Palazzina van Pius IV Rome

Het Palazzina van Pius IV staat op de hoek van de Via Flaminia en de Via di Villa Giulia in Rome. Tegenwoordig is het de zetel van de Italiaanse Ambassade bij het Vaticaan. De fontein die tegen het paleis staat is ouder dan het gebouw zelf.

Palazzina van Pius IV Rome

Geschiedenis en beschrijving

Wat nu bekend staat als het Palazzina di Pius IV was oorspronkelijk een bijgebouw van de Villa Giulia. Paus Paulus IV had dit gebouw van de familie van zijn voorganger Julius geconfisqueerd om het aan zijn neef Carlo Borromeo te geven. In 1929 verkocht de familie Borromeo het aan de Italiaanse staat, die het ombouwde tot zetel van haar ambassade tot het Vaticaan.

Een van de eerste ambassadeurs die er zetelden was graaf Galeazzo Ciano, die met Mussolini’s dochter Edda getrouwd was. Omdat hij tegen de alleantie met Hitler’s Duitsland was was Ciano, voorheen minister van buitenlandse zaken, tot anbassadeur teruggezet. Hij speelde een belangrijke rol bij de val van Mussolini, die hem echter in opdracht van Hitler liet executeren nadat deze erin geslaagd was de dictator terug aan de macht te krijgen.

Het onderste deel van het gebouw is door Vignola en Ammanati, de architecten van de Villa Giulia, opgetrokken. De Acqua Vergine Fontein die tegen de façade staat is eveneens van hun hand. Toen Paulus IV het gebouw confisqueerde liet hij het ook meteen uitbreiden. Deze uitbreiding, inclusief de opvallende loggia, werd door de Napolitaanse architect Pirro Ligorio uitgevoerd.

Palazzina van Pius IV – Via Flaminia, Rome

Villino Ximenes Rome

De Villino Ximenes in Rome was de Romeinse residentie van de oorspronkelijk uit Palermo afkomstige beeldhouwer Ettore Ximenes. Tegenwoordig is het gebouw de zetel van een universiteitshostel.

Villino Ximenes Rome

Nuttige informatie

Adres: Via Bartolomeo Eustachio, 2 – Rome. Telefoon: +39 06 4402645. Het kan op verzoek worden bezocht door contact op te nemen met het hostel.

Geschiedenis en beschrijving

De Villino Ximenes is gebouwd in een art-nouveaustijl. Het gebouw is in 1902 opgetrokken door de architect Baldizzi samen met Ernesto Basile. Ter inspiratie gebruikten de architecten de Normandische paleizen zoals die in Palermo te zien zijn.

De interieurdecoratie, waaronder met fresco’s en stucwerk versierde eetzaal, is het werk van Ximenes zelf. In de verschillende kamers staan nog de originele art nouveau-meubelen.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de Villino Ximenes verkochten de erfgenamen van de kunstenaar de villa.

Tegenwoordig is de Villa Ximenes de zetel van een universiteitsherberg. 

Villino Ximenes – Via Bartolomeo Eustachio 2, Rome

Palazzo Barberini Rome

Het Palazzo Barberini is een historisch gebouw in Rome. De hoofdingang bevindt zich aan de Via delle Quattro Fontane en het is de zetel van de Galleria Nazionale d’Arte Antica. Een tweede zetel van dit museum bevindt zich in het Palazzo Corsini.

Palazzo Barberini Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van Palazzo Barberini is Via delle Quattro Fontane 13, Rome (tel. +39 064824184 of 064814591). Metro: Barberini (lijn A). Openingstijden: 08.30 tot 19.00 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 7 Euro. Korting: 3,50 Euro. Bij speciale tentoonstellingen wordt er een toeslag gevraagd. (Let op: Deze informatie geldt enkel voor de Galleria Nazionale d’Arte Antica die in het paleis zetelt. De rest van het gebouw kan enkel bij zeer speciale gelegenheden bezocht worden.)

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Barberini stamt uit de 17e eeuw, hoewel bij de constructie wel gebruik gemaakt werd van een al eerder bestaand gebouw. Dit was via een aantal verschillende eigenaars (de Cesi, de Della Rovere) in 1581 in handen van de Sforza gekomen en had een facade aan het Piazza Barberini.

Toen de Sforza’s zonder geld kwamen te zitten (1625) verkochten ze het paleis aan de Barberini‘s, die maar meteen het hele gebied tussen de Via Quattro Fontane en de toenmalige Via Pia (nu Via XX Settembre) aanschaften.

Tot dan werd het terrein gebruikt als wijngaard en stond er slechts één klein gebouw, het Palazzetto Sforza.

Carlo Maderno, bijgestaan door zijn neef Borromini, begon in 1627 met de bouw ervan. Na zijn dood, in 1629, nam Bernini het over. Deze laatste voltooide de werkzaamheden aan het palazzo in 1633.

Na de dood van Urbanus VIII nam Paus Innocentius X Pamphili het gebouw in beslag. In 1653 werd het teruggegeven aan de familie Barberini.

Maderno had er oorspronkelijk er een traditioneel rechthoekig paleis van willen maken. Deze plannen werden later gewijzigd en het eindresultaat was een combinatie van een pauselijk paleis (met een indrukwekkende façade aan het Piazza Barberini) en een grote villa (met de ingang aan de Via Quattro Fontane).

Bernini en Borromini hielden grotendeels aan het oorspronkelijke plan vast. Bernini kwam wel met het idee van de grote salon met een plafond dat tot de tweede verdieping reikt op de proppen.

De oorspronkelijke monumentale toegangspoort aan de Piazza Barberini-zijde werd afgebroken toen het Hotel Bristol gebouwd werd.

Op 4 november 1950 werd het Europees Hof voor Mensenrechten officieel opgericht in het Palazzo Barberini, door de ondertekening van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Mensenrechten.

Bezienswaardigheden Palazzo Barberini

Palazzo Barberini Rome
Plafondschildering van Pietro da Cortona

Bernini was zowel verantwoordelijk voor de loggia die de twee vleugels van het gebouw verbindt als voor de grote vierkante trap naar de belverdieping. Ook de ovalen zaal, een handelsmerk van de architect, is van zijn hand.

De centrale hal wordt opgeluisterd door het door Pietro da Cortona geschilderde plafond.

De elegante wenteltrap in de rechtervleugel van het paleis is van de hand van Borromini.

De bijen die overal in het paleis afgebeeld zijn zijn het symbool van de Barberini familie.

Wanneer men onder het palazzo doorloopt komt vindt men rechts een symmetrisch ingerichte tuin en een mythraeum.

Hoogtepunten onder de tentoongestelde meesterwerken in het museum zijn o.a. de “Fornarina” van Rafaël en twee Caravaggio’s (“Narcissus” en “Judith Onthoofdt Holofernes”). Rafaël was zo trots op de “Fornarina” dat hij het schilderij tot zijn dood in zijn eigen studio bewaarde.

Via delle Quattro Fontane 13, Rome

Teatro dell’Opera Rome

Het Teatro dell’Opera van Rome is de belangrijkste en beroemdste opera- en balletlocatie van de stad. Het gebouw heeft in de loop der jaren veel naamsveranderingen ondergaan en heeft plaats voor 1.600 toeschouwers.

Teatro dell’Opera Rome

Adres, openingstijden en toegang

Adres: Piazza Beniamino Gigli, 7 – Rome (tel. +39 06 06 481601). Openingstijden en toegangsprijs zijn van de aard van het evenement afhankelijk. Metro: Repubblica (lijn A); bus 64, H.

Geschiedenis en beschrijving

Net als Francesco Saverio De Merode, die een groot deel van de grond tussen Roma Termini en de Via del Corso gekocht had, in de wetenschap dat de buurt ooit bebouwd zou moeten worden, had Domenico Costanzi een neus voor zaken, en begon ook grond te kopen. Toen de hausse begon, liet hij eerst het Hotel Quirinale aan de Via Nazionale zelf bouwen en vervolgens, op het aangrenzende terrein, het Teatro dell’Opera. In die tijd was er zelfs een ondergrondse passage van het hotel naar het operahuis.

De architect Achille Sfondrini ontwierp het gebouw, dat toen nog Teatro Costanzi heette. De eerste voorstelling vond plaats op 27 november 1880, in aanwezigheid van de koning en koningin van Italië. Hoewel het bekend stond om zijn uitstekende akoestiek, moest Costanzi veel van zijn eigen geld in het theater stoppen om het te laten draaien.

De koepel is door Annibale Brugnoli beschilderd.

In 1926 verwierf de stad Rome het Teatro en liet het door de architect Marcello Piacentini herinrichten en uitbreiden. Piacentini was onder andere verantwoordelijk voor de de enorme kroonluchter van Murano-glas, die als de grootste in zijn soort in de wereld werd beschouwd. De diameter van de kroonluchter is 6 meter en als hij ooit naar beneden valt terwijl je eronder staat, krijg je 27.000 kristallen druppels op je hoofd.

De naam van het theater werd veranderd van Teatro Costanzi naar Teatro Reale dell’Opera (“Koninklijk Opera Theater”). In 1956, nadat Italië niet langer een koninkrijk was, verloor het theater het predikaat Koninklijk en werd het gewoon het Teatro dell’Opera. Voor de tweede keer kreeg Piacentini de opdracht om het gebouw te herontwerpen en uit te breiden.

In de zomer is het Teatro dell’Opera gesloten en vinden de voorstellingen plaats in de pittoreske omgeving van de Terme di Caracalla.

Teatro dell’Opera – Piazza Beniamino Gigli 7, Rome

Palazzo Bonaparte Rome

Het Palazzo Bonaparte in Rome staat op de hoek van het Piazza Venezia en de Via del Corso, de bekendste winkelstraat van de stad. Het heet zo omdat de moeder van Napoleon er leefde vanaf 1818 tot haar dood in 1836. Vanaf oktober 2019 gebruikt men een deel van het paleis als tentoonstellingsruimte. De eerste tentoonstelling was aan impressionische schilders gewijd.

Palazzo Bonaparte Rome

Adres, Openingstijden

Het adres van het Palazzo Bonaparte is Via del Corso (Distrikt: Trevi). Bus: 40, 64. Openingstijden en toegangsprijs: Normaal is het gebouw van 09.00 tot 19.00 uur geopend.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Bonaparte Rome
Het centrale gebouw is het Palazzo Bonaparte.

De oorspronkelijke naam van het gebouw is Palazzo D’Aste Rinuccini. Tegenwoordig heet het eigenlijk Palazzo Misciatelli, maar aangezien iedereen het nog steeds Palazzo Bonaparte noemt is het beter deze naam te gebruiken.

Het paleis is gebouwd door de architect Giovanni Antonio De Rossi. Dit gebeurde in opdracht van de markiezen Giuseppe en Benedetto D’Aste. De bouw duurde van 1657 tot 1677.

Net vòòr het einde van de 17de eeuw werd het Palazzo gekocht door de markies Rinuccini. Het bleef in handen van diens familie tot het door de Franse Kardinaal Joseph Fesch gekocht werd voor diens uit Frankrijk verbannen halfzuster Maria Letizia Ramolino Bonaparte.

In 1905 kwam het in handen van de Misciatelli familie en sinds 1972 is het in handen van de verzekeringsmaatschappij AssItalia.

Volgens de overlevering zat de moeder van Napoleon, nadat ze haar gezichtsvermogen kwijtgeraakt was, vaak op het balkon. Hier liet ze zich door haar gezelschapsdame vertellen wat zich allemaal op het Piazza Venezia afspeelde.

Palazzo Bonaparte Rome
Palazzo Bonaparte

Het Palazzo Bonaparte heeft één façade op de Via del Corso en één op het Piazza Venezia zelf. Het balkon op de hoek is waarschijnlijk later toegevoegd aangezien het niet aanwezig is op vroege schetsen van het gebouw.

De adelaar die het piano nobile siert hoort tot het wapenschild van de Bonaparte‘s. De timpaans boven dit piano nobile zijn gewelfd, terwijl die van de tweede verdieping driehoekig zijn.

De façade aan de Via del Corso zijde ziet er eender uit, maar is langer, met 9 in plaats van 5 ramen.

Het steegje dat om het Palazzo Bonaparte loopt heet Vicolo Doria. Aan deze kant is er een binnenplaats die ervoor zorgt dat het zonlicht het atrium kan bereiken.

Weetjes

Een gipsen kopie van Antonio Canova’s “Mars de Vredestichter” is te zien op de hoofdverdieping van het Palazzo Bonaparte. Het origineel is in het Apsley House, waar de hertog van Wellington, door wie Napoleon bij Waterloo verslagen werd, woonde.

Meer Napoleon

Voor liefhebbers van de Franse Keizer: In Rome is ook een klein aan Napoleon gewijd museum.

Via del Corso/Piazza Venezia Rome

Villa Farnesina Rome

De Villa Farnesina is een historische gebouw in de wijk Trastevere in Rome. Het wordt tot de beroemdste Renaissance gebouwen van de stad gerekend. De grootste trekpleister is een door Rafaël en een aantal van diens leerlingen geschilderde fresco. Lees “Villa Farnesina Rome” verder

Palazzo Braschi Rome

Het Palazzo Braschi is een historisch gebouw in het centrum van Rome. Sinds 1952 is het Museo di Roma er gehuisvestigd, waar zowel een permanente als een steeds wisselende expositie te zien is.

Weetjes Palazzo Braschi Rome

Antiek Speelgoed Tentoonstelling

Op 25 Juli is in het Museo di Roma (Palazzo Braschi) een nieuwe, aan antiek speelgoed gewijde tentoonstelling van start gegaan. De expositie neemt 22 zalen van het historische gebouw in beslag en zal tot 10 januari 2010 duren. De meeste objecten in de collectie stammen uit de jaren 1860 tot 1930.

Openingstijden, Entréeprijs en Adres

Het adres van het Palazzo Braschi is Piazza Navona, 2. De hoofdingang is echter aan het Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma (tel. +39 060608 voor informatie en reserveringen). Openingstijden en toegangsprijs van het Museo di Roma – Palazzo Braschi.

Geschiedenis Palazzo Braschi Rome

Palazzo Braschi Rome
Palazzo Braschi

Het palazzo zelf is ontworpen door che architekt Cosimo Morelli. Dit gebeurde in opdracht van Luigi Braschi Onesti, een neef van Paus Pius VI, die van de invloed van de paus gebruik had gemaakt om de welstand en de privileges die nodig waren voor de bouw van het palazzo te verkrijgen.

Voordat het Palazzo Braschi werd gebouwd stond er een 15e eeuws, door de familie Orsini geconstrueerd gebouw op het adres. Er woonden een aantal kardinalen tot de Orsini’s het opnieuw kochten (tegen het einde van de 17e eeuw). De Orsini’s luisterden het interieur op met een aantal kunstwerken en verkochten het vervolgens aan Prins Caracciolo di Santobono die het weer doorverkocht aan de Braschi Onesti‘s.

Een jaar na de aanschaf, in 1791, lieten de Braschi’s het gebouw met de grond gelijk maken en gaven Morelli de taak het opnieuw op te bouwen. De constructie werd vanwege de Franse bezetting (1798-1802) vier jaar opgehouden.

De monumentale trappen en de door Valadier ontworpen kapel op de 1e verdieping stammen uit 1804.

Toen het de Braschi’s in financieel opzicht wat minder voor de wind begon te gaan verkochten ze het gebouw aan de Italiaanse Staat. Een tijdlang was het Ministerie van Binnenlandse Zaken er gevestigd en onder Mussolini hadden er een aantal fascistische instituties hun zetel. Vanaf het einde van de oorlog tot 1949 woonden er 300 dakloze families in het Palazzo Braschi. Helaas hebben diefstal en brandjes de fresco’s in het gebouw flink beschadigd.

Hoogtepunten Permanente Expositie Palazzo Braschi Rome

  • Een door een onbekende meester in de 17e eeuw geschilderde fresco (“De Samaritaan bij de Put”) die ooit in het Sant’Eufemia Klooster dat bij de, bij de aanleg van de Via dei Fori Imperiali verwoeste Sant’Urbano a Campo Carleo Kerk hoorde, te zien was.

Piazza San Pantaleo, 10 – 00186 Roma

Palazzo Farnese Rome

Het Palazzo Farnese is één van de mooiste gebouwen aan het Piazza Farnese in Rome. Het is tegenwoordig de zetel van de Franse ambassade (dat het voor minder dan een spotprijs huurt) en, wanneer je op tijd reserveert, heb je de mogelijkheid een aantal beroemde plafondschilderingen te bezichtigen. Lees “Palazzo Farnese Rome” verder