader afgebeeld wordt, was het in werkelijkheid Eusebius van Nicomedia die de keizer gedoopt heeft. Dit gebeurde in 337, toen Sylvester al twee jaar dood was.

Het grote plafondfresco van de “Assumptie van de Maagd” is in 1682 door Giacinto Brandi geschilderd.

Piazza di San Silvestro, 17/a – Rome

San Clemente Basiliek Rome

De Basilica di San Clemente al Laterano ligt in de vallei tussen de heuvels Celio en Esquilino, halverwege de Sint Jan van Lateranen en het Colosseum. De basiliek is gebouwd op een oudere kerk, die op haar beurt op de ruïnes van enkele Romeinse gebouwen en een aan de God Mithras gewijde tempel.
De kerk zelf is vooral de moeite van het bezichtigen waard vanwege de schitterende mozaïeken en de kapel ter ere van de Heilige Katarina van Alexandrië met door Masolino vervaardigde fresco’s.

San Clemente Basiliek Rome

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het officiële adres van de Basilica di San Clemente al Laterano is Via Labicana 95 – 00184 Rome. De ingang is in de Via San Giovanni in Laterano ter hoogte van Piazza San Clemente. Telefoon: +39 067740021. Wijk: Monti. Openbaar vervoer: Metro A: Manzoni; Metro B: Colosseo. Tram: 3, 8. Bus: 51, 85, 87, 117, 186, 810, N11. Toegang tot de basiliek zelf is gratis, maar voor het ondergronds gedeelte moet flink betaald worden (10 Euro; studenten jonger dan 26 betalen slechts 5 Euro, op vertoon van identificatie). De openingstijden zijn van 09.00 tot 12.30 en van 15.00 tot 18.00.

Geschiedenis

Fresco van Alessio di Roma in de San Clemente Basiliek
Beroemde Muurschildering van Alessio di Roma.

San Clemente is eigenlijk een kerk die op een 4e eeuwse kerk gebouwd is die weer bovenop een huis gebouwd is dat naast een tempel stond waar de heidense zonnegod Mithras aanbeden werd. De tempel stamt uit de 1e eeuw. Toen men de eerste versie van de kerk bouwde werd de tempel gevuld met grond zodat hij als fundering kon dienen.

Rond het jaar 1100 onderging deze eerste versie van de kerk hetzelfde lot. De kerk was in 1084 bij een inval door de Normandische edelman Robert Guiscard grotendeels verwoest en stond op instorten. Wat nog overeind stond werd met grond en allerlei troep opgevuld om als fundering voor de huidige San Clemente te dienen.

In het begin van de 18e eeuw werd de kerk in opdracht van Paus Clemens XI door Carlo Fontana gerestaureerd. Voor de portico van de sober façade maakte Fontana gebruik van de antieke zuilen.

De tussen het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw opgetrokken klokkentoren links van de façade stond eerst aan de andere kant.

In de 5e eeuw werd de oorspronkelijke kerk voor een aantal concilies gebruikt.

De kerk wordt tegenwoordig door Ierse Domenicaner paters gerund.

Onder de basiliek

Het archeologische complex onder de Basiliek van San Clemente ligt in de tussen de heuvels Celio en Esquilino.

Twee gebouwen zijn momenteel zichtbaar. Het eerste is een groot huis van minstens twee verdiepingen, gebouwd tussen het einde van de eerste en het begin van de tweede eeuw na Christus. Tussen het einde van de tweede en het begin van de derde eeuw werd de centrale ruimte van dit huis omgevormd tot een mithraeum.

In de centrale hal van het heiligdom, op de zijmuren, zijn er twee lange banken waar de gelovigen zaten. Achterin een nis staat het altaar van de eredienst waar Mithra is afgebeeld, die de stier doodt. Aan de zijkanten zijn zijn assistenten, Cautes en Cautopates, met fakkels afgebeeld. Het mithraeum werd aan het einde van de vierde eeuw verlaten en het hele complex werd begraven.

Het tweede gebouw ligt op een lager niveau, ten oosten van het mithraeum. Waarschijnlijk diende het als opslagplaats of, wat uit enige inscripties in de omgeving af te lezen valt, als Munthuis voor de productie van keizerlijke munten. Tegen het midden van de derde eeuw werd de eerste verdieping van dit gebouw gesloopt. De nieuwe constructie ter vervanging van het gebouw was waarschijnlijk de Titulus van Clemente, de thuisbasis van de eerste christelijke gemeenschap in de omgeving. In de vierde eeuw werd dit gebouw gedeeltelijk afgebroken om de vroeg-christelijke kerk te bouwen die nog steeds zichtbaar is onder de huidige kerk.

In de grotten beneden de huidige basiliek zijn uitstekend bewaarde fresco’s uit de 9e tot de 11e eeuw te zien.

“Legende van Sisinno” Fresco

Legende van Sisinno - San Clemente Basiliek Rome
De Legende van Sisinno

Het fresco dat bekend staat als de “Legende van Sisinno” stamt ui het einde van de 11e eeuw. Het tafereel toont de patriciër Sisinno, die Clemente wil straffen omdat deze zijn vrouw Theodora tot het christendom heeft bekeerd, en drie bedienden de opdracht geeft de heilige in de boeien te slaan. De mannen worden door een kortstondige blindheid getroffen en proberen een zware zuil weg te slepen terwijl Clemente ontsnapt.

Vooral de inscripties vallen op. De aan Sisinno toegeschreven woorden zijn in de volkstaal, terwijl de slotwoorden van Clemente in het Latijn geschreven zijn.

Bezienswaardigheden in de kerk zelf

Het eveneens door Fontana verbouwde barokke interieur toont nog steeds elementen van de oude Romeinse basiliek. De drie beuken worden door marmeren en granieten zuilen met Ionische kapitelen van elkaar gescheiden.

Het prachtige mozaïek in de centrale apsis toont Christus in het midden op het kruis tussen Maria en Johannes de Evangelist. De twaalf duiven op het kruis verbeelden de apostelen. Onder het mozaïek is een 14e eeuwse fresco te zien die de apostelen verbeeldt.

Het marmeren inlegwerk waarmee de vloer versierd is wordt cosmatesk genoemd.

San Clemente Basiliek – Via Labicana 95, Rome

San Giuseppe al Trionfale Basiliek Rome

De San Giuseppe al Trionfale Basiliek in de wijk Trionfale in Rome is in het begin van de 20e eeuw naar een initiatief van San Luigi Guanella gebouwd. Hij kreeg hierbij de hulp van Paus Paulus VI.

San Giuseppe al Trionfale Basiliek Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Bernardino Telesio, 4/B – Rome (tel: +39 06 39751607). Openingstijden: Van 07.00 tot 19.30 uur. Tijdens de mis is de kerk niet voor toeristen toegankelijk. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Giuseppe al Trionfale Basiliek Rome
San Giuseppe al Trionfale Basiliek

De bouw van de kerk duurde van 1909 tot 1912. Op 19 Maart 2019, de feestdag van de heilige Jozef zelf, werd de kerk door Guanella ingewijd.

De gevel is ontworpen en gebouwd door de architect Aristide Leonori. Hij volgde bij de bouw de constructie van de oude basilicaanse kerken.

Het onderste deel van de façade wordt door een aantal pilaren opgeluisterd. De mozaïeken in de zijdeuren zijn in 1937 door het mozaïekatelier van het Vaticaan samengesteld.

Het interieur bestaat uit drie beuken, die door tien granieten zuilen van elkaar gescheiden worden. Het middenschip is 60 m lang en 22 m hoog. De twee zijbeuken zijn korter dan het middenschip en eindigen bij het dwarsschip.

De glas-in-lood ramen in deze zijbeuken tonen gebeurtenissen uit het leven van de Heilige Jozef.

Het prachtige cassettenplafond is in fijn versierde geometrische stukken verdeeld.

San Giuseppe al Trionfale Basiliek – Via Bernardino Telesio 4/B Rome

San Marco Evangelista al Campidoglio Kerk Rome

De San Marco Evangelista al Campidoglio Kerk (meestal kortweg San Marco genoemd) bevindt zich schuin tegenover het Complesso del Vittoriano in Rome. Veel van de in deze basiliek te bezichtigen schilderijen zijn door Il Borgognone vervaardigd.

San Marco Evangelista al Campidoglio Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Marco Evangelista al Campidoglio is Piazza di San Marco, 48 – Rome (tel. +39 066795205 ). Wijk: Campitelli. Tram . 8. Bus: 46, 51, 60, 63, 80, 81, 83, 85, 117, 160, 160F, 170, 190F, 628, 780, 810, 916, 916F, H, N3, N4, N6, N8, N9, N12, N18. Openingstijden: Dinsdag tot zaterdag van 10.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 18.00 uur; zon- en feestdagen van 10.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenisssen

Grootste Kartonnen Kerstal ter Wereld

Van 1 December 2019 tot 6 Januari 2020 zal in de kerk de grootste kartonnen kerstal ter wereld te zien zijn. De figuren zijn vrijwel alle van gerecycled papier gemaakt. Op een oppervlakte van 200m2 is een typisch middeleeuws dorp uit de regio Marche te zien. De inauguratie is op 1 December om 16.30 uur.

Geschiedenis en beschrijving

San Marco Evangelista al Campidoglio Kerk Rome
San Marco Evangelista al Campidoglio Kerk

De Basiliek van San Marco is geïncorporeerd in het Palazzo Venezia. De hele kerk is versierd met kunstwerken die naar Venetië verwijzen.

Ze is in 336 door Paus Marcus gebouwd, ter ere van Sint Markus de Evangelist, die op deze plek verbleven zou hebben tijdens zijn verblijf in Rome in het jaar 26.

In 792 werd de basiliek gerestaureerd door Paus Adrianus I en in 833 vond een complete verbouwing plaats onder Paus Gregorius IV.

Deze laatste liet de apsis versieren en de triomfboog met mozaïeken, die nu nog steeds te bewonderen is, bouwen.

De huidige aanblik van de kerk is echter het resultaat van een latere verbouwing door Kardinaal Pietro Barbo (die het later tot Paus Paulus II zou schoppen). Vanaf dat moment (rond het jaar 1460) werd de Basilica di San Marco ook de nationale kerk van de Venetiaanse Republiek in Rome.

Het interieur werd tussen 1740 en 1750 nogmaals veranderd. Filippo Barigioni was verantwoordelijk voor de barokke make-over die de San Marco Basiliek toen onderging.

Bezienswaardigheden

De facade wordt gekenmerkt door een portico met drie bogen die door pilasters met halve zuilen van elkaar gescheiden worden. Hierboven bevindt zich de Loggia della Benedizione die ontworpen is door Giuliano da Magliano of door Leon Battista Alberti.

Onder de portico zijn een aantal vroeg-Christelijke gedenkplaten bevestigd, waarvan er een in het Grieks geschreven is. Rechts ziet men de ruïne van een Romeinse portico en aan de muur een herdenkingsplaat voor Vannozza Catanei, de maitresse van Kardinaal Rodrigo Borgia (de latere Paus Alexander VI). De portico zelf wordt toegeschreven aan Leon Battista Alberti.

Het basreliëf boven de centrale ingang, dat San Marco Evangelista verbeeldt is gemaakt door Isaia da Pisa. Bij deze ingang staan ook twee leeuwenstandbeelden.

De klokkentoren is in de 11e eeuw gebouwd en heeft romaneske triforen. Antieke groene platen sieren de toren op.

Boven de sacristie was er nog een torentje, dat misschien bedoeld was als nieuwe klokkentoren, maar later door kardinaal Marco Barbo omgebouwd werd tot een belvedere.

Bij de verschillende restauratiewerkzaamheden zijn overblijfselen gevonden van de eerste, 4e eeuwse basiliek die zich op de plek bevond.

In de kerk zijn de beenderen van een aantal martelaars gevonden, waaronder die van San Marco zelf. Deze laatste worden onder het hoofdaltaar bewaard.

Het op het plafond afgeneelde wapenschild is dat van Paus Paulus II.

De Byzantijnse mozaïeken die de triomfboog bij de apsis sieren zijn in de 9e eeuw vervaardigd. De centrale figuur is Jezus, met een boek waarop te lezen is: “ik ben het licht, ik ben het leven, ik ben de herrijzenis”. De figuur helemaal rechtsboven op de triomfboog is San Marco zelf, die naar gebruik als leeuw afgebeeld is. De figuur met het vierkante aureool onder Christus is Gregorius IV. Het aureool is vierkant om aan te geven dat, hoewel Gregorius nog niet heilig verklaard is, dit wel niet lang meer zal duren.

De twee schilderijen in de apsis die de “Gevangenneming en het martelaarschap van San Marco Evangelista” verbeelden zijn gemaakt door Il Borgognone.

Pietro da Cortona was verantwoordelijk voor de Kapel van het Allerheiligste Sacrament (Cappella del SS. Sacramento) aan het einde van het rechterschip, voltooid in 1656. Twee door Il Borgognone gemaakte fresco’s (“Aäron die het Manna Verzamelt” en “Het Offer van Aäron”) in deze kapel zijn helaas nog maar nauwelijks te ontcijferen.

Antonio Canova maakte het grafmonument voor de op 16-jarige leeftijd gestorven zoon van Pietro Pesaro, de ambassadeur van de Venetiaanse Republiek in 1796.

Guglielmo Courtois (beter bekend als Il Borgognone) schilderde de fresco’s in het middenschip die “De Kroning van Sint Marcus tot Paus” en “Abdon en Sennen Begraven de Lichamen van Christelijke Martelaars” afbeelden.

De schilderingen “Sint Atanasio Martelaar” en “Sint Vincent de Leviet” in de Cappella di San Michele zijn eveneens gemaakt door Il Borgognone.

Ook in de Cappella dell’Adorazione dei Magi zijn enkele vrijwel vergane schilderingen van Il Borgognone te zien.

Carlo Maratta schilderde de (vrijwel vergane) fresco’s in de eerste kapel aan de linkerkant.

San Marco Evangelista al Campidoglio Kerk – Piazza San Marco 48, Rome

Santa Maria Sopra Minerva Kerk Rome

De Santa Maria Sopra Minerva Basiliek is een kerk in het historische centrum van Rome en is vooral bekend vanwege het door Bernini gebeeldhouwde olifantje dat ervòòr staat en waarop een obelisk rust. Het is niet aan de façade af te zien, maar het is wel de enige Gotische kerk in Rome.

Santa Maria Sopra Minerva Kerk Rome

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het adres van de Chiesa di Santa Maria Sopra Minerva is Piazza della Minerva, 42 – 00186 Rome (tel. +39 0669920384). Wijk: Pigna. Openingstijden: Van 10.30 tot 12.30 en van 15.00 tot 19.00 uur. Toegang is gratis. Tijdens de mis mogen toeristen niet naar binnen. (Bus: 46, 62, 64, 116, 116T, 571, 916, 916F, N5, N15, N20.)

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria Sopra Minerva Kerk Rome
Santa Maria Sopra Minerva Kerk

De Santa Maria Sopra Minerva Basiliek is in de 7e eeuw gebouwd op de plaats waar vroeger een tempel gewijd aan Minerva (godin van de wijsheid) stond. De bouw begon in 1280, in opdracht van de vroege Christelijke leiders.

In de 12e eeuw werd de kerk geheel opnieuw opgebouwd.

Gedurende de Renaissance werden zowel de voorgevel als het interieur gerenoveerd. De drie portalen stammen nog uit deze tijd.

Het is nu de enige Gothische kerk in Rome en herbergt, ondanks de vele verbouwingen, een indrukwekkende verzameling middeleeuwse en Renaissance tombes.

De kerk bestaat uit drie beuken met op pilaren rustende kruisgewelven. De marmeren bekleding en de picturale versiering zijn te danken zijn aan een nieuwe restauratie in 1850.

Hoogtepunten

Santa Maria Sopra Minerva Kerk
Interieur

Er is een Michelangelo te bewonderen (“Herrezen Christus” uit 1521) en ook een prachtige fresco gemaakt door Filippino Lippi. Deze laatste is te zien in de zogeheten Carafa Kapel in het zuidelijke dwarsschip. De kinderen op de voorgrond van de fresco zouden het later beide tot paus schoppen.

Het baby olifantje met de obelisk op het pleintje voor de kerk is ontworpen door Bernini, die ook verantwoordelijk was voor het grafmonument voor Suor Maria Raggi.

Onder het altaar liggen de stoffelijke resten van Santa Caterina van Siena, of eigenlijk een gedeelte van die resten, aangezien haar hoofd in haar geboorteplaats Siena rust.

Bovengenoemde kinderen die later paus zouden worden, Leo X en Clemens VII, liggen aan weerszijden van het altaar begraven.

Ook het door Bernini ontworpen grafmonument van Maria Raggi, een beroemde non uit de 17e eeuw, staat in de kerk. De non is afgebeeld in een bronzen clypeus (een Romeins schild), die door twee cherubijnen hooggehouden wordt. Het monument werd in 1647, toen Lorenzo Raggi tot kardinaal verkozen werd, in de kerk geplaatst.

De kunstenaar Beato Angelico ligt ook in de Santa Maria Sopra Minerva Basiliek begraven, evenals de beeldhouwers Filarete en Andrea Bregno.

Santa Maria Sopra Minerva Kerk – Piazza della Minerva 42, Rome