Teatro dell’Opera Rome

Het Teatro dell’Opera van Rome is de belangrijkste en beroemdste opera- en balletlocatie van de stad. Het gebouw heeft in de loop der jaren veel naamsveranderingen ondergaan en heeft plaats voor 1.600 toeschouwers.

Teatro dell’Opera Rome

Adres, openingstijden en toegang

Adres: Piazza Beniamino Gigli, 7 – Rome (tel. +39 06 06 481601). Openingstijden en toegangsprijs zijn van de aard van het evenement afhankelijk. Metro: Repubblica (lijn A); bus 64, H.

Geschiedenis en beschrijving

Net als Francesco Saverio De Merode, die een groot deel van de grond tussen Roma Termini en de Via del Corso gekocht had, in de wetenschap dat de buurt ooit bebouwd zou moeten worden, had Domenico Costanzi een neus voor zaken, en begon ook grond te kopen. Toen de hausse begon, liet hij eerst het Hotel Quirinale aan de Via Nazionale zelf bouwen en vervolgens, op het aangrenzende terrein, het Teatro dell’Opera. In die tijd was er zelfs een ondergrondse passage van het hotel naar het operahuis.

De architect Achille Sfondrini ontwierp het gebouw, dat toen nog Teatro Costanzi heette. De eerste voorstelling vond plaats op 27 november 1880, in aanwezigheid van de koning en koningin van Italië. Hoewel het bekend stond om zijn uitstekende akoestiek, moest Costanzi veel van zijn eigen geld in het theater stoppen om het te laten draaien.

De koepel is door Annibale Brugnoli beschilderd.

In 1926 verwierf de stad Rome het Teatro en liet het door de architect Marcello Piacentini herinrichten en uitbreiden. Piacentini was onder andere verantwoordelijk voor de de enorme kroonluchter van Murano-glas, die als de grootste in zijn soort in de wereld werd beschouwd. De diameter van de kroonluchter is 6 meter en als hij ooit naar beneden valt terwijl je eronder staat, krijg je 27.000 kristallen druppels op je hoofd.

De naam van het theater werd veranderd van Teatro Costanzi naar Teatro Reale dell’Opera (“Koninklijk Opera Theater”). In 1956, nadat Italië niet langer een koninkrijk was, verloor het theater het predikaat Koninklijk en werd het gewoon het Teatro dell’Opera. Voor de tweede keer kreeg Piacentini de opdracht om het gebouw te herontwerpen en uit te breiden.

In de zomer is het Teatro dell’Opera gesloten en vinden de voorstellingen plaats in de pittoreske omgeving van de Terme di Caracalla.

Teatro dell’Opera – Piazza Beniamino Gigli 7, Rome

Palazzo Bonaparte Rome

Het Palazzo Bonaparte in Rome staat op de hoek van het Piazza Venezia en de Via del Corso, de bekendste winkelstraat van de stad. Het heet zo omdat de moeder van Napoleon er leefde vanaf 1818 tot haar dood in 1836. Vanaf oktober 2019 gebruikt men een deel van het paleis als tentoonstellingsruimte. De eerste tentoonstelling zal aan impressionische schilders gewijd zijn.

Palazzo Bonaparte Rome

Adres, Openingstijden

Het adres van het Palazzo Bonaparte is Via del Corso (Distrikt: Trevi). Bus: 40, 64. Helaas kan het paleis op het moment aan de buitenkant bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Bonaparte Rome
Het centrale gebouw is het Palazzo Bonaparte.

De oorspronkelijke naam van het gebouw is Palazzo D’Aste Rinuccini. Tegenwoordig heet het eigenlijk Palazzo Misciatelli, maar aangezien iedereen het nog steeds Palazzo Bonaparte noemt is het beter deze naam te gebruiken.

Het paleis is gebouwd door de architect Giovanni Antonio De Rossi. Dit gebeurde in opdracht van de markiezen Giuseppe en Benedetto D’Aste. De bouw duurde van 1657 tot 1677.

Net vòòr het einde van de 17de eeuw werd het Palazzo gekocht door de markies Rinuccini. Het bleef in handen van diens familie tot het door de Franse Kardinaal Joseph Fesch gekocht werd voor diens uit Frankrijk verbannen halfzuster Maria Letizia Ramolino Bonaparte.

In 1905 kwam het in handen van de Misciatelli familie en sinds 1972 is het in handen van de verzekeringsmaatschappij AssItalia.

Volgens de overlevering zat de moeder van Napoleon, nadat ze haar gezichtsvermogen kwijtgeraakt was, vaak op het balkon. Hier liet ze zich door haar gezelschapsdame vertellen wat zich allemaal op het Piazza Venezia afspeelde.

Het Palazzo Bonaparte heeft één façade op de Via del Corso en één op het Piazza Venezia zelf. Het balkon op de hoek is waarschijnlijk later toegevoegd aangezien het niet aanwezig is op vroege schetsen van het gebouw.

De adelaar die het piano nobile siert hoort tot het wapenschild van de Bonaparte‘s. De timpaans boven dit piano nobile zijn gewelfd, terwijl die van de tweede verdieping driehoekig zijn.

De façade aan de Via del Corso zijde ziet er eender uit, maar is langer, met 9 in plaats van 5 ramen.

Het steegje dat om het Palazzo Bonaparte loopt heet Vicolo Doria. Aan deze kant is er een binnenplaats die ervoor zorgt dat het zonlicht het atrium kan bereiken.

Meer Napoleon

Voor liefhebbers van de Franse Keizer: In Rome is ook een klein aan Napoleon gewijd museum.

Via del Corso/Piazza Venezia Rome

Villa Farnesina Rome

De Villa Farnesina is een historische gebouw in de wijk Trastevere in Rome. Het wordt tot de beroemdste Renaissance gebouwen van de stad gerekend. De grootste trekpleister is een door Rafaël en een aantal van diens leerlingen geschilderde fresco.

Villa della Farnesina Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Villa Farnesina is Via della Lungara, 230 – Rome (+39 0668027268 of 0668027397). Bus:   23, 125, 280, N11. Openingstijden: Van maandag tot zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur en de tweede zondag van de maand van 09.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: 6 Euro. (14-18 jaar oud: 5 Euro; 10-14 jaar oud, 65+: 3 Euro; jonger dan 10: Gratis.) NB: Er is een korting voor mensen die de Vatikaanse Musea bezocht hebben en een minder dan 7 dagen geleden afgestempeld ticket kunnen laten zien.

Er zijn speciale openingstijden voor groepen van minstens 30 personen. De toegangsprijs is 12 Euro per persoon. De reservering dient minstens 15 dagen vantevoren geregeld te worden.

Geschiedenis Villa Farnesina Rome

Raphael's fresco's in de Villa della Farnesina rome
Storie di Amore e Psiche (Rafaël)

De Villa della Farnesina (hoewel het toen nog niet zo heette) is tussen 1506 en 1512 door Baldassare Peruzzi in opdracht van de bankier Agostini Chigi (bijgenaamd Il Magnifico) ontworpen. De villa was gedeeltelijk bedoeld om indruk te maken op de gasten van Chigi, die hierin wedijverde met de Villa Borghese van de andere rijke familie in Rome.

Verschillende beroemde artiesten, waaronder Rafaël en Sebastiano del Piombo droegen een steentje bij aan de versiering van het paleis.

Het is in dit gebouw dat de uit Siena afkomstige bankier zijn fameuze feesten hield aan het het einde waarvan de zilveren borden in de Tiber gegooid (en, nadat de gasten vertrokken waren, weer uit de vantevoren verborgen netten opgevist) werden.

Tegen het einde van de 16e eeuw werd de villa gekocht door Kardinaal Alessandro Farnese. Vanaf dat moment kreeg het de naam Villa Farnesina (en niet Palazzo Farnese, want dat bestond al, aan de overzijde van de rivier).

Een project van niemand minder dan Michelangelo had de twee gebouwen via een brug met elkaar moeten verbinden, maar dit zou nooit uitgevoerd worden.

In de loop der jaren zouden de Bourbons het gebouw overnemen, waarna het in erfpacht gegeven werd aan de Hertog van Ripalta. Later kwam het in handen van de Italiaanse Staat en werd het de zetel van de Accademia d’Italia.

Tegenwoordig is de Villa Farnesina eigendom van de Accademia Nazionale dei Lincei.

Beschrijving

Het twee verdiepingen tellende gebouw bestaat uit een centraal blok en twee kleine vleugels en twee verdiepingen. De huidige ingang bevindt zich aan de façade aan de achterkant.

Bezienswaardigheden Villa Farnesina

De fresco’s in het gebouw verbeelden taferelen die ontleend zijn aan de klassieke mythen. Een van de hoogtepunten is te zien in de Loggia di Amore e Psiche, die door Rafaël en diens leerlingen, waaronder Giulio Romano, Francesco Penni, Raffaellino del Colle en Giovanni da Udine, beschilderd is met de Storie di Amore e Psiche.

De Triomf van Galatea
Raphael – Villa Farnesina Rome

In de Sala di Galatea op de eerste verdieping is “De Triomf van Galatea”, een van de beroemdste meesterwerken van Rafaël te zien. Het is in 1513 geschilderd. Het onderwerp is een gedicht van de uit Florence afkomstige Angelo Poliziano. Het verbeeldt hoe de reusachtige Cycloop Polyhemus, een liefdesliedje zingt voor de zeenimf Galatea. Hiernaast is Galatea in het gezelschap van een aantal goden te zien terwijl ze lachend met twee dolfijnen over de golven rijdt. Het plafond van deze zaal is bedekt met fresco’s die de positie van de sterren op de geboortedag van Chigi verbeelden.

De grote zaal op de eerste verdieping is in 1519 door Baldassarre Peruzzi geschilderd als een trompe l’oeil van een open loggia met een stad erachter. Je moet wel op precies de juiste plek staan om van dit perspectief te kunnen genieten. Het is in deze zaal dat de bankier in hetzelfde jaar zijn trouwfeest vierde. De ruimte staat bekend als de Sala delle Prospettive.

De schilderijen van gebeurtenissen uit het leven van Alexander de Grote in de belendende kamer zijn door Sodema geschilderd.

Andere fresco’s zijn vervaardigd door Sebastiano del Piombo, Giulio Romano en Il Sodoma.

Villa della Farnesina – Via della Lungara 230, Rome

Palazzo Braschi Rome

Het Palazzo Braschi is een historisch gebouw in het centrum van Rome. Sinds 1952 is het Museo di Roma er gehuisvestigd, waar zowel een permanente als een steeds wisselende expositie te zien is.

Weetjes Palazzo Braschi Rome

Tentoonstelling Palazzo Braschi

In de herfst van 2019 is een tentoonstelling van de Italiaanse neoklassieke beeldhouwer Antonio Canova gepland. Deze expositie moet beginnen op 9 oktober en zal eindigen op 15 maart 2020. Canova (1757-1822) staat bekend als een van de grootste van de neoklassieke kunstenaars. Zijn bekendste beeldhouwwerken zijn Amore e Psiche, Tre Grazie en Paolina Borghese.

Openingstijden, Entréeprijs en Adres

Het adres van het Palazzo Braschi is Piazza Navona, 2. De hoofdingang is echter aan het Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma (tel. +39 060608 voor informatie en reserveringen). Openingstijden en toegangsprijs van het Museo di Roma – Palazzo Braschi.

Geschiedenis Palazzo Braschi Rome

Palazzo Braschi Rome
Palazzo Braschi

Het palazzo zelf is ontworpen door che architekt Cosimo Morelli. Dit gebeurde in opdracht van Luigi Braschi Onesti, een neef van Paus Pius VI, die van de invloed van de paus gebruik had gemaakt om de welstand en de privileges die nodig waren voor de bouw van het palazzo te verkrijgen.

Voordat het Palazzo Braschi werd gebouwd stond er een 15e eeuws, door de familie Orsini geconstrueerd gebouw op het adres. Er woonden een aantal kardinalen tot de Orsini’s het opnieuw kochten (tegen het einde van de 17e eeuw). De Orsini’s luisterden het interieur op met een aantal kunstwerken en verkochten het vervolgens aan Prins Caracciolo di Santobono die het weer doorverkocht aan de Braschi Onesti‘s.

Een jaar na de aanschaf, in 1791, lieten de Braschi’s het gebouw met de grond gelijk maken en gaven Morelli de taak het opnieuw op te bouwen. De constructie werd vanwege de Franse bezetting (1798-1802) vier jaar opgehouden.

De monumentale trappen en de door Valadier ontworpen kapel op de 1e verdieping stammen uit 1804.

Toen het de Braschi’s in financieel opzicht wat minder voor de wind begon te gaan verkochten ze het gebouw aan de Italiaanse Staat. Een tijdlang was het Ministerie van Binnenlandse Zaken er gevestigd en onder Mussolini hadden er een aantal fascistische instituties hun zetel. Vanaf het einde van de oorlog tot 1949 woonden er 300 dakloze families in het Palazzo Braschi. Helaas hebben diefstal en brandjes de fresco’s in het gebouw flink beschadigd.

Hoogtepunten Permanente Expositie Palazzo Braschi Rome

  • Een door een onbekende meester in de 17e eeuw geschilderde fresco (“De Samaritaan bij de Put”) die ooit in het Sant’Eufemia Klooster dat bij de, bij de aanleg van de Via dei Fori Imperiali verwoeste Sant’Urbano a Campo Carleo Kerk hoorde, te zien was.

Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma

Palazzo Farnese Rome

Het Palazzo Farnese is één van de mooiste gebouwen aan het Piazza Farnese in Rome. Het is tegenwoordig de zetel van de Franse ambassade (dat het voor minder dan een spotprijs huurt) en, wanneer je op tijd reserveert, heb je de mogelijkheid een aantal beroemde plafondschilderingen te bezichtigen.

Weetjes Palazzo Farnese Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Farnese is Piazza Farnese, 67 – Rome. Telefoon: +39 06686011. Openingstijden: Maandag, woensdag en vrijdag om 15.00, 16.00 of 17.00 uur. De verplichte rondleiding kost 5 Euro per persoon en duurt 45 minuten. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Reserveren (minstens 7 dagen tevoren) via http://www.inventerrome.com. NB: Niet vergeten paspoort/ID-kaart mee te brengen.

Geschiedenis Palazzo Farnese Rome

Palazzo Farnese Rome
De door Annibale Caracci in 1597 geschilderde “Jupiter en Juno”.

Met de bouw van het Palazzo Farnese werd in 1517 een aanvang gemaakt, maar het paleis zou pas in 1589 geheel klaar zijn.

De opdrachtgever was Kardinaal Alessandro Farnese (de latere Paus Paulus III) en de architekt was Antonio da Sangallo il Giovane. De façades aan het Piazza Farnese zelf en aan de zijstraten zijn door hem ontworpen.

Na de dood van Sangallo zette Michelangelo de construktie voort. Hij werkte van 1546 tot 1549 aan het gebouw en was verantwoordelijk voor de kroonlijst, het centrale balkon en het tweede en derde niveau op de binnenplaats.

Eerst Vignola (1569 tot 1573) en uiteindelijk Giacomo della Porta zouden de construktie voltooien. Vignola ontwierp de façade aan de achterzijde, maar deze werd door Della Porta afgemaakt.

Tegen het einde van de 16e eeuw liet Kardinaal Odoardo Farnese het interieur verfraaien, waarvoor hij Annibale en Agostino Carracci inhuurde, die er van 1587 tot 1604 mee bezig waren.

In de 18e eeuw kwam het Palazzo Farnese in handen van de uit Napels afkomstige familie Borbone, die er uiteindelijk met alle standbeelden en andere kunstwerken uit de verzameling van de Farnese vandoor zou gaan.

Tegenwoordig betaalt de Franse Ambassade een uiterst symbolisch bedrag voor de huur van het paleis.

Hoogtepunten Palazzo Farnese Rome

De façade aan het plein wordt gekenmerkt door de irissen (het wapenschild van de familie Farnese), die o.a. op de kroonlijst en bij de door Michelangelo ontworpen loggia aangebracht zijn.

De façade aan de Via Giulia kant heeft drie rijen bogen in het middelste gedeelte.

Het atrium is ontworpen door Sangallo en bestaat uit drie schepen.

Het beroemdste deel van het gebouw is het plafond van de Galerij in de bel-etage, die door Annibale Caracci beschilderd is. Hij kreeg hierbij hulp van zijn broer Agostino, van Domenichino en van Giovanni Lanfranco.

In de grote zaal zijn o.a. wandtapijten te zien met reprodukties van de fresco’s in de Kamers van Raphaël in de Vaticaanse Musea. De grote standbeelden aan weerszijden van de open haard zijn gemaakt door Giacomo della Porta en verbeelden de “Overdaad” en de “Vrede”.

De Sala dei Fasti Farnesiani is met fresco’s beschilderd door de broertjes Zuccari en door Francesco Salviati.

Piazza Farnese – Rome

Sleutelgat Maltezer Ridders Rome

Het komt niet vaak voor dat een sleutelgat een toeristische attraktie vormt, maar dit is zeker het geval voor dat van de Villa del Priorato di Malta in Rome. Wanneer men hierdoor kijkt ziet men namelijk de perfekt omlijste koepel van de Sint Pieter.

Weetjes Sleutelgat Maltezer Ridders

Het panorama wordt nog mooier gemaakt doordat men ook een rechte laan ziet die eindigt met bosjes die de koepel perfect lijken te omlijsten. Dit pad hoort bij de tuinen van de villa, die eigendom is van de beroemde Maltezer ridders.

Deze orde is één van de weinige ridderordes die nog overgebleven zijn na de tijd van de kruistochten. In tegenstelling tot wat men zou verwachten is hun hoofdkwartier niet op Malta zelf, maar in Rome, in de Via Condotti, de duurste winkelstraat van de stad.

De villa zelf doet dienst als de Ambassade van de Orde bij de Italiaanse Staat zowel als bij het Vaticaan (wat dus betekent dat de Orde door Italië als soevereine staat erkend is).

Het plein waarop zich het gebouw bevindt is in 1765 ontworpen door Piranesi.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Villa del Priorato di Malta is Piazza dei Cavalieri di Malta, 4 – Rome. Openbaar vervoer: Tram: 3, 8. Bus: 23, 75, 280, 716, N3, N9, N10.

Palazzo del Drago Rome

Het Palazzo del Drago is een historisch gebouw in de Via dei Coronari in de wijk Ponte in Rome. Het gebouw is rond het midden van de 16e eeuw opgetrokken. Het is niet bekend wie de architect was.

Palazzo del Drago Rome

Openingstijden en toegangsprijs

Het paleis kan niet door het publiek bezocht worden.

Geschiedenis Palazzo del Drago Rome

De binnenplaats van het Palazzo del Drago

Het Palazzo del Drago is genoemd naar de uit Viterbo afkomstige familie del Drago, die hun Romeinse residentie hadden laten bouwen op enkele woningen die ze in 1557 gekocht hadden.

Hoewel deze familie tot halverwege de 20e eeuw in het bezit van het paleis bleef, waren ze wel zelf al in de 19e eeuw naar een paleis op de hoek van de Via delle Quattro Fontane verhuisd. (Dit gebouw had eerder aan Maria Cristina, de echtgenote van de Spaanse koning Ferdinand VII, toebehoord.)

De begane grond van het paleis wordt nu door een reeks winkels in beslag genomen.

De oude 12e eeuwse San Salvatore de Inversis Kerk was in het gebouw geïncorporeerd en werd in de 16e eeuw door Mario del Drago gerestaureerd.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Palazzo del Drago is Via dei Coronari, 33-44 – Rome. Rione: Ponte. Dichtstbijzijnde bushalte: Senato (lijn 30, 70, 81, 87, 130F, 492, 628, N6, N7).

Via dei Coronari, 33-44 – Rome

Palazzo della Zecca Vecchia Rome

Het Palazzo della Zecca Vecchia wordt ook wel het Palazzo della Zecca in Banchi genoemd en bevindt zich in het Ponte distrikt in Rome, op korte loopafstand van o.a. het Campo de’ Fiori.

Palazzo della Zecca Vecchia Rome

Met de bouw van het palazzo is men in het begin van de 16e eeuw begonnen, in opdracht van Paus Julius II (Giuliano della Rovere). Het doel van het nieuwe palazzo was om om er de nieuwe munten te maken en te bewaren. Het was erg prestigieus omdat men door dit indrukwekkende gebouw kon laten zien dat de pauselijke macht weer teruggekeerd was in Rome na de ballingschap in Avignon.

Gedurende de Pontificaten van Leo X en Clemens VII, beide leden van de invlodrijke en welstaand Medici familie, werd de wijk en met name de Via dei Banchi Nuovi flink verbouwd, wat o.a. leidde tot een nieuwe façade voor de nieuwe Zecca (Munt) door de architect Antonio da Sangallo de Jongere. (In die jaren was Sangallo ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor het Palazzo Farnese en de kerk San Giovanni dei Fiorentini.

Een belangrijk kenmerk van de nieuwe façade is het feit dat deze niet echt nieuw was, maar over de bestaande voorgevel gebouwd was.

Toen in 1655 het Palazzo della Zecca Vecchia omgevormd werd tot zetel van de Banco di Santo Spirito werden de zijkanten van het gebouw aangepast aan de nieuwe façade.

Tegen het einde van de 19e eeuw wer het palazzo opnieuw gebouwd naar een ontwerp van de Romeinse architect Francesco Azzurri.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Palazzo della Zecca Vecchia is Via dei Banchi Nuovi 31 – Rome.

Palazzo della Zecca Vecchia – Via dei Banchi Nuovi 31, Rome

Romeins Aquarium en Casa dell’Architettura

Het “Huis van de Architektuur bij het Romeinse Aquarium” ligt op enkele minuten lopen van het centrale treinstation Roma Termini. Oorspronkelijk de huisvesting van het Aquarium van Rome is het tegenwoordig vooral een tentoonstellingsruimte. Rondom het gebouw is er ook een mooie tuin met een aantal ruïnes.

Romeins Aquarium en Casa dell’Architettura

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Acquario Romano is Piazza Manfredo Fanti, 47 – 00184 Rome (tel. +39 0697604598). Openingstijden tentoonstellingen: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Zaterdag en zondag. Openingstijden tuin:  maandag tot zaterdag van 08.30 tot 20.30 uur en zondag van 09.30 tot 13.30 uur.

Geschiedenis en beschrijving

Het is slechts gedurende de eerste jaren van zijn bestaan dat het gebouw ook werkelijk als Aquarium gebruikt werd. Hierna werd het eerst een opslagplaats voor het Teatro dell’Opera (hoewel er ook soms beurzen gehouden werden) en later onder andere een theater, een schaatsbaan en een feestruimte.

Het is ontworpen door de architekt Attore Bernich en tussen 1885 en 1887 gebouwd. De verantwoordelijke voor de uitvoering was Pietro Garganico. De inauguratie vond plaats op 29 Mei 1887.

Als inspiratie voor het ontwerp werd de klassieke Romeinse architectuur gebruikt. Zo heeft de vorm van het centrale deel van het Pantheon weg en doet de risaliet aan de oude triomfbogen denken.

Het gebouw zelf is rond. Twee symmetrische trappen leiden naar de ingang. Deze worden opgeluisterd met standbeelden die de Visvangst en de Zeevaart verbeelden en ook de overige versieringen verwijzen naar alles wat met hiermee te doen heeft. Een andere beeldengroep verbeeldt Venus op een koets die door en triton en een zeenimf voortgetrokken wordt.

In het atrium staan ook allerhande standbeelden in een aantal nissen. Dit atrium leidt naar de ovale centrale hal, waar zich vroeger de aquariums bevonden.

Piazza Manfredo Fanti, 47 – Rome

Villino Cagiati Rome

De Villino Cagiati is een begin 20e eeuws gebouw aan de rand van de wijk Prati in Rome. Het wordt gekenmerkt door een art nouveau architectuur.

Villino Cagiati Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Orsini/Via dei Gracchi. Het gebouw is niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

De Villino Cagiati is in 1902 onder leiding van de architect Garibaldi Burba opgetrokken.

Het gebouw heeft drie verdiepingen en wordt gekenmerkt door een groot aantal terrassen en diepe loggia’s. Het eindigt in een toren. De kroonlijsten van de balkons steken relatief ver uit.

Het interieur wordt opgeluisterd door fresco’s van de hand van Silvio Galimberti. Alessandro Mazzuccotelli was verantwoordelijk voor de gietijzeren versieringen, terwijl de majolica’s die het exterieur sieren van de hand van Galileo Chini zijn.

Via Orsini/Via dei Gracchi