Sleutelgat Maltezer Ridders Rome

Het komt niet vaak voor dat een sleutelgat een toeristische attraktie vormt, maar dit is zeker het geval voor dat van de Villa del Priorato di Malta in Rome. Wanneer men hierdoor kijkt ziet men namelijk de perfekt omlijste koepel van de Sint Pieter.

Weetjes Sleutelgat Maltezer Ridders

Het panorama wordt nog mooier gemaakt doordat men ook een rechte laan ziet die eindigt met bosjes die de koepel perfect lijken te omlijsten. Dit pad hoort bij de tuinen van de villa, die eigendom is van de beroemde Maltezer ridders.

Deze orde is één van de weinige ridderordes die nog overgebleven zijn na de tijd van de kruistochten. In tegenstelling tot wat men zou verwachten is hun hoofdkwartier niet op Malta zelf, maar in Rome, in de Via Condotti, de duurste winkelstraat van de stad.

De villa zelf doet dienst als de Ambassade van de Orde bij de Italiaanse Staat zowel als bij het Vaticaan (wat dus betekent dat de Orde door Italië als soevereine staat erkend is).

Het plein waarop zich het gebouw bevindt is in 1765 ontworpen door Piranesi.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Villa del Priorato di Malta is Piazza dei Cavalieri di Malta, 4 – Rome. Openbaar vervoer: Tram: 3, 8. Bus: 23, 75, 280, 716, N3, N9, N10.

Palazzo del Drago Rome

Het Palazzo del Drago is een historisch gebouw in de Via dei Coronari in de wijk Ponte in Rome. Het gebouw is rond het midden van de 16e eeuw opgetrokken. Het is niet bekend wie de architect was.

Palazzo del Drago Rome

Openingstijden en toegangsprijs

Het paleis kan niet door het publiek bezocht worden.

Geschiedenis Palazzo del Drago Rome

De binnenplaats van het Palazzo del Drago

Het Palazzo del Drago is genoemd naar de uit Viterbo afkomstige familie del Drago, die hun Romeinse residentie hadden laten bouwen op enkele woningen die ze in 1557 gekocht hadden.

Hoewel deze familie tot halverwege de 20e eeuw in het bezit van het paleis bleef, waren ze wel zelf al in de 19e eeuw naar een paleis op de hoek van de Via delle Quattro Fontane verhuisd. (Dit gebouw had eerder aan Maria Cristina, de echtgenote van de Spaanse koning Ferdinand VII, toebehoord.)

De begane grond van het paleis wordt nu door een reeks winkels in beslag genomen.

De oude 12e eeuwse San Salvatore de Inversis Kerk was in het gebouw geïncorporeerd en werd in de 16e eeuw door Mario del Drago gerestaureerd.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Palazzo del Drago is Via dei Coronari, 33-44 – Rome. Rione: Ponte. Dichtstbijzijnde bushalte: Senato (lijn 30, 70, 81, 87, 130F, 492, 628, N6, N7).

Via dei Coronari, 33-44 – Rome

Romeins Aquarium en Casa dell’Architettura

Het “Huis van de Architektuur bij het Romeinse Aquarium” ligt op enkele minuten lopen van het centrale treinstation Roma Termini. Oorspronkelijk de huisvesting van het Aquarium van Rome is het tegenwoordig vooral een tentoonstellingsruimte. Rondom het gebouw is er ook een mooie tuin met een aantal ruïnes.

Romeins Aquarium en Casa dell’Architettura

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Acquario Romano is Piazza Manfredo Fanti, 47 – 00184 Rome (tel. +39 0697604598). Openingstijden tentoonstellingen: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Zaterdag en zondag. Openingstijden tuin:  maandag tot zaterdag van 08.30 tot 20.30 uur en zondag van 09.30 tot 13.30 uur.

Geschiedenis en beschrijving

Het is slechts gedurende de eerste jaren van zijn bestaan dat het gebouw ook werkelijk als Aquarium gebruikt werd. Hierna werd het eerst een opslagplaats voor het Teatro dell’Opera (hoewel er ook soms beurzen gehouden werden) en later onder andere een theater, een schaatsbaan en een feestruimte.

Het is ontworpen door de architekt Attore Bernich en tussen 1885 en 1887 gebouwd. De verantwoordelijke voor de uitvoering was Pietro Garganico. De inauguratie vond plaats op 29 Mei 1887.

Als inspiratie voor het ontwerp werd de klassieke Romeinse architectuur gebruikt. Zo heeft de vorm van het centrale deel van het Pantheon weg en doet de risaliet aan de oude triomfbogen denken.

Het gebouw zelf is rond. Twee symmetrische trappen leiden naar de ingang. Deze worden opgeluisterd met standbeelden die de Visvangst en de Zeevaart verbeelden en ook de overige versieringen verwijzen naar alles wat met hiermee te doen heeft. Een andere beeldengroep verbeeldt Venus op een koets die door en triton en een zeenimf voortgetrokken wordt.

In het atrium staan ook allerhande standbeelden in een aantal nissen. Dit atrium leidt naar de ovale centrale hal, waar zich vroeger de aquariums bevonden.

Piazza Manfredo Fanti, 47 – Rome

Villino Cagiati Rome

De Villino Cagiati is een begin 20e eeuws gebouw aan de rand van de wijk Prati in Rome. Het wordt gekenmerkt door een art nouveau architectuur.

Villino Cagiati Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Orsini/Via dei Gracchi. Het gebouw is niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

De Villino Cagiati is in 1902 onder leiding van de architect Garibaldi Burba opgetrokken.

Het gebouw heeft drie verdiepingen en wordt gekenmerkt door een groot aantal terrassen en diepe loggia’s. Het eindigt in een toren. De kroonlijsten van de balkons steken relatief ver uit.

Het interieur wordt opgeluisterd door fresco’s van de hand van Silvio Galimberti. Alessandro Mazzuccotelli was verantwoordelijk voor de gietijzeren versieringen, terwijl de majolica’s die het exterieur sieren van de hand van Galileo Chini zijn.

Via Orsini/Via dei Gracchi

Villino Vitale Rome

De Villino Vitale is een historisch gebouw in de wijk Prati in Rome. Het is in het vroegste  begin van de 20e eeuw gebouwd en na de eerste wereldoorlog vergroot. Tegenwoordig doet een deel van het paleis als hotel dienst.

Villino Vitale Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via dei Gracchi, 291 – Rome. Het paleis is niet voor toeristen toegankelijk, al wordt de 2e verdieping wel als hotel gebruikt.

Geschiedenis en beschrijving

De Villa Vitale is in het jaar 1900 door de architect Arturo Pazzi gebouwd. Het is op de middeleeuwse architectuur geinspireerd, wat ook af te lezen valt uit de gebruikte materialen (laterizio baksteen en Travertijns marmer).

Het rechthoekige gebouw werd oorspronkelijk gekenmerkt door een trapsgewijs aflopend dak. Er is een balkon op de hoek van de Via dei Gracchi en de Via Alessandro Farnese.

In 1909 werd het gebouw vergroot. Er kwam twee verdiepingen bij en er werd een centraal torentje toegevoegd. Het dak werd met dakstenen belegd. Ook werd er een gietijzeren versiering toegevoegd,

Duilio Cambellotti was verantwoordelijk voor de veranderingen die een jaar later plaats vonden. Hij versierde de fries onder het ver uitstekende dak met fresco’s die vliegende duiven verbeelden. Ook liet hij het torentje opluisteren met majolica’s waarop zwaluwen afgebeeld zijn.

Via dei Gracchi, 291 – Rome

Palazzo Blumenstihl Rome

Het Palazzo Blumenstihl is een historisch gebouw in de wijk Prati in Rome. Het is de huidige zetel van het Pools Instituut van de stad.

Palazzo Blumenstihl Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Lungotevere Mellini, 1 – Rome. Het gebouw is enkel bij speciale gebeurtenissen voor toeristn toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Het paleis is door de architect Luca Carimini opgetrokken. Het Teatro Alhambra, dat vooral bekend was vanwege de opera-opvoeringen, stond voorheen op deze lokatie. Dit geheel van hout gemaakte theater was in 1880 gebouwd, maar werd bij een brand in 1902 geheel verwoest.

Het Palazzo Blumenstihl staat langs de Tiber ter hoogte van de Ponte Cavour. De belangrijkste façade kijkt op de rivier uit. Het gebouw wordt gekenmerkt door de belvedere met drie vensters bekroond door een klassiek timpaan. Op de begane grond is een portico waarboven het balkon van de belverdieping te zien is. Elke verdieping heeft verschillende soorten vensters. Aan de zijkant valt vooral het gietijzeren, met bloemenmotieven versierde hek op.

Lungotevere Mellini, 1 – Rome

Palazzo della Valle Rome

Het Palazzo della Valle is een historisch gebouw aan de Corso Vittorio Emanuele II in het centrum van Rome.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo della Valle is Corso Vittorio Emanuele II, 101 – Rome. Het paleis kan enkel van buiten bezichtigd worden.

Palazzo della Valle Rome

Het Palazzo della Valle is tussen 1517 en 1523 gebouwd. De opdrachtgever was de aartsbisschop Kardinaal Andrea della Valle. Het is niet bekend wie de ontwerper van het gebouw was. Lorenzo Lotti, Andrea Sansovino en Antonio da Sangallo il Giovane bevinden zich onder de genoemde namen.

Na de dood van de kardinaal waren er verschillende elkaar opvolgende eigenaars, waaronder beroemde namen als de Capranica en Medici families.

In de 17e eeuw werd het paleis vergroot, onder andere door er een verdieping bovenop te bouwen. Cecchino Salviati kreeg de opdracht de grote zaal met fresco’s te beschilderen.

Toen het Palazzo della Valle gebouwd werd stond het nog langs de enigszins krom lopende Via Papale. Het is hieraan te wijden dat de façade aan de Corso Vittorio Emanuele enigszins convex is.

De inscriptie op het hoofdportaal verwijst naar Kardinaal della Valle. De op pilaren rustende boog die rechts van dit portaal te zien is hoorde bij een middeleeuwse poort.

Het Palazzo was bekend vanwege de rijke verzameling standbeelden en reliëfs die op de binnenplaats te zien waren.

De façade aan de Piazza Sant’Andrea della Valle zijde stamt uit de 17e eeuw, evenals die aan het Largo del Teatro Valle.

Corso Vittorio Emanuele II, 101 – Rome

Palazzo San Callisto Rome

Het Palazzo San Callisto is een historisch gebouw in de wijk Trastevere in Rome. Het staat op het Piazza di Santa Maria in Trastevere, naast de basiliek waaraan dit plein zijn naam te danken heeft. Sinds 1990 staa thet paleis op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Palazzo San Callisto Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het Palazzo di San Callisto bevindt zich aan het Piazza di Santa Maria in Trastevere. Het gebouw is niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo di San Callisto is genoemd naar de San Callisto Kerk. Deze kerk maakt min of meer deel uit van het gebouw zelf., dat eigendom is van de Pauselijke Stoel. In de loop der jaren vonden er verschillende verbouwingen en/of uitbreidingen plaats, waardoor het zich nu helemaal tot het Piazza di San Callisto uitstrekt.

Voordat het huidige gebouw opgetrokken werd (in 1613), stond er al een ouder paleis dat door de kardinaals die verantwoordelijk waren voor de aangrenzende basiliek gebruikt werd.

Paus Paulus V gaf de archiect Orazio Torriani de opdracht het huidige paleis voor de Benediktijner Orde te bouwen. Dit was waarschijnlijk een goedmakertje aangezien de paus het oude Benediktijner klooster opgeeist had om er het  Palazzo Pontificio del Quirinale te laten bouwen.

Tegenwoordig zeten er een aantal katholiek organizaties in het Palazzo di San Callisto.

Palazzo Margherita Rome

Het Palazzo Margherita bevindt zich halverwege de Via Veneto in Rome. Het is de huidige zetel van de Amerikaanse ambassade in Rome. Het gebouw is genoemd naar Koningin Margherita van Savoye, die er jarenlang resideerde nadat Koning Umberto I in 1900 door de anarchist Gaetano Bresci vermoord was.

Weetjes Palazzo Margherita Rome

Het adres van het Palazzo Margherita is Via Vittorio Veneto, 119/A – Rome. Tel.: +39 064674 (centrale van de Amerikaanse ambassade). Het gebouw is niet toegankelijk voor toeristen.

Geschiedenis

Palazzo Margherita Rome
Palazzo Margherita

Palazzo Margherita is, zoals veel belangrijke gebouwen in die tijd, ontworpen door de architekt Gaetano Koch. Hij kreeg de opdracht van Rodolfo Boncompagni Ludovisi, beter bekend als de Prins van Piombino. De bouw duurde van 1886 tot 1890.

Koch incorporeerde het al bestaande 17e eeuwse Palazzo Orsini in de achterkant van het gebouw. Het Palazzo Orsini, dat ook bekend stond als Palazzo Grande, is samen met het Casino dell’Aurora, het enige dat nog over is van de voormalige Villa Ludovisi.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog doet het Palazzo Margherita dienst als Ambassade van de Verenigde Staten. Het is niet voor het publiek toegankelijk. Een kunstwerk dat helaas dan ook niet voor het publiek te zien is is de door de beeldhouwer Gianbologna gemaakt Venus.

Beschrijving

De façade is geïnspireerd op die van het Palazzo Farnese. Ze wordt gekenmerkt door een driedubbele portaal die iets naar voren uitsteekt ten opzichte van de rest van het gebouw. Hierboven is een door zuilen ondersteund balkon. Aan weerszijden zijn aan elke kant zes grote ramen. Hierboven bevinden zich twee verdiepingen, elk met 15 ramen.

De fries onder de kroonlijst bestaat uit drie diagnale strepen en is versierd met de draken uit het wapenschild van de familie Boncompagni.

De eerste verdieping was vooral bedoeld om indruk te maken. Hier bevindt zich o.a. de ontvangstzaal. De Boncompagni zelf woonden op de bovenste verdieping.

De dubbele trap die de twee verdiepingen verbindt neemt bijna een derde van het voormalige Palazzo Orsini in beslag.

Via Vittorio Veneto, 119/A – 00187 Rome, Italië

Palazzo Baldassini Rome

Het Palazzo Baldassini (of het Palazzo Baldassini Palma) is een historisch gebouw in de wijk Sant’Eustachio. Het is in het begin van de 16e eeuw door de architekt Antonio da Sangallo de Jongere gebouwd.

Weetjes Palazzo Baldassini Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Baldassini is Via delle Coppelle, 35 – Rome. Tel. +39 066840421. Wijk: rione Sant’Eustachio.

Geschiedenis Palazzo Baldassini Rome

Palazzo Baldassini Rome
Palazzo Baldassini

Het Palazzo Baldassini is tussen 1515 en 1518 gebouwd. De opdrachtgever was de jurist Melchiorre Baldassini en de architekt was Antonio da San Gallo de Jongere.

Baldassini was afkomstig uit Napels. Hij gaf les aan de Sapienza Universiteit en stond bekend als de “advocaat van de armen”. In 1512 nam hij met Paus Julius II deel aan het werk aan het vijfde Lateraanse Concilie.

Hoewel hij zijn nieuwe paleis door Antonio da Sangallo had laten bouwen, werd de zogeheten Scuola di Raffaello (leerlingen van de beroemde schilder, waaronder Perin del Vaga, Giovanni da Udine, Polidoro da Caravaggio en Maturino ingehuurd om het interieur te beschilderen.

De architekt gebruikte oude Romeinse principes bij de bouw van het paleis. De binnenplaats werd gezien als het centrale punt van het huis en de as liep van de ingang, via de hal en de binnenplaats naar de tuin aan de achterkant.

De façade doet enigszins denken aan die van het Palazzo Farnese, die eveneens (maar wel later) door San Gallo ontworpen is.

Het is de huidige zetel van het Luigi Sturzo Instituut.

Via delle Coppelle, 35 – Rome